Семінарія
Блок 21: День 3, Алма 53, 56--58


Блок 21: День 3

Aлма 53; 56–58

Вступ

Геламан і полководець Мороній боролися з ламанійцями в різних частинах землі. Геламан надіслав Моронієві листа, описуючи битви з ламанійцями, які вело його військо, а також висловлюючи свою впевненість та задоволення великою вірою, яку мали 2060 юних воїнів. Завдяки вірі та сміливості цих нефійських воїнів Господь допоміг їм перемогти у битвах і благословив упевненістю та надією у часи випробувань.

Aлма 53; 56

Війська Антипи і Геламана перемагають найсильніше військо ламанійців

Поки полководець Мороній боровся з ламанійцями в одній частині землі, Геламан очолював своє військо в іншій. Його військо складалося з 2000 юних синів народу Аммона. Батьки цих юнаків уклали завіт ніколи знову не брати в руки зброю проти своїх ворогів, але їхні сини не укладали такого завіту, тож вони могли допомагати нефійській армії (див. Aлма 53:10–18).

  1. Зробіть у своєму щоденнику для вивчення Писань такий малюнок. Прочитайте Aлма 53:18–21 і знайдіть фрази, що описують якості 2000 юнаків, які вони розвинули до служіння у війську. Зробіть перелік знайдених фраз під заголовком “Якості, розвинуті до битви”. Ви можете позначити ці фрази у своїх Писаннях.

Зображення
Stick Figure

Коли Антипа, нефійський військовий ватажок, захищав свою землю, він мав набагато менше воїнів, ніж його ламанійські супротивники. Антипа зрадів, коли Геламан привів 2000 юних воїнів йому в підкріплення (див. Aлма 56:9–10).

У своїй першій битві з ворогом 2000 юних воїнів відволікали на себе найсильніше військо ламанійців, а нефійський командувач Антипа наказав своєму війську переслідувати ламанійське військо з тилу. Військо Антипи догнало ламанійське військо, яке зупинилося й почало битву. Юні воїни, які продовжували рухатися вперед, помітили, що ламанійці перестали їх переслідувати. Вони не знали, чи ламанійці зупинилися для того, щоб обманом змусити їх повернути й потім знищити, чи ламанійці зупинилися через те, що Антипа наздогнав їх з тилу. Отже Геламан не знав, чи слід їм розвернутися й атакувати ламанійців. (Див. Aлма 56:29–43.

Прочитайте Aлма 56:43–48 і пошукайте фрази, які описують якості, продемонстровані цими юними чоловіками у критичний момент битви. Перерахуйте знайдене вами у своєму щоденнику для вивчення Писань під заголовком “Якості, продемонстровані під час битви”. Ви можете також позначити ці фрази у своїх Писаннях.

Вивчіть Aлма 56:49, 54–56, щоб побачити, що сталося, коли 2000 юних воїнів повернулися, щоб битися з ламанійцями. Пошукайте фрази, що ілюструють цю істину: Коли ми діємо з вірою, ми можемо отримати силу від Бога.

  1. У щоденнику для вивчення Писань дайте відповіді на такі запитання:

    1. Як розвиток таких якостей, які мали юні воїни, допомагають вам діяти з вірою, коли ви опиняєтеся у важких ситуаціях?

    2. Опишіть випадки, коли ви (чи хтось, кого ви знаєте) діяли з вірою і отримували силу від Бога, аби успішно справлятися зі складною ситуацією.

Алма 57

Військо Геламана відвойовує міста Антіпара і Куменій

Зображення
Дві тисячі юних воїнів

Геламан і його військо змогли відвоювати у ламанійців міста Антіпара і Куменій. У цей час Геламан отримав підкріплення для свого війська. Тисячі воїнів із землі Зарагемлі приєдналися до армії, а також ще 60 синів з народу Аммона (див. Aлма 57:1–12).

Невдовзі після того як військо Геламана захопило місто Куменій, ламанійці знову їх атакували. Військо Геламана вступило у важку битву, в якій 2060 юних воїнів були великою підтримкою для всього війська. Прочитайте Aлма 57:19–21, щоб знайти риси, які виявили юні воїни в цій битві. Ви можете додати ці риси до переліку “Риси, продемонстровані під час битви” у вашому щоденнику для вивчення Писань і позначити їх у ваших Писаннях.

