Семінарія
Блок 20: День 3, Алма 42


Блок 20: День 3

Aлма 42

Вступ

У кінці розмови зі своїм сином Коріантоном, який переживав нелегкий період у житті, Алма пояснив, що Небесний Батько забезпечив шлях, завдяки якому грішники можуть отримати милість. Він навчав свого сина про покарання, яке вимагається за гріх відповідно до закону справедливості. Потім він свідчив, що Ісус Христос “удовольни[в] вимоги справедливості ” (Aлма 42:15). Господь дарує милість тому, хто кається.

Aлма 42:1–14

Алма навчає Коріантона про закон справедливості.

На мить заплющіть очі і поміркуйте, що буде, коли для вас настане час Останнього суду. Після того як ви проаналізуєте своє життя, чи будете ви хотіти, щоб Останній суд був чесним? Чому ви можете хотіти, щоб суд був чесним?

А зараз поміркуйте, що означає слово чесний. Одне з визначень слова чесний—отримання того, на що людина заслужила; ідея чесності пов’язана зі словом справедливість, яке зустрічається в Писаннях.

Зображення
balance scale
  1. У своєму щоденнику для вивчення Писань намалюйте ваги, як показано тут. Потім під малюнком напишіть слово Справедливість. Залишіть у своєму щоденнику місце, щоб робити інші написи на малюнку впродовж уроку.

Аби ви краще зрозуміли поняття справедливості, прочитайте наступне пояснення старійшини Далліна Х. Оукса, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів:

Зображення
Старійшина Даллін Х. Оукс

Справедливість має багато значень. Одне з них—рівновага. Популярний символ справедливості—це ваги, які знаходяться в рівновазі. …

… Ідея справедливості, як її людина заслуговує,—це фундаментальна передумова, що міститься в усіх Писаннях, згідно з якою людей буде суджено відповідно до їхніх вчинків” (“Sins, Crimes, and Atonement” [address to CES religious educators, Feb. 7, 1992], 1).

Коріантона, сина Алми, непокоїло те, чи буде Останній суд справедливим. Прочитайте Aлма 42:1 і позначте, що, на думку Коріантона, було б нечесним, або несправедливим, на Останньому суді.

Згадайте, що Коріантон вчинив кілька гріхів, і серед них були дуже важкі (див. Aлма 39:2–3); тож Коріантон вважав або сподівався, що буде несправедливим карати тих, хто згрішив.

  1. У щоденнику для вивчення Писань напишіть, чому, на вашу думку, ті, хто не покаявся в гріхах, з тривогою будуть чекати під час суду на отримання того, на що заслуговують.

В Aлма 42:2–11 Aлма розвіяв занепокоєння Коріантона, пояснюючи, що Падіння Адама принесло фізичну смерть (відділення тіла від духа під час смерті тіла) і духовну смерть (відділення від Бога через гріх). Таким чином було необхідно, щоб план було встановлено, аби визволити людство із занепалого стану. Інакше всі люди залишалися б у стані гріха і були б завжди нещасними відповідно до вимог справедливості.

Прочитайте Aлма 42:12 і визначте, що призвело людство до занепалого стану. А зараз прочитайте Aлма 42:14 і позначте наслідки нашого непослуху, які настануть відповідно до вимог справедливості. Напишіть на малюнку з вагами, які ви намалювали у своєму щоденнику для вивчення Писань, Порушення—непослух або гріх під лівою шалькою, і Покарання—бути відсіченими від присутності Бога під правою шалькою.

  1. Прочитайте Aлма 42:18. У щоденнику для вивчення Писань дайте відповідь на такі запитання:

    1. Що, на вашу думку, означає “муки сумління” (Aлма 42:18)?

    2. До яких дій можуть спонукати нас муки сумління?

Чого, відповідно до повчань Алми, вимагає закон справедливості, коли людина є неслухняною? (Через наш непослух закон справедливості вимагає, щоб ми відчували муки сумління і були відсічені від присутності Бога). Поміркуйте якийсь час над випадком, коли ви відчували шкодування і смуток або відчували, що Святий Дух залишив вас через те, що ви вчинили неправильно. Уявіть, що це почуття посилюється відповідно до кількості всіх допущених вами прогріхів, а потім уявіть, що це почуття залишиться з вами навічно.

З огляду на те, чого навчав Алма, чи хочете ви, щоб Останній суд був оснований лише на справедливості? Чи хочете ви отримати те, на що заслужили за всі вчинки, в яких припустилися помилок?

Алма 42:15–31

Алма навчає Коріантона про план милості

Одна з Божих якостей полягає в тому, що Він справедливий. За вимогами справедливості кожен з дітей Небесного Батька буде засуджений і ніколи не буде допущений перебувати в Його присутності в грішному стані. Подумайте над таким запитанням: Чи існує якийсь спосіб усунення цих вимог справедливості або звільнення від них?

