Семінарія
Блок 26: День 2, 3 Нефій 18


Блок 26: День 2

3 Нефій 18

Вступ

Наприкінці першого дня Свого священнослужіння серед нефійців Ісус Христос запровадив причастя і заповідав людям молитися завжди Батькові, а також товаришувати з усіма людьми. Спаситель пообіцяв великі благословення тим, хто дотримується цих заповідей. Потім Він дав Своїм дванадцятьом нефійським учням настанови стосовно їхнього служіння в Церкві. Перед тим, як зійти на небеса, Він дав їм силу давати дар Святого Духа.

3 Нефій 18:1–14

Ісус Христос запроваджує причастя серед нефійців

Прочитайте таку історію старійшини Джеральда Н. Лунда, який служив сімдесятником, і уявіть, як би ви почувалися на місці чоловіка у цій історії:

“Не так давно була цікава стаття про скелелазіння, в якій розповідалась одна історія. У цій історії пропонувалася прекрасна відповідь на таке запитання: “Що можемо ми як невигідні слуги колись зробити, аби сплатити Христу за те, що Він зробив для нас?”

У статті розповідалося про чоловіка на імʼя Шенкуш, який був власником школи скелелазіння. … Шенкуш описував людині, яка брала в нього інтервʼю, систему страхування у скелелазінні. Це система, за допомогою якої альпіністи убезпечують себе від падіння. Один із альпіністів дістається безпечної позиції і фіксує мотузку для іншого альпініста, зазвичай навколо свого тіла. “Ти—застрахований”,—що означає: “Я тримаю тебе. Якщо щось станеться, я не дозволю тобі впасти”. Це важлива складова скелелазіння. Тепер зверніть увагу на те, про що далі йшлося в статті: “Найкращі і найгірші моменти в скелелазінні, які мав Шенкуш, пов’язані зі страховкою. Одного разу Шенкуш упав з високого обриву, обірвавши три анкери і потягнувши свого напарника до краю уступу. За три метри від землі він завис догори ногами, коли його розпластаний напарник зупинив падіння силою своїх розпростертих рук. “Дон врятував моє життя,—сказав Шенкуш.—Як ви будете ставитися до такого хлопця? Подаруєте йому на Різдво старий шнур для скелелазіння? Ні, ви будете його памʼятати. Ви завжди будете його памʼятати” [Eric G. Anderson, “The Vertical Wilderness”, Private Practice, Nov. 1979, 21; курсив додано]” (“The Grace and Mercy of Jesus Christ”, in Jesus Christ: Son of God, Savior, ed. Paul H. Peterson, Gary L. Hatch, and Laura D. Card [2002], 48).

Прочитайте 3 Нефій 18:1–11 і зверніть увагу на те, що Ісус Христос попросив нефійців робити, аби памʼятати Його. Ви можете позначити слова в памʼять і памʼятати у віршах 7 та 11. Чому, на вашу думку, важливо завжди памʼятати спокутну жертву Спасителя заради нас? Як змінюється ваша поведінка, коли ви памʼятаєте Спасителя?

Заповідь Спасителя памʼятати Його тіло і кров мала особливе значення для людей через те, що вони зовсім нещодавно відчули сліди від ран на Його тілі. Незважаючи на те, що ви не бачили ран на тілі Спасителя, як це було з людьми у Книзі Мормона, ви можете памʼятати Його спокутну жертву, коли приймаєте причастя.

  1. У своєму щоденнику для вивчення Писань дайте відповідь на таке запитання: Як згадування жертви Спасителя під час причастя допомогло вам відчути вдячність за Нього?

Слова Ісуса Христа, записані в 3 Нефій 18:7–11, навчають таких принципів: Коли ми приймаємо причастя, то свідчимо Батькові, що готові робити все, що Він заповідав. Коли ми приймаємо причастя, то свідчимо Батькові, що будемо завжди памʼятати Ісуса Христа. Продивіться 3 Нефій 18:7–11 і позначте слова або фрази, в яких говориться про ці принципи. Коли ви будете читати вірш 11, подумайте про те, що би ви відчували, якби Спаситель сказав ці слова вам.

  1. Виберіть два з наведених нижче запитань, аби відповісти на них у своєму щоденнику для вивчення Писань:

    1. Які аспекти життя і священнослужіння Спасителя ви можете згадувати під час обряду причастя?

    2. Що ви можете робити для того, аби завжди памʼятати Спасителя протягом решти тижня?

    3. Якщо ви щиро прагнете памʼятати Спасителя під час причастя, як це може вплинути на вас протягом наступного тижня?

