Інститут
Розділ 44: 3 Нефій 20–22


Розділ 44

3 Нефій 20–22

Вступ

Перед початком чудесних подій, записаних у 3-му Нефії 17–19, Ісус Христос почав навчати про здійснення Його завітів з Ізраїлем (див. 3 Нефій 15–16). У 3-му Нефії 20–22 Він продовжує викладати ці вчення (див. 3 Нефій 20:10). Ви можете допомогти студентам побачити, як події, про які пророковано в цих розділах, в тому числі і поява Книги Мормона та встановлення Церкви в останні дні, є свідченням того, що Господь не припинить любити Свій народ. Збирання народу Господнього в останні дні доводить, що Він матиме милість до них з “вічною добротою” (див. 3 Нефій 22:8–10) і що Він приведе їх “додому на землю свого успадкування” (3 Нефій 21:28).

Вчення і принципи

  • Небесний Батько пообіцяв, що збере Ізраїль в останні дні (див. 3 Нефій 20:11–29).

  • Книга Мормона є знаряддям у збиранні Ізраїля (див. 3 Нефій 21:1–21).

  • Господь пам’ятає Свій завітний народ, маючи до них милість і вічну доброту (див. 3 Нефій 22:1–13).

  • Народ Божий і царство зрештою святкуватимуть перемогу (див. 3 Нефій 22:14–17).

Запропонований хід уроку

3 Нефій 20:1–9. Якщо ми постійно молимося в серці, це запрошує Святого Духа

Попросіть студентів проглянути 3 Нефій 19. Запросіть одного зі студентів розповісти про пережите нефійцями, коли ті молилися в присутності Спасителя.

Попросіть студентів подумки прочитати 3 Нефій 20:1.

  • Що Ісус попросив народ робити після того, як вони мали такий особливий досвід, пов’язаний з молитвою?

  • Що означає молитися у своєму серці?

Прочитайте наступне висловлювання президента Бойда К. Пекера, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів:

“Молитва настільки важлива для отримання одкровення, що без неї завіса для вас може залишатися закритою. Вчіться молитися. Моліться часто. Моліться подумки і в серці. Моліться на колінах” (у Conference Report, Oct. 1994, 76; або Ensign, Nov. 1994, 59).

  • Коли народ у натовпі слухав як навчав Спаситель, яку користь, на вашу думку, вони отримали від того, що молилися у своїх серцях?

  • Які благословення ви можете отримати від того, що не забуватимете молитися в серці?

  • Що допомогло вам зберігати молитву в своєму серці?

3 Нефій 20:11–29. Небесний Батько пообіцяв, що збере Ізраїль в останні дні

За кілька днів до початку уроку попросіть одного зі студентів підготувати коротку доповідь про розсіяння Ізраїля. Запропонуйте йому звернутися до розділу “Стислий огляд історії розсіяння Ізраїля” на с. 415 посібника для студентів. Попросіть його включити в свою презентацію таблиці зі с. 427, намалювавши їх на дошці.

Зробіть ксерокопії з тексту під назвою “Збирання Ізраїля” на с. 428 у посібнику для студентів. Приготуйте ці копії для студентів, які не носять на урок свої посібники.

Під час уроку скажіть студентам, що зараз вони подивляться презентацію, в якій буде висвітлено важливу інформацію про історичне тло стосовно подій, описаних у 3-му Нефії 20–22. Після цього попросіть студента викласти його чи її презентацію.

Після доповіді попросіть одного зі студентів прочитати 3 Нефій 20:11–13.

  • Що Спаситель просив людей пам’ятати стосовно розсіяного Ізраїля?

Розділіть клас на п’ять пар або груп. Дайте кожному студенту аркуш з інформацією про “Збирання Ізраїля” (або попросіть їх відкрити с. 428 у посібнику для студентів). Попросіть кожну групу обговорити різні розділи цього матеріалу. Попросіть групи підготувати коротку доповідь стосовно того, що вони дізналися. (Якщо кількість студентів не є достатньою, щоб розділити їх на п’ять пар або груп, ви можете призначити деяким групам більше розділів або взагалі не призначати певні розділи).

Надавши студентам достатньо часу для вивчення і обговорення, попросіть кожну групу викласти перед класом те, про що вони дізналися. Попросіть їх бути лаконічними. Запропонуйте іншим студентам уважно слухати і робити нотатки на власних екземплярах роздаткового матеріалу. За потребою, додавайте короткі коментарі, пояснюючи сказане.

Попросіть одного зі студентів прочитати 3 Нефій 20:13.

