Семінарія
Блок 29: День 2, Мормон 9


Блок 29: День 2

Мормон 9

Вступ

Мороній завершив літопис свого батька закликом до тих, хто не вірить в Ісуса Христа, повернутися до Бога через покаяння. Він навчав, що Бог є Богом чудес, Який не змінюється. Він також навчав, що чудеса припиняються тільки тоді, коли люди перестають мати віру. Він закликав усе людство молитися Батькові в імʼя Ісуса Христа, щоб отримати те, що їм потрібно.

Мормон 9:1–6

Мороній закликає тих, хто не вірить в Ісуса Христа, покаятися

Уявіть, що б ви думали і відчували, якби увійшли сьогодні у присутність Бога. Як, на вашу думку, відчували б себе злочестиві в Його присутності? Прочитайте Мормон 9:1–5, зверніть увагу, що Мороній описав те, що зрештою станеться, коли люди, які вибирають не вірити в Ісуса Христа, в кінці будуть приведені у Божу присутність.

Президент Джозеф Філдінг Сміт пояснював, що багато людей помилково вважають, що вони будуть відчувати себе спокійно в Божій присутності, навіть якщо й не покаються у своїх гріхах:

Зображення
Президент Джозеф Філдінг Сміт

“Спасіння без покаяння бути не може. Людина не може увійти у Боже царство у своїх гріхах. Це було б абсолютно несумісно для людини—увійти у присутність Батька і перебувати у Божій присутності у своїх гріхах. …

Я вважаю, що на землі є дуже багато людей, і багато з них, можливо, є і в Церкві—принаймні дехто в Церкві,—які мають думку, що можуть пройти цим життям, роблячи все так, як їм приємно, порушуючи заповіді Господа, а в кінці вони збираються увійти в Його присутність. Вони вважають, що збираються покаятися, можливо, в духовному світі.

Вони повинні прочитати ці слова Моронія: “Чи думаєте ви, що зможете жити з [Христом], усвідомлюючи свою вину? Чи думаєте ви, що зможете бути щасливими, якщо житимете з Тією священною Істотою, коли ваші душі виснажено усвідомленням вини, що ви постійно безчестили Його закони?

Слухайте, я кажу вам, що ви будете нещаснішими, якщо житимете з святим і справедливим Богом, усвідомлюючи свою брудноту перед Ним, ніж якщо житимете з проклятими душами в пеклі. Бо ось, коли вас приведуть, щоб ви побачили свою наготу перед Богом, а також славу Бога і святість Ісуса Христа, це запалить полумʼя невгасимого вогню на вас” [Мормон 9:3–5]” (Doctrines of Salvation, comp. Bruce R. McConkie, 3 vols. [1954–1956], 2:195–196).

  1. У своєму щоденнику для вивчення Писань дайте відповідь на таке запитання: Як ви думаєте, чому неправильно відкладати покаяння в цьому житті, вважаючи, що ви зможете покаятися у наступному житті? (Відповідаючи, ви можете згадати те, про що дізналися з Мормон 9:1–5; Алма 12:14; і Алма 34:32–34).

Прочитайте Мормон 9:6, знайдіть, що “невіруючі” повинні робити, аби уникнути страждань, описаних Моронієм. Можете позначити слова в Мормон 9:6, що описують стан людей, які повертаються до Бога і просять в Нього прощення. З цього вірша ми дізнаємося: якщо ми покаємося й будемо волати до Бога, то будемо незаплямованими, коли прийдемо в Його присутність. Ви можете написати цей принцип у своєму примірнику Писань або в щоденнику для вивчення Писань.

  1. Напишіть у своєму щоденнику для вивчення Писань кілька речень про те, як, на вашу думку, ви почували б себе у присутності Бога, знаючи, що ви стали чистими і незаплямованими завдяки Спокуті Спасителя.

Через покаяння та праведне життя ви можете підготуватися, щоб спокійно почувати себе у присутності Бога. Подумайте, що найважливіше, на вашу думку, ви могли б зробити тепер, аби підготуватися до зустрічі з Богом.

Мормон 9:7–20

Мормон заявляє, що Бог творить чудеса і відповідає на молитви вірних

Зображення
Христос зцілює сліпого

Чи були ви коли-небудь свідком якогось чуда або відчули його на собі? Напишіть своє визначення для слова чудо:

Знайдіть слово чудо у Біблійному словнику або у Путівнику по Писаннях, щоб зʼясувати його значення або доповнити ваше визначення. Як ви вважаєте, чому деякі люди сьогодні не вірять в чудеса?

Як написано в Мормон 9:7–8, Мороній писав для людей, що житимуть в останні дні, які заперечуватимуть, що Бог живе, що Він дає одкровення і що Він щедро посилає дари вірним. Мороній переконливо навчав про те, що є Бог і що Він Той Самий “учора, сьогодні і навіки” (Мормон 9:9). В усіх віках Він продовжує творити чудеса серед вірних людей. Прочитайте Мормон 9:9–11, 15–19, визначте, чого навчав Мороній про природу Бога, аби допомогти людям повірити, що Бог продовжує й далі творити чудеса.

