Семінарія
Блок 23: День 3, Геламан 13--14


Блок 23: День 3

Геламан 13–14

Вступ

За кілька років до народження Спасителя Господь послав ламанійського пророка на імʼя Самуїл проповідувати покаяння нефійцям у Зарагемлі. Пророк Самуїл був другим свідком Ісуса Христа разом з пророком Нефієм. Він попередив нефійців, що вони будуть знищені, якщо не покаються. Самуїл дорікав їм за те, що вони постійно відкидали пророків і прагнули знайти щастя, чинячи беззаконня. Він сповістив про ознаки, які визначатимуть народження і смерть Ісуса Христа. Він також навчав, що завдяки викупленню Ісуса Христа все людство буде знову приведено у присутність Бога на суд.

Геламан 13

Самуїл застерігає нефійців щодо їхнього знищення, якщо вони не покаються

Зображення
Samuel the Lamanite on the Wall

Коли ви зробили щось неправильно і хтось із батьків або провідників мав вас виправити, як ви на це відреагували?

Розповідь про пророка, який закликає людей до покаяння, записана в Геламан 13–16, є унікальною через те, що це перший випадок у Книзі Мормона, коли ламанійський пророк закликає до покаяння нефійців.

Прочитайте Геламан 13:1–8, 11, щоб зрозуміти, чому Самуїл проповідував нефійцям, і що Господь звелів йому сказати. Ці вірші ілюструють такий принцип: Пророки отримують і виголошують послання, які Бог вкладає в їхні серця. Яке послання Бог вклав у серце Самуїла? Відповідно до Геламан 13:7, який вплив, за сподіванням Самуїла, матиме його послання на нефійців?

  1. У вашому щоденнику для вивчення Писань напишіть про випадок, коли ви відчули, що батько, мати або провідник Церкви були натхненні передати вам конкретне послання. Як це послання на вас вплинуло?

Коли ви будете вивчати Геламан 13:17–23 і Геламан 13:24–30, напишіть у відведених місцях таблиць відповіді на запитання.

Геламан 13:17–23

Принцип: Коли ми не згадуємо Господа, то стаємо більш вразливими до гордовитості і злочестивості.

Які вірші, на вашу думку, навчають наведеного вище принципу?

Яке прокляття, за словами Самуїла, зійде на нефійців?

Чого, згідно зі словами Самуїла, не робили нефійці, коли вони прикипіли своїми серцями до багатств своїх?

Яким чином молодь сьогодні може прикіпати своїми серцями до багатств—матеріальних речей, поведінки та прагнень—що може призвести до гордовитості і злочестивості?

Чому, на вашу думку, необхідно “згаду[вати] Господа Бога вашого в тому, чим Він благословив вас”? (вірш 22).

Геламан 13:24–30

Принцип: Якщо ми відкидаємо слова Господніх пророків, то зазнаємо розчарування і смутку.

Які вірші, на вашу думку, навчають наведеного вище принципу?

Які виправдання, за словами Самуїла, використовували нефійці, щоб не дослухатися до пророків Господа?

Чому, на вашу думку, люди часто приймають лжепророків так, як описав Самуїл?

Дайте відповіді на наступні два запитання, вивчивши виступи з останньої генеральної конференції в журналі Ensign або Ліягона:

Якими конкретно є вчення наших сучасних пророків і апостолів?

Яких конкретно проблем нас застерігали уникати пророки і апостоли?

Продивіться Геламан 13:26–28 і зверніть увагу на те, як нефійці реагували на лжепророків. Президент Езра Тефт Бенсон сказав: “Випробуванням нашої вірності є те, як ми реагуємо на слова сучасного пророка, коли він каже нам ті речі, які ми маємо знати, але які нам не дуже хочеться чути” (The Teachings of Ezra Taft Benson [1988], 140).

  1. У своєму щоденнику для вивчення Писань дайте відповіді на такі запитання:

    1. Якої, наприклад, поради пророка ви вирішили послухатися?

    2. Які ви отримали благословення за дотримання цієї поради?

