Семінарія
Блок 19: День 4, Алма 38


Блок 19: День 4

Алма 38

Вступ

Син Алми, Шиблон, служив разом з ним на місії серед зорамійців. Після цієї місії Алма з радістю розповідав про непохитність та вірність Шиблона, які той виявив під час переслідувань з боку зорамійців. Алма свідчив Шиблонові про силу визволення, яку має Ісус Христос, і радив йому й надалі навчати євангелії.

Aлма 38:1–3

Алма з радістю розповідає про вірність Шиблона

Якусь хвилину подумайте про час, коли ваші батьки раділи від того, що ви або хтось інший у сім’ї прийняв хороше рішення або їм подобався ваш стиль життя.

Зображення
сім’я за обіднім столом

Прочитайте Aлма 38:1–3 і зверніть увагу на фрази, що описують почуття, які Алма мав до Шиблона, і чому він їх мав. Напишіть кілька фраз, які ви знайшли:

З цих віршів ми дізнаємося про такий принцип: Якщо ми непохитно і вірно дотримуємося заповідей Божих з молодості, то приносимо батькам велику радість.

  1. Знайдіть час, щоб запитати у когось із батьків, опікунів або провідників Церкви, як на них вплинули хороші рішення. Запишіть їхні відповіді у своєму щоденнику для вивчення Писань.

Aлма 38:4–9

Алма свідчив про Спасителеву силу визволяти

Алма нагадав Шиблонові, що вони обоє відчули Спасителеву силу визволяти, хоча це сталося у різні способи. Прочитайте Aлма 38:4–8 і заповніть таблицю, подану нижче. Також скористайтеся тим, що ви дізналися про Шиблона з Aлма 38:2–3 і що ви дізналися про Алму з інших розділів Книги Мормона, щоб мати змогу заповнити таблицю.

Шиблон (Aлма 38:2–5)

Aлма (Aлма 38:6–8)

Від чого його було визволено?

Як він отримав дар визволення?

З історії про Шиблона ми дізнаємося про таке: Якщо ми зносимо все з терпінням і довірою до Бога, Він визволить нас від випробувань, негараздів і скорбот та піднесе в останній день. З досвіду Алми ми також дізнаємося таке: Щоб отримати прощення гріхів і знайти спокій душі, ми повинні виявляти віру в Ісуса Христа і шукати Його милості.

Зображення
Кристус
  1. У своєму щоденнику для вивчення Писань дайте відповіді на такі запитання:

    1. Що ви дізналися з розповіді про Шиблона і Алми про Спасителеву силу визволяти вас?

    2. Виберіть один з принципів, надрукованих жирним шрифтом у попередньому абзаці, і напишіть кілька речень про те, як ви можете застосувати ці принципи у своєму житті.

Прочитайте Aлма 38:9 і відшукайте, чого мав навчитися Шиблон, як того бажав Алма. Ви можете позначити фразу в цьому вірші, яка, на вашу думку, підсумовує те, що, як хотів Алма, мав зрозуміти його син.

Подумайте про час, коли Спасителева сила визволила вас від труднощів, негараздів чи негідності. Що ви робили, щоб знайти це визволення? Чи є зараз у вашому житті випробування або гріхи? Як ви можете звертатися до Спасителя за визволенням?

  1. Дайте відповідь на такі запитання у своєму щоденнику для вивчення Писань: Чому, на вашу думку, важливо для вас знати, що єдиний “шлях або засіб”, яким ви можете спастися—через Спасителя? (див. Алма 38:9).

Aлма 38:10–15

Алма радить Шиблонові продовжувати розвивати праведні якості

Подумайте про вчителя або провідника Церкви, який справив позитивний вплив на ваше життя. Подумайте, якими рисами цієї людини ви захоплюєтеся.

Як записано в Aлма 38:10–15, Aлма заохочував Шиблона й надалі розвивати якості, що допоможуть йому в подальшій справі проповідування євангелії та в служінні іншим. Порада, яку Алма дав Шиблонові, може стосуватися кожного, хто хоче справляти позитивний вплив на інших шляхом служіння, навчання та іншими способами. Вивчіть Aлма 38:10–15 і знайдіть пораду, яка, на вашу думку, буде для вас надзвичайно корисною. Ви можете позначити те, що знайдете.

