Семінарія
Блок 24: День 2, 3 Нефій 2--5


Блок 24: День 2

3 Нефій 2–5

Вступ

Невдовзі після того як люди бачили ознаки народження Ісуса Христа, вони почали забувати отримані ними свідчення і закамʼяніли своїми серцями. Багато нефійців і ламанійців відкидали подальші ознаки і чудеса і зростали у злочестивості. Внаслідок цього Ґадіантонові розбійники зміцнилися і погрожували знищити нефійців. Головний суддя нефійців Лахонеус зібрав усіх праведних нефійців і ламанійців разом і закликав людей покаятися і підготуватися до битви. Завдяки єдності і вірі в Господа вони отримали перемогу над своїми ворогами. Після свого визволення праведні нефійці і ламанійці визнали силу Бога в їхньому врятуванні.

3 Нефій 2

Праведні нефійці і ламанійці обʼєднуються, щоб захищати себе від Ґадіантонових розбійників

Пригадайте кілька важливих духовних подій, які ви пережили у вашому житті. (Памʼятайте, що духовні події не обовʼязково повинні бути визначними або неординарними, щоб мати особливе значення). Чому, на вашу думку, може бути важливо памʼятати ці духовні події?

Прочитайте 3 Нефій 2:1–3 і зверніть увагу на те, що сталося серед людей, коли вони почали забувати ознаки, пов’язані з народженням Спасителя. Що ви можете дізнатися з цієї розповіді про небезпеку забуття духовних подій?

Один з принципів, про який ми дізнаємося з того, що сталося з нефійцями, такий: якщо ми забуваємо пережиті духовні події, то стаємо більш уразливими до спокус і обманів Сатани. Ви можете написати цей принцип у вашому примірнику Писань поруч з 3 Нефій 2:1–3. Записуючи, подумайте, чому забуття духовних подій може зробити нас більш уразливими до впливу Сатани.

Поміркуйте, що ви можете робити, аби краще розпізнавати і памʼятати духовні події. Напишіть кілька ідей, які, на вашу думку, будуть найкориснішими:

Президент Генрі Б. Айрінг, з Першого Президентства, розповів, як йому допомогло те, що він записував свої духовні події в щоденник. Коли ви будете читати про його досвід, підкресліть благословення, які можуть прийти завдяки записуванню духовних подій:

Зображення
Президент Генрі Б. Айрінг

“Я писав по кілька рядків щодня протягом багатьох років. Я ніколи не пропускав жодного дня, яким би втомленим я не був або як рано мені не треба було б починати наступний день. Перш ніж писати, я обдумував таке питання: “Чи бачив я сьогодні, як рука Божа простягається, аби торкнутися нас або наших дітей, або наших родичів?” Коли я замислювався над цим, щось починало відбуватися. Коли я пригадував події дня, я бачив очевидність того, що робив Бог для когось із нас, а я, заклопотаний, не помічав цього. Коли це траплялося, а це траплялося часто, я усвідомлював, що мої намагання пригадати дозволяли Богу показати мені, що саме Він зробив.

Тоді в моєму серці почало зростати щось більше за подяку. Зросло свідчення. Я став ще впевненішим у тому, що наш Небесний Батько чує наші молитви і відповідає на них. Я відчував більше вдячності за те, що моє серце стає м’якішим і чистішим завдяки Спокуті Спасителя, Ісуса Христа. І я знаходив більшу впевненість у тому, що Святий Дух може нагадати нам усе—навіть те, що ми не помічали або не звертали на це уваги, коли це відбувалось” (“О памятайте, памятайте”, Ensign або Ліягона, лист. 2007, с. 67).

  1. У вашому щоденнику для вивчення Писань опишіть, як згадування духовних подій допомагало вам залишатися вірними, незважаючи на спроби Сатани спокусити або обманути вас. (Це, зокрема, може бути згадування духовних подій, коли записуєте їх у щоденник).

Як записано в 3 Нефій 2:4–19, багато нефійців ставали все більш злочестивими, а Ґадіантонові розбійники— більш численними і зміцнювалися. Вони стали більш жорстокими і зухвалими, що змусило навернених ламанійців обʼєднати свої зусилля разом з нефійцями, щоб боротися проти розбійників. Хоча вони мали певний успіх у вигнанні Ґадіантонових розбійників зі своїх земель, нефійці і ламанійці все ще залишалися у небезпечних обставинах через 15 років після того як були дані ознаки народження Ісуса Христа.

3 Нефій 3:1–10

Вождь Ґадіантонових розбійників вимагає, щоб нефійці і ламанійці здалися

У 3 Нефій 3:1–10 ми бачимо приклад того, як диявол іноді працює через інших людей, намагаючись ослабити нашу віру і звести на хибний шлях. Ґіддіангій, вождь Ґадіантонових розбійників, написав лист Лахонеусу, головному судді і правителю обʼєднаних народів нефійців і ламанійців, аби переконати їх здатися Ґадіантоновим розбійникам. Прочитайте 3 Нефій 3:2–10 і знайдіть слова і фрази, які вказують на тактику, використану Ґіддіангієм для спроби ослабити віру Лахонеуса і звести його на хибний шлях. Ви можете позначати ці слова або фрази, коли будете їх знаходити.

