Інститут
Розділ 52: Eтер 11–15


Розділ 52

Eтер 11–15

Вступ

Завершуючи скорочення яредійських літописів, Мороній перервав історичну оповідь, включивши багато розповідей про зречення яредійським народом послання віри їхніх пророків. Коли він і його батько проповідували євангелію, він був свідком такої самої злочестивості серед його власного народу—нефійців. Знаючи, що подібні обставини існуватимуть і в наші дні, він додав вчення Етера про віру, а також багато своїх власних вчень.

Коли студенти читатимуть і обговорюватимуть Eтер 11–15, вони можуть дізнатися як застосовувати вчення Етера і Моронія в їньому житті. Ви можете допомогти їм усвідомити, що віра в Христа допомагає їм залишатися відданими Богові. Ваші студенти також повинні зрозуміти, що віра в Христа веде до чудес і одкровень та допомагає нам перетворити слабкість на силу.

Вчення і принципи

  • Віра й надія є якорем для наших душ та роблять нас впевненими і непохитними (див. Eтер 12:1–4).

  • Велика віра передує чудесам (див. Eтер 12:5–22).

  • Господь перетворює нашу слабкість на силу, коли ми впокорюємо себе і маємо віру в Нього (див. Eтер 12:23–41).

  • Новий Єрусалим буде побудовано на Американському континенті (див. Eтер 13:2–12).

Запропонований хід уроку

Eтер 11–12. Вступ до тем уроку

Заздалегідь призначте одного зі студентів підготувати презентацію, що основується на вступі до 52-го розділу посібника для студентів та на коментарі до Eтер 11 на с. 384 у посібнику для студентів. Попросіть цього студента представити цю інформацію на початку уроку.

Принесіть до класу пакетик насіння. Спитайте у студентів, чи пам’ятають вони, який пророк з Книги Мормона використав насіння за наочний приклад, щоб викласти духовний принцип. Коли студенти пригадають, що приклад з насінням для навчання про слово Боже і віру використав Алма (див. 30 розділ цього посібника), попросіть їх згадати, яке визначення вірі дав Алма (див. Aлма 32:21 ). Попросіть студентів знайти пораду в Eтер 12, яка може допомогти їм зміцнити свою віру.

Eтер 12:1–4. Віра й надія є якорем для наших душ та роблять нас впевненими і непохитними

Зображення
якір

Покажіть малюнок якоря (або намалюйте його на дошці). Попросіть учнів пояснити призначення якоря. Попросіть їх відкрити Eтер 12:4.

  • Що у цьому вірші називають “якорем для душ людей”?

  • Чому нам потрібен якір для наших душ?

Поясніть, що у віршах 3–4 названо результати віри. Покажіть на дошці наступну діаграму, але нічого не вписуйте праворуч від стрілочок. Попросіть студентів заповнити таблицю, основуючись на принципах, які вони знаходять у віршах 3–4. Можливі відповіді наведено нижче.

Віра веде до

Покаяння

Здійснення всього

Надії

Добрих діянь

Уславлення Бога

Спитайте у студентів, яким чином віра веде до кожного принципу або вчинку, які перелічено у правому стовпчику. Коротко розгляньте кожен пункт.

  • Яким чином віра в Христа дає вам надію і є якорем для вашої душі?

Eтер 12:5–22. Велика віра передує чудесам

Попросіть одного зі студентів прочитати Eтер 12:6 .

Напишіть на дошці: Що таке випробування віри? Попросіть одного–двох студентів поділитися короткими прикладами випробувань віри, які були у них або у когось з їхніх знайомих.

Попросіть студентів послухати наступні висловлювання і знайти принципи, які стосуються випробування віри. Висловлювання Президента Джеймса Е. Фауста також доступне на DVD до цього посібника A.

“Жодна людина не може отримати спасіння без ретельного випробування віри і виконання принципів вічної істини, які було встановлено від початку заради спасіння і піднесення людства” (Joseph Fielding Smith, Answers to Gospel Questions, comp. Joseph Fielding Smith Jr., 5 vols. [1957–66], 4:150).

