Семінарія
Блок 25: День 1, 3 Нефій 11:18–3 Нефій 12


Блок 25: День 1

3 Нефій 11:18–12:48

Вступ

Після того як люди, які були біля храму на землі Щедрій, особисто торкнулися слідів від ран на боці, руках і ногах Ісуса Христа, Спаситель дав Нефію та іншим владу христити. Спаситель застеріг людей, аби вони уникали суперечок, і пообіцяв, що ті, хто живе за євангелією, успадкують царство Бога. Він також навчав їх, як отримувати благословення Його євангелії і наставляв їх позитивно впливати на інших людей. Спаситель проголосив, що Він виконав закон Мойсея і дав людям вищій закон, аби підготувати їх стати схожими на Нього і нашого Небесного Батька.

3 Нефій 11:18–30

Ісус Христос дає Нефію та іншим владу христити і засуджує суперечки

Чи можете ви пригадати ваші думки або почуття, коли ви готувалися до свого хрищення або спостерігали, як готується до хрищення ваш друг або член сімʼї? Багато хто з людей ставлять такі запитання: “Хто може мене христити?” і “Як виконується обряд хрищення?” Поміркуйте, як би ви відповіли на ці запитання.

Вивчаючи 3 Нефій 11:1–17, ви дізналися про явлення Ісуса Христа “[людям] Нефія навколо храму, який був на землі Щедрій” (3 Нефій 11:1). Ці люди відчули сліди від Його ран і стали особистими свідками Його Воскресіння і божественності. Одразу після цієї події Спаситель навчав їх про хрищення, зокрема про те, хто може христити і як потрібно виконувати хрищення.

Зображення
Хрищення

Прочитайте 3 Нефій 11:18–22, 24–25 і напишіть відповідь на запитання “Хто може мене христити?”

Згідно з записаним у 3 Нефій 11 про те, що Спаситель казав і робив, ми дізнаємося: Хрищення повинно виконуватися людиною, яка має належну владу. У сучасному одкровенні пояснюється, що хрищення може виконуватися лише тією людиною, яка має чин священика в Аароновому священстві (див. УЗ 20:46) або яка має Мелхиседекове священство (див. УЗ 20:38–39; 107:10–11). Крім того, він повинен діяти під керівництвом провідника священства, який тримає ключі, необхідні для надання дозволу на виконання обряду (це може бути єпископ, президент філії, президент місії або генеральний авторитет).

Прочитайте 3 Нефій 11:23–27 і напишіть відповідь на запитання “Як виконується обряд хрищення?”

  1. Напишіть у вашому щоденнику для вивчення Писань, чому, на вашу думку, хрищення повинно виконуватися у спосіб, встановлений Господом. Що відбувається, якщо слова обряду хрищення сказані невірно або якщо людину, яка охрищується, не було повністю занурено у воду?

  2. У своєму щоденнику для вивчення Писань дайте відповідь на одну або кілька серій таких запитань:

    1. Що ви памʼятаєте про те, чому ви охристилися і про службу хрищення? Хто вас христив? Скільки вам було років? Які у вас були почуття, коли ви христилися? Що для вас означає бути охрищеними людиною, яка має належну владу, і у спосіб, встановлений Господом?

    2. Чи були ви присутні нещодавно на чиємусь хрищенні? Які у вас були почуття?

    3. Якщо ви маєте чин священика в Аароновому священстві, які почуття викликає у вас знання того, що ви маєте владу христити? Якщо ви мали нагоду когось христити, що ви відчували і чого навчилися під час цього досвіду?

Як записано в 3 Нефій 11:28–30, Господь дав людям пораду не сперечатися одне з одним стосовно хрищення або інших питань учення. Він навчав, що суперечки йдуть від диявола і з ними має бути покінчено.

3 Нефій 11:31–41

Ісус Христос проголошує Своє вчення

Пригадайте щось із зробленого вами сьогодні (якусь дію), що принесло позитивний наслідок. Запишіть цю дію і наслідок у відповідних колонках наведеної далі таблиці. Потім пригадайте щось із зробленого вами сьогодні, що принесло негативний наслідок.

Зображення
arrow

Звʼязок між дією і наслідком іноді називають законом врожаю. Сучасне одкровення описує це таким чином: “Що ви посієте, те саме й пожнете; отже, якщо посієте добро, ви й пожнете добро як свою винагороду” (УЗ 6:33).

