Інститут
Розділ 45: 3 Нефій 23–26


Розділ 45

3 Нефій 23–26

Вступ

Коли Ісус Христос відвідав людей на Американському континенті, то навчав їх про цінність і важливість Писань. Він повелів нефійцям старанно вивчати Писання (див. 3 Нефій 23:1–5). Це повеління вивчати Писання означає більше, ніж читати їх поверхово. Він також наказав їм додати до літописів певні деталі і пророцтва на користь майбутнім поколінням (див. 3 Нефій 23:6–14; 24–25). Дещо з доданого, зокрема пророцтва Малахії, можуть допомагати нам сьогодні у наших намаганнях підготуватися до Другого пришестя Спасителя. Коли ви готуєтеся навчати цим істинам, подумайте над тим, як ви можете заохотити студентів зробити особисте вивчення Писань глибшим і страннішим. Ви також можете допомогти студентам побачити, як пророцтва Малахії можуть допомогти їм підготуватися до Другого пришестя.

Вчення і принципи

  • Спаситель наказує нам старанно вивчати слова пророків (див. 3 Нефій 23:1–5).

  • Дотримання принципів євангелії допомагає нам підготуватися до Другого пришестя Ісуса Христа (див. 3 Нефій 24–25).

  • Коли ми приймаємо одкровення Господа, то готуємо себе до отримання величніших одкровень (див. 3 Нефій 26:7–11).

Запропонований хід уроку

3 Нефій 23:1–5. Спаситель наказує нам старанно вивчати слова пророків

Ще до початку уроку напишіть на дошці наступне:

Що Господь наказує нам робити в цих віршах?

3 Нефій 23:1–5

УЗ 1:37–38

Попросіть студентів подумки прочитати ці вірші. Ви можете пояснити, що хоча ці вірші стосуються безпосередньо слів Ісаї та одкровень в Ученні і Завітах, в них також йдеться і про наші зусилля з вивчення всіх Писань. Надавши студентам достатньо часу, спитайте їх як би вони відповіли на запитання на дошці.

  • Чому, на ваш погляд, Господь так сильно наголошує на необхідності вивчати Писання?

Прочитайте і обговоріть наступне висловлювання Президента Езри Тефта Бенсона (1899–1994), 13-го Президента Церкви:

“Якщо члени Церкви і сім’ї будуть регулярно і змістовно занурюватися в Писання, їхні інші справи будуть упорядковуватися автоматично. Свідчення зростуть. Зобов’язання будуть краще виконуватися. Сім’ї зміцняться. Прийдуть особисті одкровення” (“The Power of the Word,” Ensign, May 1986, 81).

  • Чому в результаті регулярного й змістовного вивчення Писань, зросте активність в інших церковних сферах діяльності?

Попросіть студентів розповісти, коли протягом дня вони зазвичай читають Писання. Спитайте їх про методику й способи, які вони використовують, щоб зробити вивчення ними Писань змістовним.

Поділіться наступною порадою зі Стійкі у вірі:

“Пророки останніх днів радять вивчати Писання щодня індивідуально і зі своїми сім’ями.

Слідуючи цим порадам, ви матимете значну користь. Щоденне, цілеспрямоване вивчення Писань допомагає вам бути чутливим до шепоту Святого Духа. Воно розвиває вашу віру, зміцнює проти спокус і допомагає вам наближатися до вашого Небесного Батька та Його Улюбленого Сина.

Розробіть план свого особистого вивчення Писань. Обміркуйте, як щоденно виділити певну кількість часу для вивчення Писань. Упродовж цього часу, старанно читаючи, будьте уважні до підказок Духа. Попросіть свого Небесного Батька допомогти вам дізнатися, чого б Він хотів, аби ви навчилися і зробили” (Стійкі у вірі: довідник з євангелії [2004], сс. 94–95).

  • Яким чином ви можете краще виконувати наказ старанно вивчати Писання і слова пророків останніх днів?

Запросіть студентів розробити план удосконалення їх особистої звички з вивчення Писань. Виділіть їм певний час на уроці для складання особистих планів.

3 Нефій 23:6–14. Ісус Христос наказує пророку старанно вести літописи

До початку уроку напишіть на дошці або на аркуші паперу кілька речень, але пропустіть в них кілька ключових фраз. Покажіть ці речення студентам і вкажіть їм на місця, де немає тексту.

  • Яким чином вилучення впливають на здатність читача зрозуміти повний зміст певного послання?

