Інститут
Розділ 18: Мосія 1–3


Розділ 18

Moсія 1–3

Вступ

Упродовж багатьох років народ Зарагемлі, що став відомий як нефійці, очолював праведний цар на ім’я Веніямин. Коли цар зістарився, він наказав своєму сину Мосії зібрати весь народ разом. Він сказав, що у своїй останній проповіді він скаже, хто буде новим царем. Він також дасть народу “ім’я, яке ніколи не буде викреслене, хіба що тільки через провину” (Мосія 1:12). На початку своєї проповіді цар Веніямин проголосив, що царем над народом буде його син Мосія. Упродовж усієї проповіді він свідчив про Спасителя, готуючи народ до отримання імені, яке він дасть їм.

Указаний далі матеріал зосереджений на свідченні царя Веніямина про Спасителя, як це записано в Мосія 2–3. Цей матеріал дає вам можливість нагадати студентам про благословення спасіння, які приходять завдяки Ісусу Христу і Спокуті. Ви можете допомогти їм побачити, як Спокута долає всі наслідки Падіння та компенсує земні недоліки і чому смиренність та вдячність є такими необхідними у нашому старанні дотримуватися своїх завітів з Богом. При вашій наступній зустрічі зі студентами ви обговорите Мосія 4–6, де цар Веніямин називає своєму народу ім’я, як він і обіцяв.

Вчення і принципи

  • Ми відповідальні перед Богом за те, як саме служимо іншим (див. Мосія 2:1–18).

  • Ми у вічному боргу перед Богом (див. Мосія 2:19–41).

  • Спасіння приходить тільки через Ісуса Христа (див. Мосія 3).

Запропонований хід уроку

Слова Мормона 1:12–18; Мосія 1. Цар Веніямин був праведним провідником

Покажіть ілюстрацію, де цар Веніямин стоїть на своїй башті. (Ви можете використати Євангелія в мистецтві № 74 або малюнок на сторінці 67). Попросіть студентів визначити, яку тут зображено подію).

Укажіть на те, що Слова Мормона 1:12–18 та Мосія 1 дають інформацію про звернення царя Веніямина. Щоб розповісти про неї, попросіть кожного студента написати на аркуші паперу числа від 1 до 5. Потім прочитайте п’ять тверджень, наведених далі, не вказуючи інформацію в дужках. Попросіть студентів написати Правильно або Неправильно для кожного вислову. Після того, як студенти напишуть свої відповіді, попросіть їх прочитати відповідні уривки з Писань та обговоріть, правильним чи неправильним є кожне твердження.

  1. Цар Веніямин бився мечем Лавана проти ламанійців. (Правильно; див. Слова Мормона 1:13; див. також Омній 1:24).

  2. За часів правління царя Веніямина всі люди любили його і дослухалися до його поради. (Неправильно; див. Слова Мормона 1:16; однак також подивіться і Мосія 1:1).

  3. Цар Веніямин одноособово встановив праведність серед нефійців. (Неправильно; див. Слова Мормона 1:17–18).

  4. Цар Веніямин навчав своїх синів мові його батьків, щоб вони могли досліджувати Писання й знати таємниці Бога. (Правильно; див. Мосія 1:2–4).

  5. Для скликання свого народу, аби той послухав його промову, цар Веніямин мав політичну й духовну причину. (Правильно; див. Мосія 1:10–11).

Поясніть: коли ми знаємо, як цар Веніямин встановив мир і праведність, ми більше цінуємо глибину його вчень і свідчення.

Мосія 2:1–18. Ми відповідальні перед Богом за те, як саме служимо іншим

Поясніть, що нефійці зібралися біля храму в Зарагемлі, щоб послухати промову царя Веніямина. Вони встановили свої намети входом до храму, аби їм чути Веніяминові слова. Цар попросив збудувати башту, щоб більше людей могли його почути. Він також попросив, щоб його слова були записані для людей, які знаходилися надто далеко, щоб його чути. (Див. Мосія 2:1–8).

Напишіть на дошці Ми відповідальні перед Богом за те, як саме служимо іншим.

Прочитайте зі студентами Мосія 2:9–18. Можливо, ви захочете звернути особливу увагу на Мосія 2:17 . Попросіть студентів знайти доказ того, що цар Веніямин вважав, що ми відповідальні за своє служіння іншим.

  • Що, за словами царя Веніямина, було підставами для його служіння?

  • Як ви відчували, що ваші вчинки служіння іншим були також і служінням Господу?

Прочитайте наведені далі слова президента Меріона Дж. Ромні (1897–1988), з Першого Президентства (також доступне на DVD до цього посібника, A):

“Тільки служачи іншим і надихаючи їх, … ми можемо відчувати справжнє й тривале щастя. Служіння—це не щось таке, що ми маємо витерпіти на землі, аби дістати право жити в целестіальному царстві. Служіння—це те волокно, з якого тчеться піднесене життя в целестіальному царстві.

Якщо ми знаємо, що служіння—це те, що дає Небесному Батьку задоволення, і якщо ми знаємо, що ми хочемо бути там, де Він є, і бути такими, як Він є, то чому ж нам необхідно наказувати, щоб ми служили одне одному? О, яким славетним буде день, коли це стане природним для нас завдяки чистоті нашого серця! У той день відпаде потреба у наказі, адже ми зрозуміємо на своєму досвіді, що по-справжньому щасливі тільки тоді, коли безкорисливо служимо іншим” (у Conference Report, Oct. 1982, 135; або Ensign, Nov. 1982, 93).

