Семінарія
Блок 27: День 2, 3 Нефій 24–26


Блок 27: День 2

3 Нефій 24–26

Вступ

У 3 Нефій 24–25 Ісус Христос виконав заповідь Небесного Батька передати людям деякі пророцтва Малахії. Малахія наголошував на потребі дому Ізраїля покаятися і повернутися до Господа у підготовці до пришестя Спасителя. Як записано в 3 Нефій 26:3, Ісус Христос розʼяснив людям “усе це, аж від початку і до тих пір, коли Він прийде у Своїй славі”. Потім Мормон навчав, що більше буде явлено тим, хто повірить Книзі Мормона, (див. 3 Нефій 26:9).

3 Нефій 24:1–6

Ісус Христос процитував слова, дані Малахії стосовно Другого пришестя

Зображення
Друге пришестя

Ісус Христос, повторюючи нефійцям деякі пророцтва Малахії, згадував про такі образи, як вогонь і мило. Уявіть розжарений вогонь і шматок мила. Подумайте про те, що ці два образи можуть мати спільного як очищувальні засоби.

Прочитайте 3 Нефій 24:2–3. У 3 Нефій 24:2 Ісус Христос порівнюється з вогнем плавильника і милом валяльника через те, що Він буде робити під час Свого Другого пришестя. У 3 Нефій 24:3 Він порівнюється з очищувачем срібла. Щоб зрозуміти ці вірші, було б добре знати, що процес очищення срібла полягає в тому, що очищувач срібла тримає шматок срібла над найгарячішою частиною вогню, аби спалити всі домішки. Очищувач повинен пильно стежити за сріблом, бо якщо воно пробуде у вогні хоча б трохи довше потрібного, то зіпсується. Валяльник—це людина, яка чистить одяг і відбілює його за допомогою мила. “Сини Левія” були тими, хто мав священство в давньому Ізраїлі; цей термін можна застосувати сьогодні до всіх людей з Господнього народу.

Поміркуйте про те, як ця образність допомагає нам зрозуміти, що станеться під час Другого пришестя Ісуса Христа. У вашому щоденнику для вивчення Писань, поруч з 3 Нефій 24:2–3, ви можете написати: Під час Свого Другого пришестя Ісус Христос очистить Свій народ.

Прочитайте 3 Нефій 24:5–6 і зʼясуйте, кого буде і кого не буде спалено або винищено під час пришестя Спасителя. (Зверніть увагу, що в цьому уривку “сини Якова”—це завітний народ дому Ізраїля). У цих віршах міститься такий принцип: Ісус Христос судитиме злочестивих під час Свого пришестя.

  1. У своєму щоденнику для вивчення Писань напишіть такий заголовок: Що я повинен(на) робити, аби підготуватися до Другого пришестя Ісуса Христа? Продовжуючи вивчати 3 Нефій 24–26, записуйте під цим заголовком те, з вивченого вами, що допоможе вам підготуватися до Другого пришестя Ісуса Христа.

3 Нефій 24:7–18

Малахія навчає дім Ізраїля як повернутися до Господа

Уявіть, що близький друг або член сімʼї, здається, не переймається тим, як справи людини можуть вплинути на її долю під час Суду, Другого пришестя або у вічності. Поміркуйте про те, що ви могли б сказати, аби спробувати допомогти цій людині. Прочитайте 3 Нефій 24:7 і зʼясуйте, що Господь сказав синам Якова, які почали відходити від Нього. Що, на вашу думку, означає, що люди “відійшли” від обрядів Господа?

У Церкві обряд є священною, формальною дією, що виконується владою священства. Деякі обряди необхідні для нашого піднесення. Ці обряди називають “спасительними обрядами”. До них відносяться хрищення, конфірмація, висвячення в Мелхиседекове священство (для чоловіків), храмовий ендаумент і запечатування шлюбу. З кожним таким обрядом ми укладаємо священні завіти з Господом. Ви можете скласти список спасительних обрядів під відповідним заголовком у завданні 1 для роботи зі щоденником. Обміркуйте, як ці обряди допомагають нам підготуватись до Другого Пришестя.

Хоча народ Господа відійшов від обрядів і завітів євангелії, зверніть увагу на обіцяння в 3 Нефій 24:7, яке Господь дав їм, якщо вони повернуться до Нього. Ви можете позначити це обіцяння у своїх примірниках Писань, щоб краще запамʼятати: якщо ми повернемось до Господа, Він повернеться до нас.

Прочитайте 3 Нефій 24:8–10 та знайдіть один, вказаний Господом спосіб того, як сини Якова могли б повернутися до Нього і тим самим підготуватися до Другого пришестя. Ви можете додати такі пункти, як сплата десятини і пожертвувань до списку під відповідним заголовком у завданні 1 для роботи зі щоденником.

Прочитайте наступну пораду від Президента Гордона Б. Хінклі стосовно сплати десятини: “Ми можемо платити нашу десятину. Це не стільки справа грошей, як справа віри” (“Let Us Move This Work Forward”, Ensign, Nov. 1985, 85).

Поміркуйте якийсь час про те, як ваша готовність віддавати десятину і пожертвування Господу є ознакою вашої віри в Нього. Прочитайте 3 Нефій 24:10–12 і зверніть увагу на благословення для тих, хто платить повну і чесну десятину.

  1. У своєму щоденнику для вивчення Писань дайте відповіді на такі запитання:

    1. Які благословення ви отримували за слухняність закону десятини?