Багато людей можуть відповісти на це запитання, висунувши припущення, що за умови покаяння нам не треба буде страждати від наслідків гріхів. Хоча ця відповідь є абсолютно правильною, важливо зрозуміти, що аби усунути наслідки або звільнити від них було б несправедливо, тому що вимоги справедливості не було задовільнено. Алма навчав, що усунення покарання без задовільнення вимог справедливості є неможливим. Прочитайте Aлма 42:25 і знайдіть, що станеться, якщо Бог просто звільнить від наслідків гріха й справедливість не буде задовільнено.

Перш ніж прочитати Aлма 42:15, поміркуйте над таким запитанням, щоб знайти відповідь: Якщо покарання за наші гріхи не можна усунути, як же ми можемо коли-небудь знайти спокій сумління і повернутися в присутність Бога?

Буде корисно зрозуміти, що фраза “удовольнити вимоги справедливості” означає задовольнити, тобто заплатити за покарання, якого вимагає справедливість.

З Aлма 42:15 ми дізнаємося: Спокута Ісуса Христа задовольняє вимоги справедливості, тому до тих, хто кається можна застосувати милість. Доповніть малюнок з вагами, який ви зробили у своєму щоденнику для вивчення Писань, написом Задовольняється милістю—Спокутою Ісуса Христа під словом “Покарання …”.

  1. Уявіть, що у вас є друг, який знемагає під тягарем своїх гріхів. У своєму щоденнику для ввивчення Писань напишіть, як ви поясните своєму другові, яким чином Спокута Ісуса Христа уможливлює застосовування милості до кожного з нас.

Поміркуйте, що означає для вас знання про те, що Спаситель добровільно перестраждав замість вас покарання, якого вимагає справедливість, аби на вас поширювалася милість?

Прочитайте Aлма 42:22–24 і позначте, що вимагає Ісус Христос, аби мати змогу застосовувати до нас милість. Фраза “хто істинно покаявся” у вірші 24 означає тих, хто щиро покаявся. З огляду на прочитане закінчіть формулювання наступного принципа: Якщо ми покаємося, то отримаємо через Спокуту Ісуса Христа.

Президент Бойд К. Пекер, президент Кворуму Дванадцятьох Апостолів, називає Ісуса Христа посередником. Поcередник—це той, хто стає між двома сторонами, аби допомогти у вирішенні конфлікту. Читаючи ці слова, зверніть увагу на те, наскільки потрібен Спаситель, аби грішнику було виявлено милість:

Зображення
Президент Бойд К. Пекер

“І, за вічним законом, милосердя може бути виявлено лише тоді, коли є хтось, хто готовий і спроможний узяти на себе наш борг і сплатити ціну й влаштувати умови нашого викуплення.

Якби не було посередника, якби не було друга, повна міра нестримної, черствої справедливості повинна була б, так, саме повинна була б вилитися на нашу голову. Повна відплата за кожен гріх, скільки завгодно малий чи великий, була б здерта з нас до останньої копійки.

Але знайте: істина, велична істина проголошує, що існує Посередник. …

Завдяки Йому до кожного з нас виявляється милосердя, і при цьому не порушується вічний закон справедливості. …

Вияв милості не відбудеться автоматично. Він обумовлений завітом з Ним. Це здійсниться за Його умовами, Його великодушними умовами” (“The Mediator”, Ensign, May 1977, 55–56).

Зображення
О Мій БАтьку

У кінці своєї розмови з Коріантоном Алма коротко підсумовує все, чого намагався навчити сина. Прочитайте Aлма 42:26–31 і позначте, чого Алма бажав для Коріантона, коли той зрозумів учення і принципи, викладені для нього Алмою в цьому розділі. Зверніть увагу, що Алма хотів, аби Коріантон не шукав виправдання своїх гріхів, але натомість бажав, аби вчення і принципи, що стосуються справедливості, милості та Спокути, “повністю керу[вали] у [його] серці” (Aлма 42:30). Як ви можете дозволити цим ученням і принципам повністю панувати в своєму серці?

  1. У щоденнику для вивчення Писань напишіть свої думки стосовно наступного запитання: Якби ви могли особисто висловити вдячність Спасителеві за Його жертву заради вас, що ви Йому сказали б?

Важливо знати, що Коріантон покаявся і згодом великою мірою сприяв зростанню Церкви (див. Aлма 49:30).

  1. У щоденнику для вивчення Писань, під сьогоднішніми завданнями, напишіть:

    Я вивчив(ла) Алма 42 і закінчив(ла) цей урок (дата).

    Додаткові запитання, думки та ідеї, якими б мені хотілось поділитися зі своїм учителем:

Роздрукувати