Семінарія
Блок 1: День 2, План спасіння


Блок 1: День 2

План спасіння

Вступ

Небесний Батько дав нам, Своїм дітям, план, який призначений, щоб вести всіх нас до вічного щастя й піднесення. Головним для Його плану є Спокута Ісуса Христа. Спокута долає наслідки Падіння і дає нам можливість покаятися і бути очищеними від наших гріхів, аби нам мати радість у цьому житті і у вічності.

Зображення
Статуя “Крістус”

У цьому уроці ви знайдете стислий огляд плану спасіння, який дав нам Небесний Батько. Цей огляд допоможе вам побачити, як євангельські істини, про які ви будете дізнаватися цього року, стосуються одна одної та мети вашого життя на землі. Із зростанням вашого розуміння плану спасіння буде зростати й ваша віра в Бога і Його Сина, Ісуса Христа, оскільки ви будете здатні виконувати свою частину в цьому плані. План спасіння—це “повнота євангелії Ісуса Христа, призначеної принести людині безсмертя і вічне життя. План викуплення включає [в себе] сотворіння, падіння і викуплення, а також усі Богом дані закони, обряди та вчення. Він уможливлює піднесення й вічне життя з Богом для всіх людей” (Путівник по Писаннях, “План викуплення”, scriptures.lds.org).

Цей план допомагає нам зрозуміти мету нашого земного існування

План спасіння, даний нам Небесним Батьком, відповідає на багато питань, над якими більшість людей замислюється в певний момент свого життя. Чи замислювалися ви над такими запитаннями: “Звідки я прийшов?” “Навіщо я тут?” “Куди я піду після цього життя”?

Перш ніж народитися на землі, ми жили в присутності нашого Небесного Батька як Його духовні діти. Ми є буквально Його дітьми, і Він любить нас. Його план спасіння—це шлях для кожного з нас стати подібними до Нього і мати всі Його благословення. Ми зрозуміли й прийняли цей план до того, як прийшли на землю.

Книга Мормона відіграє головну роль у нашому розумінні плану спасіння. Пророки з Книги Мормона вживали багато різних термінів, коли говорили про план спасіння.

  1. Прочитайте вказані далі уривки з Писань і визначіть, як у кожному вірші називається план спасіння, даний нам Небесним Батьком. У своєму щоденнику для вивчення Писань напишіть ці визначення біля посилання на Писання. Для першого посилання як приклад вам дається визначення.

    1. 2 Нефій 9:6 “Милосердний план великого Творця”

    2. 2 Нефій 11:5

    3. Алма 12:25

    4. Алма 24:14

    5. Алма 42:8

    6. Алма 42:15

Такими словами, як милосердний, великий і вічний, викуплення, спасіння, щастя і план милості наголошується вчення про те, що план Небесного Батька призначений принести Його дітям вічне спасіння й щастя.

  1. Напишіть у щоденнику для вивчення Писань відповіді на таке запитання: Як знання про те, що Небесний Батько має план для вашого щастя й піднесення, позначається на вашому житті?

Роль свободи вибору та Падіння Адама і Єви у плані спасіння

Адам і Єва були першими дітьми Небесного Батька, які прийшли на цю землю. Він помістив їх в Еденському саду і дав їм свободу вибору—“спроможність і привілей … , щоб вони самі робили вибір і діяли” (Путівник по Писаннях, “Свобода вибору”, scriptures.lds.org). Він повелів їм не їсти плоду з дерева пізнання добра і зла. Виконання цієї заповіді означало, що вони могли залишитися в саду, але не могли б розвиватися, не знаючи протилежностей земного життя. Вони не могли б пізнати радості, бо не могли б відчути печаль і біль.

Прочитайте 2 Нефій 2:17–20 і дізнайтеся, що сталося з Адамом і Євою після того, як вони вибрали не послухатися Божого повеління? У відведеному місці напишіть про те, що Адам і Єва вибрали зробити, і про два наслідки, до яких привів їхній вибір, який зазвичай називають Падінням.

Прочитайте 2 Нефій 2:22–26 і визначіть, якими ще були наслідки вибору Адама і Єви. Позначте у своїх примірниках Писань додаткові істини, про які ви дізналися і які стосувалися наслідків Падіння.

  1. У своїх щоденниках для вивчення Писань закінчіть вказаний далі абзац, написавши, які наслідки особисто для вас мало Падіння Адама і Єви. Напишіть про вибір, свободу вибору, фізичні тіла, смерть, дітей і гріх.

    “Через те, що Адам і Єва згрішили, я також знаходжуся у занепалому стані і … ”.