  • Які два обіцяння містяться в цьому вірші?

  • Який зв’язок існує між цими обіцяннями?

Попросіть когось із студентів вийти перед класом. Скажіть цьому студенту, що ви збираєтеся поставити йому низку запитань, на які він або вона має дати відповідь, удаючи, що в нього або в неї амнезія (повна втрата пам’яті). Поставте такі запитання:

  • Хто ви? Як вас звати? Звідки ви? Куди ви збираєтеся? Де ваша сім’я?

Після цієї рольової гри, проведіть обговорення, використовуючи наступні запитання:

  • Які проблеми може викликати у вас амнезія?

  • Яким чином люди можуть допомогти людині, яка страждає від амнезії, пам’ятати про те, ким він чи вона є?

Попросіть одного зі студентів прочитати другий абзац вступу до розділу 44 у посібнику для студентів.

  • Як, відповідно до того, що написано у цьому абзаці, можна охарактеризувати деяких членів дому Ізраїля як тих, хто страждають від “духовної амнезії”?

Прочитайте наступне визначення розсіяння і збирання Ізраїля:

“Чому Ізраїль було розсіяно? … Наші предки-ізраїльтяни були розсіяні тому, що відкинули євангелію, опоганили священство, зреклися церкви і покинули царство.

Тоді що ж являє собою збирання Ізраїля? Збирання Ізраїля передбачає віру в усе те, що Господь вже пропонував Своєму стародавньому вибраному народу, прийняття усього цього і життя у гармонії з усім цим. Воно полягає в тому, щоб мати віру в Господа Ісуса Христа, покаяння, хрищення й отримання дару Святого Духа та виконання заповідей Бога. Воно включає в себе віру в євангелію, приєднання до Церкви і прихід у царство. Воно має на увазі отримання святого священства, обдарування силою згори у святих місцях та отримання всіх благословень Авраама, Ісака і Якова через обряд целестіального шлюбу. Воно також може включати збирання в якомусь призначеному місці або землі для поклоніння” (Bruce R. McConkie, A New Witness for the Articles of Faith [1985], 515).

Допоможіть студентам побачити особисту участь Небесного Батька та Спасителя у збиранні Ізраїля. Прочитайте наступні вірші і попросіть студентів знайти слова або фрази, які вказують на роль Батька та Сина у збиранні. Після прочитання кожного вірша, просіть студентів поділитися тим, що вони знайшли.

3 Нефій 20:18 (“Я зберу Мій народ разом, як чоловік збирає свої снопи в клуню”).

3 Нефій 20:21 (“Я встановлю Мій народ, о доме Ізраїля”).

3 Нефій 20:26 (“Батько … послав Мене благословити вас, відвертаючи кожного з вас від ваших беззаконь; і це через те, що ви—діти завіту”).

3 Нефій 20:29 (“Я згадаю завіт, який Я склав з Моїм народом; … що Я зберу їх разом у Свій належний час, щоб Я міг дати їм знову землю їхніх батьків”).

3 Нефій 20:39 (“Мій народ знатиме Моє ім’я”).

Попросіть студентів поділитися їхніми думками або почуттями стосовно любові, яку мають до всіх людей Небесний Батько та Ісус Христос. Попросіть студентів відкрити їхні серця до спонукань стосовно того, як вони можуть допомогти Небесному Батькові зібрати Його дітей.

3 Нефій 21:1–21. Книга Мормона є знаряддям у збиранні Ізраїля

Прочитайте зі студентами 3 Нефій 21:1–2, 7. Можливо вам необхідно буде пояснити, що фраза “те, що Я проголошую вам” у вірші 2 стосується Книги Мормона.

  • Якою, за словами Господа, буде ознака про те, що збирання Ізраїля почалося?

  • Як, крім того, що вона є ознакою збирання, Книга Мормона допомагає людям збиратися у Церкві Господа?

Нехай студенти відкриють титульну сторінку Книги Мормона. Попросіть когось із студентів прочитати другий абзац.

  • Що у Книзі Мормона проголошується членам дому Ізраїля?

Нехай хтось із студентів прочитає наступне висловлювання старійшини С. Скотта Гроу, сімдесятника, в якому пояснюється роль Книги Мормона у збиранні в останні дні:

“Ісус Христос дав нам Книгу Мормона як знаряддя для збирання розсіяного Ізраїля [див. 3 Нефій 21:7]. …

Книга Мормона свідчить сама про себе народам Латинської Америки і всім народам світу. Саме її поява в ці останні дні свідчить про те, що Бог знову почав збирати розсіяний Ізраїль. …

…Книга Мормона, ще одне свідчення про Ісуса Христа, є засобом, за допомогою якого люди з усіх народів будуть зібрані в Церкву Ісуса Христа Святих Останніх Днів” (у Conference Report, Oct. 2005, 35–36; або Ліягона, лист. 2005, с. 35; курсив у тексті оригіналу).

