Семінарія
Блок 15: День 4, Алма 8--10


Блок 15: День 4

Aлма 8–10

Вступ

Після того як Алма навчав у Зарагемлі, Гедеоні та в Мелеку й багато людей прийняли його послання, люди в місті Аммонійга відкинули послання Алми й вигнали його зі свого міста. Однак послушний наказу Господа, Алма повернувся в місто Аммонійга. Господь підготував Амулека, щоб той прийняв Алму в місті Аммонійга і разом з ним свідчив людям. Алма і Амулек застерігали людей Аммонійги, що коли вони не покаються, їх буде знищено. Амулек з вірою послухався Господа і використовував свою репутацію, добре ім’я та вплив, щоб підтримати Алму і свідчити про Ісуса Христа.

Алма 8

Алма слухняно повертається до Аммонійги, де готує Амулека до проповідування

Після того як Алма навчав євангелії в Зарагемлі та Гедеоні (див. Aлма 5–7), він пішов до міста Мелек. Прочитайте Aлма 8:4–5 і знайдіть, як люди Мелека прийняли вчення Алми. (Фраза “святий чин Бога” в Aлма 8:4 стосується священства, як ви це побачите в Aлма 13).

Після того як Алма закінчив навчати в Мелеку, він пішов проповідувати в місті Аммонійга. Спілкування Алми з людьми, які жили там, дуже відрізняється від його попереднього досвіду. Розгляньте наступні малюнки й уривки з Писань, а потім напишіть заголовки до кожного, підсумовуючи, що сталося з Алмою, поки він був у місті Аммонійга:

Зображення
Алма сидить на землі

Aлма 8:8–13.

Зображення
Алма і ангел

Aлма 8: 14–16.

Зображення
Алма і Амулек

Aлма 8:18–26.

Поміркуйте над такими запитаннями (вам не треба записувати відповіді):

  • Ангел, який явився Алмі, був тим самим ангелом, який явився йому і синам Мосії раніше. Як слова ангела могли втішати Алму (див. Aлма 8:15)?

  • Чому Алмі могло бути важко повернутися до Аммонійги (див. Aлма 8:16)?

Незважаючи на трудність наказу, Алма “з поспіхом повернувся на землю Аммонійга” (Aлма 8:18). Президент Говард В. Хантер навчав, що Господь любить такий послух: “Безсумнівно, що понад усе Господь любить тверду рішучість дослухатися до Його поради”(“Commitment to God”, Ensign, Nov. 1982, 58).

  1. Виберіть одну або більше з наступних ситуацій. Потім напишіть у щоденнику для вивчення Писань, як людина може отримати благословення, якщо слухається:

    1. Коли дівчина йде до школи, мама просить її одягнути більш скромну блузку.

    2. Єпископ чи президент філії закликав хлопця, щойно висвяченого у чин священика, здобути нагороду за програмою Обов’язок перед Богом.

    3. Двоє місіонерів отримали відчуття, що їм слід відвідати менш активну сім’ю, у якій мама не є членом Церкви.

Ви можете написати наступні принципи у своїх Писаннях поруч з Aлма 8:18–20: Якщо ми швидко відгукуємося на слова Господа, Віг допоможе нам виконувати Його накази.

  1. Опишіть у щоденнику для вивчення Писань випадки, коли ви відчували, що Господь допомагав вам бути праведними і слухняними, незважаючи на складні ситуації.

Прочитайте Aлма 8:27–32, звертаючи увагу на ще більше способів, у які Господь допомагав Алмі виконувати те, що йому було наказано робити.

Алма 9

Алма застерігає людей в Аммонійзі, що їм треба покаятися і підготуватися до приходу Ісуса Христа.

У Aлма 9 описується, скільки зусиль Алма докладав, аби навчати людей в місті Аммонійга про те, що їм необхідно покаятися і бути викупленими завдяки Спасителю, Ісусу Христу. Аби допомогти цим злочестивим людям зрозуміти, наскільки їм необхідне покаяння, Алма закликав їх пригадати, що Бог зробив для них і їхніх батьків.

Відшукайте в Aлма 9:8–10, 13 повторення слів пам’ятати і забути. Як ви думаєте, наскільки іншими були б мешканці Аммонійги, якби вони пам’ятали те, про що казав Алма?

  1. Дайте відповідь на наступні запитання у щоденнику для вивчення Писань: Чому, на вашу думку, важливо пам’ятати духовний досвід, здобутий вами в минулому? Потім напишіть про один з духовних досвідів, який ви не хочете забувати.

Після того як Алма закликав людей у місті Аммонійга до покаяння, він навчав їх, що їм слід приготуватися до часу, коли Спаситель прийде на землю. Прочитайте Aлма 9:26–27 і позначте слова та фрази, які допоможуть вам краще розуміти якості Спасителя. (Слово справедливість означає законність). Чого ці слова і фрази навчають вас про Спасителя? Упродовж наступного тижня приділіть час, щоб поміркувати над ними.

Алма 10

Амулек описує свою зустріч з ангелом і закликає людей до покаяння

Обведіть кружечком висловлювання, яке накращим чином описує те, як ви сьогодні вранці прокидалися:

  • Я сам прокинувся, без будильника і без того, що мене хтось покликав.

  • Я прокинувся, як тільки задзвенів будильник або мене покликали.

  • Мій будильник дзвенів кілька разів або мене кликали кілька разів, перш ніж я прокинувся.

Прочитайте Aлма 10:6 і знайдіть численні духовні спроби “покликати” Амулека, поки він продовжував повставати проти Господа. У поданих рядках напишіть відповідь на таке запитання: Як, на вашу думку, фрази “я не хотів слухати” і “я не хотів знати” вказують на духовний стан Амулека до того, як до нього прийшов ангел?

Як записано в Aлма 10:2–11, Aмулек розповідав про своє життя до відвідування ангела і навернення до євангелії. Уважно прочитайте Aлма 10:1–6 і знайдіть подробиці, які допоможуть вам більше дізнатися про Амулека.

Зображення
Амулек навчає

Амулек розповів, як ангел дав йому настанову привести Алму у свій дім і піклуватися про нього. Прочитайте Aлма 10:7–11 і знайдіть, як Амулек та інші були благословенні завдяки тому, що Амулек послухався ангела.

Напишіть цей принцип поряд з Aлма 10:11–12: Коли ми чуємо і виконуємо те, до чого закликає Господь, благословення матимемо як ми, так і інші. Є багато способів того, як Господь “кличе” нас: через спонукання Духа; через відчуття; через сни; через слова церковних провідників, учителів чи батьків; через покликання на служіння у Церкві; через випробування або іншим чином.

  1. У своєму щоденнику для вивчення Писань дайте відповідь на таке запитання: Коли ви відчували, що маєте благословення завдяки тому, що відгукнулися на “заклик” Господа?

Як описується далі в Aлма 10, багато людей в Амонійзі не послухалися слів Амулека. Амулек застерігав їх, що якщо вони не покаються, настане день, коли їх буде знищено. Прочитайте Aлма 10:22–23 і визначте, чому людей було врятовано від знищення у той час? Чого ці вірші навчають вас про те, як важливо бути праведними, навіть якщо люди навколо вас неправедні?

  1. У щоденнику для вивчення Писань, під сьогоднішніми завданнями, напишіть:

    Я вивчив(ла) Алма 8–10 і закінчив(ла) цей урок (дата).

    Додаткові запитання, думки та ідеї, якими б мені хотілось поділитися зі своїм учителем:

Роздрукувати