Семінарія
Блок 15: День 2, Алма 5:37--62


Блок 15: День 2

Aлма 5:37–62

Вступ

Продовжуючи проповідувати в Зарагемлі, Алма застерігав людей, що їхнє рішення послухатися його слів чи відкинути їх принесе або благословення, або потягне певні наслідки. Він заохочував їх відгукнутися на голос Доброго Пастиря, Господа Ісуса Христа, Який кличе їх і бажає привести знову до Своєї кошари. Коли ви будете вивчати цей урок, подумайте, як слідування за голосом Доброго Пастиря допоможе вам уникати нечистих речей світу і повернутися до Бога.

Aлма 5:37–42, 53–62

Алма запрошує всіх іти за Добрим Пастирем, Який є Спасителем

У Писаннях Ісуса Христа іноді називають “Добрим Пастирем” (див. Іван 10:11–15). Чому, на вашу думку, пастир є хорошим символом Спасителя? Президент Езра Тефт Бенсон таким чином описав пастирів cтародавніх часів:

“У часи Ісуса палестинські пастухи славилися своєю турботою про овець. На відміну від пастухів у нашу добу, пастух завжди йшов попереду своєї отари. Він її вів. Пастух знав кожну вівцю і зазвичай давав кожній ім’я. Вівці знали його голос, довіряли йому і ніколи б не пішли за незнайомцем. Тому вівці завжди приходили, коли їх кликав пастух. (Див.Іван 10:14–16).

Вночі пстухи заганяли овець у загін, який називався кошара. Кошара мала високі стіни, поверх яких накладалися колючки, щоб дикі звірі або злодії не перелізли через них.

Зображення
Вже не загублена

Однак іноді якась дика тварина, гнана голодом, перестрибувала через стіни до овець, лякаючи їх. У подібній ситуації виявлялося, хто є справжнім пастирем, який любив своїх овець, а хто наймитом, який працював лише за платню і за обов’язком.

Справжній пастир був готовий віддати своє життя за овець. Він заходив до овець і захищав їх, щоб з ними все було добре. Наймит же цінував своє життя вище за овець і, як правило, втікав від небезпеки.

Ісус використовував цю поширену в його час ілюстрацію, щоб проголосити, що Він був Добрим Пастирем, Істинним Пастирем. Маючи любов до Своїх братів і сестер, Він з готовністю й добровільно поклав за них життя. (Див. Іван 10:17–18)”. (“A Call to the Priesthood: ‘Feed My Sheep’”, Ensign, May 1983, 43).

Напишіть короткі відповіді на наступні запитання з цього підручника:

  • Що могло б статитися з вівцями, якби вони не слухалися пастиря?

  • У чому ми подібні до овець, і в чому Спаситель подібний до нашого пастиря?

  • Що означає бути приведеними до Його кошари? (див. Алма 5:60).

В Aлма 5:37, Aлма описує народ Зарагемлі як овець, що “заблукали”. Прочитайте Aлма 5:37–42 і знайдіть, що Алма навчає про послух голосу Спасителя.

  1. У своєму щоденнику для вивчення Писань напишіть відповіді на такі запитання:

    1. Уважно прочитайте Aлма 5:37–38 і поясніть своїми словами, чого навчав Алма про намагання Спасителя закликати нас іти за Ним.

    2. Чого Алма навчає в Aлма 5:41 про те, як ми можемо знати, що дослухаємося до голосу Доброго Пастиря? Які “добрі справи” можуть вказувати, що молодь Церкви йде за Добрим Пастирем?

Розпізнати голос Спасителя і йти за Ним не завжди легко. Поміркуйте над такими словами старійшини Далліна Х. Оукса, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів: “Серед розмаїття голосів, які ми чуємо в земному житті, ми повинні розпізнати голос Доброго Пастиря, Який кличе нас іти за Ним до небесного дому” (“Alternate Voices”, Ensign, May 1989, 27).

Прочитайте Aлма 5:53–56 і позначте ставлення та вчинки, через які декому може бути складно почути голос Спасителя.

Подумайте, яке інше ставлення або вчинки у сьогоденному світі заважають людям почути голос Спасителя. Коротко поясніть, чому, на вашу думку, подібне ставлення та вчинки заважають людям почути голос Спасителя:

В Aлма 5:57 позначте фразу “усі ви, хто має бажання слідувати за голосом доброго пастиря”. Потім позначте три інші фрази у вірші 57, де йдеться про те, що ви можете робити, аби йти за голосом Спасителя.

  1. У своєму щоденнику для вивчення Писань напишіть приклад для кожного з трьох висловлювань, які показують, що молоді святі останніх днів у вашій школі або громаді можуть робити, аби: (а) відійти геть від злочестивих, (б) відділитися і (в) не торкатися нечистих речей. Потім подумайте про дві праведні справи або звички, які допоможуть вам краще почути голос Доброго Пастиря. Якщо якась із ваших справ або звичок допомогли вам почути голос Спасителя, то ви можете написати про це у своєму щоденнику для вивчення Писань, аби пізніше розповісти учителю або в класі.

Як записано в Aлма 5:58–60, Aлма навчав такій істині: Якщо ми йдемо за голосом Господа (Доброго Пастиря), то нас буде зібрано в Його царстві. Позначте обіцяння або благословення в Aлма 5:58–60, які отримають ті, хто здобуде спадок праворуч від Бога.

