Семінарія
Блок 10: День 2, Кн. Якова 7


Блок 10: День 2

Кн. Якова 7

Вступ

Яків покладався на своє свідчення і на Господа, аби спростувати хибні ідеї та доводи Шерема, антихриста. Антихрист—це особа, яка енергійно або наполегливо виступає проти Христа і намагається знищити віру інших людей в Нього, Його істинну Церкву, Його євангелію, або план спасіння.

Зображення
Яків і Шерем

Щоб перешкодити зусиллям Шерема, Яків звернувся до духовної сили, здобутої раніше, яка зміцнювала його віру в Ісуса Христа. Він також покладався на скерування Святого Духа, своє знання Писань і слів пророків, а також своє свідчення про Ісуса Христа. Коли Шерем вимагав ознаку, яка б довела істинність слів Якова, він був уражений Богом. Яків завершив свій літопис описанням того, як нефійці покладалися на Господа, зміцнюючи себе від ламанійців. Перед тим, як померти, Яків передав малі пластини своєму сину Еношу.

Кн. Якова 7:1–14

Яків довіряється Господу під час зустрічі з Шеремом, антихристом

Старійшина Роберт Д. Хейлз, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, навчав: “Одне з найбільших випробувань цього життя настає тоді, коли піддають сумнівам чи критиці наші вірування. У такі моменти, можливо, нам хочеться відповісти агресивно. … Однак такі моменти є важливою нагодою, щоб відступити, помолитися і наслідувати приклад Спасителя. Пам’ятайте, що світ зневажав і відкидав Самого Ісуса. … Якщо ми відповідаємо тим, хто нас звинувачує, так, як це робив Спаситель, ми не тільки стаємо схожими на Христа, ми ще й запрошуємо інших відчути Його любов і також іти за Ним” Ensign або Ліягона, лист. 2008, с. 72).

Пригадайте моменти, коли ваші вірування піддавали сумнівам або критикували. Вивчаючи Кн. Якова 7, ви дізнаєтеся про те, як Яків пережив критику своєї віри з боку людини на ім’я Шерем і як він успішно впорався з цим викликом.

Прочитайте Кн. Якова 7:1–5 і зверніть увагу на слова і фрази, які вказують на те, (1) що Шерем намагався робити та (2) як він прагнув досягти своїх цілей. Ви можете позначити це у ваших примірниках Писань.

Який вплив, згідно з Кн. Якова 7:3, мав на людей Шерем?

  1. Зверніть увагу на те, що як написано в Кн. Якова 7:4, Шерем “був освічений” і мав “велику силу красномовства”. Напишіть у вашому щоденнику для вивчення Писань, чому іноді важко захищати свою віру перед такою людиною, як Шерем.

Пам’ятайте, що не всі люди, які ставлять під сумнів або критикують нашу віру, обов’язково мають такі ж мотиви, як і Шерем. У той час як деякі люди, схожі на Шерема, свідомо прагнуть знищити віру, інші можуть ставити запитання про нашу віру, тому що їм цікаво або вони, можливо, мають неправильну інформацію щодо наших вірувань.

Коли ви будете читати Кн. Якова 7:5–14, поміркуйте, як би ви відповіли такій людині, як Шерем. Коли ви будете вивчати відповідь Якова, то побачите, що покладаючись на Господа, ми можемо побороти напади на нашу віру. Ви можете написати цей принцип на полях ваших примірників Писань поруч з цими віршами. Зверніть увагу на те, як саме Яків продемонстрував цей принцип у своїй розмові з Шеремом.

У наведеній нижче таблиці прочитайте вірш або вірші з Кн. Якова 7:5–14 (у першій колонці) і співставте це посилання з твердженням у другій колонці, яке найкраще описує, як Яків покладався на Господа згідно з цим посиланням. Впишіть літеру, яка відповідає твердженню, на рядку поруч з посиланням на Писання.

Яким чином Яків покладався на Господа

  1. Кн. Якова 7:5

  2. Кн. Якова 7:8

  3. Кн. Якова 7:10–11

  4. Кн. Якова 7:12

  5. Кн. Якова 7:13–14

  1. Він свідчив про Писання і слова пророків.

  2. Він віддав справу у Божі руки.

  3. Він поклався на провід і силу від Святого Духа.

  4. Він пам’ятав колишній досвід, який зміцнив його віру.

  5. Він поділився свідченням, яке отримав завдяки Святому Духу.

Ви можете перевірити свої відповіді до цієї вправи, подивившись правильні відповіді, наведені в кінці цього уроку.

Як ви можете зміцнювати своє свідчення, аби його не можна було похитнути, коли те, у що ви вірите, ставиться під сумнів чи критикується? Зверніть увагу, що в Кн. Якова 7:5 Яків продемонстрував таку істину: Нас не можна похитнути у вірі, якщо наші свідчення основані на одкровенні та насправді пережитих духовних подіях. Поміркуйте про силу вашого свідчення про Ісуса Христа і те, що ви можете робити, аби його зміцнити.

Відповідь Якова Шерему—це приклад для нас, як відповідати особам, які ставлять під сумнів або критикують нашу віру.

