Семінарія
Блок 30: День 1, Етер 4–5


Блок 30, день 1

Етер 4–5

Вступ

Господь наказав Моронію написати про видіння брата Яреда, а потім запечатати свій запис. Мороній пояснив, що всі ці писання будуть відкриті, коли люди матимуть стільки ж віри, як і брат Яреда. Крім того, Мороній пророкував, що три свідки будуть свідчити про істинність Книги Мормона в останні дні.

Етер 4:1–7

Мороній записує повну розповідь про видіння брата Яреда і запечатує її

Подумайте про якусь особливо дорогу для вас або вашої сімʼї річ, яку ви б хотіли уберегти від маленьких дітей. Що слід малій дитині знати або зробити перш ніж ви довірите йому чи їй цю річ?

Так само й Господь має цінні істини, якими Він хоче поділитися з нами, однак Він чекає, поки ми будемо готові їх отримати. Вивчаючи Етер 4, знайдіть, що з того, чого навчав Мороній, може допомогти вам підготуватися, щоб отримати величнішу істину і провід від Господа.

Як ви читаєте в Етер 3, Господь показав брату Яреда у видінні всіх жителів землі—минулих, тодішніх і майбутніх—і все, що стосується землі. Потім брату Яреда було наказано записати те, що він побачив і запечатати написане ним. Прочитайте Етер 4:4–5, знайдіть опис Моронієм того, що було показано брату Яреда. Мороній написав про те, що побачив брат Яреда, і йому також було наказано Господом запечатати запис про це видіння до настання належного Господнього часу. Видіння, про яке написано в цих віршах, включено в частину Книги Мормона, яку прийнято називати запечатаною.

Мороній пророкував про те, які умови повинні існувати перш ніж це одкровення, дане брату Яреда, стане відомим. Ви можете позначити ці умови в Етер 4:6–7.

  1. Щоб краще зрозуміти, що означає “виявлятимуть віру в [Господа], саме так, як брат Яреда” (Етер 4:7), прогляньте Етер 1–3 і складіть у своєму щоденнику для вивчення Писань список того, як саме брат Яреда виявляв віру і довіру до Господа. Також виберіть та опишіть один з цих прикладів, який найбільше вразив вас, і поясніть чому саме.

Так само як ви довірили б дитині цінну річ тільки за певних обставин, так і Господь ділиться додатковими істинами зі Своїми дітьми тільки тоді, коли ми демонструємо свою духовну підготовленість, віримо в безцінні істини, які Він вже відкрив, та виявляємо віру в Нього.

Етер 4:8–19

Мороній навчає, що саме ми повинні робити для отримання подальшого одкровення

Подивіться на віконну занавіску в кімнаті, де ви знаходитеся. Поміркуйте, яким чином ця віконна занавіска обмежує вам ваше бачення.

Мороній вдався до символу завіси, яка нагадує віконну занавіску, аби навчати принципам, що визначають, як кожний з нас може отримати одкровення. Прочитайте Етер 4:15, знайдіть фразу, в якій є слово завіса. Зверніть увагу, що Мороній порівняв зневіру із завісою. Чим саме зневіра схожа на завісу?

Буде корисним зрозуміти, що слово розірвете в Етер 4:15 означає “відкриєте”. Уявіть собі, що було б, якби ви змогли розірвати завісу між вами та знанням від Господа.

Зображення
завіса, розірвана посередині

Мороній описував це, щоб допомогти “розірвати ту завісу зневіри” і дозволити нам отримати подальше одкровення. Він почав з попередження про ставлення, яке заважає нам отримати подальше одкровення. Прочитайте Етер 4:8, позначте, через що Господь утримує одкровення і “не пока[зує] більше великого”.

  1. У своєму щоденнику для вивчення Писань дайте відповіді на такі запитання:

    1. Що, на ваш погляд, означає “боротиметься проти слова Господа”? (Етер 4:8).

    2. Як саме в наш час молода людина може “боротися проти слова Господа?”

