Семінарія
Блок 29: День 4, Етер 3


Блок 29: День 4

Етер 3

Вступ

Господь спитав у брата Яреда: “Що ти хочеш, щоб Я зробив, аби ви мали світло на ваших суднах?” (Етер 2:23). У відповідь брат Яреда старанно підготував 16 камінців і смиренно молив Господа торкнутися їх, “щоб вони могли сяяти в темряві” (Етер 3:4). Оскільки брат Яреда мав велику віру, то він побачив перст Спасителя, коли Спаситель торкався тих камінців. Потім Господь показав Себе брату Яреда і наказав йому записати те, що він побачив і почув.

Етер 3:1–20

Господь торкається камінців, щоб забезпечити світло в барках яредійців, і Він показує Себе брату Яреда

Про що саме ви або інші молоді люди щиро молитеся? Виберіть одне з перерахованого і напишіть це тут:

Вивчаючи приклад брата Яреда в Етер 3, знайдіть, що допомогло б вам або комусь із ваших друзів отримати допомогу від Господа.

Подумайте про молитву брата Яреда до Господа, в якій він благав, щоб у барках могло бути світло і щоб Господь йому відповів. Прогляньте Етер 2:22–3:1. Потім напишіть назву до кожної з наведених далі ілюстрацій, на яких показано, що брат Яреда зробив зі свого боку для вирішення проблеми з відсутністю світла.

Зображення
чоловік біля вогню з інструментами

Зображення
чоловік піднімається на гору

  1. Напишіть у своєму щоденнику для вивчення Писань, що вразило вас у зусиллях брата Яреда, які він докладав для вирішення проблеми з відсутністю світла в барках. Брат Яреда доклав неабиякі зусилля, виплавляючи камінці, які б давали світло, однак подумайте, наскільки б вони були ефективними без Господньої допомоги.

Прочитайте Етер 3:2–5, а потім зробіть наступне:

  • Назвіть або позначте фрази, які показують, що брат Яреда був смиренним і визнавав свою залежність від Бога. Буде корисним знати, що фраза “наші натури стали постійно грішними” стосується нашого гріховного стану на землі. Через Падіння Адама ми фізично відділені від Бога. Ми також схильні до гріха. Без божественної допомоги ми б ніколи не змогли повернутися у Божу присутність.

  • Назвіть, що брат Яреда попросив зробити Господа.

  • Назвіть або позначте, що свідчив брат Яреда стосовно того, що він знав про Бога.

Зображення
Брат Яреда бачить перст Господа
  1. У своєму щоденнику для вивчення Писань дайте відповіді на такі запитання:

    1. Які ви можете знайти в Етер 3:1–5 докази того, що брат Яреда мав таку віру, що Господь міг допомогти йому у вирішенні його проблеми?

    2. Як цей приклад може допомогти вам усвідомити вашу залежність від Господа, коли ви просите в Нього допомоги?

Прочитайте наведені далі слова старійшини Джеффрі Р. Холланда, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, в яких звертається увага на віру брата Яреда: “Звичайно ж, Бог, як і читач, відчуває щось дуже вражаюче у простій безпосередності й палкості віри цього чоловіка. “Дивись, о Господи, Ти можеш зробити це” [Етер 3:5]. Можливо, в Писаннях і немає сильнішого за цей один рядок віри, висловлений людиною. … Однак цей пророк, який сумнівається у своїй власній спроможності, не має жодного сумніву стосовно Божої сили” (“Rending the Veil of Unbelief,” in Nurturing Faith through the Book of Mormon: The 24th Annual Sidney B. Sperry Symposium [1995], 12).

Прочитайте Етер 3:6, уявіть собі на що могла бути б схожа ситуація, описана в цьому вірші.

Прочитайте Етер 3:9, зʼясуйте, чому Господь хотів торкнутися камінців і чому брат Яреда був здатний побачити перст Господа.

Допишіть визначення наведеного далі принципу, відповідно до того, про що ви дізналися на даний момент з Етер 3: Коли ми смиренно звертаємося до Господа, Він відповість нам за нашою і Своєю волею.

  1. У своєму щоденнику для вивчення Писань дайте відповідь на одне чи обидва наступних запитання:

    1. Прогляньте, що ви написали на початку цього уроку стосовно того, про що молитеся ви або інші молоді люди. Як людина могла б виявити віру в Господа тоді, коли вона прагне Господньої допомоги і проводу в тій ситуації?

    2. Який досвід у вашому житті допоміг вам усвідомити істинність того принципу, що коли ми смиренно звертаємося до Господа, Він відповість нам за нашою вірою та Його волею?

На хвилинку замисліться й визначіть, наскільки ви довіряєте Господу. Прочитайте Етер 3:9–12, знайдіть і позначте доказ віри, яку брат Яреда мав до Господа.

Прогляньте Етер 3:11, подумайте, чи достатньо у вас віри в Господа, щоб віддатися вірі і виконувати те, що Він відкриє вам навіть ще до того, як Він відкриває це вам.