  1. Поміркуйте, що кожне з обіцянь або благословень означає для вас. Потім напишіть у своєму щоденнику для вивчення Писань про те, чому, на вашу думку, відділення від злочестивості варте тих благословень.

Йдучи за голосом Спасителя, ви отримаєте ці благословення і згодом отримаєте благословення піднесення.

Aлма 5:43–52

Алма розповідає, як здобув свідчення і навчає про покаяння

Подумайте про те, чого ви навчилися завдяки п’ятьом фізичним відчуттям: зору, слуху, дотику, нюху й смаку. Чи є спосіб дізнатися про щось без застосування ваших фізичних відчуттів? Прочитайте Aлма 5:45–48 і знайдіть, що Алма розповів про те, що знає і як він про це дізнався.

Позначте в Aлма 5:48, що Алма навчав про Ісуса Христа. Послання в Aлма 5:45–48 можна підсумувати таким чином: Ми можемо дізнатися самі через Святого Духа, що Ісус Христос є Викупителем людства.

Кожна людина проходить через випробування своєї віри й свідчення. Наявність особистого свідчення про істинність євангелії, здобутого силою Святого Духа, може зміцнювати вас у важкі часи. Згадування особистого свідчення, отриманого через Святого Духа, як це було у випадку з Алмою, може допомогти вам стояти твердо в часи випробувань. З прикладу Алми ми також дізнаємося, що піст і молитва можуть допомогти нам відчувати, як Дух знову підтверджує істини й укріпляє наші свідчення, коли їм необхідне зміцнення.

Зображення
Старійшина М. Рассел Баллард

Поміркуйте над своїм свідченням, коли будете читати наступну цитату старійшини М. Рассела Балларда, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів. Він заохочує, щоб ми прагнули здобути особисте свідчення про Ісуса Христа: “Індивідуальне, особисте свідчення про євангельську істину, а особливо про божественне життя і місію Господа Ісуса Христа, є важливим для нашого вічного життя. “Життя ж вічне,—сказав Спаситель,—це те, щоб пізнали Тебе, єдиного Бога правдивого, та Ісуса Христа, що послав ти Його”[Іван 17:3]. Іншими словами, вічне життя визначається нашим індивідуальним, особистим знанням про нашого Батька Небесного і Його Святого Сина. Просто знати про Них недостатньо. Ми повинні мати особистий духовний досвід, який стане для нас якорем” (“Feasting at the Lord’s Table”, Ensign, May 1996, 80)

  1. Виконайте одну чи більше вправ у вашому щоденнику для вивчення Писань:

    1. Напишіть про випадок, коли ви чули, як хтось складав могутнє свідчення силою Святого Духа, що Ісус Христос є викупителем людства? Напишіть, що ви відчували, слухаючи це свідчення.

    2. Прочитайте Aлма 5:46 і потім напишіть своїми словами, як Алма отримав його власне свідчення про Ісуса Христа. Подумайте, як ви можете наслідувати приклад Алми, щоб допомогти собі зміцнити свідчення про Спасителя, і запишіть свої думки.

    3. Опишіть випадок, коли ви відчували, як Святий Дух свідчив вам, що Ісус Христос є Викупителем світу. Напишіть конкретну мету, що допоможе вам здобути або зміцнити свідчення про Спасителя, наприклад: піст, більш щира молитва чи більш уважне вивчення Писань. Працюйте над досягненням цієї мети, навіть якщо це й займе “багато днів” (Aлма 5:46). (Виконання цього завдання може також допомогти вам виконати вимоги програми Особистий розвиток чи Обов’язок перед Богом.

Прочитайте Aлма 5:49–52 і пошукайте, чого Алма навчав людей про покаяння. У поданих рядках поясніть, чому, на вашу думку, всі люди мають покаятися, щоб жити вічно з Небесним Батьком та Ісусом Христом:

Старійшина Даллін Х. Оукс запросив нас поміркувати над кількома запитаннями, що допоможуть застосовувати те, чого Алма навчав про покаяння, і як слід готуватися, щоб увійти в царство Боже:

Зображення
Старійшина Даллін Х. Оукс

“А якщо день Його пришестя настане завтра? Якби ми знали, що постанемо перед Господом завтра—у випадку передчасної смерті або Його несподіваного приходу,—то що ми робили б сьогодні? У чому ми зізналися б? Що перестали б робити? Які рахунки привели б до ладу? Що пробачили б? Про що свідчили б?

Якби ми це зробили у цьому випадку, то чому не зробити це зараз? Чому не шукати миру, поки його ще можна знайти?” (“Підготовка до Другого пришестя”, Ensign або Ліягона, трав. 2004, с. 9).

  1. Подумайте про одне із запитань старійшини Оукса. У своєму щоденнику для вивчення Писань напишіть, чому, на вашу думку, важливо жити кожного дня так, ніби ви готуєтеся до зустрічі з Господом.

З молитвою поміркуйте, як ви можете діяти, виходячи з того, про що дізналися сьогодні, аби бути готовими зустріти Спасителя і увійти до Його царства.

  1. У своєму щоденнику для вивчення Писань, під сьогоднішніми завданнями, напишіть:

    Я вивчив(ла) Алма 5:37–62 і закінчив(ла) цей урок (дата).

    Додаткові запитання, думки та ідеї, якими б мені хотілось поділитися зі своїм учителем:

Роздрукувати