Інститут
Розділ 3: 1 Нефій 6–11


Розділ 3

1 Нефій 6–11

Вступ

У 6-му розділі 1-го Нефія, Нефій проголошує, що “єдине [його] бажання”—це переконати людей прийти до Христа і “бути спасенними” (вірш 4). У 8-му та 11-му розділах 1-го Нефія його записи про видіння дерева життя посилюють це проголошення. Коли ви скеровуватимете обговорення про це видіння, то зможете допомогти студентам побачити, яким чином окремі елементи цього видіння стосуються кожного з них індивідуально. Ви також можете допомогти їм навчитися чомусь з особистої підготовки Нефія до отримання одкровення.

Вчення і принципи

  • Книгу Мормона було написано, щоб переконати людей прийти до Ісуса Христа (див. 1 Нефій 6).

  • Шлюб у завіті призначено, щоб зростити дітей Господові (див. 1 Нефій 7:1–5).

  • Щоб отримати вічне життя, ми повинні прийти до Ісуса Христа (див. 1 Нефій 8; 11).

  • Силою Святого Духа Бог відкриває істину всім тим, хто старанно шукає Його (див. 1 Нефій 10:17–22; 11:1–8).

Запропонований хід уроку

1 Нефій 6. Книгу Мормона було написано, щоб переконати людей прийти до Ісуса Христа

Покажіть кілька хороших книг, знайомих студентам. Поставте запитання стосовно кожної книги:

  • Яким, на вашу думку, був намір автора, коли він писав цю книгу?

Напишіть на дошці 1 Нефій 6. Потім покажіть примірник Книги Мормона і запитайте:

  • Яким був намір Нефія, коли він писав цей літопис?

Попросіть студентів прочитати 1 Нефій 6. Запропонуйте їм сформулювати мету Нефія їх власними словами. (Можливо вам потрібно буде пояснити фразу “Бог Авраама, Бог Ісака і Бог Якова”. Див. висловлювання Президента Езри Тефта Бенсона на с. 18 у посібнику для студентів).

  • Чого навчила вас Книга Мормона про Ісуса Христа?

Щоб дати студентам уяву стосовно того, як багато Книга Мормона навчає про Спасителя, нехай вони відкриють алфавітний покажчик Книги Мормона або Трикнижне видання і звернуть увагу на те, скільки там підзаголовків, в яких зустрічається ім’я “Ісус Христос”.

Заохотьте студентів розповісти членам їхніх сімей та друзям, як Книга Мормона зміцнила їхню віру в Ісуса Христа.

1 Нефій 7:1–5. Шлюб у завіті призначено, щоб зростити дітей Господові

На дошці або на роздатковому матеріалі напишіть наступні питання:

  • Що, за словами Господа, мали зробити сини Легія до того, як піти у пустиню в напрямку обіцяної землі? (Див. 1 Нефій 7:1).

  • Як це повеління було аргументоване у 1-му Нефії 7:1?

  • Які слова або фрази у 1-му Нефії 7:1–2 вказують на те, що Господь ставиться до шлюбу серйозно?

  • Як, на ваш погляд, попередня подорож в Єрусалим допомогла синам Легія підготуватися до того, щоб “зростити [дітей] Господові”? (Див. 1 Нефій 5:21–22).

Попросіть студентів знайти відповіді у наведених віршах. Надавши студентам деякий час на пошук відповідей у Писаннях, попросіть їх поділитися їхніми відповідями. Після цього попросіть їх обговорити наступні запитання:

  • Що може допомогти чоловіку і дружині бути більш підготовленими, щоб “зростити [дітей] Господові”?

  • Яким чином храмовий шлюб може сприяти вихованню дітей для “Господ[а]”?

  • Що ви можете робити вже зараз, щоб підготуватися до такого шлюбу?

Прочитайте самі або попросіть прочитати одного зі студентів наступне висловлювання старійшини Річарда Г. Скотта, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів:

“Досягнувши відповідного віку та зрілості, пройдіть усі храмові обряди, які тільки можете. Якщо поки що це не стосується запечатування в храмі з праведною людиною, живіть заради цього. Моліться про це. Застосовуйте віру, щоб ви могли знайти таку людину. Ніколи не робіть чогось, що зробить вас недостойними її. Якщо ви втратили бачення вічного шлюбу—запаліть його знову” (у Conference Report, Apr. 2001, 6; або Ліягона, лип. 2001, сс. 6–9).

