Семінарія
Блок 16: День 3, Алма 13


Блок 16: День 3

Алма 13

Вступ

Алма навчав бунтівних людей в Аммонійзі про первосвященників у Мелхиседековому священстві, яких було висвячено для того, щоб допомагати людям покаятися і увійти в покій Господа. Він навів приклад Мелхиседека, який допомагав своєму народові покаятися і жити в мирі. Алма намагався навчати людей у місті Аммонійга мати віру і надію та заохочував їх змінитися, аби бути готовими до того, щоб увійти в покій Господа.

Алма 13:1–12

Алма навчає жителів Аммонійги про покликання первосвящеників

  1. Прочитайте наступну цитату, а потім дайте відповідь на запитання:

    “У доземному духовному світі Бог призначив деяких духів виконувати під час їхнього смертного життя особливі місії. Це називається висвяченням наперед.

    Висвячення наперед не гарантує, що особи отримають певні покликання чи обов’язки. Такі можливості приходять у цьому житті в результаті праведного виявлення свободи волі, так само, як висвячення наперед є результатом праведності у доземному існуванні” (Стійкі у вірі: Довідник з євангелії [2004], сс. 21–22).

    1. Який зв’язок між рішеннями, прийнятими у доземному житті, та висвяченням наперед?

    2. Як прийняті в земному житті рішення впливають на висвячення наперед?

Хоча в Aлма 13 мова йде про носіїв священства, Президент Спенсер В. Кімбол нагадує нам, що сестрам також було дано благородні покликання у доземному існуванні: “Пам’ятайте, що у тому світі, з якого ми прийшли сюди, вірні жінки отримали певні доручення, в той час як вірні чоловіки були висвячені наперед для виконаннях певних завдань у священстві” (“The Role of Righteous Women”, Ensign, Nov. 1979, 102).

Зображення
Велика нарада

Старійшина Ніл А. Максвелл, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, навчав: “Доземне життя не було таким вже спокійним. Кожен з нас мав приймати рішення, постійно виконувати складну роботу, зносити іронію та переживати труднощі, мати приємні моменти, працювати над талантами і дарами. Лише тому що нас було обрано “там і тоді”, не означає, що ми автоматично маємо бути пасивними “тут і зараз”. Незалежно від того, чи мова йде про висвячення наперед для чоловіків чи дане наперед призначення для жінок,—ті, кого покликано і підгтовлено, також повинні довести, що вони “обрані й вірні”. (Див. Об. 17:14; УЗ 121:34–36)”. (“Premortality, a Glorious Reality”, Ensign, Nov. 1985, 17).

Алма навчав братів у місті Аммонійга, що багатьох чоловіків було висвячено наперед у доземному житті для отримання священства. Прочитайте Aлма 13:1, 8–9 і визначте, про яке священство каже Алма. Вам буде корисно знати, що в цьому розділі фраза “святий чин” означає Мелхиседекове священство або “Святе священство за чином Сина Божого” (УЗ 107:3). Ви можете позначати фразу “святий чин”, вивчаючи розділ 1 до кінця (див. Алма 13:2, 6–7, 10–11, 16, 18). Старійшина Брюс Р. Мак-Конкі, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, сказав: “Нефійці, які були вірними і відданими у дотриманні закону Мойсея, мали Мелхиседекове священство, що означає, що у них була повнота євангелії” (The Promised Messiah: The First Coming of Christ [1978], 421). Це означає, що пророки з Книги Мормона мали Мелхиседекове священство і знали, як воно діє.

Уважно прочитайте Aлма 13:2–6, 10, відшукуючи відповіді на такі запитання, і напишіть відповіді у своєму посібнику:

  • Якими якостями володіли ті, кого було висвячено в Мелхиседекове священство? (Див. Aлма 13:3–5, 10).

  • До чого було висвячено цих носіїв Мелхиседекового священства? (Див. Aлма 13:6).

  • Чи бачили ви, як це здійснюється носіями Мелхиседекового священства, яких ви знаєте, у вашому приході чи філії, і як це благословило ваше життя й життя інших людей?

В Aлма 13 міститься глибоке обговорення Мелхиседекового священства. Цей розділ навчає, що чоловіки, які отримали священство, були висвячені наперед, щоб отримати його (див. вірш 3). Той, хто має це священство, повинен навчати Божим заповідям інших дюдей, “щоб вони також могли увійти в Його покій” (вірш 6). Священство є вічним (див. вірш 9), і його дарують чоловікам “внаслідок їхньої надзвичайної віри і покаяння, і їхньої праведності перед Богом” (вірш 10). Носії священства освячуються Святим Духом, коли вчаться дивитися на гріх з огидою і таким чином їх “очищено, [щоб увійти] в покій Господа Бога їхнього” (вірш 12).

Прочитайте Aлма 13:11–12 і визначте, який освячуючий вплив Спокути Ісуса Христа відчувають ті носії священства завдяки своїй вірі, покаянню і праведності.

  1. Дайте відповідь на таке запитання у щоденнику для вивчення Писань: Чого ви навчилися з прикладу цих носіїв Мелхиседекового священства стосовно того, що ви можете робити, аби отримати освячуючий вплив Спокути у своєму житті?