  • Як Книга Мормона допомогла вам прийти до Христа?

  • Як ми можемо використовувати Книгу Мормона, коли беремо участь у збиранні дітей Небесного Батька разом із Ним?

Нехай студенти прочитають 3 Нефій 21:9–11. Коли вони читатимуть, поясніть, що старійшина Джеффрі Р. Холланд, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, сказав, що “слугою” в цих віршах є Джозеф Сміт (див. Christ and the New Covenant: The Messianic Message of the Book of Mormon [1997], 287–288).

  • Якими будуть наслідки для тих, хто відкидає Книгу Мормона і слова Ісуса Христа, відкриті через Джозефа Сміта?

Нехай студенти прочитають Повторення Закону 18:18–19 та Дії 3:20–23 і запропонуйте їм поставити ці уривки перехресними посиланнями до 3 Нефій 21:11.

  • Яким чином ці вірші можуть допомогти нам зрозуміти 3 Нефій 21:11?

3 Нефій 22:1–13. Господь пам’ятає Свій завітний народ, маючи до них милість і вічну доброту

Попросіть одного зі студентів прочитати 3 Нефій 22:5–6. Пересвідчіться, що студенти розуміють, що фраза “твій чоловік” у цих віршах стосується Спасителя, а фраза “жінк[а] покинут[а] і засмучен[а] духом і дружин[а] юності”—розсіяного Ізраїля.

Попросіть одного зі студентів прочитати 3 Нефій 22:7–10.

  • Про що з цього ми дізнаємося про Спасителя і Його роль у збиранні?

Щоб підсумувати цей принцип, ви можете попросити студентів прочитати інформацію стосовно 3-го Нефія 22 на с. 336 посібника для студентів.

3 Нефій 22:14–17. Народ Божий і царство зрештою святкуватимуть перемогу

Попросіть когось із студентів намалювати на дошці намет.

Нехай один зі студентів прочитає 3 Нефій 22:2.

  • Яким чином ви можете зробити намет більшим?

  • Що означає фраза “подовжуй твої мотузки і зміцнюй свої коли”?

Поясніть, що у давнину, коли люди хотіли з невеликого намету зробити більший, вони витягали коли і переміщували їх далі від центральної жердини та вбивали додаткові коли, що збільшувало місце всередині намету. Саме це і мається на увазі під словами подовжувати мотузки і зміцнювати коли.

Прочитайте наступну цитату Президента Езри Тефта Бенсона (1899–1994), 13-го Президента Церкви:

“Термін кіл має символічне значення. Уявіть собі величезний намет, який кріпиться шнурами, прив’язаними до багатьох надійно вбитих в землю кілків. Пророки порівнювали Сіон останніх днів з величезним наметом, нап’ятим над землею. Цей намет тримається шнурами, що міцно прив’язують його до кілків. Звичайно ж, такі кілки [коли]—це організації, які географічно знаходяться в різних місцях землі. Тепер Ізраїль збирається в різних колах Сіону” (“Strengthen Thy Stakes,” Ensign, Jan. 1991, 2).

  • Чим церковні коли схожі на коли стародавніх наметів?

Попросіть одного зі студенів прочитати висловлення Президента Гордона Б. Хінклі, яке міститься на с. 336 посібника для студентів. Це висловлювання також доступне на DVD до цього посібника A. Спитайте студентів, чи доводилося їм колись захищати свою віру від нападок тих, хто виступає проти Церкви і її вчень. Попросіть кількох студентів коротко поділитися їхнім досвідом.

Скажіть студентам, що у 3-му Нефії 22:14–17 міститься інформація стосовно такого роду ситуацій.

  • Які принципи, що допомагають нам протистояти нападкам на Церкву, ви можете знайти у 3-му Нефії 22:14?

  • Які обіцяння містяться в 3-му Нефії 22:15, 17? Яким чином ці обіцяння можуть стати нам у пригоді, коли ми стикаємося з протидією?

Складіть свідчення про те, що Господь благословляє нас у наших випробуваннях і що вороги Церкви ніколи не досягнуть своєї мети у намаганнях знищити її.

Роздрукувати