Семінарія
Блок 17:День 3, Алма 21--22


Блок 17: День 3

Aлма 21–22

Вступ

Аарон, один з братів Аммона, намагається навчати амалекійців і аммонійців про Ісуса Христа і Спокуту, але люди не сприймають його. Разом зі своїми супуниками він опиняється у в’язниці в Міддонії. Вони залишаються вірними у часи випробувань. Після того як Аммон і цар Ламоній посприяли їхньому визволенню, Аарон навчав батька Ламонія про те, як “народитися від Бога” (Aлма 22:15). Цар дізнався, що, покаявшись у гріхах, він зможе прийти до пізнання Бога і згодом здобути вічне життя. Вірність Аарона і його братів допомогла багатьом ламанійцям прийти до пізнання Бога і Його викуплення.

Зображення
місіонери у в’язниці

Aлма 21:1–23

Аарон і його брати проповідують євангелію попри випробування і ув’язнення

Подумайте про час, коли ви з усіх сил намагалися виконувати заповіді та все ж мали труднощі. Потім поміркуйте над такими запитаннями: Що ви робили, аби залишатися вірними, незважаючи на труднощі, які перед вами поставали? Коли ви зараз думаєте про той період життя, як ви знали, що Господь благословляв вас у той час?

Поки Аммон навчав царя Ламонія і його народ (див. Aлма 17–19), Аарон і його супутники переживали надзвичайні труднощі, коли намагалися навчати в різних частинах тієї землі. Щоб коротко проглянути, через які випробування пройшли у в’язниці Аарон і його супутники, прочитайте Aлма 20:28–30. Потім прочитайте уривок з Aлма 21:1–17, на який вказується в нижче наведеній вправі. Знайдіть, як Аарон і його брати справлялися з цими випробуваннями.

  1. Перемалюйте цю табличку у свій щоденник для вивчення Писань, залишаючи місце для коментарів після кожного уривка з Писань:

    Випробування або трудність

    Як Аарон і його супутники справлялися

    Алма 21:3

    Алма 21:4

    Aлма 21:5–6, 8

    Aлма 21:7–9

    Aлма 21:10–11

    Aлма 21:11–12

    Aлма 21:13–14

    Алма 21:15

    Після прочитання кожного уривка у лівій колонці таблички напишіть, які випробування чи труднощі долали Аарон і його супутники. У правій колонці напишіть, як Аарон і його супутники справлялися з ними. Потім дайте відповідь на такі запитання:

    1. Чому, на вашу думку, їм було б легко розчаруватися, втратити надію і повернутися додому до нефійців, які ставилися б до них дружелюбніше?

    2. Яку користь можемо отримати ми, члени церкви-місіонери, від вивчення цієї історії?

Прочитайте Aлма 21:16–17 і пошукайте, як Господь допоміг Ааронові і його братам у виконанні Його роботи, оскільки вони залишалися вірними? Завдяки Аарону та його братам ми дізнаємося про такий принцип: Якщо ми з вірою долаємо свої труднощі, Господь допоможе нам виконувати Його роботу. Ви можете написати цей принцип у своїх Писаннях або у своєму щоденнику для вивчення Писань.

Подумайте, яку роботу Бог приготував для вас зараз і в майбутньому, і з якими випробуваннями ви можете стикатися, намагаючись виконати цю роботу. Прочитайте наступне висловлювання Президента Томаса С. Монсона, який навчав, що у нас можуть бути випробування, коли ми будемо намагатися виконувати Господню роботу:

Зображення
Президент Томас С. Монсон

“Допомагати, навчати, зворушувати дорогоцінні душі, для яких Батько підготував Своє послання—це величне завдання. Шлях до успіху рідко буває простим. Як правило, йому передують сльози, випробування, вияв довіри і свідчення. …

… Служителі Божі знаходять утішення в запевненні Учителя: “Я перебуватиму з вами повсякденно” (Maтвій 28:20). Це прекрасне обіцяння підтримує вас. … Воно втішає вас у ті моменти розпачу, які бувають у кожного з нас” (“Tears, Trials, Trust, Testimony”, Ensign, May 1987, 43).

  1. У щоденнику для вивчення Писань напишіть про випадок, коли ви з вірою долали труднощі. Або ви можете написати, як плануєте зберігати віру в теперішньому випробуванні, застосовуючи принципи цього уроку. Опишіть також кілька майбутніх ситуацій, коли, на вашу думку, вам може знадобитися витривалість у випробуваннях під час виконання Господньої роботи.