  • Подумайте про час, коли ви прислухалися до підказки послужити комусь. Що ви відчули, коли відповіли на цю підказку?

  • Замисліться над словами президента Ромні про те, що ми “по-справжньому щасливі тільки тоді, коли безкорисливо служимо іншим”. Чому, на вашу думку, це так?

Moсія 2:19–41. Ми у вічному боргу перед Богом

Попросіть студентів написати на аркуші список із п’яти чи шести благословень, які вони отримали і за які особливо вдячні. Після того як студенти складуть свої списки, попросіть їх прочитати подумки Мосія 2:19–24. Під час читання нехай вони визначать у своєму списку все те, за що цар Веніямин закликав нас дякувати. Попросіть кожного студента повернутися до іншого студента й обговорити, за що, як сказано у цих віршах, ми маємо бути вдячними.

  • Як саме ми можемо виявляти свою вдячність Господу?

Попросіть студентів прочитати вірш, знаходячи обіцяні благословення. Спитайте їх, чого вимагає від нас Господь для отримання цих благословень.

  • Які благословення отримали ви чи ваша сім’я через послух цим заповідям?

Принесіть у клас якийсь предмет, на поверхні якого був би видний пил. Проведіть своїм пальцем по його поверхні і підніміть його, щоб клас міг подивитися на нього.

  • Що цінніше—цей пил на моєму пальці чи я?

Під час обговорення цього питання попросіть когось прочитати Мосія 2:25–26. Попросіть студентів пояснити, що, на їхню думку, мав на увазі Веніямин, коли сказав, що він і його народ були навіть не такі, “як прах землі”.

Напишіть на дошці наведені далі посилання на Писання:

Дайте студентам час прочитати і позначити ці уривки. Зазначте, що в одному уривку сказано, що ми навіть не такі, як “прах землі”, тоді як в іншому сказано, що ми є “мало меншим[и] від Бога”.

  • У чому істинність обох цих тверджень?

Попросіть когось із студентів прочитати Мосія 2:34. Запросіть всіх студентів послухати фразу, яка навчає нас про наші стосунки з Небесним Батьком.

  • Що означає бути у боргу перед кимось?

  • Що Бог дав нам?

  • Чому для нас важливо пам’ятати, що ми є вічними боржниками Господа?

Попросіть когось із студентів прочитати Мосія 2:36–41. Нехай клас слідкує і знаходить відмінність між людьми, які виконують заповіді Бога, і людьми, які не виконують їх.

  • Відповідно до цих віршів, які наслідки настають для людей, що не виконували заповіді і не покаялися?

  • Відповідно до цих віршів, які благословення приходять до тих, хто виконує заповіді?

  • Як почуття вдячності до Небесного Батька допомагає нам бути слухняними Його заповідям? Як може невдячність призвести до непослуху?

Закличте студентів поміркувати над їхньою заборгованістю перед Господом.

Мосія 3. Спасіння приходить тільки через Ісуса Христа

Прочитайте наведені далі слова президента Генрі Б. Айрінга, з Першого Президентства:

“Що нам треба, так це віра в [Ісуса Христа] і любов до Нього. Ми повинні знати, що Він живий і Хто Він є. Коли ми це знаємо, ми будемо любити Його” (у Conference Report, Apr. 2006, 16; або Ліягона, трав. 2006, с. 16).

  • Чому ми будемо більше любити Спасителя, пізнаючи, Хто Він є?

Поясніть, що в Мосія 3 містяться слова, які царю Веніямину промовив ангел. Допоможіть студентам зрозуміти, що через одкровення нефійцям було дозволено більш як за 100 років до народження Спасителя дізнатися про важливі подробиці Його життя і мету Його місії. Так само і ми через 2000 років, завдяки духу одкровення, можемо знати про істину з того послання ангела. Через свідчення Духа ми можемо пізнати Спасителя і любити Його, розвиваючи більшу віру в Нього.

Розділіть клас на п’ять груп. Призначте кожній групі один з уривків із Писань, що вказані далі:

Коли групи будуть вивчати призначені їм уривки, попросіть їх знайти пророцтва про Спасителеве служіння та Його Спокуту і пояснення того, як спасіння стає можливим через ім’я Христа. Виділіть студентам достатньо часу для обговорення знайденого в групах, а потім нехай вони поділяться з класом знайденим.

Орієнтуючись на потреби студентів, подумайте, які з наведених запитань їм поставити:

  • Виходячи з прочитаного у цьому розділі, чому спасіння є можливим лише через Ісуса Христа?

  • На сс. 141–142 у посібнику для студентів прочитайте пояснення слів “тілесна людина”. Чому віра в Христа і Його Спокуту є для нас єдиним шляхом, щоб подолати в собі тілесну людину і стати святими?

  • У вірші 19, нам сказано, що ми повинні стати “як дитина”. Що це означає для вас?

  • Як цей розділ свідчить про нашу потребу в Ісусі Христі?

Запросіть студентів поділитися свідченнями про благословення Спокути. Також можете свідчити й ви.

Зображення
Проповідь царя Веніямина

Роздрукувати