Визначте ще один принцип, про який говориться в 3 Нефій 18:7, 11, завершивши наведене далі твердження фразою про те, що Спаситель пообіцяв тим, хто причащається і памʼятає Його. Якщо ми причащаємося і завжди памʼятаємо Спасителя, то будемо .

Зображення
bread and water
  1. Порівняйте 3 Нефій 18:12–14 з Геламан 5:12. У вашому щоденнику для вивчення Писань напишіть, як щотижневе прийняття причастя може допомогти вам у тому, аби Ісус Христос став фундаментом, на якому ви будуєте своє життя.

  2. Щоб допомогти вам краще памʼятати Спасителя, кожного дня протягом наступного тижня записуйте у вашому щоденнику для вивчення Писань те, що ви зробили того дня, аби памʼятати Спасителя. Ви можете описати свої думки під час причастя або зазначити, як те, що ви памʼятали Спасителя, впливало на ваші думки, слова і вчинки.

3 Нефій 18:15–25

Ісус навчав нефійців завжди молитися Батькові і часто зустрічатися разом

Після того як Ісус Христос запровадив причастя серед нефійців, Він навчав їх важливим принципам, які стосуються молитви. Одним з принципів, якому Він навчав, є такий: Якщо ми будемо пильними і завжди будемо молитися Батькові, то зможемо протистояти спокусам Сатани. Коли ми пильні, ми духовно бадьорі, уважні або на сторожі.

Прочитайте 3 Нефій 18:15–21 і позначте слова або фрази, в яких говориться про наведений вище принцип. Чому, на вашу думку, пильність і молитва є необхідними для того, аби протистояти спокусі?

Зверніть увагу на те, що 3 Нефій 18:15, 20–21 є уривками для опанування. Ви можете позначити ці вірші у своєму примірнику Писань.

  1. Прочитайте і обміркуйте наведені нижче запитання, а потім дайте відповідь на одне–два з цих запитань у вашому щоденнику для вивчення Писань:

    1. Як молитва допомогла вам протистояти спокусам Сатани?

    2. Що ви можете робити для покращення своїх особистих молитв?

    3. Які благословення ви відчули завдяки молитві з сімʼєю? (див. 3 Нефій 18:21).

    4. Що ви можете робити для того, аби допомогти вашій сімʼї мати регулярні і змістовні сімейні молитви?

Коли ми молимося Небесному Батькові і наближаємося до нашого Спасителя Ісуса Христа, то часто відчуваємо бажання допомогти іншим також наблизитися до Нього. Подумайте про якусь людину, якій би ви хотіли допомогти наблизитися до Спасителя. Прочитайте 3 Нефій 18:22–24 і знайдіть у цих віршах такий принцип: Коли ми служимо іншим, то можемо допомогти їм прийти до Христа.

Як написано в 3 Нефій 18:24, Спаситель навчав, що кожен із нас повинен тримати свій світоч, щоб він сяяв світові. Він також сказав, що Він є світочем, який ми повинні піднімати. Старійшина Роберт Д. Хейлз, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, навчав, що ми піднімаємо світоч Спасителя, дотримуючись Його заповідей і наслідуючи Його приклад:

Зображення
Старійшина Роберт Д. Хейлз

“Ми повинні бути схожими на Спасителя, бо Він заповідав нам: “Іди, слідуй за Мною”. Чи не було б це приємно Ісусу, якби ми дозволили нашому світочу сяяти так, щоб ті, хто послідував за нами одночасно слідував би за Спасителем? Є такі, хто шукає світоч, хто з радістю пройшов би воротами хрищення на тісну і вузьку путь, яка веде до вічного життя (див. 2 Нефій 31). Чи будете ви тим світочем, який поведе їх до безпечної гавані? …

Чи не обривали ви своїх думок про те, що, можливо, ви є світочем, посланим Небесним Батьком, щоб безпечно привести додому іншу людину або бути маяком на відстані, щоб показувати шлях, який скеровує назад до тісної і вузької путі, що веде до вічного життя? Ваш світоч є маяком і ніколи не повинен припинити горіти або ніколи не повинен збити зі шляху тих, хто шукає дороги додому. …

… Ісус Христос є світочем, даним для нас, аби ми могли слідувати [за Ним] і знати, куди прямувати. [Я молюся], аби кожен із нас міг вибирати правду, [аби ми могли] піднімати і зміцнювати тих, хто нас оточує” (“That Ye May Be Children of Light” [Church Educational System fireside for young adults, Nov. 3, 1996], 6–7).