У цих віршах подається таке вчення: Сатана і його послідовники часто використовують лестощі, оманливі обіцяння і погрози, аби звести людей на манівці. Важливо усвідомлювати, що тактика Сатани часто є досить підступною, і він, аби нас спокусити, може використовувати скоріше наших друзів і людей, яким ми симпатизуємо, аніж явних ворогів. Усе ж є дещо спільне між мотивами і тактикою Ґіддіангія і тим, як Сатана працює сьогодні, аби звести людей на хибний шлях.

  1. Виберіть одну з тактик Ґіддіангія і поясніть у вашому щоденнику для вивчення Писань, як диявол сьогодні може використовувати схожу тактику щодо молоді. Також напишіть, як ви можете протистояти цій тактиці.

3 Нефій 3:11–4:33

Народ Лахонеуса готується захищати себе, і вони завдають поразки Ґадіантоновим розбійникам

Зображення
Відповідь Лахонеуса

Лахонеус був вражений листом Ґіддіангія і сповнився рішучості підготувати свій народ до неминучого нападу. Прочитайте наведені нижче уривки з Писань і визначте принаймні чотири способи, у які Лахонеус підготував свій народ у духовному і мирському (фізичному), аби протистояти нападу Ґадіантонових розбійників. (Підказка: коли ви будете вивчати ці вірші, будьте уважні, щоб не переплутати Ґіддіангія, вождя Ґаддіантонових розбійників, і Ґідґіддонія, великого пророка і головного полководця нефійців).

  1. На чистій сторінці у вашому щоденнику для вивчення Писань проведіть вертикальну лінію по центру сторінки. Угорі ліворуч напишіть фразу Підготовка Лахонеуса, а вгорі праворуч—фразу Сучасні паралелі. Під заголовком “Підготовка Лахонеуса” напишіть або намалюйте чотири визначені вами способи, у які Лахонеус і нефійці підготувалися протистояти нападу. Під заголовком “Сучасні паралелі” напишіть або намалюйте кілька прикладів сучасних паралелей з тим, що зробив Лахонеус, аби підготувати народ. Ці паралелі повинні відображати духовні і фізичні приготування, зробити які нам було рекомендовано в останні дні.

  2. Щоб допомогти вам поміркувати над тим, як ви можете застосувати вивчене, дайте відповідь у вашому щоденнику для вивчення Писань принаймні на два з наведених нижче запитань:

    1. Як ви можете зміцнити вашу домівку проти нападів супротивника?

    2. Як збирання разом у сімʼях, філіях або приходах дає нам захист?

    3. Чому щоденне вивчення Писань є важливим способом особистого зміцнення?

    4. Коли молитва допомагала вам здобути духовну силу проти супротивника або в час небезпеки?

    5. Як покаяння може бути одним із способів підготовки до майбутнього?

    6. Чому, на вашу думку, вибір іти за тими, хто має дух пророцтва і одкровення є особливо важливим сьогодні?

Щоб побачити, що сталося, коли Ґадіантонові розбійники напали на Лахонеуса і його народ, прочитайте 3 Нефій 4:7–12. З цієї розповіді ми дізнаємося, що якщо ми готуємо себе духовно і фізично, то завдяки силі Господа можемо здолати випробування.

Лахонеус і його народ змогли завдати поразки Ґадіантоновим розбійникам і знищити вождів цих розбійників. Вони здобули перемогу завдяки своєму вибору провідників (див. 3 Нефій 3:19; 4:17), слухняності (див. 3 Нефій 3:21; 4:18) і покладанню на Бога (див. 3 Нефій 4:30–31). Прочитайте 3 Нефій 4:30–33 і зʼясуйте, як люди поводилися після своєї перемоги над Ґадіантоновими розбійниками. Що люди вважали причинами свого визволення від Ґадіантонових розбійників? У цих віршах показаний один з таких принципів: Усвідомлення великодушності і милості Бога в нашому визволенні від суворих викликів життя допомагає нам залишатися смиренними.

3 Нефій 5

Мир серед людей відновлено; Мормон дає пояснення щодо свого скорочення літописів

Зображення
Мормон скорочує пластини

Пригадайте, як пережита вами духовна подія вплинула на вашу віру, ваші бажання або вашу поведінку після цієї події. Прочитайте 3 Нефій 5:3–4 і дізнайтеся про те, що зробили нефійці, отримавши допомогу і благословення від Господа. Зверніть увагу, що одним із того, що люди зробили, було проповідування євангелії іншим.

У 3 Нефій 5:14–26 Мормон пояснив, чому він складає свій скорочений літопис. Прочитайте 3 Нефій 5:12–13 і зверніть увагу на те, що Мормон сказав про свою відповідальність щодо написання свого скорочення нефійських літописів.

З цих віршів ми дізнаємося, що як учні Ісуса Христа ми маємо відповідальність навчати інших шляху до вічного життя. Один з найважливіших способів, як ми можемо показати нашу вдячність Господу за те, що Він робить для нас—допомагати іншим прийти до Нього і отримати благословення, які Він має для них.

  1. Напишіть у вашому щоденнику для вивчення Писань кілька способів того, як ви як учень Ісуса Христа можете навчати інших шляху до вічного життя. Також подумайте про деякі ситуації, коли ви зможете цього навчати.

  2. У своєму щоденнику для вивчення Писань, під сьогоднішніми завданнями, напишіть:

    Я вивчив(ла) 3 Нефій 2–5 і закінчив(ла) цей урок (дата).

    Додаткові запитання, думки та ідеї, якими б мені хотілося поділитися зі своїм учителем:

Роздрукувати