Поясніть, що Ісус Христос наказав пророкам старанно вести літописи. Попросіть студентів прочитати 3 Нефій 23:6–14 і знайти свідчення про занепокоєння Спасителя стосовно того, що не вистачало у записах нефійців.

  • Чому, на ваш погляд, людям у майбутньому буде важливо знати, що це пророцтво здійснилося?

3 Нефій 24–25. Дотримання принципів євангелії допомагає нам підготуватися до Другого пришестя Ісуса Христа

Попросіть студентів подумати про заходи, які вимагають ретельної й тривалої підготовки. Запропонуйте їм поділитися своїми ідеями. (Серед названого студентами може бути біг на довгу дистанцію або заощадження грошей на місію чи на навчання).

Прочитайте зі студентами 3 Нефій 24:1 і поясніть, що в цьому пророцтві йдеться про Друге пришестя Спасителя. Попросіть їх знайти слово, яким описується як саме Господь прийде у Свій храм.

Поясніть, що хоча поява Спасителя у храмі, здається, станеться “раптово”, вона буде кульмінацією значних приготувань, здійснених Ним і Його народом.

  • Що, відповідно до пророцтв, має статися, щоб підготувати царство Господа до Другого пришестя? (Серед відповідей можуть бути: відновлення євангелії та священства, поява Книги Мормона і проповідування євангелії по всьому світі).

Зазначте, що саме так, як царство Господа має бути підготовленим до Його пришестя, так і кожний член цього царства має підготуватися. У 3-му Нефії 24 і 25, ми знаходимо пророцтва, які Спаситель наказав записати на користь майбутнім поколінням (див. 3 Нефій 26:2–3). Цих пророцтв не було на пластинах з латуні—вони були записані Малахією близько 430 р.до Р.Х., приблизно через 170 років після виходу Легія з Єрусалима (див. Путівник по Писаннях, “Малахія”, с. 101).

Поясніть, що ми можемо читати 3 Нефій 24 і 25 в якості путівників, які можуть допомогти нам підготуватися до Другого пришестя Спасителя. Виділіть студентам час на те, щоб прочитати розділи самостійно і знайти принаймні два євангельські принципи, які допомагають нам підготуватися до Другого пришестя.

Надавши студентам достатньо часу, попросіть їх поділитися принципами, які вони знайшли. Спитайте їх, як вони можуть застосовувати ці принципи у своєму житті вже зараз. (Ви можете детальніше обговорити десятину та храмову роботу пізніше на цьому уроці. Якщо ви вирішите провести таке обговорення, то, можливо, вам не потрібно витрачати багато часу на обговорення цих принципів під час цього заходу).

У 3-му Нефії 24:8–11 Господь дає повеління Своєму народові жити за законом десятини. Коли ви говоритимете зі студентами про закон десятини, ви можете скористатися деякими з наступних джерел: сс. 340–341 у посібнику для студентів; “Десятина” у довіднику Стійкі у вірі, сс. 35–37; та “Десятина і пожертвування” у брошурі Заради зміцнення молоді, сс. 34–35.

Попросіть студентів подумати над тим, як сплата ними десятини і пожертвувань, допомагає їм “пережи[ти] день Його пришестя” (3 Нефій 24:2; див. також УЗ 64:23 ). Нехай один зі студентів прочитає 3 Нефій 24:8.

  • Чому несплата десятини те саме, що й пограбування Господа?

Нехай студенти переглянуть 3 Нефій 24:9–12 і знайдуть відповіді на наступні запитання:

  • Які благословення обіцяні тим, хто платить десятину і пожертвування?

  • Яким чином заповідь платити десятину відділяє праведних від злочестивих?

Попросіть студентів розповісти про те, які благословення вони отримали завдяки виконанню закону десятини.

Покажіть деякі речі, пов’язані з сімейною історією. Наприклад, фотографії предків, схеми родоводів або записи сімейних груп.

  • Які обов’язки ми маємо перед нашими предками?

Прочитайте вислів пророка Джозефа Сміта, який подано далі:

“Найвеличнішим обов’язком, покладеним на нас Богом у цьому світі, є знаходити своїх померлих” (Учення Президентів Церкви: Джозеф Сміт, с. 481).

Попросіть студентів прочитати 3 Нефій 25:5–6. Ви можете зазначити, що ангел Мороній повторив це пророцтво, коли вперше відвідав Джозефа Сміта (див. УЗ 2; Джозеф Сміт—Історія 1:36–39). Говорячи про це пророцтво, пророк Джозеф Сміт навчав: “Землю буде вражено прокляттям, якщо не буде міцного поєднання … між батьками і дітьми” (УЗ 128:18).

