Семінарія
Блок 17: День 1, Алма 17--18


Блок 17: День 1

Алма 17–18

Вступ

В Aлма 17–18 міститься те, що Мормон писав про місію синів Мосії серед ламанійців. У цих розповідях наведено приклад того, як місіонери в наш час мають готуватися і служити. Сини Мосії шукали Господнього спрямування, готуючись до проповідування євангелії серед ламанійців. Коли всі вони розійшлися різними шляхами, Господь втішав їх і обіцяв, що вони приведуть до Нього душі. Аммон пішов на землю Ізмаїла і почав навчати, служачи ламанійському царю на ім’я Ламоній. Цар Ламоній був здивований силою Аммона, коли той захистив цареві отари. Таке служіння пом’якшило серце царя і його народу, щоб вони могли почути вчення Аммона про Бога і про план Спасіння. Цар Ламоній повірив тому, чого навчав Аммон, зрозумів, що потребує Спасителя, волав до Господа за милістю й був охоплений Духом.

Aлма 17:1–18

Сини Мосії готуються проповідувати євангелію ламанійцям

Подумайте, скільки часу старійшини і сестри служать на місії в наш час. Прочитайте Aлма 17:4 і підкресліть, упродовж скількох років сини Мосії навчали євангелії ламанійців.

Коли Алма подорожував до землі Мантія, він зустрів синів Мосії, коли ті поверталися додому після тривалої місії, і всі вони дуже зраділи. Прочитайте Aлма 17:2–4 і виділіть слова та фрази, що описують, якими місіонерами були сини Мосії.

  1. Прогляньте Aлма 17:2–4. У щоденнику для вивчення Писань зробіть наступне:

    1. Перерахуйте, що робили сини Мосії, аби підготуватися і стати ефективними місіонерами, та опишіть наслідки їхньої підготовки.

    2. Виберіть щось із того, що ці місіонери робили і що ви хотіли б робити, аби бути більш успішними у житті, або якості, які ви б хотіли удосконалити. Напишіть одним абзацом, як ви можете цього досягнути.

Поміркуйте, як часто ви молитеся і досліджуєте Писання самостійно і сім’єю, та подумайте про ваші можливості поститися. Яким чином ці засоби допомогли вам “зміцні[тися] у пізнанні істини”(Aлма 17:2)?

На прикладі синів Мосії ми засвоюємо такий принцип: Коли ми досліджуємо Писання, молимося і постимося, ми можемо отримати Святого Духа і навчати з силою. Отримавши Святого Духа, ми можемо краще підготуватися до того, щоб ділитися євангелією з іншими людьми.

Прочитайте наступне висловлювання старійшини Девіда А. Беднара, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, у якоми він навчає молодь про те, як можна готуватися до місії. Звертайте увагу на конкретні способи, що допоможуть вам підготуватися й ділитися євангелією так, як сини Мосії.

Зображення
Старійшина Девід А. Беднар

“Ви можете зростати у вашому бажанні служити Богові (див. УЗ 4:3), і ви можете почати думати, як думають місіонери, читати те, що читають місіонери, молитися так, як моляться місіонери, і відчувати так, як відчувають місіонери. Ви можете уникати впливу світу, що змушує відходити від вас Святого Духа, і ви можете з більшою упевненістю розпізнавати духовні спонукання та реагувати на них. Рядок за рядком і приписання за приписанням, трохи тут і трохи там, ви можете поступово ставати таким місіонером, яким ви сподіваєтеся бути, і таким місіонером, на якого чекає Спаситель. …

Проголошення євангелії—… це не просто захід, до якого ми залучаємося упродовж обмеженого часу, або доручення, яке ми мусимо виконувати як члени Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів. Натомість, місіонерська робота—це прояв нашої духовної індивідуальності й спадку” (“Стаючи місіонерами”, Ensign або Ліягона, лист. 2005, сс. 46–47).

Зображення
молодь читає буклет про Джозефа Сміта

Прочитайте Aлма 17:9 і підкресліть, про що молилися сини Мосії, коли готувалися до служіння. Прочитайте Aлма 17:11 і поміркуйте над тим, що Господь сказав їм стосовно того, як вони можуть бути знаряддям у Його руках. Ці вірші навчають такого принципа: Коли ми показуємо гарний приклад, особливо в період випробувань, Господь може зробити нас знаряддям у Своїх руках.

  1. У своєму щоденнику для вивчення Писань напишіть про якусь ситуацію, в якій, як ви відчуваєте, ви могли б бути хорошим прикладом. Подумайте про ситуації в школі, вдома з членами сім’ї або родичами, під час живого спілкування або в он-лайні. Опишіть, як ви будете показувати гарний приклад у цій ситуації.

У певних ситуаціях буває важче показувати хороший приклад. Подивіться, як описано ламанійців у Aлма 17:12–16 і подумайте, про те, чому синам Мосії було важко навчати за таких обставин.

Чому, на вашу думку, сини Мосії були готові пройти через випробування заради того, щоб допомагати людям, які не любили нефійців? Аби допомогти вам зрозуміти, чого сини Мосії хотіли досягнути, заповніть пропуски словом з Aлма 17:16: Сини Мосії хотіли, щоб ламанійців було приведено до , тому що хотіли, аби ламанійці дізналися про план викуплення.

Аби допомогти вам зрозуміти, як бути хорошим прикладом для інших, виконайте ці завдання упродовж кількох наступних днів: Попросіть одного з членів сім’ї або друга розповісти вам, як приклад людини, яка наслідує Христа, змінила його чи її життя.