Мороній включив власні слова Господа, щоб описати, як отримати від Нього додаткове одкровення. Опрацюйте Етер 4:11, 13–15, позначте фрази, які вчать, що ми повинні робити, аби запросити Господнє одкровення, і як Він відповість, якщо ми це робимо.

Про які принципи стосовно одкровення і як запрошувати його в наше життя ви дізналися з цих віршів? Ви можете записати один принцип, про який дізналися з цих віршів, у свій примірник Писань біля Етер 4:11.

Один з важливих принципів, про який ви можете дізнатися з Господньої поради, такий: Якщо ми виявляємо велику віру в слово Господа, Він у Свій належний час і спосіб благословить нас подальшим одкровенням.

  1. У своєму щоденнику для вивчення Писань поясніть, чому ви вважаєте, що вам потрібно виявляти віру в слово Бога, яке ви вже отримали, перш ніж Господь відкриє вам більше. Потім оцініть себе за шкалою від 1 до 10 (10 означає “дуже добре”) в тому, наскільки добре, на вашу думку, ви виявляєте віру в Господа, прагнучи Його слова в кожній з указаних далі сфер:

    1. Щоденна молитва

    2. Дія за підказками, які ви отримуєте від Святого Духа

    3. Підтримка провідників у вашій філії, у вашому приході, окрузі чи колі та виконання того, що вони кажуть

    4. Вивчення слова Бога в церкві чи в семінарії

    5. Особисте вивчення Писань

    6. Виконання слів пророків та життя за заповідями

  2. Опишіть у своєму щоденнику для вивчення Писань, як послух Богу в одній із сфер, згаданих вище, дав вам можливість отримати подальше одкровення від Господа.

Подумайте, як би ви могли застосувати цей принцип виявлення віри у слово Господа до ваших старань запросити додаткове одкровення та провід від Господа.

Етер 5

Мороній заявляє, що три свідки побачать пластини і свідчитимуть про них

Зображення
ангел показує золоті пластини Джозефу Сміту, Оліверу Каудері, Девіду Уітмеру

Прочитайте Етер 5:1–3. Що з написаного Моронієм у цих віршах вказує на пророка Джозефа Сміта—ту людину, яка одного дня перекладе літопис з цих пластин? Уявіть собі, що міг відчувати Джозеф Сміт, зустрівши ці вірші при перекладі Книги Мормона.

Зображення
Президент Генрі Б. Айрінг

Прочитайте такі слова Президента Генрі Б. Айрінга, з Першого Президентства, знайдіть вражаючі для вас фрази стосовно свідчення трьох свідків: “Три свідки ніколи не заперечували свого свідчення про Книгу Мормона. Вони не могли зробити цього, бо знали, що воно істинне. Вони жертвували і страждали стільки, скільки не жертвували і не страждали більшість людей. Олівер Каудері склав те ж саме свідчення про походження Книги Мормона на смертному одрі. … Те, що вони й далі не відмовлялися від побаченого і почутого під час тієї дивовижної події весь довгий період відчудження від Церкви та Джозефа, викликає ще більше довіри до їхнього свідчення” (“Міцне свідчення про місію пророка Джозефа”, Ensign або Ліягона, лист. 2003, с. 90).

Відповідно до Етер 5:2–3, який було дано привілей пророку Джозефу Сміту стосовно цих пластин?

  1. Так само, як ті троє чоловіків мали привілей свідчити про реальність золотих пластин, так і ви можете бути свідками істинності Книги Мормона. Напишіть у своєму щоденнику для вивчення Писань про кілька способів, в які ви можете також бути свідком Книги Мормона. Крім цього, напишіть, як ваше свідчення про Книгу Мормона може вплинути на інших людей.

З молитвою шукайте цього тижня нагод поділитися з кимось своїм свідченням про Книгу Мормона.

  1. У своєму щоденнику для вивчення Писань, під сьогоднішніми завданнями, напишіть:

    Я вивчив(ла) Етер 4–5 і закінчив(ла) цей урок (дата).

    Додаткові запитання, думки та ідеї, якими б мені хотілось поділитися зі своїм учителем:

Роздрукувати