    3. Як ви можете краще дотримуватися порад сучасних пророків?

Самуїл пророкував, що нефійці будуть знищені через 400 років, якщо вони не покаються (див. Геламан 13:9–10), і він навчав, що єдина причина того, що їх досі не було знищено, в тому, що серед них жили праведні люди (див. Геламан 13:12–14).

Прочитайте Геламан 13:38, щоб дізнатися, чому так багато нефійців у дні Самуїла стали настільки злочестивими.

Самуїл проголосив, що ми не можемо досягти щастя, творячи беззаконня. Це допомагає нам зрозуміти, що справжнє щастя приходить тільки тоді, коли ми дотримуємося заповідей Бога. Який уривок для опанування також навчає цієї істини? (Див. виноску в до Геламан 13:38).

Зображення
Президент Езра Тефт Бенсон

Президент Езра Тефт Бенсон допоміг нам зрозуміти цей принцип, коли сказав: “У давній приказці говориться: “Краще підготуватись і запобігти, ніж виправляти і каятись”. Як же це вірно. … Перша лінія захисту у збереженні себе морально чистими полягає в тому, щоб підготувати себе протистояти спокусі і застерегти себе від падіння у гріх” (“The Law of Chastity”, in Brigham Young University 1987–1988 Devotional and Fireside Speeches [1988], 51; speeches.byu.edu).

Самуїл навчав, що наслідком рішення нефійців відкласти покаяння буде їхнє страждання і знищення. В інших розповідях з Книги Мормона говориться, що люди можуть продовжувати виявляти непокору і злочестивість, доки їх не полишить дух покаяння. Наприклад, Ламан і Лемуїл не прислухалися до Бога і стали “поза почуттям” (1 Нефій 17:45). Такі приклади показують, чому для нас так важливо не зволікати з покаянням. Завдяки покаянню ви можете виправитися і запобігти гріху і спокусі, аби вони не подолали ваше бажання іти за Богом.

Прочитайте наведені далі слова Президента Дітера Ф. Ухтдорфа, з Першого Президентства, щоб краще зрозуміти, що ви можете відновити правильний курс у житті, якщо сталося так, що ви взяли хибний курс:

Зображення
Президент Дітер Ф. Ухтдорф

“Коли я вчився на капітана повітряного судна, то мав опанувати керування літаком на далекомагістральних рейсах. Польоти проходили над безкрайніми океанами, широкими пустелями; вони з’єднували континенти і саме тому вимагали ретельного планування—ми мали безпечно дістатися пункту призначення. Деякі з таких безпосадочних рейсів можуть тривати до 14 годин і сягати 14500 км.

У таких рейсах є важливий рубіж прийняття рішення; його часто називають рубіж безпечного повернення. До цієї точки повітряне судно має достатньо палива, щоб розвернутися і безпечно повернутися в аеропорт відправлення. Перетнувши рубіж безпечного повернення, капітан втрачає цей варіант і має летіти далі. Тому-то цю точку також часто називають рубіж неповернення.

… Сатана хоче, аби ми думали, що якщо ми згрішили, то перетнули “рубіж неповернення”, тобто що вже запізно змінювати свій курс. …

… Щоб ми втратили надію, були у відчаї (як він сам) і вірили, що прощення немає, Сатана навіть може підтасовувати слова з Писань, які говорять про справедливість Бога, щоб натякнути, що милості немає. …

Христос прийшов, щоб спасти нас. Якщо ми взяли хибний курс, Спокута Ісуса Христа може запевнити нас, що гріх—це не рубіж неповернення. Безпечне повернення можливе, якщо ми будемо дотримуватися Божого плану, метою якого є наше спасіння” (“Рубіж повернення”, Ensign або Ліягона, трав. 2007, с. 99).

Як слова президента Ухтдорфа можуть дати надію тим, хто відчуває, що згрішив настільки, що пройшов “рубіж неповернення”?

