Інститут
Розділ 40: 3 Нефій 8–11


Розділ 40

3 Нефій 8–11

Вступ

Явлення Ісуса Христа в давній Америці є доказом того, що Бог виконує Свої обіцяння і що Воскресіння Ісуса Христа є реальним. Старійшина Джеффрі Р. Холланд, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, сказав:

“Син промовляв голосом, який проникав аж до нутра, слова були прості: “Я є Ісус Христос, про Якого пророки свідчили, що Він прийде на землю” [3 Нефій 11:10].

Це явлення і ця заява являють собою ключову подію, найголовніший момент у всій історії Книги Мормона…

Кожен говорив про Нього, оспівував Його, мріяв про Нього і молився про його явлення—і ось Він прийшов. Який це день!” (Christ and the New Covenant: The Messianic Message of the Book of Mormon [1997], 250–51).

Вивчаючи цей блок з Писань, студенти зможуть побачити, що слова пророків збулися. Вони можуть побічно відчути прихід Спасителя до людей на землі Щедрій і зміцнити своє свідчення про воскресіння Ісуса Христа.

Вчення і принципи

  • Усі пророцтва, які Бог виголошує через Своїх пророків, будуть виповнені (див. 3 Нефій 8).

  • Господь прийме усіх, хто прийде до Нього зі скрушеним серцем і упокореним духом (див. 3 Нефій 9:13–22).

  • Явлення Ісуса Христа на Американському континенті свідчить про Його дійсне служіння та реальність Його воскресіння (див. 3 Нефій 11:1–17).

  • Учення Христа містить віру, покаяння, хрищення і дар Святого Духа (див. 3 Нефій 11:31–41).

Запропонований хід уроку

3 Нефій 8. Усі пророцтва, які Бог виголошує через Своїх пророків, будуть виповнені

Перед тим, як переглядати деталі руйнування з 3 Нефій 8, підкресліть, що Самуїл Ламанієць пророкував про спустошення, яке станеться на Американському континенті під час смерті Спасителя в Єрусалимі. Ви можете попросити студентів знайти підтвердження того, наскільки важливо для Мормона було записати про здійснення цих пророцтв (див. 3 Нефій 10:14), а також знайти наголос, який зробив Сам Господь, стосовно виповнення цих пророцтв, сказавши: “Писання про Моє пришестя виповнилися” (3 Нефій 9:16).

Нехай студенти порівняють 3 Нефій 8:3 з 3 Нефій 8:4.

  • Чому, на вашу думку, деякі люди дозволили “велик[им] сумнівам і суперечкам” витіснити “палке бажання”, з яким вони чекали на ознаку?

  • Як це може стосуватися нас?

Примітка: Якщо ви детально обговорювали пророцтва Самуїла Ламанійця в розділі 38, ви можете лише поверхнево торкнутися їх у цьому уроці.

Нехай студенти об’єднаються в групи з трьох-чотирьох студентів. Напишіть на дошці такі слова:

Пророцтва Самуїла

Здійснення

Геламан 14:20–27

3 Нефій 8:5–23

Запропонуйте групам прочитати Геламан 14:20–27 і знайти пророцтва Самуїла Ламанійця стосовно смерті Христа. Тоді попросіть їх прочитати 3 Нефій 8:5–23 і дізнатися, як саме ці пророцтва були здійснені. Ви можете запропонувати студентам позначити ці два уривки як перехресні посилання на полях своїх примірників Писань. Попросіть студентів визначити, скільки років пройшло від виголошення пророцтв і їхнього здійснення (приблизно 40 років).

Виділивши студентам достатньо часу на порівняння цих блоків з Писань, попросіть кожну групу написати один-два принципи, яких ми можемо навчитися завдяки цим подіям. Попросіть кожну групу поділитися тим, що вони написали.

Поставте такі запитання, щоб допомогти студентам знайти застосування цих уривків з Писань:

  • Яким пророцтвам ми, як святі останніх днів, віримо, а інші люди їх заперечують? (Напишіть відповіді на дошці. Відповіді можуть включати пророцтва про відновлення євангелії в останні дні, побудову Нового Єрусалиму, збирання в Адам-онді-Амані та проповідування євангелії в усьому світі).