  • Як люди виявляють віру в те, що вони сягнуть вічного шлюбу?

Господь встановив шлюбний завіт як необхідну умову для синів Легія перед їх подорожжю в обіцяну землю. Він також зробив шлюб необхідною умовою для піднесення у найвищий ступінь целестіального царства (див. УЗ 131:1–3).

Свідчіть про великий план щастя і дуже важливу роль, яку відіграє вічний шлюб в цьому плані.

1 Нефій 8; 11. Щоб отримати вічне життя, ми повинні прийти до Ісуса Христа

Намалюйте на дошці зображення плодового дерева.

Поруч із деревом напишіть наступні групи посилань на Писання:

Зображення
плодове дерево

Група 1

1 Нефій 8:10–12; 11:8–25; 15:36; УЗ 14:7

Група 2

1 Нефій 8:21–28, 31–34; 11:35–36; 12:16–18; 15:26–28

Група 3

1 Нефій 8:19–20, 30; 11:25; 15:23–24

Розділіть клас на три групи. Призначте кожній групі студентів одну групу посилань на Писання з дошки.

Поставте кожній групі запитання, які містяться нижче і стосуються відповідних віршів. (Ви можете підготувати роздатковий матеріал із записаними питаннями або зробити ксерокопії цих сторінок). Попросіть їх прочитати призначені їм вірші, обговорити їх у групі і підготувати коротку доповідь для інших членів класу. Під час обговорень у групах і з класом, вони повинні допомагати одне одному виявляти значення символів з видіння дерева життя і побачити, яке застосування ці символи мають в наші дні. Вони можуть використати питання, які ви дали їм, а також підготувати власні запитання. Виділіть кожній групі час для читання й обговорення уривків з Писань, а також для підготування їхньої доповіді в класі. Попросіть кожну групу вибрати промовця, який представлятиме доповідь перед класом.

Коли ви допомагатимете першій групі, то зверніть увагу, що цитата з виступу старійшини Ніла А. Максвелла доступна на DVD до цього посібника A.

Група 1

1 Нефій 8:10–12; 11:8–25; 15:36; УЗ 14:7 (дерево і плід)

  • Чому, на вашу думку, дерево є підходящим символом Божої любові?

  • Коли Нефій захотів дізнатися, що означає дерево, Дух показав йому народження і служіння Спасителя. Як життя і місія Спасителя демонструють любов Бога до нас? (Щоб побачити зв’язок між деревом життя, любов’ю Бога і Спокутою Ісуса Христа, прочитайте висловлювання старійшини Ніла А. Максвелла на с. 22 у посібнику для студентів).

Старійшина Девід А. Беднар навчав, що “плід дерева символізує благословення Спасителевої Спокути” (“Джерело живої води”, вогник ЦСО для дорослої молоді, 4 лют. 2007, с. 6, ldsces.org). Досліджуючи 1 Нефій 15:36 та Учення і Завіти 14:7 , ми можемо побачити зв’язок між плодом дерева і вічним життям.

  • Чому, на вашу думку, плід є підходящим символом благословень Спокути?

Група 2

1 Нефій 8:21–28, 31–34; 11:35–36; 12:16–18; 15:26–28 (імла темряви і велика й простора будівля)

  • Що може бути “імлою темряви” сьогодні? Яким чином ця імла веде людей на “заборонені дороги”?

  • Як цей вплив може заважати людям приходити до Спасителя?

  • Чому люди з “великої й просторої будівлі” спроможні переконати деяких людей піти від дерева життя? Що є сучасними прикладами цієї будівлі?

  • Чим відрізняються люди у віршах 30 і 33 від людей з віршів 24–25 та 28 1-го Нефія 8?

