Семінарія
Блок 13: День 3, Мосія 21--24


Блок 13: День 3

Moсія 21–24

Вступ

Народ Лімгія потрапив у залежність від ламанійців внаслідок їхньої злочестивості (див. Мосія 20:21); як результат їхнього поневолення вони смирилися і звернулися до Бога. Народ Алми був приведений у залежність, щоб випробувати їхню віру (див. Мосія 23:21). Обидві групи щиро молилися, аби звільнитися від залежності. Обидві групи зрештою були визволені і прибули в Зарагемлю, але кожній групі Господь допоміг у свій спосіб. Вивчаючи про випробування і визволення групи Лімгія, ви можете побачити: якщо ми смиряємо себе, то Господь відповість на наші молитви у Свій власний спосіб і час. Вивчаючи про випробування і визволення народу Алми, ви можете дізнатися, як покладатися на Господа і отримувати зміцнення у ваших труднощах і незгодах.

Зображення
Nephites carrying log

Moсія 21–24

Нефійці в землі Легія-Нефія відчувають на собі здійснення пророцтв Авінадія

Уявіть, що ви жили в землі Легія-Нефія під час правління царя Ноя і не прийняли повчань Авінадія. Тепер ви і ваш народ перебуваєте в залежності від ламанійців, як і пророкував Авінадій. Якими, на вашу думку, були б ваші дії?

Тепер поміркуйте про будь-які випробування або скруту, які ви зараз переживаєте. Прочитайте такі вірші у ваших примірниках Писань і позначте, що в них говориться про пошук і отримання визволення: Мосія 21:5, 14; 22:1–2; 23:23 та 24:21. Бути визволеним зазвичай означає стати вільним, отримати допомогу або уникнути чогось.

Зображення
Старійшина Річард Г. Скотт

Коли ви будете читати наведене далі висловлювання старійшини Річарда Г. Скотта, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, підкресліть вказані ним два джерела випробувань і страждань, які ми переживаємо в нашому житті: “Ніхто не хоче лиха. Випробування, розчарування, смуток і серцевий біль, в основному, приходять до нас з двох різних джерел. Ті, хто порушують закони Бога, завжди матимуть такі негаразди. Іншою причиною лиха є здійснення власних цілей Господа в нашому житті, щоб ми могли стати кращими завдяки випробуванню. Для кожного з нас життєво важливо визначити, з якого із цих двох джерел походять наші випробування і негаразди, оскільки коригуючі дії [в кожному з випадків] дуже відрізняються” (”Trust in the Lord”, Ensign, Nov. 1995, 16).

Народ Лімгія був приведений у залежність через свою неслухняність, тоді як праведний народ Алми зазнав лиха, яке мало їх вдосконалити. Внаслідок свого поневолення народ Лімгія упокорився і прийшов до Бога. Вивчення цих двох розповідей про божественне визволення може допомогти вам зміцнити вашу віру, щоб звертатися до Господа за визволенням від будь-яких страждань у вашому житті.

  1. У наведеній нижче таблиці на перше запитання—Як вони потрапили в залежність?—відповідь вже дана. У вашому щоденнику для вивчення Писань дайте відповідь на друге запитання: Як вони були визволені?

Народ Лімгія

Народ Алми

Як вони потрапили в залежність?

(Мосія 20:21–22; 21:1–4)

Через те, що люди не покаялися, Господь дав ламанійцям силу привести цей народ у залежність.

(Мосія 23:1–4, 19–20, 25–38; 24:8–9)

Люди дотримувалися своїх завітів, але були зраджені, поневолені і переслідувані злочестивими людьми.

Як вони були визволені?

(Мосія 22:1–9, 13–14)

(Мосія 24:17–25)

Поміркуйте над відповідями на такі запитання стосовно народу Лімгія:

  • Які ми бачимо докази, згідно з Мосія 21:6, що група Лімгія ще не упокорила себе і не звернулася до Господа? Як це можна протиставити з тим, як народ Алми відреагував на своє поневолення? Обмірковуючи досвід групи Лімгія, що, як ви дізнаєтеся, може допомогти вам відповідним чином реагувати на власні випробування?

