Семінарія
Блок 4: День 1, 1 Нефій 15


Блок 4: День 1

1 Нефій 15

Вступ

У 1 Нефій 15 ви побачите контраст між старанними зусиллями Нефія, які він докладав, щоб отримати особисте одкровення, і пасивністю й невір’ям його братів. Вивчаючи цей розділ, подумайте, які зусилля ви докладаєте, щоб отримати відповіді й провід від Господа.

1 Нефій 15:1–11

Брати Нефія висловлюють невдоволення, бо не можуть зрозуміти видіння Легія

Багато що вимагає зусиль з нашого боку до того, як ми зможемо отримати результати. Подумайте про те, чим ви займаєтеся, наприклад, виконуєте домашнє завдання, граєте на якомусь музичному інструменті або займаєтеся спортом, і поміркуйте, який існує зв’язок між вашими зусиллями в цьому і результатами, що прийдуть. Знайдіть подібне, читаючи 1 Нефій 15. Зверніть увагу, як старання пов’язані з пізнанням духовних істин та отриманням одкровення від Господа.

Після того, як Нефій старанно прагнув зрозуміти видіння і вчення свого Батька, а потім і сам отримав одкровення, він повертається до намету свого батька. Він знаходить своїх братів, що сперечалися між собою. Дослідіть 1 Нефій 15:1–3 і визначіть, про що вони сперечались.

У 1 Нефій 15:6–7 підкресліть, що турбувало братів Нефія й викликало суперечку. Чому, відповідно до 1 Нефій 15:3, їм було важко зрозуміти вчення Легія?

Прочитайте 1 Нефій 15:8 і підкресліть запитання, яке поставив Нефій своїм братам. Чому для Нефія було логічним спитати це після тільки-но здобутого досвіду?

Підкресліть відповідь братів, що міститься в 1 Нефій 15:9. Слово бо у цьому вірші означає тому, що. Іншими словами, брати Нефія пояснили: “Ми не просили, бо Господь не розмовляє з нами”.

  1. Уявіть собі: у вас є друг або подруга, які не просять у Господа проводу, бо не вірять, що Він відповість. Вивчіть 1 Нефій 15:11 і подумайте над відповіддю, яку дав Нефій своїм братам про отримання відповіді від Господа. Потім у своїх щоденниках для вивчення Писань напишіть лист вашому другу чи вашій подрузі, заохочуючи їх попросити Бога з вірою. Напишіть в листі про пораду Нефія й ваші особисті почуття стосовно молитви.

Ось один з євангельських принципів, про який ми можемо дізнатися з вчинків та досвіду Нефія і його братів: якщо ми просимо Господа з вірою і виконуємо Його заповіді, тоді ми будемо підготовлені, щоб отримати більше одкровення і провід від Нього.

  1. Виберіть одне із запитань, вказаних далі, і дайте відповідь на нього у своєму щоденнику для вивчення Писань.

    1. Що б ви сказали новому члену Церкви, аби допомогти йому зрозуміти, що вимагається від нас, щоб бути навченими і веденими Господом?

    2. Як ваші старання у вивченні духовних істин і прагненні Господнього проводу позначилися на вашій здатності відчувати Дух і розуміти євангелію?

Наступного дня виберіть час і розкажіть про свою відповідь на вказане вище завдання мамі чи тату, ще комусь із сім’ї, церковному провіднику або вчителю. При цьому попросіть цю людину поділитися з вами досвідом про те, як вони докладали зусилля й з вірою прагнули допомоги й проводу Небесного Батька.

1 Нефій 15:12–20

Нефій розповідає про розсіяння і збирання Ізраїля

Брати Нефія були збентежені пророцтвом і вченнями Легія про оливкове дерево та іновірців (див. 1 Нефій 15:7; див. також 1 Нефій 10:12–15). Нефій пояснив, що розповсюдження, тобто розсіяння, природних віт оливкового дерева символізувало фізичне й духовне розсіяння дому Ізраїля (Божого завітного народу) через їхній непослух. У цьому стані свого розсіяння вони втратили знання євангелії, а токож своєї належності до дому Ізраїля. Частиною збирання дому Ізраїля в останні дні буде те, що люди по всій землі будуть приймати відновлену євангелію й усвідомлювати, що вони є завітним народом Господа (див. 1 Нефій 15:14–15).

Прочитайте 1 Нефій 15:14 і позначте, що зрозуміє розсіяний Ізраїль в останні дні?

