Семінарія
Блок 10: День 3, Книга Еноша


Блок 10: День 3

Енош

Вступ

Обміркувавши слова свого батька, Енош молився про відпущення своїх гріхів і отримав його. Потім він молився про духовне благополуччя нефійців і ламанійців і провів своє життя, працюючи для їхнього спасіння.

Енош 1:1–8

Обміркувавши слова свого батька, Енош молиться про відпущення своїх гріхів і отримує його

Прочитайте Енош 1:1, 3 і зверніть увагу на вплив, який Яків мав на Еноша. Хоча Енош був сином і онуком пророків, йому все ж потрібно було самому відчути силу Спокути Ісуса Христа.

Згадайте, коли ви почувалися дуже голодними. Обведіть деякі слова, наведені нижче, якими описується, що ви відчуваєте, коли голодні:

  • пустота

  • слабкість

  • невдоволення

  • голод

  • біль

  • стривоженість

  • сильне бажання

Виділіть фразу “моя душа жадала” в Енош 1:4. Що, на вашу думку, означає цей вислів?

Фразою “моя душа жадала” можуть описуватися такі почуття, як духовне спустошення, або біль, або бажання духовного наповнення. Енош писав про час, коли відчував цей духовний голод. Він написав, що слова його батька “запали глибоко в [його] серце” (Енош 1:3). Коли він обмірковував ці слова, то відчув бажання, які спонукали його діяти з вірою. Його сповнені віри дії принесли в його життя зміни і благословення від Господа.

Зображення
Молитва Еноша
  1. Виконайте низку вправ, які допоможуть вам зрозуміти досвід Еноша і застосувати його у своєму житті. Для цього розділіть одну сторінку вашого щоденника для вивчення Писань на шість частин і підпишіть кожну частину таким чином:

Чого бажав Енош:

Чого бажаю я:

Що Енош робив:

Що мені потрібно робити:

Що пережив Енош:

Мій досвід:

  1. Прочитайте Енош 1:2–3 і знайдіть фрази у кожному вірші, які вказують на те, що Енош бажав мати у своєму житті. Запишіть ці фрази у таблицю вашого щоденника для вивчення Писань, у частину під назвою “Чого бажав Енош”.

Бажання Еноша про відпущення його гріхів допомагає нам зрозуміти, що він мав на увазі в Енош 1:4, коли написав: “Моя душа жадала”. Окрім жадання отримати прощення, Енош також бажав вічного життя і радості святих (див. Енош 1:3). Він бажав відчути щастя, яке приходить, коли людина є гідною бути з Господом та іншими праведними людьми.

  1. Поміркуйте, чи маєте ви деякі схожі відчуття духовного голоду, описані Еношом. Напишіть у таблиці у вашому щоденнику для вивчення Писань у частині під заголовком “Чого бажаю я” про деякі духовні бажання, здійснення яких ви жадаєте у вашому житті.

Бажання Еноша спрямували його до того, що він почав виявляти віру і діяти. Знайдіть і позначте слово з Енош 1:2, яке використав Енош для описання докладених ним зусиль. Зверніть увагу, що Енош боровся не з Богом, а перед Богом у молитві. Така боротьба передбачає розумове і духовне боріння, щоб показати Небесному Батьку щирість наших бажань і нашу готовність покаятися і зробити необхідні зміни в нашому житті. В Енош 1:4 Енош описав деякі подробиці своєї боротьби.

  1. Прочитайте Енош 1:4 і позначте те, що робив Енош, аби показати, що він був щирим у прагненні отримати прощення своїх гріхів. Напишіть перелік того, що ви дізналися, у таблиці вашого щоденника для вивчення Писань під заголовком “Що Енош робив”.

Слово благання в Енош 1:4 означає просити смиренно і з великим бажанням. Наші молитви можуть не бути такими довгими, як у Еноша, але вони повинні бути щирими.

  1. Напишіть у таблиці вашого щоденника для вивчення Писань під заголовком “Що мені потрібно робити” ваші думки про те, як ви можете показати Господу свою щирість, коли молитеся і прагнете Його духовних благословень.

  2. Віддані і щирі зусилля Еноша привели до великих благословень в його житті. Прочитайте Енош 1:5–8 і позначте, які події і почуття пережив Енош. Запишіть їх у частині таблиці “Що пережив Енош” у вашому щоденнику для вивчення Писань. Коли ви будете читати вірші 5 і 6, зверніть увагу, як Енош дізнався, що його було прощено. Голос, про який згадується у вірші 5,—це голос, який дійшов до свідомості Еноша (див. Енош 1:10).

У віршах Енош 1:7–8 міститься таке вчення: якщо ми виявляємо віру в Ісуса Христа, наші гріхи можуть бути прощені і ми можемо бути зцілені. Наше бажання стати кращими, наші щирі молитви і наші зусилля покаятися—це способи, якими ми можемо виявляти віру в Ісуса Христа.