  • Незважаючи на те, що народ Лімгія не був негайно визволений від їхніх страждань, як Господь благословив їх? (Ви можете позначити фразу “поступово процвітати” в Мосія 21:16). Чи доводилося вам відчувати, що Господь допомагав вам проходити випробування крок за кроком?

  • Як, на вашу думку, наміри і поведінка людей, описані в Мосія 21:30–33, сприяли їхньому повному визволенню?

  1. Виберіть одну з наведених далі істин, узятих з того, що ви вивчали про випробування і визволення народу Лімгія. У вашому щоденнику для вивчення Писань напишіть кілька речень, пояснюючи, як ви можете застосувати цю істину у власному житті.

    1. Коли ми упокорюємо себе, звертаємося до Господа і каємося в наших гріхах, Він почує наші молитви і полегшить тягарі наших гріхів у Свій власний час.

    2. Коли ми укладаємо завіт служити Богу і дотримуватися Його заповідей, Господь підготує шлях для нашого визволення.

Поміркуйте про страждання і визволення групи Алми, коли ви будете читати наведене далі висловлювання старійшини Річарда Г. Скотта: “Часто саме тоді, коли все, здається, йде добре, звідусіль починає приходити безліч випробувань. Коли ті випробування не є наслідками вашого непослуху, вони є доказом, що Господь вважає вас підготовленими до подальшого зростання (див. Приповісті 3:11–12). Тому Він дає вам досвід, який сприяє зростанню, розумінню і співчуттю та шліфує вас задля вашої вічної користі. Щоб перемістити вас з того місця, де ви зараз є, туди, де Він хоче, аби ви були, вимагається потужне зростання, і це зазвичай викликає дискомфорт і біль” (”Trust in the Lord”, 16–17).

Позначте слова і фрази в Мосія 23:21–22, які вказують на те, що Господь буде випробовувати наше терпіння і віру, щоб допомогти нам зрости в нашій довірі до Нього (див. також УЗ 122:5–7).

Напишіть у вашому посібнику короткі відповіді на такі запитання:

  • Яке випробування, на вашу думку, було б найважче переносити, якби ви були серед народу Алми під час подій, записаних у Мосія 23–24? Чому?

  • Чого ви можете навчитися з того, як Алма і його народ ставилися до своїх випробувань? (Див. Мосія 24:1–12, 15–16).

  • Хоча Господь не миттєво визволив народ Алми, що Він одразу зробив для них? (Див. Moсія 24:15).

Один із принципів, який ми можемо засвоїти з того, що сталося з групою Алми, такий: коли ми терпляче підкоряємося волі Господа, Він зміцнить нас і визволить від наших випробувань у Свій час.

  1. У вашому щоденнику для вивчення Писань поясніть, що, на вашу думку, означає з терпінням підкоритися волі Господа у часи випробувань, і як це може підготувати вас отримати силу і благословення, які Він надасть, щоб допомогти вам пройти через цей важкий час.

На початку цього уроку вас попросили подумати про випробування або труднощі, які ви переживаєте в цей час. Згадуючи їх, ви можете написати відповіді на такі запитання у вашому особистому щоденнику або на окремому аркуші паперу:

  • З якими випробуваннями я маю справу зараз у своєму житті?

  • Що мені потрібно робити, аби підготуватися отримати Господню силу визволення в моєму житті?

  1. У своєму щоденнику для вивчення Писань, під сьогоднішніми завданнями, напишіть:

    Я вивчив(ла) Мосія 21–24 і закінчив(ла) цей урок (дата).

    Додаткові запитання, думки та ідеї, якими б мені хотілося поділитися зі своїм учителем:

Роздрукувати