Геламан 14

Самуїл пророкував про ознаки народження і смерті Спасителя

Пригадайте подію, яка нещодавно сталася за межами вашої країни і до якої була прикута увага всього світу. Як люди дізнаються про події, які відбуваються в інших частинах світу, зокрема, про стихійні лиха і війни? Чому люди хочуть знати про події, які відбуваються в інших частинах світу?

Самуїл пророкував про народження і смерть Спасителя—події, які відбудуться далеко від Зарагемлі. Уважно вивчіть Геламан 14:3–6 і позначте у вашому примірнику Писань ознаки, які супроводжуватимуть народження Ісуса Христа. Уважно вивчіть Геламан 14:20–27 і позначте ознаки, які супроводжуватимуть Його смерть.

  1. У вашому щоденнику для вивчення Писань напишіть, якою, на вашу думку, була б ваша реакція, якби ви були там і чули, як Самуїл виголошує ці пророцтва. Яка, на вашу думку, з усіх даних ознак найбільше переконає вас у необхідності покаятися?

Ці ознаки є як повчальними, так і символічними. Коли Ісус Христос прийшов у світ, стало більше світла. Коли Він помер, стало більше темряви. Те ж саме відбувається в нашому житті, коли ми або дозволяємо Йому увійти в наші серця, або стаємо на заваді цьому.

Прочитайте Геламан 14:11–13 і зʼясуйте, яким був намір або мета Самуїла в проповідуванні нефійцям. Ви можете пронумерувати у вашому примірнику Писань те, що Самуїл хотів, аби знали і робили нефійці. (Фраза “через Його заслуги” у вірші 13 означає завдяки Спокуті Ісуса Христа). З цих віршів ми дізнаємося, що віра в Ісуса Христа веде до покаяння і відпущення гріхів.

Прочитайте Геламан 14:28–29 і дізнайтеся, чому Господь являє ознаки і чудеса. Ми навчаємося одній з таких істин: Господь являє ознаки і чудеса, щоб допомогти людям вірити в Нього. Поміркуйте про ознаки (докази), які, на вашу думку, допоможуть вам вірити в Ісуса Христа.

Коли ви дізнаєтеся про ознаки, пророковані Самуїлом, важливо памʼятати, що Господь надає ознаки, щоб допомогти праведним людям повірити і покаятися, в той час, як злочестиві прагнуть або вимагають ознак з власних егоїстичних причин (див. УЗ 46:9). Хоча важливо знати про ознаки смерті Господа або ознаки Його Другого пришестя, важливіше знати вчення Самуїла про значення смерті і Воскресіння Ісуса Христа.

Уважно прочитайте Геламан 14:15–19, а потім розгляньте подану нижче схему.

Зображення
Земля і Божа присутність

Після читання Геламан 14:15–19 і вивчення схеми, поміркуйте над такими моментами:

  • Народження у земне життя можна назвати терміном “духовна смерть”, тому що ми відокремлені від присутності нашого Небесного Батька.

  • Завдяки Своїй смерті і Воскресінню Ісус Христос викупляє все людство від Падіння, щоб ми могли повернутися в присутність Бога.

  • Завдяки Спокуті Ісуса Христа все людство приведене знову у присутність Бога на суд.

  • Під час Останнього суду люди, які все ще відмовлятимуться від покаяння, зазнають ще однієї духовної смерті—відсічення від присутності Бога навіки.

  • Ісус Христос викупляє нас від духовної смерті, якщо ми каємося.

У Геламан 14:15–19 позначте фрази, які відповідають щойно прочитаним вами вченням, надрукованим жирним шрифтом. На завершення прочитайте Геламан 14:30–31.

  1. У вашому щоденнику для вивчення Писань напишіть про те, як ви за допомогою Геламан 14:30–31 поясните другові, чому наші рішення в цьому житті є такими важливими.

  2. У своєму щоденнику для вивчення Писань, під сьогоднішніми завданнями, напишіть:

    Я вивчив(ла) Геламан 13–14 і закінчив(ла) цей урок (дата).

    Додаткові запитання, думки та ідеї, якими б мені хотілося поділитися зі своїм учителем:

Роздрукувати