Прочитайте 3 Нефій 11:31 і дізнайтеся, що, як сказав Ісус Христос, Він збирається проголосити народу.

  1. Як записано в 3 Нефій 11:32–39 Ісус Христос проголосив Своє вчення, “яке Батько дав [Йому]” (3 Нефій 11:32). Скопіюйте наведену далі таблицю у свій щоденник для вивчення Писань. Прочитайте кожен уривок з Писань і визначте дії і наслідки, про які навчав Ісус Христос і які стосувалися Його вчення. Запишіть те, що ви знайдете, в таблицю у своєму щоденнику для вивчення Писань.

    Дії

    Наслідки

    3 Нефій 11:32–34

    3 Нефій 11:35–36

    3 Нефій 11:37–38

    3 Нефій 11:39–40

Згідно з вашою таблицею, якими є ключові дії, яких навчав Ісус Христос і які повинні зробити всі діти Небесного Батька для того, аби увійти в царство небесне?

Можливо, ви помітили, що в 3 Нефій 11:32 говориться, що Святий Дух свідчить про Небесного Батька і Ісуса Христа. Пригадайте, коли останнім часом Святий Дух свідчив вам про реальність і любов Небесного Батька і Ісуса Христа.

3 Нефій 12:1–16

Ісус Христос навчає натовп людей про благословення, які ми отримуємо, живучи за Його євангелією

Зображення
Ісус навчає у Західній півкулі

Виконайте наведений нижче тест, обводячи відповідь—правда чи неправда:

  • Небесний Батько хоче, щоб ми були досконалими.

  • Нам потрібно бути досконалими в цьому житті для того, щоб увійти в целестіальне царство.

  • Ми можемо стати досконалими.

Щоб допомогти вам визначитися з відповідями, спочатку прочитайте 3 Нефій 12:48. (Це вірш для опанування. Ви можете позначити його так, щоб потім його можна було легко знайти).

Зображення
Старійшина Рассел М. Нельсон

Як можливо бути досконалими? Старійшина Рассел М. Нельсон, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, сказав так про заповідь бути досконалими: “Не слід бентежитися, якщо зараз наші найщиріші зусилля з наближення до досконалості здаються такими важкими і нескінченними. Вдосконалення—це незавершений процес. Він зможе завершитися лише після Воскресіння і лише завдяки Господу. [Досконалість] чекає на всіх, хто любить Його і дотримується Його заповідей” (“Perfection Pending”, Ensign, Nov. 1995, 88).

Обміркуйте наступне запитання: Що, на вашу думку, означає, що досконалість може прийти “лише завдяки Господу”?

Поверніться назад до тесту “правда–неправда”, який ви щойно виконували, і, якщо потрібно, виправте відповіді, виходячи з того, що ви дізналися з 3 Нефій 12:48, а також з висловлювання старійшини Нельсона.

Учення Ісуса Христа в 3 Нефій 12–14 іноді називають “проповіддю біля храму”, тому що вона нагадує добре відому Спасителеву Проповідь на горі (див. Матвій 5–7) і нерідко допомагає нам глибше її зрозуміти. Президент Гарольд Б. Лі навчав: “У Своїй Проповіді на горі Господар дав нам щось на зразок одкровення Свого власного характеру, який був досконалим, або що навіть можна назвати “автобіографією, кожне слово якої записано справами”, і таким чином дав нам приклад для нашого власного життя” (Decisions for Successful Living [1973], 56). Коли ви будете вивчати 3 Нефій 12–14, звертайте увагу на те, в чому Спаситель бажає, аби ви прагнули досконалості.

Як і в Проповіді на горі, Спаситель почав Свою проповідь нефійцям з кількох Заповідей Блаженства—проголошення благословенного і радісного стану тих, хто є вірними (див. 3 Нефій 12:1–12). Коли ви будете їх вивчати, зверніть увагу на те, які якості Спаситель закликає нас розвивати і які благословення Він обіцяє в результаті наших старань. Під час читання ви можете позначати ці якості та обіцяні благословення. Може бути корисним знати, що бути бідними духом (3 Нефій 12:3) означає бути смиренними і покладатися на Господа; тужити (3 Нефій 12:4) означає відчувати смуток за наші гріхи, який веде до покаяння; а бути лагідними (3 Нефій 12:5) може означати бути смиренними і чуйними, готовими підкоритися волі Бога, або бути терплячими і не ображатися, коли нас кривдять.

