Семінарія
Блок 4: День 2, 1 Нефій 16


Блок 4: День 2

1 Нефій 16

Вступ

Відчуваючи силу Нефієвих слів, його брати упокорилися перед Господом. Коли ця сім’я мандрувала у пустині, Господь дав їм Ліягону, щоб направляти їх в їхній подорожі. Сім’я зазнала багато труднощів у цій подорожі, у т.ч. коли їхні луки втратили свою пружність, а лук Нефія зламався, через що вони не могли здобути їжі. Поки більшість членів сім’ї нарікала через те, що так сталося, Нефій зробив новий лук і прагнув отримати пораду від Господа, куди йому піти на полювання. Вивчаючи 1 Нефій 16, ви могли б поміркувати, як ви сприймаєте зауваження і страждання. Так само, як Господь направляв сім’ю Легія в їхніх тяжких випробуваннях, Він буде направляти і вас у труднощах вашого життя, якщо ви будете смиренно шукати Його поради і дослухатися до неї.

1 Нефій 16:1–6

Реакція Нефія на ремствування своїх братів

Чи спостерігали ви коли-небудь, як комусь роблять зауваження або докоряють за погану поведінку? Як та людина реагувала на це?

Ламан і Лемуїл відчули, що Нефій докоряє їм, навчаючи, що злочестиві будуть відкинуті і їм не буде дозволено скуштувати від дерева життя (див. 1 Нефій 15:36–16:1). Прочитайте 1 Нефій 16:1–2 і підкресліть у тексті, як, за словами Нефія, дехто буде реагувати на почуту істину, якщо вони не живуть за нею.

Фраза “пронизує їх до самого нутра” означає, що істина викриває їхню вину. Що, на вашу думку, означають слова “винуваті вважають істину тяжкою”?

  1. У своєму щоденнику для вивчення Писань складіть список, вказавши кілька справ, які б ви могли зробити, щоб бути слухняними навіть тоді, коли істину вам важко чути і вона “пронизує [вас] до самого нутра” (1 Нефій 16:2). Чому, на вашу думку, дехто з молоді вважає, що певних істин дотримуватися важко? Порівняйте свій список з тим, що сказав Нефій Ламану і Лемуїлу в 1 Нефій 16:3–4.

Як, відповідно до 1 Нефій 16:5, відреагували Ламан і Лемуїл на пораду Нефія? Яке слово або яка фраза в цьому вірші описує те, що ми повинні зробити, якщо істина пронизує нас до нутра? Позначте відповіді на ці запитання у своїх примірниках Писань.

1 Нефій 16:7–33

Ліягона вказує напрямок для сім’ї Легія

Зображення
Ліягона

Укажіть, які з наведених далі тверджень є правильними (П), а які неправильними (Н), обвівши свої відповіді:

  • Нефій одружився на найстаршій дочці Ізмаїла.

  • Легію було дано компас, схожий на кулю, який називався Ліягона.

  • Куля мала чотири веретена, що вказували напрямок для Легія та його сім’ї.

  • Після того, як сім’я Легія отримала цю кулю, їхня подорож пустинею стала легкою.

Вивчаючи 1 Нефій 16:7–10 і короткий зміст цього розділу, прогляньте ваші відповіді на перші три запитання (див. також Алма 37:38). Прочитайте 1 Нефій 16:17–19, щоб перевірити, чи правильною є ваша відповідь на четверте запитання. (Правильні відповіді вказані у кінці цього уроку).

Навіть якщо ми слухняні, то все рівно будемо мати випробування. Багато з труднощів, яких ми зазнаємо, не є наслідком нашого неправильного вибору в чомусь. Скоріше вони приходять до нас як природний результат земного життя, однак вони дають нам, як і Спасителю, нагоду навчатися і зростати в нашій подорожі цим життям (див. УЗ 122:7–8). Однією з наших перевірок у житті є те, як ми ставимося до цих випробувань.

Беручи до уваги Нефієвий опис кулі в 1 Нефій 16:10, як міг такий дар бути корисним для Легія та його сім’ї в їхній подорожі до обіцяної землі? Знайдіть і позначте, яку користь принесла Ліягона сім’ї Легія, як про це написано в 1 Нефій 16:16.

Дослідіть 1 Нефій 16:20–22 і визначіть, як дехто із сім’ї Легія прореагував на те, що Нефій зламав лук. Уважно прочитайте 1 Нефій 16:23–25, 30–32 і знайдіть, як на це випробування відреагував Нефій. Як така реакція Нефія вплинула на його сім’ю?

  1. У своєму щоденнику для вивчення Писань дайте відповідь на таке запитання: Чого ви навчилися, порівнюючи реакцію Нефія з реакцією його сім’ї на одне й те саме випробування?

Нефій, замість того, щоб сперечатися, виготовив новий лук, а потім прагнув отримати скерування, щоб знати, де здобути їжу. Приклад Нефія вказує: якщо ми робимо все для нас можливе і також прагнемо скерування від Господа, то Він допоможе нам у наших труднощах.

Під час цих подій Господь пояснив Легію, як працювала Ліягона. У 1 Нефій 16:26–29 знайдіть, що вимагалося, аби Господь направляв Легієву сім’ю через Ліягону.

