Семінарія
Блок 27: День 4, 3 Нефій 28–30


Блок 27: День 4

3 Нефій 28–30

Вступ

Перед тим, як піти, Ісус Христос запитав кожного зі Своїх дванадцятьох учнів, чого вони бажали від Нього. Девʼятеро з них побажали якнайшвидше повернутися до Нього, коли їхнє священнослужіння на землі буде завершено. Троє попросили залишитися на землі, аби продовжувати працювати, щоб приводити душі до Христа, доки Він не повернеться. Господь висловив повагу до обох цих праведних бажань. Мормон подав деякі подробиці стосовно служіння на землі трьох нефійців.

Мормон, завершуючи свою розповідь про явлення Спасителя нефійцям, пояснив: поява Книги Мормона буде ознакою того, що Господь виконує Свій завіт з домом Ізраїля. Наприкінці книги 3 Нефій Мормон записав слова Ісуса Христа, якими Він запрошує усіх людей покаятися і бути причисленими до дому Ізраїля.

3 Нефій 28:1–11

Ісус Христос задовольняє бажання Своїх дванадцятьох учнів

Поміркуйте про те, як би ви відреагували, якщо б Ісус Христос явився вам і сказав: “Чого ви бажаєте від Мене?”

Коротко запишіть, якими своїми праведними бажаннями ви б поділилися з Ним.

Прочитайте 3 Нефій 28:1–3 і дізнайтеся, як відреагували девʼять нефійських учнів, коли Господь запитав їх: “Чого ви бажаєте від Мене?” Зверніть увагу, як Спаситель поставився до їхнього бажання.

Прочитайте 3 Нефій 28:4–7 і дізнайтеся, чого попросили у Спасителя решта—три учні. Зверніть увагу, як Спаситель поставився до бажання цих трьох учнів. Поміркуйте про те, чому Господь сказав, що вони були “благословенніші” через їхнє бажання.

Прочитайте 3 Нефій 28:8–10 і дізнайтеся, як Спаситель описав благословення, які отримають троє нефійців завдяки їхнім бажанням працювати серед смертних людей. Ви можете написати таку істину на полях вашого примірника Писань або у вашому щоденнику для вивчення Писань: Господь благословляє нас згідно з нашими праведними бажаннями. Прочитайте такий вислів старійшини Ніла А. Максвелла, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, щоб побачити важливість праведних бажань:

Зображення
Старійшина Ніл А. Максвелл

“Те, чого ми наполегливо прагнемо,—це те, чим з часом станемо ми самі і що ми отримаємо у вічності. …

Праведні бажання повинні бути неослабними, бо, як сказав Президент Бригам Янг, “чоловіки і жінки, які бажають здобути місця в целестіальному царстві, побачать, що повинні вести битву кожен день” (in Journal of Discourses, 11:14)” (“According to the Desire of [Our] Hearts”, Ensign, Nov. 1996, 21–22).

  1. У своєму щоденнику для вивчення Писань дайте відповідь на одне або обидва таких запитання:

    1. Коли було так, що ви відчули себе благословенними Господом, діючи згідно зі своїми праведними бажаннями?

    2. Що ви можете почати робити сьогодні, аби виховувати праведні бажання у вашому житті, щоб стати гідними благословень Господа?

3 Нефій 28:12–35

Мормон описує священнослужіння трьох нефійців

Багато людей чуло легенди, вигадки і чутки про можливі відвідування трьох нефійців. Замість того, щоб довіряти вигадкам, дізнайтеся, що в Писаннях говориться про їхню місію і про те, як вони можуть священнослужити з силою, “як ангели Бога” (3 Нефій 28:30).

Прочитайте 3 Нефій 28:12–17 і дізнайтеся, що сталося з трьома нефійцями. Якою, згідно з 3 Нефій 28:15, була одна з причин того, що ці учні повинні були пройти це перетворення?

Прочитайте 3 Нефій 28:18–23 і дізнайтеся, яким чином Господь благословив трьох нефійців, аби вони могли здійснювати свої праведні бажання. Поміркуйте про те, чого ці вірші навчають нас щодо готовності Господа благословити нас, якщо ми живемо згідно з нашими праведними бажаннями.

Уважно вивчіть 3 Нефій 28:25–31 і дізнайтеся, хто мав користь і ще матиме користь від священнослужіння цих трьох нефійців. Ви можете позначити те, про що дізналися.

3 Нефій 28:36–40

Мормон дізнається про природу перетворених істот

Пригадайте момент, коли у вас було запитання про євангелію або коли ви стикнулися з випробуванням. Прочитайте 3 Нефій 28:36 і зверніть увагу на те, що Мормон не мав розуміння щодо фізичного стану трьох нефійців після того, як вони зазнали зміни. Поміркуйте, як би ви відповіли на таке запитання: До кого ви зазвичай звертаєтеся, коли маєте запитання стосовно євангелії? Прочитайте 3 Нефій 28:36–37 і дізнайтеся, що зробив Мормон, аби знайти відповідь на своє запитання.