  2. Напишіть наступну істину у своїх Писаннях поряд з Aлма 13:1–12 або у своєму щоденнику для вивчення Писань: Чоловіки, які є членами Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів і виявляють велику віру та обирають праведність, покликані до Мелхиседекового священства, щоб приводити до Бога інших людей. Потім напишіть у своєму щоденнику для вивчення Писань, як знання цього євангельського принципу може впливати на ваше ставлення до провідників священства впродовж усього життя.

Aлма 13:13–20

Алма навчає про Мелхиседека, великого первосвященика, який встановив мир серед свого народу.

Зображення
Мелхиседек благословляє Авраама

Прочитайте Aлма 13:13–18 і зверніть увагу на слова, які використав Алма, щоб описати Мелхиседека і те, що Мелхиседек робив для свого народу. Подумайте, як ці слова описують життя Мелхиседека, який наслідував приклад Христа. Алма навчав, що носії Мелхиседекового священства є “за чином Сина, Єдинонародженого від Батька” (Aлма 13:9; див. також УЗ 107:2–4), тобто Ісуса Христа, і що вони скеровують нас до Нього своєю поведінкою і своїми вченнями. Старійшина Брюс Р. Мак-Конкі сказав: “Немає сумніву, що у житті багатьох пророків є багато подій, які вирізняють цих праведних людей, роблячи їх символом Месії і натяком на Нього. Правильно й доречно шукати подібність з Христом повсюди та користуватися цим часто, відводячи Йому і Його законам головне місце у своїх думках” (The Promised Messiah, 453).

Прочитайте Aлма 13:19 і знайдіть, що у цьому вірші сказано про Мелхиседека. Знову зверніться до Aлма 13:17, щоб побачити, як Алма описує народ у Салимі, коли Мелхиседек став їхнім царем. Звернуть увагу на те, як ці слова могли б також описувати людей в Аммонійзі (див. Aлма 8:9; 9:28). Що зробили люди в Салимі завдяки зусиллям Мелхиседека? (Див. Алма 13:18).

Зверніть увагу на те, що Мелхиседек виявляв, що отримав, і що проповідував в Aлма 13:18. Подумайте, що ви дізналися про те, як провідник священства має відповідати прикладу Мелхиседека.

  1. Дайте відповідь на таке запитання у щоденнику для вивчення Писань: Коли ви або знайома вам людина відчували спокій після отримання поради від праведного провідника священства?

Aлма 13:21–31

Алма запрошує людей дослухатися до голосу Господа і увійти в Його покій

Знайдіть і позначте фразу “покій Господа” (або подібну фразу) в Aлма 13:12, 13, 16, і 29. Алма навчав людей у місті Аммонійга, що Господь покликав чоловіків служити у священстві, аби допомагати людям увійти в покій Господа. Він використав приклад Мелхиседека, аби показати їм, що народ, який перебуває у неправедності та злочестивості, може покаятися і увійти в покій Господа (див. Aлма 13:17–18; див. також УЗ 84:24).

Президент Джозеф Ф. Сміт сказав, що увійти в покій Бога “означає [увійти] в пізнання і любов Божу, віруючи в Його мету і Його план настільки, що [ми] впевнені в своїй правоті і не вишукуємо чогось іншого, “хитаючись від кожного вітру науки та за лукавством до хитрого блуду”. Ми знаємо, що це вчення від Бога” (Учення Президентів Церкви: Джозеф Ф. Сміт [1999], с. 56).

Якою, на вашу думку, буде поведінка людини, якщо вона увійшла в покій Господа в цьому житті, як це описав Президент Джозеф Ф. Сміт?

Старійшина Брюс Р. Мак-Конкі навчав: “Справжні святі входять в покій Господа ще у цьому житті, і, перебуваючи в істині, вони продовжують знаходитися у цьому блаженному стані, поки не спочинуть з Господом на небесах. … Покій Господа у вічному значенні—це успадкувати вічне життя, здобути повноту Господньої слави” (Mormon Doctrine, 2nd ed. [1966], 633).

Після того як Алма застеріг людей в місті Аммонійга, що їм треба підготуватися до приходу Христа (див. Aлма 13:21–26), він дав додаткові настанови щодо того, як увійти в покій Господа. Прочитайте Aлма 13:27–29, щоб побачити, якими були ті настанови.

Учення Алми можна підсумувати таким принципом: Якщо ми смиренно приймаємо запрошення покаятися, Дух зрештою приведе нас у покій Господа.

  1. Визначте одне з благословень в Aлма 13:27–29, яке б ви хотіли отримати. Після того як ви визначитеся з благословенням, пошукайте, яку пораду дав Алма, що допоможе вам підготуватися до отримання цього благословення. Потім напишіть мету в своєму щоденнику для вивчення Писань щодо того, як ви будете застосовувати пораду Алми, аби увійти в покій Господа в цьому житті та в наступному.

  2. У щоденнику для вивчення Писань, під сьогоднішніми завданнями, напишіть:

    Я вивчив(ла) Алма 13 і закінчив(ла) цей урок (дата).

    Додаткові запитання, думки та ідеї, якими б мені хотілось поділитися зі своїм учителем:

Роздрукувати