Група 3

1 Нефій 8:19–20, 30; 11:25; 15:23–24 (жезл з заліза і тісна й вузька дорога)

  • Яким чином деякі люди дісталися дерева життя, пройшовши крізь імлу темряви?

  • Як слово Бога зберігає нас від небезпеки? Як слово Бога веде нас до Спасителя?

  • Де ми можемо знайти слово Бога?

1 Нефій 10:17–22; 11:1–8. Силою Святого Духа Бог відкриває істину всім тим, хто старанно шукає Його

Напишіть на дошці Одкровення приходить силою Святого Духа.

Допоможіть студентам зрозуміти, що, подібно до Нефія, вони можуть отримати духовний досвід, завдяки якому їм відкриються божественні істини. Ці священні події стануть унікальними для них і будуть стосуватися лише їхніх обставин. Щоб допомогти їм уявити благословення, які вони можуть отримати, поділіться з ними наступними висловлюваннями пророка Джозефа Сміта:

“Ніхто не може отримати Святого Духа, і не отримувати одкровення. Святий Дух є одкровителем” (з Учення Президентів Церкви: Джозеф Сміт, с. 133).

Маючи знання про Бога, ми починаємо розуміти, як наблизитися до Нього і як запитувати так, щоб отримувати відповіді.

Коли ми розуміємо характер Бога і знаємо, як прийти до Нього, Він починає розгортати для нас небеса і розповідати нам про них. Коли ми готові прийти до Нього, Він готовий іти до нас” (з Учення Президентів Церкви: Джозеф Сміт, с. 43).

Попросіть студентів дослідити 1 Нефій 10:17–22; 11:1–8, шукаючи принципи, які допоможуть їм навчатися силою Святого Духа. (Ви можете розділити студентів на пари, щоб у них була можливість поділитися своїми спостереженнями).

Відвівши студентам достатньо часу, поставте їм наступні запитання, щоб допомогти поділитися своїми знахідками з усім класом:

  • Про що Нефій хотів дізнатися?

  • Відповідно до 1-го Нефія 10:17, як Нефій підготував себе, щоб отримати відповідь?

  • Яким чином слова Нефія, стосовно пережитого ним, допомагають нам дізнатися, як отримати особисте одкровення?

Напишіть на дошці такі запитання:

  • Як Святий Дух відкриває істину? (Див. УЗ 8:2–3).

  • Що може завадити нам отримувати скерування через Святого Духа?

Попросіть студента прочитати висловлювання старійшини Девіда А. Беднара на с. 24 у посібнику для студентів (також доступне на DVD до цього посібника В). Перед тим, як студент прочитає це висловлювання, запропонуйте всім студентам знаходити в ньому відповіді на запитання, записані на дошці. Коли він прочитає його, попросіть студентів відповісти на запитання.

Заохотьте студентів поміркувати про власне життя і визначити певний принцип, який допоможе їм бути більш відкритими для особистого одкровення. Попросіть їх написати про цей принцип у щоденнику або у своїх Писаннях.

Поділіться своїм свідченням про те, що Дух допоможе нам, коли ми старанно прагнемо пізнати істину.

1 Нефій 11:16–34. Поблажливість Ісуса Христа демонструє любов Бога

Попросіть студентів знайти слово поблажливість у 1-му Нефії 11:16 та 26. Ви можете запропонувати їм позначити це слово. Поясніть, що це слово можна визначити як добровільне пониження в чині або званні (див. Noah Webster, An American Dictionary of the English Language, 1828).

  • Як це слово характеризує місію Спасителя?

Попросіть студентів прочитати 1 Нефій 11:26–34. Коли вони читатимуть, запропонуйте їм позначати або виписувати події, які демонструють поблажливість Спасителя. Після того, як студенти прочитають цей уривок, запросіть їх розповісти про події, на які вони звернули увагу. Попросіть їх розказати, чому вони позначили або виписали ці події.

  • Як земне служіння Спасителя може допомогти нам осягнути любов Бога?

Поділіться своїм свідченням про те, як Спаситель проявляє любов нашого Небесного Батька. Заохотьте студентів розповісти членам своєї сім’ї і друзям про те, наскільки вдячні вони за досконалу любов Бога.

Роздрукувати