Семінарія
Блок 32: День 4, Мороній 10:8–26, 30–34


Блок 32: День 4

Мороній 10:8–26, 30–34

Вступ

Після повчань, як отримати свідчення про правду стосовно всього через Святого Духа, Мороній закликав усіх, хто читатиме його слова, визнати й отримати духовні дари. Мороній завершує літопис Книги Мормона закликом до всіх людей прийти до Ісуса Христа, триматися всього хорошого, що Він пропонує, і вдосконалюватися в Ньому.

Мороній 10:8–26

Мороній навчає про дари Духа та їхнє призначення в Господній роботі

Подумайте про час, коли Небесний Батько благословляв вас бути здатними зробити щось таке, що ви не могли б зробити самотужки. У цьому завершальному розділі Мороній свідчив про допомогу і силу, які Господь може надати нам. Прочитайте Мороній 10:8, знайдіть слова, що описують духовні здібності або благословення, які Небесний Батько дає Своїм вірним дітям.

“Дари Бога”, які Мороній описав в Мороній 10:8, також називаються “дарами Духа” або “духовними дарами”. Ви можете позначити слова “дари Бога” у своєму примірнику Писань. Напишіть таку істину у своєму примірнику Писань поряд з Мороній 10:8: Бог дарує дари Духа на користь Своїм дітям. Слова “на користь Своїм дітям” означають бути корисним або служити Його дітям.

Прочитайте Мороній 10:9–16, позначте кожний духовний дар, згаданий Моронієм. Мороній написав лише про кілька прикладів з багатьох духовних дарів, які існують. Старійшина Марвін Дж. Ештон, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, навчав, що “Бог дав кожному з нас один або більше особливих талантів”:

Зображення
Старійшина Марвін Дж. Ештон

“Одна з найбільших трагедій життя, як мені здається, [відбувається тоді], коли людина вважає себе позбавленою талантів або дарів. … Для нас дійти висновку, що ми позбавлені дарів, коли ми судимо себе по статурі, інтелекту, середньому балу, добробуту, силі, посаді або зовнішньому вигляду, не тільки неправильно, але й безпідставно. …

… Дозвольте мені згадати про кілька, взятих навмання дарів, які не завжди очевидні або заслуговують на увагу, та все ж є дуже важливими. Серед них можуть бути і ваші дари—дари не настільки явні, але реальні й цінні.

Давайте розглянемо кілька з цих менш помітних дарів: дар ставити запитання; дар слухати; дар чути тихий, спокійний голос і користуватися цим; дар бути здатними плакати; дар уникати суперечок; дар бути приємними; дар уникати зайвих повторень; дар прагнути того, що є праведним; дар не засуджувати; дар шукати проводу від Бога; дар бути учнем; дар піклуватися про інших; дар бути здатними замислюватися; дар молитися; дар висловлювати сильне свідчення; дар отримати Святого Духа.

Ми маємо пам’ятати, що кожній людині дано якийсь дар Духом Божим [див. УЗ 46:11–12]. Це наше право і наша відповідальність— прийняти свої дари і ділитися ними. Божі дари і сили доступні для всіх нас” (“There Are Many Gifts,” Ensign, Nov. 1987, 20).

Прочитайте Мороній 10:17, зверніть увагу на вчення Моронія про те, що кожний вірний член Церкви має щонайменше один духовний дар (див. також УЗ 46:11). Старійшина Роберт Д. Хейлз, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, навчав, що “дари Духа … будуть допомагати кожному з нас досягнути нашої мети—вічного життя.

Зображення
Старійшина Роберт Д. Хейлз

“Ці дари Духа містяться в дарі Святого Духа. Святий Дух є третім членом вічного Божества і визначається ще і як Дух Святий. Святий Дух—це дар від Бога, щоб допомагати нам приймати рішення, що дозволять нам знаходити, якою є наша місія, і виконувати її. …

В останні дні розуміння дарів Духа було дано нам через одкровення, як воно записане в розділі 46 Учення і Завітів. У розділі 46 вказані такі конкретні дари Духа:

“Бо не всім даються всі дари; бо є багато дарів, і кожній людині дається дар Духом Бога” (в. 11).

