Семінарія
Блок 30: День 4, Етер 12


Блок 30, день 4

Етер 12

Вступ

Описавши багато років з історії яредійців, Мороній вмістив далі розповідь про служіння пророка Етера. Потім він перестав писати свою історичну розповідь і написав про деякі благословення, що прийшли до тих, хто виявляв віру в Ісуса Христа. Також він висловив своє занепокоєння. Його турбувало, що люди, які будуть читати Книгу Мормона в останні дні, не приймуть її через слабкість його та інших авторів в письмі. Господь пообіцяв Моронію, що Він може зробити слабке сильним для всіх тих, хто упокорюється перед Ним та має віру.

Етер 12:1–4

Етер проповідує покаяння яредійцям

Зображення
човен, закріплений якорем на березі

Чому важливо, щоб човен мав якір? Які небезпеки або труднощі можуть виникнути з човном, якщо він не має якоря? Позначте човен на малюнку словами Моє життя. Поміркуйте над такими запитаннями:

  • Якщо човен символізує ваше життя, то з чим можна порівняти хвилі?

  • Якщо порівняти хвилі з труднощами і злочестивістю, то на що може бути схоже життя людини, якщо вона не має якоря? (Див. Мормон 5:18).

  • Що Господь дав вам, аби допомогти триматися безпечного місця, неначе за допомогою якоря?

Вивчаючи Етер 12, знайдіть, що ви повинні робити, аби бути як той човен, що має якір,—бути непохитними і в безпеці, незважаючи на хвилі й тиск, які ви відчуваєте. Етер 12 починається тим, що Мороній представляє читачам пророка Етера, який жив у часи, коли люди відкидали пророків і жили в злочестивості. Прочитайте Етер 12:1–3, знайдіть те, що вражає вас в діях Етера в цих важких обставинах.

Палко закликаючи народ покаятися, Етер навчав, що людина, яка вірить в Бога, може надіятися на краще попри те, що її оточують труднощі та злочестивість. Прочитайте Етер 12:4, позначте, на що така людина надіється. (Коли ви будете читати, корисно знати, що мати “місце праворуч Бога” означає повернутися в Божу присутність і отримати вічне життя).

  1. У своєму щоденнику для вивчення Писань дайте відповіді на такі запитання:

    1. У чому, на вашу думку, є різниця між тим, щоб надіятися “з впевненістю” і просто бажати чогось?

    2. Як віра в Ісуса Христа дозволяє нам надіятися “з впевненістю” на місце праворуч Бога?

    3. Які фрази в Етер 12:4 описують дії людини, яка надіється і вірить в Ісуса Христа?

На малюнку з човном, що на початку цього уроку, позначте якір словами віра і надія.

Етер 12:4 навчає принципу що, коли ми маємо надію і віру в Ісуса Христа, то отримуємо силу бути непохитними і багатими на добрі справи.

Подумайте про час, коли вам, можливо, було важко бути стійкими (непохитними) і багатими на добрі справи. Щоб допомогти собі в цих ситуаціях, а також і впродовж всього свого життя, шукайте, як саме ви можете збільшити вашу віру в Господа Ісуса Христа, читаючи далі Етер 12.

Етер 12:5–22

Мороній переповідає чудеса і дива, здійснені через віру

  1. У своїх щоденниках для вивчення Писань закінчіть вказане далі речення будь-якою з євангельських істин, стосовно яких ви прагнете духовного свідчення: Я хотів(ла) б здобути свідчення про …

Деякі люди вважають, що вони спочатку повинні побачити доказ істини й отримати її підтвердження, перш ніж вони будуть жити за нею. Про таке ставлення Мороній говорив в Етер 12:5–6. Прочитайте ці вірші і позначте ті частини з його поради, які привертають вашу увагу. (Етер 12:6 є віршем для опанування).

Відповідно до Етер 12:6, що ми повинні мати до того, як отримаємо свідчення від Господа? Що приходить в голову, коли ви думаєте про “випробуван[ня] ваш[ої] вір[и]”?

Зображення
Старійшина Річард Г. Скотт

Дехто помилково вважає, що “випробуван[ня] ваш[ої] вір[и]” завжди стосується нестатків. Старійшина Річард Г. Скотт, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, висловив таку думку стосовно того, що означає “випробуван[ня] ваш[ої] вір[и]”: “Ви можете навчитися використовувати віру більш ефективно, застосовуючи принцип, про який навчав Мороній: “… ви не матимете доказів перед тим, як буде випробувано вашу віру” [Етер 12:6; курсив додано]. Тож, кожного разу, коли ви випробовуєте вашу віру, тобто гідно дієте відповідно до отриманого відчуття, ви отримаєте підтверджуючий доказ Духа. Ці відчуття зміцнюватимуть вашу віру. Якщо ви так будете діяти, то ваша віра буде ставати сильнішою” (“Підтримка сили віри в часи непевності й випробування”, Ensign або Ліягона, трав. 2003, с. 76).