    2. Як, на вашу думку, дотримання заповіді сплачувати десятину і пожертвування допомогло вам духовно підготуватися до Другого пришестя?

Деякі люди в давньому Ізраїлі нарікали на те, що дотримання Господніх заповідей не принесло їм ніякої вигоди. Вони відчували, що їхні зусилля були марними, або даремними (див. 3 Нефій 24:14). Вони стверджували, що натомість гордовиті і злочестиві були щасливими, влаштованими і визволеними (див. 3 Нефій 24:15). Іншими словами, ці люди заявляли, що злочестивим жилося краще, ніж праведним. Господь відповів на ці нарікання, сказавши, що ті, хто бояться Господа і роздумують над Його іменем, і які зустрічаються часто для спілкування одне з одним, побачать, що їхні імена записані в “памʼятній книзі” (3 Нефій 24:16). Вони будуть тими, хто підготувався до пришестя Господа і був збережений як Його дорогоцінні “самоцвіти” (див. 3 Нефій 24:16–17). Господь порадив тим, хто нарікав, почекати і побачити кінцевий результат, коли потім вони зможуть повернутися і розпізнати, де праведні, а де злочестиві” (3 Нефій 24:18). Вони побачать, що в кінці праведним буде набагато краще.

3 Нефій 25

Ісус Христос цитує пророцтво Малахії, що Ілля повернеться перед Другим пришестям

Зображення
Ілля відновлює ключі запечатувальної влади священства

Прочитайте 3 Нефій 25:1–3 і зверніть увагу на те, чому Друге пришестя буде благословенням для тих, хто є вірним Ісусу Христу. Слово коріння у вірші 1 стосується предків, а слово віта стосується нащадків. Таким чином у прийдешньому житті злочестиві не матимуть благословень бути запечатаними чи то до своїх предків, чи до своїх нащадків. Телята, які “ростуть у стійлі”, є символом дітей, які захищені, про яких піклуються і які мають все необхідне для свого зростання.

Спаситель розповів нефійцям, що Малахія написав стосовно події, яка станеться перед Другим пришестям і яка буде повʼязана зі старозавітним пророком Іллею. Прочитайте 3 Нефій 25:5–6 і дізнайтеся, чого навчав Малахія про те, що зробить Ілля, аби допомогти підготувати світ до пришестя Господа.

Повернення Іллі на землю було необхідною складовою Відновлення євангелії. 3 квітня 1836 року Ілля явився Джозефу Сміту та Оліверу Каудері у щойно освяченому храмі в Кертленді (див. УЗ 110). Він дарував їм запечатувальну владу священства, зробивши можливим для сімей бути запечатаними упродовж поколінь. Що, на вашу думку, означає твердження, що “він поверне серця батьків до дітей, а серця дітей—до їхніх батьків” (3 Нефій 25:6)?

У цих віршах говориться: якщо наші серця повертаються до наших батьків, ми допомагаємо підготувати землю до Другого пришестя Ісуса Христа.

  1. У своєму щоденнику для вивчення Писань напишіть про свій досвід або членів вашої сімʼї, який допоміг вам повернути своє серце до предків. Це, зокрема, може бути запечатування у святому храмі, дослідження вашої сімейної історії або участь у хрищенні за померлих. Якщо ви не можете пригадати такий досвід, напишіть невеличкий абзац про ваше бажання брати участь у цій роботі. (У щоденнику, під завданням 1, ви можете написати: отримання храмових обрядів для себе і своєї сімʼї, відвідування храму і збирання інформації з сімейної історії).

3 Нефій 26

Що повинно бути зроблено для того, аби Ісус Христос відкрив більш величні справи

З 3 Нефій 26:3 ми дізнаємося, що Спаситель навчав нефійців усього, “що має статися на лиці землі”. Прочитайте 3 Нефій 26:6–8 і зверніть увагу на те, яка частина проповіді Спасителя була записана у Книзі Мормона. Уважно вивчіть 3 Нефій 26:9–11 і дізнайтеся, чому Мормон не записав усе.

Господь наказав Мормону записати лише невеличку частину тих учень з метою випробувати нашу віру. З 3 Нефій 26:1–21 ми дізнаємося: якщо ми віримо в те, що Бог відкрив, ми готуємо себе до отримання більших одкровень. Чому, на вашу думку, необхідно вірити в істини, які ми вже отримали, перш ніж ми можемо отримати додаткову істину? (Див. Алма 12:9–11). Як ми можемо виявляти свою віру в те, що відкрив Господь?

  1. Щоб застосувати наведений вище принцип, виділений жирним шрифтом, дайте відповідь у своєму щоденнику для вивчення Писань на таке запитання: Що ви робите у своєму житті, аби продемонструвати свою віру в Книгу Мормона?

Як записано в решті розділу 3 Нефій 26, Мормон підсумував священнослужіння Спасителя і те, який вплив воно мало на нефійців. Прочитайте 3 Нефій 26:13–21 і, за бажанням, позначте те, як люди застосовували слова Ісуса Христа на практиці.

  1. У своєму щоденнику для вивчення Писань, під сьогоднішніми завданнями, напишіть:

    Я вивчив(ла) 3 Нефій 24–26 і закінчив(ла) цей урок (дата).

    Додаткові запитання, думки та ідеї, якими б мені хотілося поділитися зі своїм учителем:

Роздрукувати