Семінарія
Блок 30: День 2, Етер 6


Блок 30, день 2

Етер 6

Вступ

Підготувавши все, як наказав Господь, яредійці сіли у свої судна і довірилися Господу, щоб Він безпечно зберіг їх у важкій подорожі до обіцяної землі. Господь посилав вітри, які шпурляли барки на хвилях і занурювали їх у море багато разів, але ці ж вітри рухали їх вперед до обіцяної землі. Зміцнившись на новій землі, народ вибрав собі царя, незважаючи на застереження від брата Яреда.

Етер 6:1–12

Господь вітром гонить яредійські барки до обіцяної землі

Бувають часи, коли ми можемо відчувати, як важко робити те, що просить Господь, наприклад, ділитися євангелією з другом, залишатися морально чистими, вибирати друзів з високими нормами і встановлювати правильні пріоритети в житті. Чи можете ви навести інші приклади, коли, можливо, важко робити те, що просить Господь?

Розповідь про подорож яредійців до обіцяної землі навчає принципів, які можуть направляти вас, коли виявляється, що вам важко виконувати Господні накази. Прочитайте Етер 2:24–25, знайдіть, що, як попереджав Господь яредійців, зробить їхню подорож до обіцяної землі важкою.

Аби яредійцям вистояти в цих труднощах, Господь наказав їм зробити свої барки “такими щільними, як … посудини” (Етер 2:17), з отворами вгорі і внизу, щоб могло заходити повітря. Прочитайте Етер 6:1–4, зʼясуйте, в які інші способи Господь підготував яредійців до труднощів цієї водної подорожі.

Корисно буде знати, що вираз “вручивши себе Господові Богу своєму” (Етер 6:4) означає, що яредійці довірили себе Богу, щоб Він дбав про них і оберігав.

  1. У своєму щоденнику для вивчення Писань дайте відповіді на такі запитання:

    1. Чому яредійцям могло бути важко довіритися Господу в цій ситуації?

    2. Чому, на вашу думку, і те, що вони підготувалися, і те, що вони довірилися Господу, було вкрай важливим?

Читаючи Етер 6:5–11, спробуйте уявити, на що повинно було бути схожим подорожувати в яредійських барках.

  1. Щоб краще підготуватися до визначення євангельських принципів, про які ви можете дізнатися з цієї розповіді, дайте відповідь на вказані далі запитання у своєму щоденнику для вивчення Писань:

    1. Як яредійці виявляли свою довіру до Господа впродовж своєї важкої подорожі? (див. Етер 6:7, 9).

    2. Як Бог благословляв їх під час їхньої подорожі?

Подорож яредійців по воді, яка тривала майже рік, нарешті закінчилась. Прочитайте Етер 6:12, зʼясуйте, що вони відчули, коли прибули до обіцяної землі. Узагальніть те, що ви вже дізналися на цьому уроці, дописавши формулювання наведеного далі принципу: Коли ми довіряємо Господу і виконуємо Його волю, Він буде .

Один із варіантів закінчити це формулювання—написати слова “направляти курс нашого життя”. Аби поглибити своє розуміння цього принципу, поверніться до перерахованих на початку уроку ситуацій, коли ми могли б відчувати, що нам важко виконувати те, що просить Господь. Як було у випадку з яредійцями, так Господь готує і нас подолати труднощі, з якими ми зіткнемося в житті, коли ми молимося, йдемо за пророком і виконуємо заповіді.

  1. Напишіть у своєму щоденнику для вивчення Писань, як людина може виявляти свою довіру до Господа. Памʼятаючи про приклад яредійців, що ми повинні робити, коли нам важко виконувати накази від Господа?

  2. Поміркуйте над таким принципом: Якщо ми довіряємо Господу, лихо і важкі випробування можуть допомогти нам зростати й отримати обіцяні благословення. (Ви можете написати його у своїх примірниках Писань на полях біля Етер 6:5–10). У своєму щоденнику для вивчення Писань дайте відповідь на такі запитання:

    1. Чи відчуваєте ви, що досягли певних успіхів та отримали благословення завдяки тому, що з вірністю пройшли або проходите важкі випробування у своєму житті?

    2. Як могли б ви краще довірятися Господу та виконувати Його настанови у важких ситуаціях, в яких ви можете опинитися?

Eтер 6:13–18

Яредійці навчають своїх дітей покірно ходити перед Господом

Уявіть, що ви, як і яредійці, тільки-но перетнули океан і прибули на абсолютно нову для вас землю. Прочитайте Етер 6:13–18, подумайте над такими запитаннями: Що могло би бути прикладом того, як ходити покірно перед Господом? Яким чином ваші батьки та інші люди заохочували вас покірно ходити перед Господом? Який, на вашу думку, є взаємозвʼязок між тим, щоб покірно ходити перед Господом, і тим, щоб бути навченими з неба? Коли ви відчули, що вас було “навчено з неба”? (Етер 6:17).

  1. У своєму щоденнику для вивчення Писань, під сьогоднішніми завданнями, напишіть:

    Я вивчив(ла) Етер 6 і закінчив(ла) цей урок (дата).

    Додаткові запитання, думки та ідеї, якими б мені хотілось поділитися зі своїм учителем:

Роздрукувати