  • Чому, на вашу думку, деякі люди відкидають ці пророцтва?

Запросіть одного зі студентів прочитати УЗ 1:38 . Свідчіть, що всі пророцтва, вміщені в Писаннях, а також слова пророків останніх днів будуть виповнені.

Завершіть цю вправу такими запитаннями:

  • Яким чином читання про ці події може допомогти нам підготуватися до Другого пришестя?

  • Що може допомогти нам зберігати непохитність віри, поки ми очікуємо виповнення пророцтв?

3 Нефій 9:5–12. Бог спитає зі злочестивих

Іноді люди запитують, чи пам’ятає Бог прояви жорстокості злочестивих по відношенню до праведних. Наприклад, коли цар Ной наказав, щоб Авінадія було спалено (див. Мосія 17), і коли пророків забивали камінням до смерті (див. 3 Нефій 7:19), люди могли сподіватися, що Бог негайно покарає злочестивих. Бог дійсно спитає зі злочестивих за їхні діяння, але Він робить це у Свій власний час і спосіб. Попросіть студентів продивитись 3 Нефій 9:5–12 і визначити фрази, якими описується знищення злочестивих.

  • Як Господь підтверджує слова пророків?

3 Нефій 9:13–22. Господь прийме усіх, хто прийде до Нього зі скрушеним серцем і упокореним духом

Попросіть студентів уявити, що вони знаходяться в групі людей, які чують голос Спасителя у 3 Нефій 9. Тоді запропонуйте їм мовчки прочитати вірші 13–22. Нехай вони звернуть увагу на те, скільки разів Господь запрошував людей прийти до Нього.

  • Про що нам говорить повторюваність запрошення Господа?

  • Продивіться 3 Нефій 9:14. Яким чином ви відчували простягнуту до вас руку милості Господа?

  • Як Господь благословив вас, коли ви прийшли до Нього?

Поясніть, що Ісус Христос дав чітко зрозуміти, що з жертвами тварин повинно “бути покінчено” і Його послідовники повинні приносити в жертву “скрушене серце і упокорений дух” (див. 3 Нефій 9:19–20).

Перед тим, як обговорювати жертву скрушеного серця і упокореного духа, ви можете коротко повторити мету жертвоприношення тварин і причину того, чому Спаситель сказав: “Я не прийматиму жодної з ваших жертв і ваших всеспалень” (3 Нефій 9:19). Поясніть, що закон Мойсея вимагав принесення в жертву тварин. Ці принесення були символом і прообразом Спокути (див. Мойсей 5:5–8; див. також 2 Нефій 25:24). Після Спокути Ісуса Христа вже не було потреби у жертвоприношенні тварин. Амулек навчав цієї істини роками раніше, коли сказав, що кров, пролита Агнцем Божим, буде “великою і останньою жертвою”, яка буде “нескінченною і вічною” (див. Алма 34:10). Іще він сказав: “Необхідно, … щоб був кінець кровопролиттю; тоді закон Мойсея буде виконано” (Алма 34:13). Праведні очікували кінця жертвоприношення тварин після того, як Син Бога віддав Свою кров.

  • Якої жертви, згідно з 3 Нефій 9:19–20, Господь вимагає від нас? (Див. також Омній 1:26).

  • Що, на вашу думку, означає принести в жертву “скрушене серце і упокорений дух”?

Під час того як студенти обговорюють ці запитання, ви можете попросити їх прочитати вислів старійшини Д. Тодда Крістофферсона на с. 302 посібника для студентів. Цей вислів також доступний на DVD до цього посібника A. Запропонуйте студентам поміркувати про те, що зі свого боку вони робитимуть, аби більш віддано принести Богові в жертву “скрушене серце і упокорений дух”. Ви можете порадити студентам записати свої думки.

  • Як ми можемо більш віддано принести цю жертву Господу?

Нехай студенти повернуться до 3 Нефій 9:20.

  • Що Господь обіцяє нам в обмін на принесення в жертву скрушеного серця і упокореного духа?