  1. У вашому щоденнику для вивчення Писань дайте відповіді на три з поданих нижче запитань, що допоможе вам поміркувати про те, як саме Яків покладався на Господа і як такі ж дії допомагали або можуть допомогти вам, коли інші кидають виклик вашій вірі:

    1. Зверніть увагу на те, що, як написано в Кн. Якова 7:5, завдяки попереднім духовним подіям, пережитим Яковом, його віра стала непохитною. Які із пережитих вами подій зміцнили вашу віру? Як згадування або записування цього досвіду може допомогти вам, коли хтось ставить під сумнів або критикує вашу віру?

    2. У Кн. Якова 7:8 Яків зазначив, що “Господь пролив Свій Дух у мою душу”. Що вам потрібно робити для того, аби Дух був пролитий у вашу душу? Як Святий Дух допоміг вам, коли ви стикалися із сумнівами або критикою по відношенню до вашої віри?

    3. Як звичка щодня вивчати Писання і слова пророків останніх днів може допомогти вам, коли інші ставлять під сумнів або критикують вашу віру? (див. Кн. Якова 7:10–11).

    4. Коли ви ділилися вашим свідченням з кимось, хто піддавав сумніву або критикував вашу віру? (Див. Кн. Якова 7:12). Які були наслідки?

    5. Замість того, щоб прагнути довести істинність свого свідчення, коли Шерем просив ознаки, Яків залишив цю справу на розсуд Господа (див. Кн. Якова 7:14). Як це може допомогти вам дізнатися, що вам не потрібно доводити істинність вашого свідчення тим людям, які нападають на вашу віру?

Кн. Якова 7:15–23

Шерем вражений, він визнає свою провину і вмирає, закликаючи натовп нефійців повернутися до Господа

Старійшина Роберт Д. Хейлз навчав:

Зображення
Старійшина Роберт Д. Хейлз

“Якщо ми не мстимося—коли підставляємо іншу щоку і не дозволяємо собі гніватися—ми … стоїмо зі Спасителем. Ми показуємо іншим Його любов, яка є єдиною силою, що може підкорити супротивника і може відповісти нашим кривдникам, не ображаючи їх. Це не слабкість. Це—сміливість християнина.

Роки навчили нас, що випробування нашої віри не є новиною, і, схоже, швидко вони не минуться. Але справжні учні Христа в протидії собі вбачають можливості. …

… На щастя, Господь знає серця тих, хто звинувачує нас, і знає, як ми можемо найкраще відповісти їм. Коли справжні учні Христа шукають проводу від Духа, вони отримують натхнення, відповідне для кожного зіткнення. І при кожному зіткненні справжні учні Христа відповідають так, щоб запросити Дух Господа” (“Сміливість християнина—ціна учнівства”, сс. 72–73).

Що, на вашу думку, означає “в протидії собі вбачають можливості”?

Коли ми відповідаємо тим, хто нападає на нашу віру, у спосіб, який запрошує Дух Господа, це може привести до добрих наслідків. Прочитайте Кн. Якова 7:15–23 і зверніть увагу на ті добрі наслідки, які сталися внаслідок сутички Якова з Шеремом.

Який ви бачите в Кн. Якова 7:21–22 доказ того, що Яків бажав, аби цей досвід спілкування з Шеремом допоміг іншим?

Як, згідно з Кн. Якова 7:23, сутичка Якова з Шеремом зрештою вплинула на маси людей?

  1. Один із принципів, який ми пізнаємо з сутички Якова з Шеремом такий: якщо ми відповідаємо на запитання або критику нашої віри у спосіб, який запрошує Дух, то можемо допомогти іншим наблизитися до Господа. Напишіть у вашому щоденнику для вивчення Писань відповіді на такі запитання стосовно цього принципу:

    1. Як знання цього принципу дозволяє вам допомагати іншим наближатися до Господа?

    2. Як ви можете прагнути застосовувати цей принцип?

Кн. Якова 7:24–27

Яків описує справи нефійців з ламанійцями і завершує свій літопис

Прочитайте Кн. Якова 7:24–27. Виділіть фразу з Кн. Якова 7:25, яка підкріплює послання Якова щодо важливості покладатися на Господа, коли ми стикаємося з випробуваннями.

  1. У вашому щоденнику для вивчення Писань дайте відповідь на таке запитання: Назвіть одну річ, яку ви робитимете, аби підготуватися до того моменту, коли хтось почне оспорювати вашу віру?

Якщо ви не впевнені щодо того, як відповідати на конкретні запитання або критику вашої віри, вивчайте посібник Стійкі у вірі: довідник з євангелії, виступ старійшини Роберта Д. Хейлза на генеральній конференції “Сміливість християнина—ціна учнівства” (Ensign або Ліягона, лист. 2008, сс. 72–75) та інші джерела, доступні на сайтах LDS.org та youth.lds.org.

  1. У своєму щоденнику для вивчення Писань, під сьогоднішніми завданнями, напишіть:

    Я вивчив(ла) Кн. Якова 7 і закінчив(ла) цей урок (дата).

    Додаткові запитання, думки та ідеї, якими б мені хотілося поділитися зі своїм учителем:

Відповіді до вправи на співставлення, наведеної на початку цього уроку: 1) г, 2) в, 3) а, 4) д, 5) б.

Роздрукувати