Роль Спокути Ісуса Христа у плані спасіння

Зображення
воскреслий Христос біля гробниці

Гріх і смерть відділяють нас від присутності Батька на Небесах. Без божественної допомоги ми не можемо повернутися у Божу присутність. Ми повинні розуміти роль Ісуса Христа і Його Спокути у плані спасіння, щоб нам мати віру в Нього і дотримуватися плану Небесного Батька. Уважно прочитайте Мосія 3:17–19 і знайдіть фрази, що описують, як Спокута Ісуса Христа долає наслідки Падіння і допомагає нам здобути щастя й повернутися до Небесного Батька. Підсумуйте ці вірші своїми словами:

Принцип, який ми засвоїли, такий: Ісус Христос є головною постаттю в плані спасіння, і саме Його Спокута приводить в дію план для всіх Божих дітей.

  1. Прочитайте вказані далі уривки з Писань: 2 Нефій 2:8; Мосія 3:7–11; 16:4–8; Алма 34:9, 15–16; Мормон 9:13–14. У своєму щоденнику для вивчення Писань опишіть кількома реченнями, чого навчають ці уривки про головну роль Спокути Ісуса Христа у плані спасіння. Ви можете підкреслити фрази, які є важливими для вас.

Наша відповідальність у плані спасіння

Небесний Батько дав нам досконалий план, щоб ми мали вічне щастя і піднесення з Ним і дорогими нам людьми. Ісус Христос виконав Свою роль у цьому плані, подолав смерть і зробив для нас можливим подолати гріх та повернутися, щоб знову жити з нашим Небесним Батьком. Однак це не усуває нашої відповідальності в цьому плані.

  1. У своєму щоденнику для вивчення Писань напишіть: Мої обов’язки у плані спасіння і складіть перелік того, чого кожний з вказаних далі уривків з Писань навчає про нашу відповідальність відчувати силу Спокути у своєму житті й повною мірою пізнати благословення плану спасіння:

    1. 2 Нефій 2:25–27

    2. Moсія 3:12–13

    3. Алма 12:24–25, 32–34

    4. 3 Нефій 27:13–14, 20–22, 27

Ці уривки з Писань можуть допомогти нам зрозуміти, що ми, вибираючи жити за євангелією Ісуса Христа і дотримуючись Божого плану, готуємося до отримання вічного життя через Спокуту Спасителя.

  1. Припустімо, вас попросили виступити на церковних зборах і розказати про план спасіння. Беручи за основу вивчене вами з уривків, указаних у попередньому завданні, напишіть у своєму щоденнику для вивчення Писань, що ви могли б розказати про свою власну відповідальність у плані Небесного Батька.

Подумайте над тим, що ви могли б краще робити, аби виконати свій обов’язок у плані Небесного Батька і відчути силу Спасителя у своєму житті. Ви можете поділитися своїми думками з кимось із ваших батьків, рідних братів чи сестер або з близьким другом.

План спасіння дає відповіді і напрямок

Розуміння плану спасіння може направляти вас у прийнятті рішень і пошуку відповідей на питання, які виникають у вас чи інших людей.

  1. У своєму щоденнику для вивчення Писань дайте відповідь на одне з вказаних далі запитань, написавши, як розуміння плану спасіння дає напрямок і відповіді:

    1. Як ваше знання того, що ви у буквальному розумінні є сином чи дочкою Бога, впливає на ваше відчуття власної гідності?

    2. Як би ви відповіли людині, яка каже: “Це моє життя—і я робитиму те, що захочу”?

    3. Як розуміння плану спасіння могло б допомогти комусь позбутися переконання, що життя дається, аби просто розважатися, вдовольняти свої бажання та гонитися за задоволеннями?

    4. Як ви можете скористатися своїм знанням про план спасіння, щоб допомогти людині, яка переживає горе і вважає, що причина цього в тому, що Бог не любить її?

Розуміння плану спасіння може допомогти вам виконувати Божі заповіді, бо він пояснює, чому ми повинні виконувати їх (див. Алма 12:32).

  1. Прочитайте 2 Нефій 2:25 і підсумуйте, якою є мета плану спасіння, давши відповідь на вказане далі запитання у своєму щоденнику для вивчення Писань: Яку радість приніс план спасіння вам і вашій сім’ї?

  2. Напишіть у своєму щоденнику для вивчення Писань, під сьогоднішніми завданнями:

    Я вивчив(ла) урок під назвою “План Спасіння” і завершив(ла) його (дата).

    Додаткові запитання, думки та ідеї, якими б мені хотілось поділитися зі своїм учителем:

Роздрукувати