Прочитайте Aлма 21:18–23, щоб побачити, що Аммон зробив після того, як допоміг Аарону і його братам вийти із в’язниці. Знайдіть, як змінилося життя ламанійців завдяки тому, що Аммон навчав їх євангелії.

Подумайте про те, як євангелія Ісуса Христа змінила життя людини, яку ви знаєте. Поміркуйте, як би ви могли поділитися євангелією з людиною, яку знаєте, або подумайте про людину, на яку може справити вплив приклад Аарона і його братів. Ви можете поділитися з цією людиною тим, про що дізналися завдяки прикладу Аарона та його братів, коли вони з вірою виконували Господню роботу.

Алма 22

Батько Ламонія, який є царем над усією землею, здобуває віру в євангелію, коли його навчає Аарон

Пригадайте зустріч Аммона з батьком Ламонія, про яку йшлося на минулому уроці. Перечитайте, які саме питання цар ставив Аммонові, як записано в Aлма 20:27. Коли ви будете читати Aлма 22:1–3, звертайте увагу на те, як цар відреагував на візит Аарона.

Прочитайте Aлма 22:4–6 і знайдіть, що турбувало батька царя Ламонія. Дослідіть Aлма 22:7–14, щоб знайти істини, які Аарон викладав батькові Ламонія.

Поміркуйте над наступними запитаннями (можливо, буде корисно пригадати подібне обговорення стосовно Ламонія в Aлма 17–18):

  • Чому царю треба було повірити в Бога, щоб зрозуміти покаяння?

  • Як знання про Спокуту допомогло царю зрозуміти покаяння?

  1. Дайте відповідь на наступні запитання у щоденнику для вивчення Писань: Чому важливо зрозуміти Падіння Адама і Спокуту Ісуса Христа, аби зрозуміти покаяння?

Дослідіть Aлма 22:15, звертаючи увагу на те, що батько царя Ламонія був готовий віддати, аби отримати радість і вічне життя. Ви також можете це позначити у Писаннях.

  1. Дайте відповідь на наступні запитання у своєму щоденнику для вивчення Писань: Чому, на вашу думку, важливо, щоб кожен, хто хоче прийти до пізнання Бога, мав таке ж ставлення, як батько царя Ламонія?

Прочитайте Aлма 22:16, щоб побачити, як Аарон відповів на запитання царя про те, як отримати вічне життя. (Ви можете позначати важливі істини, що містяться в цьому вірші). Як прийняття і застосування у житті істин, яких навчав Аарон, приводить людину до отримання вічного життя?

Прочитайте Aлма 22:17–18, звертаючи увагу на те, як цар відреагував на настанови Аарона. Поміркуйте над наступним запитанням: Чого, завдяки батьку царя Ламонія, ми можемо навчитися про народження від Бога?

Ви можете позначити цю фразу в Aлма 22:18: “Я відмовлюся від усіх своїх гріхів, щоб тільки знати Тебе”. Поміркуйте над наступною істиною і напишіть у своєму щоденнику для вивчення Писань: Ми повинні мати бажання відмовитися від усіх наших гріхів, аби духовно змінитися і народитися від Бога.

Зображення
Старійшина Даллін Х. Оукс

Прочитайте наступне висловлювання старійшини Далліна Х. Оукса, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів: “Євангелія Ісуса Христа спонукає нас до змін. “Покаятися”—так ми найчастіше кажемо, і покаяння припускає відмову від усього того—особистого, сімейного, етнічного та національного,—що суперечить заповідям Бога. Мета євангелії—перетворити звичайних істот на громадян небес, а це вимагає змін” (“Покаяння і зміна”, Ensign або Ліягона, лист. 2003, с. 37).

Поміркуйте, що вам потрібно робити у житті зараз, аби духовно змінитися.

Прочитайте Aлма 22:19–22, аби побачити, які події відбулися після царевої молитви. Прочитайте Aлма 22:23–27, відшукуючи, що зробив батько Ламонія завдяки тому, що він відчув зміну в серці й отримав Дух Господа.

  1. У своєму щоденнику для вивчення Писань напишіть, що, завдяки вивченню історії про батька царя Ламонія, ви дізналися про народження згори. Поясніть, як, на вашу думку, його приклад може допомогти молоді в наш час змінювати своє життя, аби народитися від Бога.

  2. У своєму щоденнику для вивчення Писань, під сьогоднішніми завданнями, напишіть:

    Я вивчив(ла) Алма 21–22 і закінчив(ла) цей урок (дата).

    Додаткові запитання, думки та ідеї, якими б мені хотілось поділитися зі своїм учителем:

Роздрукувати