  • Хто, за словами Господа, прийде перед Другим пришестям?

  • Чому Іллю було послано?

Запропонуйте студентам позначити 3 Нефій 25:5, перехресне посилання а, або написати на полях Писань УЗ 110:13–16 навпроти 3-го Нефія 25:5–6. Попросіть одного зі студентів прочитати заголовок до розділу Учення і Завіти 110. Після цього попросіть іншого студента прочитати Учення і Завіти 110:13–16.

  • Коли і куди повернувся Ілля?

Ви можете навести наступні висловлювання стосовно повернення Іллі. Висловлювання старійшини Расселла М. Нельсона також доступне на DVD до цього посібника A.

“Цікаво знати те, що на третій день квітня, 1836 року, юдеї відзначали свято Пасхи, залишаючи двері їхніх домівок відчиненими для приходу Іллі. Ілля таки прийшов у той день, але не у домівки юдеїв, а в храм у містечку Кертленд, … до двох смиренних слуг Господа” (Joseph Fielding Smith, Church History and Modern Revelation, 2 vols. [1953], 3:84).

Повернення Іллі на землю сталося у першому побудованому у цьому розподілі храмі, де Ілля та інші небесні посланці під керівництвом Господа ввірили відновленій Церкві певні ключі повноважень священства. …

З отриманням цих ключів, природна любов між поколіннями почала зростати. Це відновлення супроводжувалося тим, що іноді називають Духом Іллі —проявом Святого Духа, який свідчить про божественну природу сім’ї. З того часу люди по всьому світі, незалежно від релігійної приналежності, все більше збирають дані про померлих родичів.

Ілля приходив не тільки для того, щоб надихнути на пошуки предків. Він також уможливив, щоб сім’ї були з’єднані навіки навіть за межами смертного життя. Насправді, справжньою причиною наших пошуків є можливість запечатати сім’ї навічно” (Расселл М. Нельсон, у Conference Report, Apr. 1998, 43; або Ensign, May 1998, 34).

  • Яким чином храмові обряди повертають наші серця до наших предків, які вже померли? Як храмові обряди можуть повернути наші серця до живих членів наших сімей?

Попросіть студентів розповісти про те, які благословення вони отримали у житті або можуть отримати завдяки храмовим обрядам. Попросіть їх подумати над тим, що вони можуть робити, щоб виконати свій обов’язок перед предками.

Свідчіть про благословення, які приходять завдяки храмовим обрядам.

3 Нефій 26:7–11. Коли ми приймаємо одкровення Господа, то готуємо себе до отримання величніших одкровень

Дайте студентам кілька хвилин, щоб написати питання, на які можна дати відповідь за допомогою 3 Нефій 26:7–11. Попросіть їх приберегти їхні запитання для подальшого обговорення на уроці.

Прочитайте висловлювання Президента Спенсера В. Кімбола на с. 343 посібника для студентів.

  • Про що ми можемо дізнатися з висловлювання Президента Кімбола?

  • Чому нам слід вивчати і виконувати те, що було відкрито, ще до того, як ми сподіваємося отримати більше?

Попросіть одного зі студентів прочитати 3 Нефій 26:7–11. Потім запросіть кількох студентів прочитати питання, які вони раніше підготували стосовно цих віршів. Нехай решта студентів за відповідями на ці запитання звернеться до 3-го Нефія 26:7–11. Після обговорення питань студентів, ви можете поставити наступні запитання:

  • Яким чином те, що ми маємо “меншу частину”, є випробуванням нашої віри?

  • Що ми мусимо робити, щоб “більше” було явлене нам?

  • Яке уложення віри найкраще відповідає принципу, який викладено у 3-му Нефії 26:9–10?

Прочитайте наступне висловлювання старійшини Ніла А. Максвелла (1926–2004), з Кворуму Дванадцятьох Апостолів (також доступне на DVD до цього посібника В):

“Саме так, як значною мірою зростатиме кількість членів Церкви, сімей, приходів, колів та храмів, пізніше також з’явиться набагато більше Писань, які насичуватимуть і надихатимуть. Однак спершу ми повинні належно бенкетувати тим, що вже маємо!” (у Conference Report, Oct. 1986, 70; або Ensign, Nov. 1986, 52).

Попросіть студентів подумати про випадок, коли вони мали можливість навчатися більшим істинам завдяки тому, що були вірними тим істинам, які вже отримали. Запросіть їх поділитися їхнім досвідом.

Роздрукувати