  1. Визначте одну з якостей, про які ви щойно прочитали і яку ви намагаєтеся або будете намагатися розвинути. Напишіть у вашому щоденнику для вивчення Писань, які благословення ви отримуєте або сподіваєтеся отримати, працюючи над розвитком цієї якості.

З багатьох істин, записаних у 3 Нефій 12:1–12, ми дізнаємося: якщо ми живемо згідно з ученнями Ісуса Христа, то будемо благословенні і підготовлені ввійти в царство небесне. Живучи таким чином, ми також будемо прикладом, або світлом, для світу (див. 3 Нефій 12:14–16).

3 Нефій 12:17–48

Ісус Христос навчає натовп вищого закону, який допоможе їм стати схожими на Нього і Небесного Батька

Ісус Христос навчав нефійців, як прийти до Нього через покаяння і дотримання Його заповідей (див. 3 Нефій 12:19–20). Далі в 3 Нефій 12 Він згадував частини закону Мойсея, а потім навчав вищого закону. Він наводив частини закону Мойсея, починаючи такими фразами: “це було сказано тими, що з давнини” або “написано …”. Потім Він представив новий і вищий закон, за яким Він бажає, аби ми жили сьогодні, такою фразою “Я кажу вам …”

  1. Прочитайте наведені нижче посилання на Писання і напишіть у вашому щоденнику для вивчення Писань, яка поведінка, за словами Спасителя, вестиме до досконалості:

    1. 3 Нефій 12:21–22. Можливо, буде корисним дізнатися, що слово рака—це зневажливий термін, який виражає неповагу, відкриту огиду або презирство.

    2. 3 Нефій 12:23–24. За допомогою виноски а у вірші 24 дізнайтеся, що означає примиритися з кимось.

    3. 3 Нефій 12:25. Можливо, буде корисним дізнатися, що “погодься з своїм супротивником швидко” означає вирішувати конфлікти з іншими людьми швидко і не дозволяти їм загострюватися і переростати в більші проблеми. Старійшина Девід Е. Соренсен, служачи сімдесятником, навчав: “Цьому принципу важко знайти краще застосування, ніж удома” (“Прощення замінить гіркоту любовʼю”, Ensign або Ліягона, трав. 2003, с. 11).

    4. 3 Нефій 12:27–30. Можливо, буде корисним дізнатися, що пристрасне бажання стосується того, що є неприйнятним, порочним і егоїстичним.

    5. 3 Нефій 12:38–42.

    6. 3 Нефій 12:43–45.

З цих віршів у 3 Нефій 12 ми дізнаємося про один з таких принципів: Коли ми приходимо до Христа і дотримуємося Його заповідей, то можемо стати схожими на Нього і нашого Небесного Батька, Які є досконалими.

Зображення
Президент Джеймс Е. Фауст

Хоча ми не досягаємо досконалості в цьому житті, президент Джеймс Е. Фауст, з Першого Президентства, пояснив, що ми повинні зараз поступово наближатися до досконалості для того, аби здобути її в прийдешньому житті: “Досконалість є вічною метою. Хоча ми не можемо бути досконалими в смертному житті, прагнення досягти цього є заповіддю, яку зрештою, завдяки Спокуті, ми зможемо виконувати” (“This Is Our Day”, Ensign, May 1999, 19).

Зображення
scripture mastery icon
Вірш для опанування—3 Нефій 12:48

  1. Перевірте, чи можете ви досконало вивчити напамʼять 3 Нефій 12:48. Напишіть цей уривок у вашому щоденнику для вивчення Писань, коли, на вашу думку, ви його вивчили.

Памʼятайте, Господь не очікує від нас, що ми станемо досконалими в усьому під час нашого смертного життя, але якщо ми старанно прагнемо йти за Ним і стаємо причасниками благословень Спокути, то зможемо зрештою стати досконалими.

  1. У своєму щоденнику для вивчення Писань, під сьогоднішніми завданнями, напишіть:

    Я вивчив(ла) 3 Нефій 11:18–12:48 і закінчив(ла) цей урок (дата).

    Додаткові запитання, думки та ідеї, якими б мені хотілося поділитися зі своїм учителем:

Роздрукувати