  1. Уявіть собі, що ви розповідаєте малій дитині про Ліягону. У своєму щоденнику для вивчення Писань поясніть простими словами, як Ліягона направляла Легієву сім’ю і що вони повинні були робити, аби вона й далі направляла їх.

  2. У своєму щоденнику для вивчення Писань дайте відповідь на таке запитання: Як Ліягона вказує нам, що “малими засобами Господь може вершити великі справи”? (1 Нефій 16:29).

Як і людям Легія, Господь дав вам багато дарів, щоб допомогти отримати особисте скерування. Прочитайте наведені далі три твердження стосовно деяких з цих дарів і подумайте, у чому кожний з цих дарів від Господа схожий на Ліягону.

Патріарше благословення

Президент Томас С. Монсон порівняв патріарше благословення з особистою Ліягоною:

Зображення
Президент Томас С. Монсон

“Той Самий Господь, Який приготував Ліягону для Легія, дає сьогодні вам і мені унікальний і цінний дар, щоб скерувати наше життя, вказувати на небезпеки заради нашого спокою та окреслити шлях, а саме надійну дорогу—не до обіцяної землі, а до нашого небесного дому. Дар, про який я кажу, відомий як ваше патріарше благословення. Кожний гідний член Церкви має право отримати цей безцінний особистий скарб. …

…Ваше благословення є не для того, щоб його обережно скласти й кудись заховати. Його не слід ставити в рамку чи публікувати. Воно для того, щоб його читати. Воно для того, щоб його любити. Воно для того, щоб виконувати настанови, які містяться в ньому. Ваше патріарше благословення світитиме вам найтемнішої ночі. Воно проведе вас крізь життєві небезпеки. … Ваше патріарше благословення—це ваша особиста Ліягона, яка вкаже путь і вестиме ним” (“Your Patriarchal Blessing: A Liahona of Light”, Ensign, Nov. 1986, 65–66).

Писання і слова пророків

Зображення
Старійшина В. Рольф Керр

Старійшина В. Рольф Керр, який на той час служив сімдесятником, підтвердив, що слова Христа і Його слуг є духовною Ліягоною: “Слова Христа можуть бути особистою Ліягоною для кожного з нас, вказуючи нам шлях. Не будьмо ледачими через легкість шляху! Сприймімо з вірою, усім розумом і серцем слова Христа, записані у Святому Писанні й проголошені сучасними пророками, провидцями і одкровителями! Бенкетуймо з вірою і старанністю словами Христа, бо слова Христа будуть нашою духовною Ліягоною і будуть вказувати нам все, що необхідно робити!” (“Слова Христа—наша духовна Ліягона”, Ensign або Ліягона, трав. 2004, с. 37).

Святий Дух

Зображення
Старійшина Девід А. Беднар

Старійшина Девід А. Беднар, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, порівнював Святий Дух з Ліягоною: “Коли ми намагаємося спрямувати наше ставлення і дії до праведності, тоді Святий Дух стає для нас сьогодні тим, чим Ліягона була для Легія і його сім’ї в їхній час. Ті ж самі фактори, завдяки яким Ліягона працювала у Легія, сприятимуть тому, що Святий Дух увійде в наше життя. А ті ж самі фактори, через які Ліягона не працювала в давнину, подібним чином від’єднуватимуть нас від Святого Духа сьогодні” (“Щоб Його Дух міг завжди бути з нами”, Ensign або Ліягона, трав. 2006, с. 30).

  1. Напишіть у своєму щоденнику для вивчення Писань про два або три способи, в які патріарше благословення, Писання і слова пророків або Святий Дух є подібними до Ліягони.

  2. У своєму щоденнику для вивчення Писань напишіть, як виконання якоїсь настанови з одного з джерел, перерахованих вище, допомогло вам отримати скерування від Господа?

1 Нефій 16:34–39

Дочки Ізмаїла оплакують його смерть, Ламан вчиняє змову, щоб убити Легія і Нефія

З 1 Нефій 16:34–38 ми дізнаємося, що Ізмаїл, промандрувавши пустинею багато днів, помер. Його дочки гірко оплакували втрату свого батька, і дехто із Ізмаїлової сім’ї ремствував на Легія і Нефія та хотіли повернутися в Єрусалим. Ламан навіть замишляв убити Нефія і Легія. Знову брати Нефія виявили свою злочестивість і віроломність, бо вони не прагнули знати волю Господа. Вони не визнавали Святого Духа і допомогу, яку Він надавав би їм.

Прочитайте 1 Нефій 16:39 і з’ясуйте, що зробив Господь у цій ситуації? Скажіть, виходячи з того, що ви дізналися з цього вірша, чому Господь карає нас?

Господь направляє і карає нас задля нашої користі. Якщо ми діємо, враховуючи скерування або покарання, отримане нами від Господа, то Він благословить нас.

  1. У своєму щоденнику для вивчення Писань, під сьогоднішніми завданнями, напишіть:

    Я вивчив(ла) 1 Нефій 16 і закінчив(ла) цей урок (дата).

    Додаткові запитання, думки та ідеї, якими б мені хотілось поділитися зі своїм учителем:

  • Відповіді на вікторину “правильно—неправильно”: (1) Н, (2) П, (3) Н, (4) Н.

Роздрукувати