  1. Далі подано допоміжні матеріали, що допоможуть вам глибше зрозуміти і застосовувати пораду, яку дав Алма своєму синові Шиблону (див. Aлма 38:10–15). З лівої колонки виберіть дві або три складові поради, даної Алмою, які, на ваш погляд, мають найбільшу цінність для вас. Виконайте відповідні завдання у правій колонці. Напишіть відповіді у щоденнику для вивчення Писань.

    Допоміжні матеріали до Aлма 38:10–12

    Порада Алми

    Завдання

    “Щоб ти був старанним і стриманим в усьому” (Aлма 38:10).

    Людина, яка є старанною, постійно і з ентузіазмом виконує життєві завдання. Людина, яка є стриманою, робить все помірковано і контролює свої емоції. У щоденнику для вивчення Писань напишіть, чому ці дві риси необхідні, коли ми служимо іншим. Напишіть, як ви можете бути більш старанними або стриманими в одній чи більше сферах вашого життя і як дотримання цього допомагає вам служити іншим більш ефективно.

    “Гляди, щоб ти не підносився до гордовистості; так, гляди, щоб ти не хвалився” (Aлма 38:11).

    Гордовитість, як про неї йдеться в Писаннях, це коли людина довіряє більше собі, ніж Богові. Це також означає, що людина вважає себе важливішою за інших. Протилежністю такої неправедної гордовитості є смирення. Смиренні прагнуть думати про інших так само, як вони думають про себе, і вони люблять Бога та ставлять Його на перше місце у своєму житті. Напишіть у своєму щоденнику для вивчення Писань, що могло б статися, якби член Церкви був гордовитим або вихвалявся своїм покликанням. Подумайте про свої церковні покликання або про наявні можливості служити. Напишіть один або два способи того, як ви будете намагатися бути смиренними і уникати гордовитості та вихваляння під час служіння.

    “Користуйся сміливістю, а не зухвалістю” (Aлма 38:12).

    Бути сміливим означає бути впевненим, що Бог з нами і що Він може допомогти нам діяти без страху, коли ми Йому служимо. Бути зухвалим може означати нав’язувати свої вірування і ставлення іншим, нехтуючи їхніми потребами і почуттями. У щоденнику для вивчення Писань напишіть, чому, на вашу думку, Господь хоче, аби ми були сміливими. Напишіть також конкретний спосіб застосування поради користуватися сміливістю, а не зухвалістю, коли ви будете шукати нагоду служити іншим.

    “Щоб ти стримував усі свої пристрасті” (Aлма 38:12)

    Стримувати означає скеровувати або контролювати. Пристрасть—це сильна емоція. Поміркуйте над наступними запитаннями і запишіть свої відповіді в щоденнику для вивчення Писань: Чому, на вашу думку, важливо стримувати наші пристрасті—іншими словами, скеровувати або контролювати наші сильні емоції? Як, на вашу думку, стримування емоцій може допомогти вам сповнюватися любов’ю? Що ви будете робити, аби виконувати настанову Алми стримувати всі свої пристрасті?

    “Щоб ти утримувався від неробства” (Aлма 38:12).

    Знайдіть статтю “Лінивий, лінощі” в Путівнику по Писаннях (scriptures.lds.org), щоб дізнатися більше про те, що означає бути неробою. Виберіть два або більше вірші, перерахованих під цією темою, і вивчіть їх. Напишіть у своєму щоденнику для вивчення Писань, що ви дізналися з цих віршів. Напишіть, як порада утримуватися від неробства допомагатиме вам служити іншим ще ефективніше. В кінці напишіть, яким саме чином ви будете намагатися утримуватися від неробства.

Порада Алми Шиблонові в Aлма 38:10–15 навчає такого принципа: Розвиваючи праведні якості, ми готуємося навчати інших і служити їм. Поміркуйте, як розвиток праведних якостей, про які ви прочитали в Aлма 38, може благословляти ваше життя і життя людей навколо вас.

  1. У щоденнику для вивчення Писань, під сьогоднішніми завданнями, напишіть:

    Я вивчив(ла) Алма 38 і закінчив(ла) цей урок (дата).

    Додаткові запитання, думки та ідеї, якими б мені хотілось поділитися зі своїм учителем:

Роздрукувати