  1. Напишіть у своєму щоденнику для вивчення Писань те, що ви дізналися з Мормон 9:9–11, 15–19 про природу Бога. Також напишіть відповідь на таке запитання: Чого ці вірші навчають вас про Божу готовність і здатність творити чудеса в житті людей сьогодні?

Прочитайте Мормон 9:20, знайдіть причини, з яких деякі люди не помічають чудес.

Записані в Мормон 9:9–19 слова Моронія навчають такому принципу: Оскільки Бог є незмінним, Він буде творити чудеса відповідно до віри Своїх дітей. Ви можете записати цей принцип біля Мормон 9:19–20 у своєму примірнику Писань.

У своєму житті ми можемо відчувати дивовижну Божу силу в багато способів. Знову прочитавши про деякі великі чудеса, зображені в Писаннях, сестра Сідні С. Рейнольдс, яка служила в генеральному президентстві Початкового товариства, навчала:

“Такими ж важливими, як ці “великі чудеса”, є маленькі, “особисті чудеса”, які вчать кожного з нас вірити в Господа. Вони відбуваються тоді, коли ми помічаємо й прислухаємося до підказок Духа в нашому житті. …

Я вірю, що всі ми можемо свідчити про ці маленькі дива. Ми знаємо дітей, які моляться, щоб знайти загублений предмет, і знаходять його. Ми знаємо молодих людей, які збирають докупи всю свою сміливість, щоб бути свідком Бога, і відчувають Його руку, яка підтримує. Ми знаємо друзів, які віддають останні гроші на десятину, і потім, на диво всім, бачать, що вони здатні заплатити за навчання або за житло, або якимось чином купити їжу для своєї родини. Ми можемо розказати про відповіді на молитви та про благословення священства, які надавали сміливості, приносили втіху або відновлювали здоров’я. Ці щоденні чудеса відкривають нам руку Господа в нашому повсякденному житті”. (“Бог чудес”, Ліягона, лип. 2001, с. 12).

  1. Напишіть у своєму щоденнику для вивчення Писань про досвід, який мали ви чи хтось із ваших знайомих, що підтверджував би, що й сьогодні Бог все ще є Богом чудес.

Мормон 9:21–37

Мороній навчає про молитву і про призначення літопису Нефія

Зображення
дівчинка молиться

Ви можете пригадати випадок, коли ви відчували, що Небесний Батько надав потрібну вам допомогу, тому що ви помолилися? Прочитайте Мормон 9:21, зʼясуйте, чого навчав Мороній стосовно молитви до Небесного Батька про допомогу.

Прочитайте наведені далі слова і знайдіть, що означає молитися в імʼя Христа: “Ми молимося в ім’я Христове, коли наш розум є розумом Христа і наші бажання є бажаннями Христа—коли Його слова позостануться у нас (див. Іван 15:7). Потім ми просимо про те, що Бог може нам надати. Багато молитов залишаються без відповіді, бо вони зовсім не в ім’я Христа, ніяк не представляють Його думку, а натомість витікають з людського егоїзму” (Bible Dictionary, “Prayer”).

Старайтеся молитися відповідно до щойно прочитаного. Що ви можете зробити, аби повніше молитися в імʼя Ісуса Христа?

Аби навести приклад людей, які вірили в Спасителя і були здатні творити чудеса, Мороній процитував, чого навчав Ісус Христос Своїх нефійських учнів. Як написано в Мормон 9:22–25, Спаситель наказав Своїм учням іти по всьому світу і проповідувати євангелію, та пообіцяв, що дивовижні “ознаки слідуватимуть за тими, хто вірить” (Мормон 9:24). Потім Мороній продовжив навчати про молитву.

  1. Прочитайте Мормон 9:27–29, знайдіть, чого навчав Мороній стосовно того, як ми повинні молитися з вірою. Запишіть у своєму щоденнику для вивчення Писань те, що ви знайшли. Потім напишіть кілька речень про те, як ви можете застосовувати ці вчення для покращення ваших молитов.

У своєму примірнику Писань біля Мормон 9:27 ви можете написати наступний принцип: Якщо ми молимося з вірою Небесному Батьку в імʼя Ісуса Христа, Він даруватиме нам благословення, що допомагатимуть нам трудитися над своїм спасінням.

На завершення своїх слів Мороній застерігає, що в останні дні деякі люди будуть відкидати Книгу Мормона через недосконалість тих, хто писав її (див. Мормон 9:30–34). Прочитайте Мормон 9:35–37, знайдіть, що заявив Мороній стосовно призначення Книги Мормона.

Поміркуйте, чому поява Книги Мормона є ще одним доказом того, що Бог є Богом чудес і що Він відповідає на молитви.

  1. У своєму щоденнику для вивчення Писань, під сьогоднішніми завданнями, напишіть:

    Я вивчив(ла) Мормон 9 і закінчив(ла) цей урок (дата).

    Додаткові запитання, думки та ідеї, якими б мені хотілось поділитися зі своїм учителем:

Роздрукувати