“Усім слід пройти крізь вогонь плавильника і незначне й неважливе у нашому житті може бути видалене, мов жужіль, і завдяки цьому наша віра стане сяючою, повною й сильною. Здається, кожен отримує повну міру смутку, страждання, а часто й розчарування, навіть той, хто щиро прагне чинити правду і бути вірним. Та все ж це є частиною очищення в процесі пізнання Бога” (James E. Faust, у Conference Report, Apr. 1997, 85; або Ensign, May 1997, 63).

Поясніть, що інколи наша віра випробовується через труднощі; однак це не єдиний спосіб, у який вона випробовується. Попросіть одного зі студентів прочитати висловлювання старійшини Річарда Г. Скотта на с. 385 у посібнику для студентів. Це висловлювання також доступне на DVD до цього посібника В.

  • Яке визначення випробуванню віри дав старійшина Скотт?

В Eтер 12:6–22 говориться про отримані людьми благословення після того, як їх віру було випробувано. Намалюйте на дошці наступну таблицю:

Про кого говориться?

Як вони виявляли віру?

Які благословення вони отримали?

Поділіть клас на пари або на маленькі групи. Вкажіть кожній парі або групі намалювати цю таблицю на папері. Попросіть їх прочитати Eтер 12:6–22 і написати відповіді на запитання в таблиці.

Надавши студентам достатньо часу для виконання цього завдання, попросіть їх взяти до уваги благословення, згадані у вірші 19.

  • Як це благословення може бути прообразом того, що всі вірні отримають в кінці?

  • Яким чином благословення, що є результатом віри, готують нас до входження у присутність Господа?

Поясніть, що апостол Петро поділився цінною порадою стосовно випробувань нашої віри. Запропонуйте студентам знайти цю пораду, коли один зі студентів читатиме 1 Петра 4:12–13.

  • Петро сказав, щоб ми не дивувалися, коли з’являться випробування. Як цей принцип може допомогти нам вистояти під час випробувань? (Ви можете зазначити, що нам легше витримати випробування, коли ми знаємо, що вони є частиною нашого життя).

Свідчіть про те, що Господь дотримується Своїх обіцянь і винагороджує нас, коли ми зносимо випробування нашої віри.

Eтер 12:23–41. Господь перетворює нашу слабкість на силу, коли ми впокорюємо себе і маємо віру в Нього

Запросіть студента вийти перед класом і зробити 10 віджимань.

  • Якими будуть результати, якщо [ім’я студента] продовжуватиме регулярно виконувати цю вправу?

  • Чому м’язи стають міцнішими завдяки тренуванню?

  • Як духовні вправи можна порівняти з фізичними?

Поясніть, що послання в Eтер 12 допомагає нам зрозуміти, як слабкість смертного життя можна подолати силою Господа. Попросіть студентів дослідити Eтер 12:23–25 і знайти слабкість, яку відчував Moроній, укладаючи літопис. Попросіть студентів поділитися знайденим.

Попросіть одного зі студентів прочитати Eтер 12:27 . У цьому вірші міститься обіцяння про те, що Господньої благодаті достатньо, щоб допомогти нам подолати нашу слабкість (ви можете відкрити коментар до Eтер 12:27 на с. 387 у посібнику для студентів). Нехай студенти подумки прочитають Eтер 12:26–28 і знайдуть якості, яких ми мусимо набути, аби благодаті Господа було достатньо, щоб “слабке стало сильним для [нас]”. Ви можете запропонувати студентам позначити ці якості у своїх Писаннях. Серед знайдених ними якостей можуть бути покірність, лагідність, віра, надія та милосердя.

  • Як ці якості допомагають нам розвивати духовну міць?

  • Як ці якості пов’язані з приходом до Христа?

  • Яким чином духовна сила, отримана завдяки благодаті Христа, може усувати слабкості смертного життя?

Зверніть увагу на те, що Мороній, почувши слова Господа у віршах 26–28, “заспокоївся” (Eтер 12:29) і склав своє свідчення про Господа. Попросіть студентів прочитати Eтер 12:29–36, відшукуючи те, про що свідчив Мороній. Запросіть їх шукати твердження, які починаються зі слів “я знаю” або “я пам’ятаю”.

  • Про які істини свідчив Мороній?

  • Який вплив ваше свідчення про ці істини справило на ваше життя?

Прочитайте з класом Eтер 12:37.

  • Яке благословення, відповідно до цього вірша, отримав Мороній завдяки тому, що бачив свою слабкість?