Президент Дітер Ф. Ухтдорф, з Першого Президентства, пояснив, як нашу провину може бути змито, коли ми виявляємо віру в Ісуса Христа і каємося в наших гріхах:

Зображення
Президент Дітер Ф. Ухтдорф

“Як тільки ми по-справжньому покаємося, Христос забере тягар наших гріхів. Ми самі дізнаємося, що були прощені й очищені. Святий Дух підтвердить це нам; Він Той, Хто очищує. Жодне інше свідчення про прощення не буде кращим. …

“[Господь] проголосив: “Ось, хто покаявся у своїх гріхах, того прощено, і Я, Господь, не пам’ятаю їх більше” (УЗ 58:42).

Сатана буде намагатися змусити нас повірити, що наші гріхи не прощено, бо ми пам’ятаємо їх. Сатана—брехун, він прагне замилити нам очі і звести зі шляху покаяння і прощення. Бог не обіцяв, що ми не будемо пам’ятати свої гріхи. Ці спогади допоможуть нам не припускатися таких же помилок знову. Але якщо ми будемо відданими і вірними, пам’ять про наші гріхи з часом танутиме. Це складова необхідного процесу зцілення й освячення” (Ensign або Ліягона, трав. 2007, с. 101).

Щоб допомогти вам застосувати слова президента Ухтдорфа, поміркуйте над такими запитаннями: Коли ви відчували, що Господь пробачив вам ваші гріхи? Як ви дізналися, що були прощені? Чи відчували ви нещодавно, як Господь простив вас?

  1. Обдумавши наведені вище запитання, напишіть у таблиці вашого щоденника для вивчення Писань під заголовком “Мій досвід” те, як ви відчули прощення. Або ви можете написати про те, що сподіваєтеся відчути, якщо будете виявляти віру в Ісуса Христа.

Енош 1:9–27

Енош молиться за нефійців і ламанійців і працює разом з іншими для їхнього спасіння

Зображення
концентричні кола

Ця схема відображає молитву Еноша. Спочатку він молився за себе, а потім розширив свої молитви і просив за інших. Прочитайте Енош 1:9–10 і позначте у ваших примірниках Писань, хто був другим, за кого молився Енош. Прочитайте Енош 1:11–14 і позначте, хто був третім, за кого молився Енош.

  1. Дайте відповідь у вашому щоденнику для вивчення Писань на таке запитання: Коли ви читаєте описання Еношем намірів ламанійців у Енош 1:14, що вражає вас у його молитві за них?

Ми дізнаємося з прикладу Еноша, що коли ми відчуваємо благословення Спокути Ісуса Христа, ми будемо прагнути допомогти іншим отримати спасіння. Щоб допомогти вам запам’ятати цю істину, ви можете записати на полях ваших примірників Писань усе або частину висловлювання Президента Говарда В. Хантера:

Зображення
Президент Говард В. Хантер

“Щоразу, коли б ми не користувалися благословеннями Спокути в житті, ми не можемо не опікуватися благополуччям наших братів. …

Наше бажання ділитися євангелією з людьми є прекрасним індикатором особистого навернення” (The Teachings of Howard W. Hunter, ed. Clyde J. Williams [1997], 248–249).

Прочитайте Енош 1:19–20, 26 і позначте слова або фрази, через які виявляється щирість бажань Еноша щодо нефійців і ламанійців після того, як він молився за них.

Прочитайте Енош 1:27 і зверніть увагу на докази, які свідчать про радість, відчуту Еношем завдяки його зусиллям, а також завдяки отриманій ним впевненості у вічному житті.

  1. Щоб допомогти вам застосувати те, що ви дізналися в цьому уроці, з молитвою виберіть один або кілька способів того, як ви можете наслідувати приклад Еноша. Виберіть одне із наведених нижче тверджень і завершіть його у вашому щоденнику для вивчення Писань:

    1. Як і Енош, я бажаю отримати відпущення моїх гріхів. Я покажу Господу, що є щирим у цьому бажанні завдяки …

    2. Як і Енош, я бажаю допомогти членам моєї сім’ї та друзям прийти до Ісуса Христа. Одну людину, якій я буду прагнути допомогти, звати …. Я намагатимуся допомогти цій людині (чим?) ….

    3. Енош молився за ламанійців, яких можна було вважати його ворогами. Як і Енош, я хочу виявляти Господню любов до тих, хто недобре до мене ставиться. Я буду робити це у такий спосіб (один приклад) ….

Прагніть виконати те, що ви записали у вашому щоденнику для вивчення Писань. Якщо ви будете виявляти віру в Спокуту Ісуса Христа і каятися, то зможете відчути прощення, радість і зростаюче бажання допомагати іншим.

  1. У своєму щоденнику для вивчення Писань, під сьогоднішніми завданнями, напишіть:

    Я вивчив(ла) Енош 1 і закінчив(ла) цей урок (дата).

    Додаткові запитання, думки та ідеї, якими б мені хотілося поділитися зі своїм учителем:

Роздрукувати