Інститут
Розділ 21: Мосія 18–24


Розділ 21

Мосія 18–24

Вступ

Алма після того, як був навернений завдяки проповідуванню Авінадія, почав навчати людей, які хотіли його слухати. Він разом з небагатьма своїми послідовниками втік у місцевість, що називалася Мормон, де для них був виконаний обряд хрищення і вони стали об’єднаними у своїй вірі. Вони мирно оселилися на землі, яку назвали Гелам, однак їх захопив Амулон, колишній священик царя Ноя, який приєднався до ламанійців. А якраз до цього люди, які залишалися на землі Легія-Нефія, яких тепер вів праведний син царя Ноя, Лімгій, також потрапили у залежність від ламанійців. Обидві ці групи прийшли до пізнання, що “ніхто не зміг їх визволити, окрім Господа” (Мосія 23:23). Під час вашого обговорювання зі студентами цих розповідей ви можете відчути ще більшу вдячність за Господню силу, яка може звільнити нас від будь-якої неволі, в яку ми потрапили. Можете заохотити студентів укласти з Богом завіти і дотримуватися їх, бути смиренними, каятися, молитися і довіряти Господу.

Вчення і принципи

  • Ми отримуємо Духа Господа і обіцяння вічного життя через наші завіти хрищення (див. Мосія 18:1–16).

  • Ходити чесно також означає і слухатися Бога та служити іншим (див. Мосія 18:17–30).

  • Бог милостивий і здатний звільнити нас із залежності (див. Мосія 19–24).

  • Бог випробовує наше терпіння і нашу віру (див. Мосія 23–24).

Запропонований хід уроку

Мосія 18:1–16. Ми отримуємо Духа Господа і обіцяння вічного життя через наш завіт хрищення

Розпочніть, попросивши студентів уявити, що одна з їхніх подруг вирішила бути охрищеною і конфірмованою. Вона питає, що можна їй зробити, щоб бути духовно підготовленою.

  • Яку б пораду ви їй дали?

Запропонуйте студентам подумки прочитати Мосія 18:1–7, шукаючи доказу того, що люди були підготовлені до хрищення.

  • Який доказ ви знайшли?

Попросіть когось із студентів прочитати Учення і Завіти 20:37. Перед тим як він чи вона прочитають, попросіть студентів звернути увагу на додаткові якості й дії, які підтверджують готовність людини укласти завіти хрищення і дотримуватися їх.

  • Як можуть якості і дії, які ми обговорили, допомогти нам укласти всі євангельські завіти і дотримуватися їх?

Прочитайте Мосія 18:8–10. Перед тим як читати, попросіть студентів слідкувати і знайти, якими є складові завітів хрищення.

  • Що входить в нашу частину завітів хрищення, як це підкреслено у цих віршах?

  • Що обіцяє Господь, якщо ми дотримуємося своїх завітів хрищення?

Запропонуйте студентам розділитися на пари і прочитати разом Мосія 18:11–16. Попросіть їх позначити і обговорити бажання народу Алми до того, як вони були охрищені. Також попросіть їх знайти, якими були почуття цих людей після їхнього хрищення і які благословення вони отримали.

  • Яким було бажання Алми, коли він готувався до виконання Господньої роботи? (Див. Мосія 18:12).

  • Чому нам потрібен Дух, щоб нам служити зі “святістю в серці”?

  • Після хрищення Алма і його народ були “сповнені Духом” (Мосія 18:14) і “сповнені благодаттю Бога” (Мосія 18:16). Чому так важливо для всіх членів Церкви отримати ці благословення? Коли ви отримали ці благословення?

Свідчіть про обіцяння і благословення, які ми отримуємо, коли шануємо свої завіти хрищення і дослухаємося до проводу Святого Духа.

Moсія 18:17–30. Ходити чесно також означає і слухатися Бога та служити іншим

Напишіть на дошці Вони проходили чесно перед Богом.

  • Що це твердження означає для вас?

Нехай студенти дослідять Мосія 18:17–30 у парах або індивідуально і знайдуть пораду Алми, яка допомогла народу “проходити чесно перед Богом”. Скажіть студентам записувати принципи, які вони знаходять. Коли пройде достатньо часу, попросіть їх поділитися тим, що вони знайшли. Коли студенти будуть відповідати, ви можете запитати, які благословення вони можуть назвати—з блоку уривків з Писань або з власного досвіду,— які приходять за послушність цій конкретній пораді.

Закличте студентів прислухатися до поради Алми і “проходити чесно” кожного дня, слухаючись Бога та служачи іншим.

Moсія 19–24. Бог милостивий і здатний звільнити нас із залежності

У посібнику для студентів є порівняльна таблиця пережитого народом Лімгія і пережитого народом Алми (див. сс. 160–161). Ви можете запропонувати студентам звертатися до цієї таблиці під час обговорення Мосія 19–24.

