Інститут
Розділ 25: Алма 8–12


Розділ 25

Алма 8–12

Вступ

Коли Алма прибув проповідувати в місто Аммонійга, більшість людей там перебували у стані очевидного відступництва. Злочестивий народ в Аммонійзі одразу відмовився слухати Алму і прогнав його зі свого міста. Однак ангел явився йому; він підбадьорив його і передав йому наказ від Господа повернутися назад у місто Аммонійга. “З поспіхом” повернувшись у це місто (Алма 8:18), Алма зустрів Амулека, якого Господь підготовив для нього як місіонера-напарника. Алма і Амулек звернулися до закам’янілого серцем народу, розповідаючи їм про надзвичайно важливі вчення, що стосувалися плану спасіння, воскресіння і суду. Обговорюючи ці вчення зі студентами, ви можете допомогти їм зрозуміти, що коли ми будуємо своє свідчення на істинах, що стосуються плану спасіння, ми отримуємо силу, щоб слухатись Божих слуг і виконувати Його заповіді. Ми готуємося до пришестя Господа.

Вчення і принципи

  • Якщо ми вірні й старанні, Господь забезпечить нам шлях, щоб виконати те, що Він наказав (див. Алма 8).

  • Усі люди піднімуться з мертвих і стануть перед Господом, щоб бути судженими (див. Алма 11:41–46; 12:1–18).

  • Бог дав план викуплення, щоб спасти нас із нашого занепалого стану (див. Алма 12:22–37).

Запропонований хід уроку

Алма 8. Якщо ми вірні й старанні, Господь забезпечить нам шлях, щоб виконати те, що Він наказав

Напишіть на дошці Алма 8:8–18. Поділіть клас на дві групи. Одній групі призначте прочитати ці вірші і знайти інформацію про народ Аммонійги. Іншій групі дайте завдання прочитати ті ж вірші і знайти інформацію про Алму. Поясніть, що коли вони виконають це завдання, ви поставите їм запитання стосовно того, що вони прочитали.

Коли студенти прочитають цей уривок, поставте їм такі запитання стосовно народу Аммонійги:

  • До чого призвело те, що Сатана “здобув велику владу над серцями людей” міста Аммонійга? (Див. Алма 8:9).

  • Як народ Аммогійги характеризував вчення і традиції Церкви? (Див. Алма 8:11).

  • Що вчинили жителі Аммонійги по відношенню до Алми? (Див. Алма 8:9–13).

  • Чому люди так жорстоко поставилися до Алми, навіть незважаючи на те, що він був первосвящеником над Церквою? (Див. Алма 8:11–12).

Стосовно Алми поставте наступні запитання:

  • Як Алма відреагував на те, що його не прийняли в Аммонійзі? (Див. Алма 8:14).

  • Через що Алма змінив свою думку, залишивши Аммонійгу? (Див. Алма 8:14–16).

  • Як, на вашу думку, послання ангела вплинуло на бачення Алми його місії в Аммонійзі? (Див. Алма 8:15–17).

  • Чого ми можемо навчитися з відповіді Алми на послання ангела? (Див. Алма 8:18).

Попросіть студентів прочитати Алма 8:19–27. Нехай вони знайдуть доказ того, що Господь відкрив шлях для Алми, щоб він проповідував євангелію в Аммонійзі.

  • Чому Амулек прийняв Алму не так, як інші люди в Аммонійзі? (Див. Алма 8:20).

Прочитайте студентам наведені далі висловлювання. Висловлювання Президента Монсона також доступне на DVD до цього посібника A. Запитайте, як ці висловлювання стосуються пережитого Алмою в Аммонійзі.

Президент Томас С. Монсон, 16-й Президент Церкви, навчав: “Пам’ятайте, що ця робота—не тільки ваша і моя. Це Господня робота, і коли ми виконуємо доручення Господа, … ми маємо право на Господню допомогу. Пам’ятайте, що Господь укріпить ті спини, на які покладено тягарі” (у Conference Report, Apr. 2005, 61; або Ліягона, трав. 2005, с. 56).

Президент Гордон Б. Хінклі (1910–2008), 15-й президент Церкви порадив: “Тягніться до великого потенціалу, що є у вас. Я не прошу вас робити більше, ні ви можете. Сподіваюся, що у вас не виникають гнітючі думки про свою неспроможність. Сподіваюся, що ви не будете ставити для себе недосяжні цілі. Я сподіваюся, що ви просто будете якнайкраще робити те, що можете. Якщо чинитимете так, то побачите, як стаються дива” (Teachings of Gordon B. Hinckley [1997], 696).