  • Подумайте про якусь свою особисту слабкість. Як те, що ви покладаєтеся на Господа, може допомогти вам перетворити цю слабкість на джерело духовної сили? (Дайте студентам час подумати над цим питанням. Вони не повинні відчувати, що мають відповісти на нього).

Попросіть одного зі студентів прочитати Eтер 12:38–41.

  • Як на вас впливає ваше знання про те, що ці вчення прийшли безпосередньо від Господа?

  • Які причини нам називає Мороній, щоб “шукати Цього Христа”?

Запросіть студентів розповісти про те, як вони здобули силу, коли прийшли до Спасителя.

Eтер 13:2–12. Новий Єрусалим буде побудовано на Американському континенті

Намалюйте на дошці просту діаграму на кшталт наведеної нижче, але не пишіть слів Новий та Старий.

Новий Єрусалим

Старий Єрусалим

Поясніть, що ця діаграма уособлює світ. Запитайте у студентів, чи чули вони коли-небудь про два Єрусалими. Якщо так, то спитайте їх, де ці міста будуть розташовані. Поясніть, що в Eтері 13:2–12 говориться про видіння Етера. У цих віршах Мороній розповідає про пророцтва Етера стосовно Нового Єрусалима і Єрусалима давнини. Допишіть в діаграмі слова Новий і Старий.

Дайте одній половині класу завдання прочитати Eтер 13:2–12, відшукуючи пророцтва Етера стосовно Єрусалима давнини. Доручіть іншій половині класу прочитати ці самі вірші і знайти пророцтва Етера стосовно Нового Єрусалима. Попросіть кожну групу призначити когось записувати те, що вони знайдуть. Надавши класу достатньо часу, запросіть кожного студента, який записував знайдене, переписати пророцтва на дошку під відповідними назвами “Старий Єрусалим” або “Новий Єрусалим”.

Записане студентами на дошці може включати наступну інформацію:

Старий Єрусалим

  1. Його буде знищено (див. вірш 5).

  2. Його буде знову відбудовано, як священне місто Господа (див. вірш 5).

  3. Його буде збудовано для дому Ізраїля (див. вірш 5).

  4. Його жителів буде очищено через Спокуту Ісуса Христа (див. вірш 11).

  5. Розсіяні нащадки колишніх жителів Єрусалима будуть зібрані (див. вірш 11).

  6. Його жителі будуть причасниками виповнення завіту, який Бог склав з Авраамом (див. вірш 11).

Новий Єрусалим

  1. Його буде побудовано на Американському континенті (див. вірші 2–3, 6, 8).

  2. Він зійде з небес (див. вірш 3).

  3. Він буде святим святилищем Господа (див. вірш 3).

  4. Його буде збудовано для залишків сімені Йосипа (див. вірш 6).

  5. Він буде схожий на Старий Єрусалим (див. вірш 8).

  6. Його жителів буде очищено через Спокуту Ісуса Христа (див. вірш 10).

Стосовно 2-го пункту під заголовком “Новий Єрусалим” ви можете зазначити, що пророцтво в Eтер 13:3 частково буде здійснене, коли місто Еноха повернеться на землю і об’єднається з Новим Єрусалимом (див. також Moйсей 7:13–21, 62–64).

Спитайте у студентів, які благословення Нового Єрусалима доступні нам вже зараз, де б ми не жили. Допоможіть студентам зрозуміти, що чим більше ми зобов’язуємо себе жити праведним життям, тим більше наше життя наповнюється миром і щастям. Ви можете прочитати їм Учення і Завіти 59:23.

Запросіть студентів узяти на себе зобов’язання жити праведно кожного дня. Поділіться своїм свідченням про благословення, які приходять у цьому житті і в житті після смерті, якщо ми живемо праведно.

Eтер 14–15. Кінець яредійської цивілізації

Спитайте, чи може хтось зі студентів коротко розповісти про знищення яредійців, як про це записано в Eтер 14–15. Якщо студентам важко це зробити, коротко розкажіть про це самі або попросіть одного зі студентів прочитати короткий зміст цих розділів.

Напишіть на дошці наступні посилання і попросіть студентів прочитати їх і визначити, що призвело до знищення яредійців.

  • Як Сатана оволодів серцями цих людей?

  • Які уроки ми можемо винести зі знищення яредійців?

Роздрукувати