Зображення
Старійшина Джеффрі Р. Холланд

Прочитайте наведені далі слова старійшини Джеффрі Р. Холланда і підкресліть, що ми повинні робити, аби виявляти віру, подібну до віри брата Яреда: “Початкова віра формується попереднім досвідом—тим, що вже пізнано і що дає основу для віри. Але викупна віра часто повинна виявлятися стосовно того, що буде у майбутньому,—того, що не відоме і що дає можливість статися дивовижному. … Віра, подібна до віри брата Яреда, передує тому диву і тому знанню. Він мав повірити ще до того, як заговорив Бог. Він мав діяти ще до того, як був здатний зробити те, про що було сказано. Він мав віддатися тому всьому досвіду наперед, навіть ще до першої частини його реалізації. Віра є, щоб беззастережно—і заздалегідь—погоджуватися на будь-які умови, що їх Бог може висунути як у близькому, так і віддаленому майбутньому” (Christ and the New Covenant: The Messianic Message of the Book of Mormon [1997], 18–19).

Подумайте про досвід брата Яреда, починаючи з часу його перебування біля Вавилонської башти. Що з його досвіду могло допомогти йому збільшити віру в Господа? Як, на вашу думку, цей досвід підготував його до виявлення “такої надзвичайної віри” (Етер 3:9) у той момент?

  1. У своєму щоденнику для вивчення Писань дайте відповіді на такі запитання:

    1. Що з вашого власного досвіду збільшило вашу віру в Господа?

    2. Як той досвід підготував вас до виявлення навіть ще більшої віри у майбутньому?

Прочитайте Етер 3:13–20, знайдіть, які благословення брат Яреда отримав завдяки своїй вірі. Що дізнався брат Яреда про Спасителя завдяки цьому дивовижному досвіду? Ось ще один важливий принцип, про який ви можете дізнатися з Етер 3: Якщо ми виявляємо віру в Господа, то будемо наближатися до Нього. Ви можете написати цей принцип у своєму примірнику Писань на полях біля Етер 3:11–20.

Старійшина Джеффрі Р. Холланд прокоментував Етер 3:15–16 і можливе збентеження, яке ймовірно виникає стосовно того досвіду:

“Питання, яке вимагає короткого коментаря, виникає через вигук Господа: “Ніколи ще не проходив переді Мною чоловік з такою надзвичайною вірою, як у тебе; бо якби це не було так, ти б не зміг побачити Мій перст”. І далі: “Ніколи Я не показував Себе людині, яку Я створив, бо ніколи людина не вірила в Мене так, як ти”. [Етер 3:9, 15].

Можливість для збентеження виникає тут через усвідомлення, що багато (а, можливо, і всі) великі пророки, які жили до брата Яреда, бачили Бога. Як же нам тоді ставитися до цього твердження Господа? …

Це питання стало активно обговорюватися серед авторів-святих останніх днів; є кілька можливих пояснень, і будь-яке з них—або всі вони—можуть більше прояснити істинність цього уривка. Тим не менш, без додаткового одкровення чи коментаря стосовно цього питання, будь-яке припущення є лише припущенням і як таке є недостатнім і неповним. …

Дехто вважає: Господь мав на увазі те, що Він ніколи раніше не показував Себе людині в тій мірі чи до такої міри. За цією теорією, божественні явлення пророкам, що жили до цього, не були такої ж самої “повноти”, і що ніколи до цього завіса не була піднята, щоб дати таке повне одкровення про природу та особистість Христа. …

Остаточне пояснення—і найпереконливіше стосовно віри брата Яреда—є таким: Христос сказав брату Яреда: “Ніколи я не показував Себе людині у такий спосіб, без Своєї на те волі, спонуканий виключно вірою того, хто дивився”. Як правило, пророки запрошувалися у присутність Господа, Він Сам дозволяв їм увійти в Його присутність і вони входили туди виключно з Його дозволу. Брат же Яреда, здається, сам пробивався крізь завісу, не як небажаний гість, а формально, можливо, як непроханий гість. Сказав Єгова: “Ніколи ще не проходив переді Мною чоловік з такою надзвичайною вірою, як у тебе; бо якби це не було так, ти б не зміг побачити Мій перст. … Ніколи людина не вірила в Мене так, як ти”. Очевидно, що Господь Сам повʼязував безпрецедентну віру з цим безпрецедентним видінням. Якби само по собі це видіння не було унікальним, тоді не було б необхідності, щоб віра і те, як було отримано видіння, були настільки небувалими. Тільки завдяки такій дивовижній вірі цього пророка, його, непрошеного, було взято туди, куди інші могли б потрапити тільки за запрошенням Бога” (Christ and the New Covenant, 20–23).

Eтер 3:21–28

Господь наказує брату Яреда написати про те, що він бачив, і запечатати свій літопис

Прочитайте Етер 3:25–26, визначіть, що ще Господь показав брату Яреда. Як написано в Етер 3:21–24, 27–28, Господь наказав брату Яреда написати про те, що йому було показано у видінні і запечатати написане ним. Господь також пояснив, що Він підготує шлях, аби написане братом Яреда було перекладено у майбутньому. Одним з виповненням цього пророцтва було те, що Джозеф Сміт зробив переклад книги Етера із золотих пластин як частини Книги Мормона і, таким чином, цей літопис яредійців став доступним для всіх людей і вони можуть його читати.

Поміркуйте, як ви можете застосовувати те, що дізналися сьогодні, і що ви можете робити, аби виявляти свою віру в Господа. Якщо ви виявляєте віру в Ісуса Христа, Бог зливатиме на вас благословення, як Він це робив для брата Яреда.

  1. У своєму щоденнику для вивчення Писань, під сьогоднішніми завданнями, напишіть:

    Я вивчив(ла) Етер 3 і закінчив(ла) цей урок (дата).

    Додаткові запитання, думки та ідеї, якими б мені хотілось поділитися зі своїм учителем:

Роздрукувати