Нехай студенти розглянуть карту під назвою “Важливі подорожі нефійців у книзі Мосії” на сторінці 147 у посібнику для студентів. Користуючись картою, визначіть місцезнаходження міст і народів, що згадані в Moсія 19–24. Переконайтеся: студенти розуміють, що Лімгій та його послідовники були на землі Легія-Нефія і що Алма та його послідовники були на землі Гелам.

Поясніть студентам, що вони будуть обговорювати розповідь Мормона про те, як Господь звільнив народ Лімгія і народ Алми із залежності від ламанійців. Запропонуйте студентам звернутися до Мосія 21:5 і попросіть когось із них прочитати цей вірш. Наголосіть на словах Мормона про те, що “не було ніякого способу, щоб [нефійці] могли визволитися з [рук ламанійців]”.

Напишіть на дошці Мосія 21:13–19; 24:9–16. Попросіть студентів прочитати ці вірші подумки, щоб визначити конкретні дії, до яких вдавалися обидві групи, аби отримати Божу милість і звільнення. Нехай студенти, пам’ятаючи про ці дії, складуть список принципів, які можуть направляти їх у їхніх власних важких обставинах. Запропонуйте студентам написати знайдені принципи. (Зазначте: президент Бойд К. Пекер, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, визначив принцип як “вічну істину, закон, правило, яке ви можете засвоїти, щоб керуватися ним у прийнятті рішення” [у Conference Report, Apr. 1996, 22; або Ensign, May 1996, 17]. Ви можете використати це визначення, аби допомогти студентам зрозуміти, які саме принципи ви хочете, щоб вони перерахували).

Наведена далі таблиця підкаже один із способів виконання цієї вправи. Ви можете розмістити її на дошці і запропонувати студентам взяти її за зразок, щоб накреслити таку саму у них на аркуші. Напишіть першу дію і перший принцип (для Мосія 21:13–14), щоб показати студентам, як заповнити цю таблицю. Потім попросіть їх знайти якомога більше дій і написати відповідний принцип для кожної з них.

Мосія 21:13–19; 24:9–16

Дія нефійців

Принцип

Вони упокорилися і голосно волали до Бога (див. Мосія 21:13–14).

Бог відповідає на молитви тих, хто смиренно благає Його.

Вони були терпеливими (див. Мосія 24:16).

Інші дії, які визначать студенти

Після того як у студентів було достатньо часу для вивчення й роздумів, запропонуйте їм розказати про дії і принципи, які вони перерахували. Надайте їм можливість розказати про часи, коли вони застосовували ці принципи і Господь благословив їх. Завершіть своїм свідчення про те, що ми не можемо звільнитися із духовної залежності і що нам потрібна безмежна милість Господа і Його викупна любов.

Moсія 23:8–24. Бог перевіряє наше терпіння і нашу віру

Нагадайте студентам, що народ Алми і народ Лімгія вже колись перебували під владою царя Ноя. Нехай студенти прочитають застереження Авінадія в Мосія 11:23–25. Народ не прислухався до цієї поради, і Авінадій знову прийшов до нього. Нехай студенти прочитають його слова в Мосія 12:1, 5. Пізніше народ Алми покаявся, однак продовжував страждати від наслідків своєї попередньої відмови покаятися.

Прочитайте класом Мосія 23:21–24 і 24:10–16, або нехай студенти прочитають ці уривки подумки. Після того як студенти прочитають ці уривки, попросіть їх відповісти на вказані далі запитання. Запропонуйте їм процитувати фрази з призначених уривків, і також нехай вони перекажуть їх своїми словами.

  • Які тягарі можуть нести люди сьогодні? Чому, на вашу думку, наші тягарі легше нести, якщо ми з готовністю підкоряємося Господній волі?

  • Як саме Господь “відвідує [Свій] народ в їхніх скорботах”? (Мосія 24:14).

Запропонуйте студентам пригадати часи, коли Господь відвідав їх у їхніх скорботах. Якщо доречно, ви можете запросити їх поділитися цим досвідом.

Прочитайте наведені далі слова старійшини Джеффрі Р. Холланда, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів:

“У житті може бути і буде багато труднощів. Однак душа, що приходить до Христа, яка знає Його голос і прагне чинити, як Він чинив, знаходить силу більшу за її власну, як сказано в гімні. [Див. “Я йтиму за Христом,” Гімни, № 129]. …

Брати і сестри, якою б не була ваша біда, будь ласка, не здавайтеся і, будь ласка, не піддавайтеся страху. …

Якщо ви відчуваєте самотність, будь ласка, знайте, що ви можете знайти втіху. Якщо ви розчаровані, будь ласка, знайте, що ви можете знайти надію. Якщо ви бідні духом, будь ласка, знайте, що вас буде зміцнено. Якщо ви відчуваєте себе зламаними, знайте, що вас може бути полагоджено” (у Conference Report, Apr. 2006, 71–72; або Ліягона, трав. 2006, с. 71).

  • Як ви можете виявляти терпіння у своїх труднощах?

  • Коли ви відчули зміцнюючу Божу руку у своєму житті?

Закличте студентів довіряти силі, втішенню і зцілюючій природі Батька Небесного та Ісуса Христа.

Роздрукувати