Нефій навчав, що ті, хто приєднаються до Церкви, будуть, образно кажучи, прищеплені до “істинного оливкового дерева” (1 Нефій 15:16). Він також сказав, що, як і розсіяння дому Ізраїля, це прищеплення, тобто збирання, “прийде від Іновірців” (1 Нефій 15:17. Було б корисно зрозуміти, що “слово Іновірці має у Писаннях кілька значень. Деколи воно стосується людей неізраїльського походження, іноді—неюдейського, а інколи—тих народів, які не мають євангелії, хоч у їхніх жилах може текти частина ізраїльської крові. Вживання цього слова в останньому значенні особливо характерне для Книги Мормона” (Путівник по Писаннях, “Іновірці”, scriptures.lds.org).

Зображення
молода жінка за молитвою

Господь виконує Свої обіцяння і пам’ятає Свої завіти зі Своїми дітьми. Він хоче, аби всі Його діти отримали благословення вічної євангелії (див. 1 Нефій 15:18). Ваші старання у тому, що ви ділитеся євангелією з друзями і в сім’ї, і ваше зобов’язання відслужити почесну місію допомагатимуть у виповненні пророцтва Легія.

1 Нефій 15:21–36

Нефій відповідає, виходячи з власного досвіду, на запитання своїх братів про видіння Легія

Решта написаного в 1 Нефій 15 стосується запитань братів Нефія, які вони ставили про сон Легія. Вони запитали: “Що означає той жезл з заліза, що його бачив наш батько і який вів до дерева?” (1 Нефій 15:23). Прочитайте відповідь Нефія в 1 Нефій 15:24–25 і визначіть, які благословення обіцяні тим, хто старанно дослухається до слова Бога. У наведених далі твердженнях Президента Езри Тефта Бенсона, що стосуються сили слова Бога, підкресліть фрази, що співзвучні тому, чого навчав Нефій:

  • “Слово Бога не тільки приведе нас до плоду, бажанішого за всі інші, але в слові Бога і ним ми можемо знайти силу протистояти спокусі, силу заважати роботі Сатани і його представників.

  • Слово Бога … має силу зміцнювати святих і озброювати їх Духом, щоб вони могли противитися злу, твердо триматися добра і знаходити радість у цьому житті.

  • Успіх у праведних справах, здатність не піддаватися обману і протистояти спокусі, провід у щоденному житті, зцілення душі—ось лише кілька Господніх обіцянь, даних тим, хто прийде до пізнання Його слова. … Якими б старанними ми не були в іншому, деякі благословення можна знайти тільки в Писаннях, тільки в спілкуванні зі словом Господа і міцно тримаючись за нього на нашому огорнутому темрявою шляху до дерева життя” (“The Power of the Word”, Ensign, May 1986, 80, 82).

Нам просто необхідно триматися за слово Бога під час вивчення Писань, молитви і слухання натхненних провідників.

  1. У своєму щоденнику для вивчення Писань зробіть малюнок, який би сприяв вивченню й поширенню слова Бога. Не забудьте позначити на ньому благословення, обіцяні Нефієм тим, хто міцно тримається за слово Бога. Ви також можете перерахувати матеріали, що містять слово Бога.

Зображення
молодий чоловік за читанням

За бажанням ви можете написати на полях поруч з 1 Нефій 15:24–25 такий принцип: Щоденне вивчення і дотримання слова Бога зміцнює нас проти спокус Сатани.

  1. Аби зміцнити ваше свідчення про цей принцип, у своєму щоденнику для вивчення Писань дайте відповідь на одне чи обидва такі запитання:

    1. Який досвід, пов’язаний з вашим особистим вивченням Писань, допоміг вам дізнатися, що цей принцип є істинним?

    2. Як ви можете дізнатися, що цей принцип істинний?

У сні Легія ті, хто міцно тримався жезла із заліза, благополучно пройшли через імлу темряви і дійшли до дерева життя. У 1 Нефій 15:26 написано, що брати Нефія попросили його пояснити їм, що означає ріка, яка була біля дерева життя. Прогляньте 1 Нефій 15:27–29 і знайдіть, що символізує ця ріка.

Прочитайте 1 Нефій 15:32–36. Чому братів Нефія могли занепокоїти ці вчення?

  1. У своєму щоденнику для вивчення Писань дайте відповіді на такі запитання:

    1. Які частини сну Легія і тлумачення Нефієм цього сну вказують на Божу любов і турботу про Нефієвих братів?

    2. У чому ви вбачаєте Божу любов і турботу про вас в 1 Нефій 15?

  2. У своєму щоденнику для вивчення Писань, під сьогоднішніми завданнями, напишіть:

    Я вивчив(ла) 1 Нефій 15 і закінчив(ла) цей урок (дата).

    Додаткові запитання, думки та ідеї, якими б мені хотілось поділитися зі своїм учителем:

Роздрукувати