Уважно вивчіть 3 Нефій 28:37–40 і зʼясуйте, що Мормон дізнався про зміну, яка сталася в тілах трьох нефійців. Стан, в якому перебувають троє нефійців, називається “перетворення” (див. 3 Nephi 28:17) і він подібний до преображення, тільки триває довше. Перетворені істоти все ще смертні, але, як навчав пророк Джозеф Сміт, їхні фізичні тіла були змінені з телестіального стану на террестріальний стан; вони вільні від фізичних страждань їхнього смертного тіла (див. History of the Church, 4:210). Перетворені істоти можуть зʼявлятися і зникати за своїм бажанням і згідно з волею Бога (див. 3 Нефій 28:27–30). Вони допомагають у приведенні душ до спасіння, і вони залишаються у перетвореному стані до Другого пришестя Ісуса Христа, коли зазнають іншої зміни і стануть воскреслими, прославленими особами (див. 3 Нефій 28:7–8, 39–40).

З досвіду Мормона ми дізнаємося: якщо ми будемо звертатися до Господа за розумінням, то отримаємо одкровення. Ви можете написати цей принцип у вашому примірнику Писань або щоденнику для вивчення Писань.

  1. У вашому щоденнику для вивчення Писань запишіть випадок, коли ви або хтось вам знайомий шукав відповідей від Господа у щирій молитві.

3 Нефій 29

Мормон свідчить, що Господь виконає Свій завіт з домом Ізраїля в останні дні

Після того як Мормон написав про відвідування Спасителем народу Книги Мормона, він пророкував про виповнення Господніх обіцянь в останні дні. Поміркуйте, як би ви відповіли на таке запитання: Коли було так, що ви дізналися або були свідками виконання одного з обіцянь Бога?

Вивчаючи 3 Нефій 29:1–3, ви можете позначати слова коли і тоді. Ці слова допоможуть вам визначити подію, яка означає, що Господь дотримується Своїх обіцянь дому Ізраїля в останні дні. (Фраза “ці висловлювання” в 3 Нефій 29:1 стосується записів Книги Мормона).

З 3 Нефій 29:1–3 ми дізнаємося, що поява Книги Мормона є ознакою того, що Господь виповнює Свій завіт з домом Ізраїля.

Зображення
Книга Мормона

Книга Мормона запевняє нас, що Господь готує Свій народ до Свого пришестя (див. 3 Нефій 29:2). Читаючи наведене нижче висловлювання старійшини Рассела М. Нельсона, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, позначте, як Книга Мормона допомагає нам підготуватися до пришестя Спасителя:

“Книга Мормона є фізичною ознакою того, що Господь почав збирати Своїх дітей завітного Ізраїлю. …

Дійсно, Господь не забув! Він благословив нас та людей усього світу Книгою Мормона. … Вона допомагає нам укладати завіти з Богом. Вона запрошує нас пам’ятати Його і пізнавати Його Улюбленого Сина. Це ще одне свідчення про Ісуса Христа” (“Завіти”, Ensign або Ліягона, лист. 2011, с. 88).

  1. Прочитайте 3 Нефій 29:4–6 і виконайте одне або обидва з таких завдань у вашому щоденнику для вивчення Писань:

    1. Визначте три конкретні уривки з Книги Мормона, які, на вашу думку, можуть допомогти комусь прийти до Ісуса Христа. Поруч з кожним уривком напишіть одне або два речення, пояснюючи, чому ви вибрали цей уривок.

    2. Напишіть невеличку розповідь про те, як, на вашу думку, Книга Мормона могла б допомогти комусь зрозуміти і прийняти дари одкровення, пророцтва та язиків або силу Святого Духа.

3 Нефій 30

Господь закликає іновірців покаятися і прийти до Нього

Мормон завершив свій літопис про священнослужіння Спасителя, написавши кілька конкретних вказівок, які отримав від Ісуса Христа стосовно іновірців. Прочитайте 3 Нефій 30:1–2 і, за бажанням, позначте якомога більше знайдених вами наказів Спасителя, даних іновірцям. Також ви можете позначити благословення, доступні іновірцям, якщо вони прийдуть до Христа. Незважаючи на те, що сказане в 3 Нефій 30:2 адресовано тим, хто не належить до Церкви, ми можемо скористатися запрошенням Ісуса Христа, щоб оцінити нашу власну готовність жити за вимогами Його завіту.

  1. У своєму щоденнику для вивчення Писань напишіть такий принцип: Якщо ми прийдемо до Христа, то можемо бути причислені до Його народу. Напишіть у вашому щоденнику для вивчення Писань, чому це благословення від Господа бути “причислени[ми] до [Його] народу, який з дому Ізраїля” (3 Нефій 30:2).

  2. У своєму щоденнику для вивчення Писань, під сьогоднішніми завданнями, напишіть:

    Я вивчив(ла) 3 Нефій 28–30 і закінчив(ла) цей урок (дата).

    Додаткові запитання, думки та ідеї, якими б мені хотілося поділитися зі своїм учителем:

Роздрукувати