Молитися за інших, запрошувати їх відвідати церковні збори і встановлення прикладу, подібного Христовому—це способи, у які ми можемо служити іншим. Пригадайте, як ви почувалися, коли наслідували приклад Ісуса Христа і допомогли комусь іще наблизитися до Спасителя. Що ви будете робити сьогодні або цього тижня, щоб дати можливість вашому світочу сяяти так, аби ті, хто піде за вами, одночасно слідували за Спасителем?

3 Нефій 18:26–39

Спаситель навчає Своїх учнів товаришувати зі всіма людьми

Після того як Спаситель запровадив причастя і навчив нефійців стосовно молитви, Він звернувся до дванадцятьох учнів, яких Він обрав, і дав їм настанови, як вести і скеровувати справи Церкви (див. 3 Нефій 18:26–39). Зверніть увагу, що в 3 Нефій 18:26 Спаситель припинив говорити до натовпу і звернувся до провідників, “яких Він обрав”. Його послання у віршах 28–29 було дано тодішнім провідникам священства як застереження, аби не дозволяти тим, хто недостойний, приймати причастя.

Члени Церкви повинні зосереджуватися на власній гідності під час прийняття причастя і залишити відповідальність визначати гідність інших людей щодо можливості приймати причастя тим, кого Господь покликав приймати такі рішення, зокрема єпископу або президенту колу. Прочитайте 3 Нефій 18:32 і зверніть увагу на те, як Спаситель навчав учнів піклуватися про тих, хто відійшов від віри. Поміркуйте, як ви можете “продовжувати проповідувати [служити]” другові, члену сімʼї або людині у вашому приході чи філії, які відійшли від віри.

Зображення
позначка “Вірш для опанування”
Уривок для опанування—3 Нефій 18:15, 20–21

Ви можете приділити кілька хвилин, щоб вивчити напамʼять 3 Нефій 18:15, 20–21. Напишіть ці три вірші на аркуші паперу, а потім потренуйтеся промовляти їх. Прочитавши їх кілька разів, почніть стирати або закреслювати різні частини цих віршів, продовжуючи промовляти їх. Ви можете продовжувати цей процес, поки не зітрете або не закреслите всі слова.

Коли ви будете вивчати напамʼять ці вірші, думайте про те, чого навчав Спаситель. Як написано в 3 Нефій 18:15, Ісус Христос навчав нефійців, як протистояти спокусам диявола. Зверніть увагу на силу, яка приходить завдяки молитві. Через молитву нам може бути дана сила протистояти спокусі.

Як записано в 3 Нефій 18:20–21, Ісус Христос навчав, що коли ми молимося з вірою, Батько завжди відповідає на наші молитви, але Він відповідає згідно зі Своїм планом для Його дітей і з тим, що, як Він знає, є правильним для нас. Повторіть вголос вірш 20: “І чого б ви не попросили у Батька в Моє ім’я, того, що є правильним, віруючи, що отримаєте, ось це буде дано вам”. Що, на вашу думку, означає в цьому вірші фраза “того, що є правильним”? (Ви можете звернутися до Якова 4:3).

Зображення
Президент Гордон Б. Хінклі

Президент Гордон Б. Хінклі поділився таким свідченням: “Бог, наш Вічний Батько, живе. Він є Творцем і Правителем всесвіту і одночасно нашим Батьком. Він Всемогутній і вищий за всіх. До Нього можна наблизитися в молитві. … Чи чує Він молитву дитини? Звичайно, чує. Чи відповідає на неї? Звичайно, відповідає. Не завжди так, як нам може хотітися, але Він відповідає. Він чує і відповідає” (Teachings of Gordon B. Hinckley [1997], 468).

Старійшина Даллін Х. Оукс, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, навчав: “[У 3 Нефій 18:20] Спаситель нагадує нам, що віра, якою б міцною вона не була, не може давати результат, який би суперечив волі Того, Кому належить ця сила. Застосування віри в Господа Ісуса Христа завжди залежить від небесного порядку, доброти, волі, мудрості й розкладу Господа. Ось чому ми не можемо мати справжньої віри в Господа, не маючи повної довіри до Господньої волі і визначеного Ним часу” (“Faith in the lord Jesus Christ”, Ensign, May 1994, 100).

  1. У своєму щоденнику для вивчення Писань, під сьогоднішніми завданнями, напишіть:

    Я вивчив(ла) 3 Нефій 18 і закінчив(ла) цей урок (дата).

    Додаткові запитання, думки та ідеї, якими б мені хотілося поділитися зі своїм учителем:

Роздрукувати