  • Як ці висловлювання та розповідь в Алма 8 можуть допомогти вам не лякатися труднощів?

Запросіть кількох студентів поділитися прикладами того, як Господь допоміг їм, коли вони стикалися з труднощами. Під час цього обговорення ви можете зазначити, що Господня допомога часто приходить просто й непомітно, наприклад, це може бути підказка від Святого Духа або добрий вчинок друга.

Прочитайте разом Алма 8:30–31, а потім попросіть студентів знайти, що Господь зробив для Алми, коли той повернувся в Аммонійгу.

  • Що зробив Господь, аби допомогти Алмі ділитися євангелією серед народу Аммогійги?

Поділіться своїм свідченням про Господню силу, яка відкриває шлях навіть тоді, коли, як здається, виконати Його накази просто неможливо. “Гоподь не дає заповідей дітям людським без того, щоб не приготувати шлях для них, аби вони могли виконати те, що Він наказав їм” (1 Нефій 3:7 ).

Алма 9. “Як ви забули традиції ваших батьків”?

Попросіть студентів скласти список якихось навичок або ідей, які молодь іноді відмовляється перейняти від своїх батьків. (Серед відповідей студентів може бути: виконання роботи по господарству, вміння будувати і ремонтувати, навички навчання або заняття музикою).

  • Чому, на вашу думку, деякі люди відкидають цінне знання попередніх поколінь?

Прочитайте зі студентами Алма 9:7–14. Під час читання нехай студенти знайдуть слова або ідеї, які Алма повторював (наприклад, “ви забули” і “не пам’ятаєте”).

  • Що забули аммонійгійці? Чому, на вашу думку, ця забудькуватість призвела до відступництва і злочестивості?

  • Яку користь ви маєте від знання хороших традицій, учень і досвіду попередніх поколінь? Як нам не забувати про ці благословення?

Попросіть студентів прочитати подумки Алма 9:19–22 і визначити, які духовні благословення і досвід мали нефійці до цього. Попросіть студентів розказати, що вони знайшли.

Попросіть студентів прочитати Учення і Завіти 82:3 .

  • Як цей вірш стосується народу Аммонійги?

Попросіть когось із студентів прочитати подумки Алма 9:23–24 і 10:22–23, 27. Попросіть інших студентів слідкувати за читанням, шукаючи попередження про труднощі, які прийдуть до народу Аммонійги, якщо вони не покаються.

  • Які попередження дали Алма і Амулек народу?

  • За словами Алми, чому злочестя народу Аммонійги було гіршим за злочестя ламанійців?

Знову зверніться до Алма 9:19–22, де Алма перераховує деякі з благословень, які колись мали нефійці, і дещо з пережитого ними.

  • Чому корисно пам’ятати про минулий духовний досвід?

Поділіться своїми почуттями стосовно того, наскільки важливо пам’ятати особистий духовний досвід і духовний досвід інших людей з попередніх поколінь. Попросіть студентів дбайливо записувати священні події з їхнього життя в особисті щоденники.

Перед тим як перейти до Алма 11, ви можете зазначити, що Амулек був ідеальним місіонером-напарником для Алми. В Алма 10:4–12 перелічено дещо з його досвіду, що підготувало його до служіння з Алмою. Можна зазначити, що Амулек був певний час малоактивним членом Церкви до того, як став ефективним місіонером. Це може дати надію молодим чоловікам і молодим жінкам, у яких є сумнів, чи здатні вони служити на місії повного дня.

Алма 11:41–46; 12:1–18. Усі люди піднімуться з мертвих і стануть перед Господом, щоб бути судженими

Ця частина уроку дає вам ще одну можливість свідчити, що Спокута Спасителя долає наслідки падіння.

Заздалегідь підготуйте для студентів вказаний далі тест як роздатковий матеріал або покажіть його через проектор. Для кожного твердження нехай студенти напишуть П в разі правильної відповіді або Н в разі неправильної відповіді. Попросіть студентів відповісти на запитання, не користуючись їхніми примірниками Писань.

  1. Коли ми постанемо на суді, то пригадаємо всі наші провини. (Див. Алма 11:43; див. також 2 Нефій 9:14; Алма 5:18).

  2. Усі, хто втратив руки чи ноги у земному житті, матимуть свої відновлені кінцівки, коли будуть воскрешені. (Див. Алма 11:43–44).

  3. Усі помітні каліцтва чи вади будуть усунені, коли ми будемо воскрешені, проте у нас все ж залишаться рубці та інші незначні вади. (Див. Алма 11:43–44; див. також Алма 40:23).

