Семінарія
Блок 23: День 2, Геламан 11--12


Блок 23: День 2

Геламан 11–12

Вступ

У розділах Геламан 11–2 охоплено 14 років історії нефійців і показано, як люди проходять цикл праведності і злочестивості. Через гордовитість люди відмовилися покаятися у своїй злочестивості. Нефій запечатав небеса, що призвело до посухи і голоду. Посуха і голод зробили людей смиренними, вони покаялися і звернулися до Господа. Через те, що люди стали смиренними не з власної волі, вони почали з легкістю забувати Господа їхнього Бога, доки не усвідомили, як сильно потребували Його допомоги. Виявляючи Свою милість, Бог карає Свій народ, аби привести їх до покаяння і спасіння.

Геламан 11

Нефійці проходять цикл праведності і злочестивості

  1. Намалюйте у вашому щоденнику для вивчення Писань таке зображення циклу праведності і злочестивості. Цей цикл часто називають “циклом гордовитості”. Зверніть увагу, що в цій схемі не вистачає етапу номер 4. Що, на вашу думку, здатне піднести людей від знищення і страждання до праведності і процвітання? Коли ви будете вивчати Геламан 11, шукайте інформацію, яка допоможе вам вписати назву цього етапу циклу.

    Зображення
    Rightous Cycle

Як ви прочитали в Геламан 10, люди не послухалися слова Бога, переданого пророком Нефієм. Прогляньте Геламан 10:18 і дізнайтеся, на якому етапі циклу гордовитості, на вашу думку, знаходилися нефійці в той час (наприкінці 71-го року правління суддів).

Наступна вправа з використанням Писань допоможе вам побачити цей цикл праведності і злочестивості народу Книги Мормона протягом 14 років їхньої історії. У поданій нижче таблиці прочитайте посилання з Геламан 11, коротко опишіть стан нефійців і напишіть цифри, які, на вашу думку, відповідають цим посиланням у циклі гордовитості. Для вас у таблиці наведені два приклади. Звертайте увагу на слова, які допоможуть вам зʼясувати відсутню назву четвертого етапу циклу, який ви намалювали у вашому щоденнику для вивчення Писань.

Рік правління суддів

Геламан 11

Короткий опис стану нефійців

Місце в циклі

72–73

вірші 1–2

Суперечки і війни збільшуються; таємна банда розбійників продовжує роботу знищення.

2, 3

73–75

вірші 3–6

75

вірші 7, 9–12

76–77

вірші 17–18, 20–21

Люди раділи і прославляли Бога; вони знову були праведними і процвітаючими.

4, 1

78–79

вірші 22–23

80

вірші 24–26

80–81

вірші 27–30, 32–35

82–85

вірші 36–37

Завдяки вправі з використанням Писань зʼясувалося, що етапом 4 у циклі гордовитості є “смирення і покаяння”. Напишіть цю назву в таблицю у вашому щоденнику для вивчення Писань.

  1. Цикл гордовитості стосується не лише суспільства. Його також можна побачити в сімейному житті або житті окремої людини. Розуміння того, як він працює, може допомогти нам його уникати. Напишіть у вашому щоденнику для вивчення Писань, що, на вашу думку, вам необхідно мати, аби уникати потрапляння у такі фази циклу як “гордовитість і злочестя” або “знищення і страждання”.

У вашому примірнику Писань у розділі Геламан 11 ви можете написати такий принцип: Завдяки смиренню і покаянню, ми можемо уникнути гордовитості і знищення. Ви можете позначити в Геламан 11:4 те, що, як сподівався Нефій, станеться з його народом завдяки голоду.

Поміркуйте над відповідями на такі запитання:

  • Чи обовʼязково суспільство, окрема сімʼя або особа повинні проходити цикл гордовитості?

  • Що, на вашу думку, повинні робити суспільство, сімʼя або окрема особа, аби уникнути потрапляння у цикл гордовитості?

Старійшина Річард Г. Скотт, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, сказав такі слова щодо молитви Нефія: “Господь почув благання Свого слуги [у Геламан 11:10–14] і зробив так, щоб голод припинився, але це сталося лише в наступному році. Цей випадок свідчить про те, що Господь чує наші благання одразу, але відповідає тоді, коли за Його мудрістю ми матимемо найбільшу користь від Його відповіді” (“Nephi, Son of Helaman”, in Heroes from the Book of Mormon [1995,] 154.)

Президент Езра Тефт Бенсон навчав про те, що ми можемо робити, аби уникнути потрапляння у цикл гордовитості:

Зображення
Президент Езра Тефт Бенсон

“У Бога буде покірний народ. Ми можемо зробити вибір бути покірними, або нас буде змушено упокоритися. Алма казав: “Благословенні ті, які упокорюються самі без того, щоб бути змушеними упокоритися”. (Алма 32:16).

Зробімо вибір бути покірними.

Ми можемо упокоритися за своїм вибором, долаючи ворожнечу по відношенню до наших братів і сестер, цінуючи їх як самих себе і піднімаючи їх на свій рівень, або вище. …

Ми можемо упокоритися за своїм вибором, приймаючи пораду і покарання. …

Ми можемо упокоритися за своїм вибором, пробачаючи тих, хто нас образив. …

Ми можемо упокоритися за своїм вибором, виконуючи безкорисливе служіння. …

Ми можемо упокоритися за своїм вибором, служачи на місії і проповідуючи слово, що може привести до упокорення інших. …

Ми можемо упокоритися за своїм вибором, частіше відвідуючи храм.