Завершіть такою думкою старійшини Ніла А. Максвелла (1926–2004), з Кворуму Дванадцятьох Апостолів:

“Підкоряючи свої бажання Богові, ви віддаєте Йому те єдине, що ви насправді можете дати Йому, єдине, що дійсно є вашим, щоб його давати. Не зволікайте надто довго, щоб знайти олтар або почати покладати на нього дар вашої волі! (Див. Ліягона, трав. 2004, с. 46; курсив згідно з оригіналом).

Запропонуйте студентам поміркувати про те, як вони можуть підкорити свою волю Богові.

3 Нефій 11:1–17. Явлення Ісуса Христа на Американському континенті свідчить про Його дійсне служіння та реальність Його воскресіння

Для того, аби створити атмосферу більшого благоговіння під час обговорення того, як Спаситель відвідав Американський континент, ви можете запропонувати класу заспівати або продекламувати гімн “Живе, живе Спокутар мій!” (Гімни, с. 69), “Вірую в Христа” (Гімни, с. 67) або інший улюблений гімн про Спасителя.

Попросіть студентів під час того, як ви будете читати 3 Нефій 11:1–17, уявити себе серед очевидців приходу Ісуса Христа на Американський континент. Після цього поставте їм усі або кілька з наступних запитань:

  • Як люди відреагували на явлення Спасителя?

  • Які у вас виникали думки або почуття, коли ви слухали цю розповідь?

  • Що, на вашу думку, ви б відчували, якби були там?

Нехай один із студентів перечитає 3 Нефій 11:11, а інший студент прочитає УЗ 19:16–19 .

  • Як Спаситель описав Свої страждання?

  • Яким чином ми можемо виявляти вдячність за страждання Спасителя заради нас?

Нехай один із студентів перечитає 3 Нефій 11:14–15.

  • Яке усвідомлення стосовно масштабів місії Спасителя може прийти до нас завдяки цим віршам? Що ми можемо дізнатися про турботу Спасителя за кожну людину?

Поясніть, що хоча поки що у нас не було нагоди фізично торкнутися рук і ніг Спасителя, ми можемо відчувати Його реальність і ділитися особистим свідченням про Нього. Запропонуйте студентам поділитися своїми свідченнями про Ісуса Христа. Свідчіть про дійсне служіння Спасителя у нашому житті сьогодні та реальність Його воскресіння.

3 Нефій 11:29. “Дух суперечок… від диявола”

Нехай студенти прочитають 3 Нефій 11:29 . Ви можете також спонукати їх виділити цей уривок і приділити час, щоб вивчити його напам’ять.

  • За яких обставин в нашому житті найчастіше виникають суперечки?

  • Що допомагає вам згладжувати суперечки?

За бажанням, можете поділитися історією, яку розповів Президент Томас С. Монсон, на сс. 305–306 посібника для студентів.

  • Чому небезпечно дозволяти сваркам або суперечкам залишатися невгамовними або невирішеними?

3 Нефій 11:31–41. Учення Христа містить віру, покаяння, хрищення і дар Святого Духа

Запросіть одного зі студентів процитувати четверте уложення віри. Тим часом напишіть на дошці таке:

  1. Віра в Ісуса Христа

  2. Покаяння

  3. Хрищення

  4. Дар Святого Духа

Скажіть студентам, що Спаситель наголошував на цих принципах і обрядах, навчаючи того, що називав “Мо[їм] вченн[ям]” (3 Нефій 11:31–32, 39). На дошці над вказаним переліком напишіть заголовок Учення Христа. Нехай студенти прочитають 3 Нефій 11:31–41 і знайдуть суть учення Спасителя.

  • Що, згідно з 3 Нефій 11:39–41, обіцяє нам Спаситель, якщо ми будуємо на Його вченні?

Нехай студенти пробіжать очима 3 Нефій 11:21–28 і підрахують, скільки разів у цих віршах Спаситель використовує слова христити або христитися (дев’ять разів).

  • Чому людей потрібно було навчати стосовно хрищення? (Див. 3 Нефій 11:28).

  • На які запитання стосовно хрищення відповідають ці вірші?

Поділіться вашим свідченням про важливість постійно розвивати віру в Спасителя, каятися і поновлювати наші завіти хрищення, приймаючи причастя, щоб ми могли отримати Святого Духа й будувати наше життя на надійному фундаменті євангелії.

Роздрукувати