Нам ясно вказано, що кожному з нас дано якийсь один дар або дари. Чи знаємо ми, який дар нам було дано? Чи прагнемо ми знайти свої дари?” (“Gifts of the Spirit”, Ensign, Feb. 2002, с. 12).

  1. Подумайте про духовні дари, які ви отримали від Бога, а потім дайте відповідь на два чи всі вказані далі запитання у своєму щоденнику для вивчення Писань:

    1. Яку користь ви мали від отриманих вами дарів Духа?

    2. Які приклади духовних дарів ви бачили у Церкві сьогодні?

    3. Як ви можете використовувати свої духовні дари, щоб благословляти життя інших людей? Як ваше життя було благословенне завдяки дарам інших людей?

Поміркуйте, як духовні дари були явлені у появі Книги Мормона. У відведених місцях вкажіть духовні дари, що виявилися в житті Джозефа Сміта, як показано на кожній з ілюстрацій:

Зображення
Перше видіння

Мороній 10:11

Зображення
Мороній являється Джозефу Сміту в його кімнаті

Мороній 10:14

Зображення
Джозеф Сміт одержує золоті пластини

Мороній 10:16

Мороній свідчив, що ми повинні мати віру, щоб отримати духовні дари. Він навчав, що Бог “діє силою згідно з вірою дітей людських, так само сьогодні, і вчора, і завжди” (Мороній 10:7). Прочитайте Мороній 10:19, 24, визначіть, що заважає людям отримувати й розпізнавати духовні дари.

  1. Напишіть у своєму щоденнику для вивчення Писань, чому, на вашу думку, люди в стані зневіри не можуть розпізнавати або отримувати силу і дари від Бога.

Прочитайте Мороній 10:20–23. Знайдіть, чого навчав Мороній про важливість духовних дарів віри, надії та милосердя. Він свідчив, що духовний дар віри веде до чудового благословення. Продивіться вірш 23, щоб знайти це благословення. Зверніть увагу, що слово доцільний означає “бажаний”, а фраза “все, що Я вважаю доцільним” може означати “все, що Я бажаю, аби ви зробили”. Ви можете позначити в Мороній 10:23 речення, яке навчає цього принципу: Якщо у нас є віра, то ми будемо здатні робити те, чого бажає від нас Небесний Батько.

  1. Аби краще усвідомити, як цей принцип виконувався або міг би виконуватися у вашому житті, напишіть у своєму щоденнику для вивчення Писань кілька речень як відповідь на одне чи обидва твердження, що наведені далі:

    1. Для мене обіцяння, дане в Мороній 10:23, справдилося, коли …

    2. Обіцяння, що знаходиться в Мороній 10:23, може допомогти мені …

  2. Подумайте про два принципи, про які ви дізналися з Мороній 10:8–26: Бог дарує дари Духа Своїм дітям їм на користь. Якщо у нас є віра, то ми будемо здатні робити те, чого бажає від нас Небесний Батько. У своєму щоденнику для вивчення Писань дайте відповідь на такі запитання:

    1. Як знання цих двох принципів допомагає вам в житті вже тепер?

    2. Як можуть ці принципи допомогти вам у ситуаціях, що можуть виникнути у майбутньому?

Мороній 10:30–34

Мороній завершує свій літопис запрошенням всіх прийти до Христа і вдосконалюватися в Ньому.

Зображення
Президент Джеймс Е. Фауст

Як ви вважаєте, чи можливо бути досконалими в цьому житті? Президент Джеймс Е. Фауст, з Першого Президентства, пояснив заповідь ставати досконалими: “Досконалість—це вічна мета. Хоч ми й не можемо бути досконалими у земному житті, прагнути досконалості є заповіддю, і прийде час, коли завдяки Спокуті ми зможемо досягнути її” (“Це наш день,” Ліягона, лип. 1999, с. 22).

Як навчав президент Фауст, досконалість є метою, над досягненням якої ми можемо працювати тепер і досягнути її в житті прийдешньому—за допомогою Спасителя. Мороній закінчує своє свідчення, навчаючи, що ми можемо запрошувати очищувальну силу Спасителя у своє життя тепер, а зрештою стати досконалими завдяки Його Спокуті.