Ми можемо упокоритися за своїм вибором, сповідуючись у своїх гріхах і залишаючи їх та народжуючись від Бога. …

Ми можемо упокоритися за своїм вибором, виявляючи любов до Бога, підкоряючи свою волю Його волі та ставлячи Його на перше місце у своєму житті. …

Зробімо вибір бути покірними. Ми на це здатні. Я знаю, що здатні” (“Beware of Pride”, Ensign, May 1989, 6–7).

Геламан 12

Мормон пояснює, чому Господь карає людей

Уявіть, що ви—пророк Мормон і завершили описувати 14-річний період історії нефійців, яка подана в Геламан 11. Як би ви завершили таке твердження: “І таким чином ми можемо бачити ”.

Прочитайте Геламан 12:1 і визначте, про що Мормон хотів аби ми дізналися. Поміркуйте про те, що Мормон міг мати на увазі під словами “нестійкість сердець дітей людських”.

Уважно вивчіть Геламан 12:2–3 і визначте, які інші уроки Мормон хотів, аби ми засвоїли. Зверніть особливу увагу на фрази “ми можемо бачити” (вірш 2) і “таким чином ми бачимо” (вірш 3).

  1. У своєму щоденнику для вивчення Писань дайте відповіді на такі запитання:

    1. Чому, на вашу думку, так легко тим, хто процвітає, забути Господа?

    2. Які приклади життєвих зручностей і процвітання в наш час можуть призвести до того, що людина забуде Бога?

    3. Які ситуації вам відомі, коли людина або певна група людей забули Господа під час свого процвітання?

Ось деякі уроки, які Мормон хотів би, щоб засвоїли його читачі: Якщо ми не будемо обережними, наше процвітання може призвести нас до забуття Господа, а також, що Господь карає Свій народ, аби змусити їх памʼятати Його.

Зображення
Старійшина Д. Тодд Крістофферсон

Старійшина Д. Тодд Крістофферсон, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, навчав про те, чому Господь нас карає:

“І хоч часто це виправлення буває важко витерпіти, насправді, ми маємо радіти з того, що Бог вважає нас гідними, аби виділяти на це час і докладати зусиль.

Божественне покарання має щонайменше три цілі: (1) переконати нас покаятися, (2) удосконалити й освятити нас і (3) час від часу змінювати наш курс в житті, ставлячи на стежку, яка, як Бог знає, є кращою для нас” (“Кого Я люблю, тому докоряю й караю того”, Ensign або Ліягона, трав. 2011, с. 98).

Яка з цих цілей, на вашу думку, відображає наміри Господа щодо покарання нефійців і ламанійців у Геламан 11–12? З якою метою Він використовував покарання у вашому житті?

  1. У своєму щоденнику для вивчення Писань дайте відповіді на такі запитання:

    1. Прочитайте Геламан 12:4–6 і зверніть увагу на додаткові описання тих, хто забув Бога. Які особисті риси заважають людям памʼятати Бога?

    2. Прочитайте Геламан 12:7–13. Чому Мормон говорить, що “[діти людські] … менші за прах землі”? Що робить прах і чого люди іноді не хочуть робити?

Зображення
Єгова створює землю
Зображення
Президент Джозеф Філдінг Сміт

Президент Джозеф Філдінг Сміт навчав: Цей пророк [Мормон] не хотів сказати, що Господь з більшою турботою і любовʼю ставиться до праху землі, ніж до Своїх дітей. … Він має на увазі те, що прах землі слухається. Він переміщується туди-сюди за наказом Господа. Усе підпорядковується Його законам. Наскільки я знаю, все у всесвіті підкоряється встановленому закону, окрім людини. Куди б ви не подивилися, ви знайдете закон і порядок, елементи підкоряються даному їм закону, згідно з своїм призначенням. Але людина повстає, і в цьому вона є меншою за прах землі, тому що відкидає поради Господа” (in Conference Report, Apr. 1929, 55).

Мормон розумів, що люди, які дозволяють Богу бути їхнім провідником, є величнішими за прах землі. Він дав це порівняння з наміром привернути увагу до тих, хто є гордовитим, не дослухається до голосу Господа та вагається серцем. Як записано в Геламан 12:9–20, Мормон нагадав нам про велику силу Господа над фізичними елементами—всі вони рухаються за Його наказом. Приділіть трохи часу, щоб поміркувати про ваш власний ступінь слухняності заповідям Господа. Чому ваша готовність виконувати Його заповіді є виявом покірності? Чому застосування нашої свободи волі для непокірності Його словам є виявом гордовитості?

  1. У своєму щоденнику для вивчення Писань напишіть і завершіть такі фрази:

    1. І так я побачив(ла) у Геламан 11–12

    2. Отже, я буду …

Якщо ми памʼятаємо Господа, дослухаємося до Його голосу і каємося, то виявляємо свою покірність і віру в Нього. У відповідь Він дотримується Свого обіцяння благословити нас і дати нам процвітання, зрештою даруючи нам вічне життя.

  1. У своєму щоденнику для вивчення Писань, під сьогоднішніми завданнями, напишіть:

    Я вивчив(ла) Геламан 11–22 і закінчив(ла) цей урок (дата).

    Додаткові запитання, думки та ідеї, якими б мені хотілося поділитися зі своїм учителем:

Роздрукувати