Aлма 17:19–39

Аммон стає служителем царя Ламонія і зберігає його отари

Коли ви будете читати Aлма 17:19–39, зверніть увагу, як Аммон служив царю Ламонію і слугам царя. Подумайте над тим, як служіння Аммона допомогло ламанійцям підготуватися до отримання євангелії. Заплануйте розповісти одному з членів сім’ї або другові історію про те, як Аммон врятував отари царя. Наголосіть на такій істині, коли будете ділитися історією: Завдяки служінню ми можємо допомагати іншим людям підготуватися до того, щоб прийняти євангелію. Поговоріть з цією людиною про те, кому б ви хотіли допомогти стати духовно сильнішим. Подумайте, як ви можете служити цій людині, і вирішіть, як ви можете здійснювати це служіння.

Алма 18

Вірність Аммона глибоко вражає царя Ламонія, і Аммон навчає царя євангелії

Слуги царя Ламонія розповіли, що Аммон зробив для захисту царевих отар. Прочитайте Aлма 18:4–6 і зверніть увагу, якою була реакція царя на те, що зробив Аммон.

Коли цар запитав слуг, де Аммон, вони відповіли йому, що Аммон виконував даний раніше наказ царя і готував його коней для подорожі до землі Нефія, де жив батько царя. Прочитайте Aлма 18:12–15 і зверніть увагу на те, який вплив справило служіння Аммона на царя Ламонія.

Зображення
Аммон захищає отари царя Ламонія

Прочитайте Aлма 18:16–21 і пошукайте докази того, що Господь скеровував Аммона, коли він навчав царя Ламонія. У цьому місці напишіть, як Дух Божий допомагав Аммонові у цій ситуації.

Коли ви будете читати Aлма 18:22–32, звертайте увагу на конкретні євангельські істини, яких Аммон навчав Ламонія. Ви можете позначити їх у своїх Писаннях або записати у свій щоденник для вивчення Писань. Коли Аммон навчав, він основувався на спільних для нього і Ламонія віруваннях. Ламоній вірив у бога, якого він називав Великим Духом, але він не розумів справжньої природи Бога.

Прочитайте Aлма 18:33–35 і відшукайте, як відповів Аммон, коли цар запитав його, чи він був посланий Богом.

  1. Вивчивши Aлма 17–18, напишіть абзац у своєму щоденнику для вивчення Писань, який підсумував би, що Аммон міг зробити серед ламанійців з Божою допомогою.

Ви можете написати наступний принцип у своїх Писаннях поруч з Aлма 18:35: Коли ми служимо Небесному Батькові та Ісусу Христу, Вони збільшать нашу здатність виконувати Їхню роботу.

  1. У щоденнику для вивчення Писань дайте відповідь на одне чи обидва запитання:

    1. Як щойно викладений принцип допоможе вам у виконанні теперішніх та майбутніх обов’язків у Церкві?

    2. Як ви можете більш вірно служити Господу, аби Він міг збільшити вашу здатність виконувати Його роботу?

Завдяки своєму прикладу віри й служіння Аммон міг навчати Ламонія про план викуплення Небесного Батька. Пам’ятайте, що Ламоній відчував вину за скоєні ним убивства (див. Aлма 18:4–6). Прочитайте Aлма 18:36–43 і знайдіть, як Аммон навчав Ламонія про план викуплення і як Ламоній відреагував на це вчення.

  1. Дайте відповідь на наступні запитання у своєму щоденнику для вивчення Писань: Чому, на вашу думку, царю Ламонію особливо важливо було зрозуміти Спокуту Ісуса Христа?

Подумайте, як вчення про Сотворіння, Падіння і Спокуту могло допомогти Ламонію усвідомити, чому йому потрібен Спаситель. Старійшина Брюс Р. Мак-Конкі, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, навчав про важливість Сотворіння, Падіння і Спокути:

Зображення
Старійшина Брюс Р. Мак-Конкі

“Ці три божественні події—три опори вічності—нерозривно переплітаються в одне полотно, що називається планом спасіння. Ми вважаємо спокуту Господа Ісуса Христа центром, серцевиною і серцем даної через одкровення релігії. Вона здійснює безсмертя і вічне життя людини. Спасіння у Христі.

Але якби не було падіння, то не могло б бути спокути. Падіння Адама принесло фізичну і духовну смерть у світ, і саме від цих видів смерті людину та всі форми життя викуплено завдяки спокуті, здійсненій Господом Ісусом Христом. Адам приніс смерть; Христос приніс безсмертя. Спасіння приходить завдяки падінню та спокуті.

Але земля, людина та всі живі творіння не могли б бути створені у своєму фізичному і райському стані, у стані безсмертя, якби не було падіння. … Отже, спасіння стало можливим у сотворінні небес і землі та всього, що на них, через сотворіння і завдяки йому. Спасіння приходить завдяки сотворінню, падінню і спокуті; ці три складові є частиною одного божественного плану” (A New Witness for the Articles of Faith [1985], 81–82).

Завдяки Ламонію ми дізнаємося про таку істину: Коли ми розуміємо свою потребу у Спасителі, у нас буде бажання покаятися.

У кінці цього уроку ви можете поміркувати, що ви можете робити, аби пам’ятати про необхідність Спасителя.

  1. У своєму щоденнику для вивчення Писань, під сьогоднішніми завданнями, напишіть:

    Я вивчив(ла) Алма 17–18 і закінчив(ла) цей урок (дата).

    Додаткові запитання, думки та ідеї, якими б мені хотілось поділитися зі своїм учителем:

Роздрукувати