Семінарія
Блок 19: День 3, Алма 37


Блок 19: День 3

Алма 37

Вступ

Як написано в Aлма 37, Aлма продовжував давати свої настанови Геламанові й передав йому відповідальність за священні літописи. Він нагадав Геламанові, що досі Писання були засобом приведення до Господа тисяч ламанійців і пророкував, що у майбутньому в Господа є інші величні цілі стосовно літописів. Алма давав настанови синові стосовно того, чого він має навчати людей, і він навчав Геламана, що важливо дивитися на слова Ісуса Христа, аби мати дороговказ, порівнюючи слова Спасителя з Ліягоною.

Алма 37

Алма передає Геламанові літописи, радить йому дотримуватися заповідей і нагадує, як Ліягона діяла відповідно до віри

Розгляньте таку схему:

Зображення
стрілочка

Подумайте про дві або три малі й прості речі, які спричинили в світі революцію, наприклад лампочка розжарювання. Подумайте про малі й прості речі, які стали причиною великих змін у вашому житті. Напишіть дві або три прості речі зліва від вищеподаної схеми. Справа напишіть кілька слів, описуюючи великі наслідки, які сталися завдяки цим малим речам у вашому житті.

Як записано в Aлма 37, Aлма готував свого сина Геламана стати його наступником у веденні священних літописів. Алма навчав Геламана про принцип, що стосується ролі простих і малих речей у Господньому плані. Прочитайте Aлма 37:6–7 і потім закінчіть наступний принцип: Щоб здійснити Свої вічні цілі, Господь діє через .

Прочитайте Aлма 37:1–7 і пошукайте, що Алма описував як просте і мале. Також дослідіть Aлма 37:8–10, звертаючи увагу на те, у який спосіб пластини з латуні (на яких містилися літописи) сприяли здійсненню великих справ серед народу, описаного в Книзі Мормона. Під час читання позначте в Писаннях, які з цих благословень ви також отримали завдяки особистому вивченню Писань.

  1. Дайте відповідь на такі запитання у своєму щоденнику для вивчення Писань: Назвіть два або три способи, у які Писання стали причиною великих подій у вашому житті?

В Aлма 37:13–16 записано настанови Алми, дані Геламанові, коли він передавав своєму синові відповідальність за літописи. Вивчіть три вірші й пошукайте принципи, яких навчав Алма. Один з цих принципів є таким: Якщо ми виконуємо Господні заповіді, ми будемо процвітати. Поміркуйте над тим, як цей принцип стосується схеми на початку цього уроку.

Як записано в Aлма 37:35–47, Aлма дав Геламанові настанову навчати людей долати слабкості та спокуси за допомогою віри в Господа Ісуса Христа. Нижче подано два плани уроків, де пояснюються ці вчення. Вивчіть кожен з уроків і уривки з Писань, подані в них. Тоді підготуйтеся викладати один з уроків комусь із членів сім’ї, усій сім’ї (можливо, в рамках домашнього сімейного вечора) або другові. Ви можете зробити певні зміни в уроці відповідно до того, кого і де ви навчаєте. Заплануйте час і проведіть урок у призначений день. Також принесіть план уроку на наступний урок домашньої семінарії і будьте готові, якщо вас викличуть, провести цей урок для класу.

Урок 1—Aлма 37:35–37

Поясніть тим, кого ви навчаєте, що, як правило, ті, хто садить дерева, прив’язують або закріпляють ремінцями молоде дерево біля кілка, а після того як дерево підросте, опору видаляють. Запитайте: Чому, на вашу думку, дереву потрібен кілок, щоб підтримувати його, поки воно молоде і зростає?

Прочитайте наступну історію з життя Президента Гордона Б. Хінклі:

Зображення
викривлене дерево

Президент Гордон Б. Хінклі посадив молоде дерево біля свого дому невдовзі після одруження. Минали роки, і він майже не звертав на нього уваги. Якось він помітив, що дерево викривилося і нахилилося на захід, оскільки вітри зі сходу нахилили його, поки воно було молодим і гнучким. Президент Хінклі захотів вирівняти дерево, але стовбур був надто товстим. Він вирішив випрямити його за допомогою мотузки і шківа, але дерево не випрямлялося. Нарешті він узяв пилку, відрізав товсту гілку із західної сторони, залишивши на стовбурі некрасивий слід. Пізніше він розповідав про це дерево:

Зображення
підрізане дерево

“З того часу як я посадив це дерево, минуло більше півстоліття. Там зараз живе моя дочка із сім’єю. Якось я знову пішов подивитися на те дерево. Воно велике. Його форма стала кращою. Воно дуже прикрашає дім. Але якою серйозною була травма в його юності, яким жорстким було лікування, яке я застосував для того, щоб випрямити його.

Зображення
дерево зі слідом зрізаної гілки

Коли дерево лише посадили, невеличка мотузка могла допомогти йому опиратися силі вітру. Я міг і мені слід було прив’язати ту мотузку, що не вимагало великих зусиль. Але я цього не зробив, і воно зігнулося, піддавшись силам, що впливали на нього” (“Bring up a Child in the Way He Should Go”, Ensign, Nov. 1993, 59).