  1. У своєму щоденнику для вивчення Писань накресліть таку таблицю:

    Що можу робити я

    Що обіцяє Бог

    Опрацюйте Мороній 10:30–33, знайдіть (а) що ми повинні робити, аби стати чистими і зрештою досконалими, (б) що обіцяє робити Бог, аби допомогти нам. Запишіть те, що ви знайшли, у відповідному стовпчику вашої таблиці.

Напишіть наведене далі твердження під таблицею у своєму щоденнику для вивчення Писань або у своєму примірнику Писань біля Мороній 10:32–33: Коли ми прийдемо до Ісуса Христа, то зможемо бути очищеними і досконалими завдяки Його Спокуті.

Іти до Христа—це процес, що триває все життя, і починається він з віри в Нього, а потім слід смиренно шукати Його впливу у нашому житті. Цей процес продовжується і складається з прийняття Його євангелії, прийняття Його як нашого Спасителя, покаяння, укладання завітів з Ним шляхом євангельських обрядів і терпіння з вірністю до кінця у виконанні Його заповідей впродовж усього нашого життя. Зрештою ми прийдемо до Христа, коли станемо такими, як Він є; тоді ми зможемо перебувати з Ним у вічностях.

Старійшина Джеффрі Р. Холланд, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, узагальнив Моронієве фінальне запрошення прийти до Христа, що знаходиться в Мороній 10:30–33:

Зображення
Старійшина Джеффрі Р. Холланд

“У фінальному свідченні Моронія наголошується на вірі в Христа, на надії на Христа, на милосерді Христа і на тому, що з молитвою ці три великі християнські цінності, ці три прекрасні християнські принципи приведуть нас до чистоти. …

Той фінальний, останній, одинокий заклик ключового каменя нашої релігії і найправильнішої з будь-коли написаних книг є таким: не торкайтеся нечистого; будьте святими і незаплямованими; будьте чистими. А чистота ця може прийти лише тільки через кров Того Агнця, Який переніс наші горе і печалі, Агнця, Який був поранений за наші гріхи і мучений за наші беззаконня, Агнця, Який був зневажений, а ми не цінували Його (див. Мосія 14). …

Чистота—завдяки крові Агнця. Ось про це й проголошує [Книга Мормона]” (“A Standard unto My People” [CES symposium on the Book of Mormon, Aug. 9, 1994], 15, si.lds.org).

Прогляньте Мороній 10:32–33, позначте фрази, якими наголошується, що єдиний шлях, яким ми можемо стати досконалими,—це бути досконалими “у Христі”. Це означає, що самі по собі ми не можемо досягнути досконалості; ми повинні покладатися на силу й милосердя Спокути Спасителя. Поміркуйте, чому нам потрібна Спокута Ісуса Христа, щоб стати чистими й досконалими. Ви можете позначити фрази в Мороній 10:32–33, які, на вашу думку, заохочують вас прагнути чистоти і вічної мети—стати досконалими.

Подивіться, що ви написали під заголовком “Що можу робити я” в таблиці у вашому щоденнику для вивчення Писань. Виберіть щось одне з написаного там і подумайте, як вам бути більш старанними в цій сфері свого життя.

Прочитайте Мороній 10:34, знайдіть доказ віри Моронія в Ісуса Христа та його надію на отримання вічного життя. Ми також можемо мати віру і надію, якщо зробимо вивчення Книги Мормона справою всього життя та будемо застосовувати істини, яких нас навчають на її сторінках.

  1. Завершуючи цей курс вивчення Книги Мормона, дайте відповідь на вказані далі запитання у своєму щоденнику для вивчення Писань і підготуйтеся, щоб назвати ці відповіді вчителю:

    1. Що змінилося у вашому житті завдяки вивченню Книги Мормона в цьому році?

    2. Які уроки або принципи допомогли вам “[прий]ти до Христа” та зміцнили вашу віру в Спасителя?

    3. Яким є ваше свідчення про Книгу Мормона?

  2. У своєму щоденнику для вивчення Писань, під сьогоднішніми завданнями, напишіть:

    Я вивчив(ла) Мороній 10:8–26, 30–34 і закінчив(ла) цей урок (дата).

    Додаткові запитання, думки та ідеї, якими б мені хотілось поділитися зі своїм учителем:

Зображення
Мороній ховає пластини на пагорбі Кумора

Роздрукувати