Прочитайте наведені далі уривки з Писань, знайдіть, які благословення приходили після того, як люди виявляли віру:

  • Етер 12:11. Що це було за благословення?

  • Eтер 12:12–13. Які благословення прийшли до Алми і Амулека?

  • Етер 12:19–22, 30–31. Які благословення прийшли до брата Яреда завдяки вірі?

Корисно звернути увагу на використання слова після в Етер 12:7, 12, 17,18 та 31.

  1. Пам’ятаючи вивчене вами з Етер 12, напишіть своїми словами у щоденнику для вивчення Писань, чого, на вашу думку, навчав Мороній про отримання духовного свідчення від Господа.

Ось один із принципів, якого навчав Мороній: Якщо ми бажаємо отримати свідчення, то спершу повинні виявити віру в Ісуса Христа.

  1. Прочитайте про вказані далі ситуації, а потім напишіть у своєму щоденнику для вивчення Писань, як людина в одній чи більше з цих ситуацій могла б виявити віру в Господа:

    1. Молода жінка хоче отримати свідчення про істинність Книги Мормона.

    2. Молодий чоловік відчуває сильне бажання допомогти своїм дорогим людям прийняти євангелію.

    3. Молода жінка прагне, щоб Господь благословив її хворого батька.

  2. Напишіть у своєму щоденнику для вивчення Писань про час, коли ви або хтось із ваших знайомих отримали свідчення або бачили чудо після виявлення віри.

Знову подумайте про принцип чи вчення, стосовно яких ви б хотіли отримати духовне свідчення (див. завдання 2 в цьому уроці). Що ви можете зробити, аби виявити свою віру до того, як отримати це свідчення?

Зображення
позначка “Вірш для опанування”
Вірш для опанування—Етер 12:6

  1. Аби вивчити напамʼять Етер 12:6, прочитайте його кілька разів, потім запишіть з нього стільки, скільки ви змогли запамʼятати, у свій щоденник для вивчення Писань. Після цього порівняйте записане вами з самим віршем. Знову прочитайте цей вірш і запишіть його вдруге у своєму щоденнику для вивчення Писань.

Eтер 12:23–41

Мороній висловлює занепокоєння стосовно того, як іновірці будуть реагувати на Книгу Мормона

Як написано в Етер 12:23–41, Мороній висловив своє занепокоєння, що ті, хто отримають Книгу Мормона в останні дні, не приймуть її через його та інших авторів слабкість у письмі. Читаючи, як Господь відповів на занепокоєння Моронія в Етер 12:26–27, знайдіть слова Господа про те, що слабке стане сильним. (Етер 12:27 —це вірш для опанування).

Часом в Писаннях на євангельський принцип вказують вжиті слова якщо і тоді. Слово якщо описує умову—що ми повинні робити, а слово тоді вказує на наслідки наших дій. Прочитайте Етер 12:27, знайдіть принцип: якщо–тоді і запишіть його внизу.

Якщо ми , тоді Господь буде .

Цього тижня ви будете обговорювати ці вірші більш глибоко на уроці зі своїм вчителем. Ви також будете вивчати міркування Моронія стосовно віри, надії та милосердя в Етер 12:28–41 і більше дізнаєтеся про них.

Зображення
позначка “Вірш для опанування”
“Вірш для опанування”—Етер 12:27

Щоб краще запамʼятати ідеї з Етер 12:27, перепишіть вказане далі на папірці: Як … прийдуть … покажу … слабкість. … даю … слабкість, … покірними; … благодаті … всіх людей, … упокорюються … якщо … упокорюються … віру … слабке … сильним для них.

Знову прочитайте Етер 12:27, звертаючи увагу на ці слова. Повторюйте цей вірш стільки, скільки можете, дивлячись тільки на слова, що записані вами на папірці. Покладіть цей папірець там, де ви знайдете його пізніше сьогодні або завтра (наприклад, у кишеню або у свій примірник Писань). Повторюйте Етер 12:27 завжди, коли бачите цей аркуш, аж поки не вивчите цей уривок напамʼять.

  1. У своєму щоденнику для вивчення Писань, під сьогоднішніми завданнями, напишіть:

    Я вивчив(ла) Етер 12 і закінчив(ла) цей урок (дата).

    Додаткові запитання, думки та ідеї, якими б мені хотілось поділитися зі своїм учителем:

Роздрукувати