Зображення
молоде дерево з підпорками

Попросіть когось прочитати пораду Геламана в Aлма 37:35, a потім обговоріть, як цей вірш стосується розказаної Президентом Хінклі історії про дерево. (Aлма 37:35—це вірш для опанування. Ви можете позначити його таким чином, щоб легко знаходити в майбутньому).

Запросіть тих, кого навчаєте, сформулювати принцип, коротко викладений в Aлма 37:35. (Це може звучати приблизно так: Нам слід навчатися з юності дотримуватися заповідей Бога). Ви можете поставити одне або більше запитань:

  • Як зміниться, на вашу думку, життя людей, якщо вони навчаться дотримуватися заповідей Бога з молодості?

  • Як дотримання заповідей з молодості вплинуло на ваше жття?

  • Чи можете ви пригадати людину, яка була благословенною до кінця своїх днів, оскільки навчилася дотримуватися заповідей з молодості? Які благословення мала ця людина?

Попросіть когось вголос прочитати Aлма 37:36–37 і знайти конкретну пораду, яка допомогла б людині дотримуватися заповідей. Поставте такі запитання:

  • Як щоденне дотримання цієї поради допомагає вам дотримуватися заповідей?

  • Яким чином ви намагаєтеся ставити Господа на перше місце у своїх думках і діях? Як ви можете ставати кращими?

  • Які обіцяння дано тим, хто молиться?

Поділіться своїм свідченням стосовно того, як вам допомагає в дотриманні заповідей те, що ви радитеся з Господом? Запропонуйте тим, кого навчаєте, виконувати слова Алми стосовно вміння радитися з Господом.

Урок 2—Aлма 37:38–45

Зображення
Ліягона

Запитайте у тих, кого навчаєте, чи знають вони, як називався компас, даний Господом сім’ї Легія, що допомагав їм під час подорожі до обіцяної землі. Потім попросіть когось прочитати Aлма 37:38. Поясніть, що Алма каже про ліягону, аби навчати Геламана важливості принципа про те, як Господь скеровує Своїх дітей.

Попросіть тих, кого ви навчаєте, дати відповіді на наступні запитання, прочитавши згадані вірші й пошукавши в них відповіді:

  • Як, згідно з Aлма 37:38–40, діяла ліягона?

  • Чому, згідно з Aлма 37:41–42, ліягона час від часу переставала працювати?

  • Яким чином, згідно з Aлма 37:43–45, ліягону можна порівняти зі словами Христа?

Поясніть, що слова натяк і символ (Aлма 37:43, 45) означають, що щось використовується для позначення ширшого поняття. Наприклад, послух або непослух сім’ї Легія настановам ліягони—це символ нашого вибору слухатися чи не слухатися слів Христа. Так само як сім’я Легія досягнула обіцяної землі, користуючись ліягоною, ми отримаємо вічне життя, якщо будемо дотримуватися слів Христа.

Попросіть когось пояснити, де ми можемо знайти слова Ісуса Христа у нашому житті. (Серед можливих відповідей можуть бути Писання, слова сучасних пророків, патріарше благословення та спонукання Духа).

Запитайте: Яких принципів Алма навчав Геламана, застосовуючи як приклад ліягону? (Відповіді можуть містити такі принципи: Якщо ми дослухаємося до слів Ісуса Христа, вони можуть спрямувати нас до отримання вічного життя). Ви можете поділитися своїм свідченням про те, що коли ми слухаємося і виконуємо слова Господа, в наше життя прийдуть великі благословення.

  1. У своєму щоденнику для вивчення Писань напишіть кілька речень, щоб описати, що ви засвоїли, вивчаючи урок, який ви вирішили проводити.

  2. Напишіть наступне у своєму щоденнику для вивчення Писань: Я вирішив(ла) провести урок, взявши за основу Aлма 37: (напишіть, з яких віршів ви будете навчати). Я буду навчати (напишіть, кого ви вирішили навчати) (напишіть заплановану дату цього уроку).

Зображення
позначка “Вірші для опанування”
Вірші для опанування—Aлма 37:35

Позначте Aлма 37:35. Спробуйте завчити цей вірш. Потім перекажіть його напам’ять або прочитайте комусь із батьків або іншій дорослій людині, якій довіряєте. Поставте цій людині такі запитання:

  • Як послух Божим заповідям допомагав вам у житті?

  • Яку пораду ви мені дасте, яка б допомогла мені бути мудрішим з молодості?

  1. Напишіть у своєму щоденнику для вивчення Писань, про що ви дізналися від людини, з якою розмовляли про Aлма 37:35.

  2. У щоденнику для вивчення Писань, під сьогоднішніми завданнями, напишіть:

    Я вивчив(ла) Алма 37 і закінчив(ла) цей урок (дата).

    Додаткові запитання, думки та ідеї, якими б мені хотілось поділитися зі своїм учителем:

Роздрукувати