  1. Одна з найважливіших рис, яка характеризувала юних воїнів,—це те, що вони виконували накази “з точністю” (Aлма 57:21). У щоденнику для вивчення Писань дайте відповіді на такі запитання:

    1. Що, на вашу думку, означає, виконувати заповіді “з точністю”?

    2. Як, на вашу думку, точне виконання наказів командира допомогло юним воїнам перемогти у битві?

    3. Яким чином точне виконання Господніх заповідей допомагає у духовних битвах, що відбуваються у вашому житті?

Ви можете написати в своїх Писаннях або в щоденнику для вивчення Писань наступний принцип: Коли ми слухаємося Господа з точністю, то Він зміцнить нас у життєвих битвах. Прочитайте наступне висловлювання старійшини Рассела М. Нельсона, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, який пояснив, чому виконання Божих заповідей “з точністю” є таким важливим:

“[Ви зустрінете] таких людей, які дотримуватимуться певних заповідей, а на інші не зважатимуть, бо приймуть рішення порушувати їх. Я називаю це ресторанним підходом до послуху. Така практика вибору і підбору не спрацює. Вона призведе до нещастя. Щоб підготуватися до зустрічі з Богом, людині потрібно виконувати всі Його заповіді. Щоб виконувати заповіді, необхідна віра, а дотримання заповідей зміцнить ту віру.

Послух дає можливість Богові безперешкодно проливати благословення. Він благословить Своїх слухняних дітей, звільнивши їх від залежності й страждання. І Він благословить їх більшим світлом.

… послух заповідям Божим забезпечує фізичний і духовний захист” (“Дивіться в майбутнє з вірою”, Ensign або Ліягона, трав. 2011, сс. 34–35).

Прочитайте Aлма 57:25–27, відшукуючи причини того, чому Господь надав Свою силу, щоб захистити юних воїнів. Що в юних воїнах справляє на вас найбільше враження у цих віршах?

Навіть коли ми праведні, Бог не завжди захищає нас від труднощів. Хоч юні воїни були захищені від загибелі, всі вони отримали поранення (див. Aлма 57:25), а багато інших праведних нефійців були вбиті (див. Aлма 57:26). Однак Бог завжди буде зміцнювати нас у важкі часи і благословляти тим, що необхідно. У кінці Він надасть вічні благословення всім тим, хто виконує Його заповіді.

Алма 58

Нефійське військо чекає провізію і відвойовує місто Мантій

Зображення
Вони покладають свою надію на Бога

Військо Геламана не лише бореться з ламанійцями, але й має вирішувати інші проблеми. Їхні битви відбувалися на певній відстані від Зарагемлі, де знаходився нефійський уряд. Військо Геламана перемогло у кількох важких битвах, але не отримало ні провізії, ні припасів, ні підкріплення воїнами, які мав надіслати уряд. Вони не знали, чому уряд не підтримує їх. (Див. Aлма 58:7–9).

  1. Прочитайте Aлма 58:10–12 і дайте відповіді на наступні запитання.

    1. Що зробили нефійці, коли виникла важка ситуація?

    2. Як Господь відповів на їхні щирі благання і молитви?

    3. Згідно з Aлма 58:12, як допомогло запевнення Господа Геламанові та його війську?

Напишіть у своїх Писаннях або щоденнику для вивчення Писань наступний принцип: Якщо ми звертаємося до Господа у важкі часи, то можемо отримати божественне запевнення, здатне зміцнити нашу віру й дати надію.

Хоч військо Геламана було слабке, він і його люди змогли заволодіти містом Мантій (див. Aлма 58:13–41). Геламан вважав, що його військо здобуло успіх завдяки Господній допомозі (див. Aлма 58:37).

Геламан продовжує дивуватися успіхам юних воїнів. Вивчіть Aлма 58:39–40 і пошукайте слова та фрази, що показують, як саме юні воїни виявляли відвагу за важких обставин. Ви можете позначити ці слова або фрази у своїх Писаннях.

  1. Напишіть у щоденнику для вивчення Писань про випадок, коли ви у важку мить зверталися до Бога по допомогу і відчули Його підтримку.

  2. У щоденнику для вивчення Писань, під сьогоднішніми завданнями, напишіть:

    Я вивчив(ла) Алма 53; 56–58 і закінчив(ла) цей урок (дата).

    Додаткові запитання, думки та ідеї, якими б мені хотілось поділитися зі своїм учителем:

Роздрукувати