  4. Воскресла людина більше ніколи не помре фізично. (Див. Алма 11:45).

  5. На Останньому суді нас будуть судити виключно за нашими справами. Нічого іншого до уваги братися не буде. (Див. Алма 11:41, 44; 12:14; див. також УЗ 137:9).

  6. Ті, хто закам’яніють серцем проти істини, врешті-решт не знатимуть нічого про таємниці Бога. (Див. Алма 12:9–12).

  7. Останній суд буде радісною подією для всіх людей. (Див. Алма 12:13–14, 17).

(Відповіді: 1-П; 2-П; 3-Н; 4-П; 5-Н; 6-П; 7-Н)

Після того як студенти закінчать цей тест, нехай вони попрацюють індивідуально або в парах, читаючи вказані уривки з Писань і перевіряючи свої відповіді. Потім поставте такі запитання:

  • Як розуміння Воскресіння і того, що буде Останній суд, допомагає нам краще розуміти Спокуту Ісуса Христа?

  • Як правильне розуміння цих учень може впливати на наше повсякденне життя?

Після того як студенти обговорять ці питання, можна запропонувати їм прочитати висловлювання старійшини Далліна Х. Оукса, що на сс. 189 і 190–191 у посібнику для студентів. Ці висловлювання також доступні на DVD до цього посібника B C.

Запропонуйте студентам подумки поміркувати над таким запитанням:

  • Чи є у вашому житті щось таке, що вам потрібно змінити, аби не боятися Останнього суду?

Наполегливо порадьте студентам упокорювати себе у молитві, просити Господа про прощення гріхів і прагнути Його допомоги у подоланні своїх гріхів. Допоможіть їм зрозуміти, що зараз час підготуватися до Воскресіння і Останнього суду (див. Алма 34:32–34 ).

Алма 12:22–37. Бог дав план викуплення, щоб спасти нас із нашого занепалого стану

Заздалегідь можна зв’язатися з одним чи двома студентами і запропонувати їм підготуватися, щоб свідчити про план спасіння і мир, який він приносить у їхнє життя.

До проведення уроку підготуйте роздатковий матеріал з такими запитаннями і посиланнями на Писання:

  1. Якими були деякі з наслідків того, що Адам і Єва скуштували від забороненого плоду? (Див. Алма 12:22, 24).

  2. Що було дано Богом як засіб для усунення наслідків падіння? (Див. Алма 12:25).

  3. Як людей навчали плану спасіння? (Див. Алма 12:28–30).

  4. Що Бог дав людям, щоб вони могли використовувати свою свободу вибору у відповідності до Його плану викуплення? (Див. Алма 12:31–32).

  5. Як ми отримуємо благословення від Спокути Спасителя? (Див. Алма 12:33–37).

Прочитайте наступне висловлювання президента Бойда К. Пекера, діючого Президента Кворуму Дванадцятьох Апостолів:

“Без знання євангельського плану гріх здається природним, невинним, навіть виправданим. Для нас не існує більшого захисту від супротивника, ніж знання істини—знання плану” (Our Father’s Plan [1984], 27).

  • Як же може знання плану Небесного Батька захистити нас від супротивника?

Поясніть, що Алма 12 містить важливі подробиці плану Небесного Батька для Його дітей. Знаючи, що ми будемо грішити, Небесний Батько підготував нам шлях, щоб ми були викуплені і повернулися, щоб жити з ним вічно. Допоможіть студентам з’ясувати, що чим краще вони будуть розуміти план Небесного Батька, тим щасливішими вони будуть.

Роздайте копії роздаткового матеріалу. Нехай кожний знайде відповіді на одне чи два запитання, вказані у цьому матеріалі, і підготується поділитися своїми думками з класом.

Після того як студенти дадуть відповіді на запитання, допоможіть їм обговорити вказані далі дві теми, щоб вони могли поділитися тим, про що дізналися, і застосовувати це вчення у своєму житті повніше.

Тема 1: Алма і Амулек навчали багатьом істинам, що стосувалися викуплення.

Попросіть студентів проглянути уривки з Писань, які вони вивчали сьогодні, і визначити деякі з істин, яких навчали Алма і Амулек. Можна написати відповіді студентів на дошці.

Попросіть студентів вибрати одну з перерахованих істин і пояснити, як знання цієї істини допоможе їм захиститися від супротивника.

Тема 2: Алма сказав, що Бог дав Своїм дітям заповіді “після того як зробив відомим для них план викуплення” (Алма 12:32; курсив додано).

  • Чому, на вашу думку, для людей було важливо дізнатися про цей план до того, як вони отримали заповіді?

Якщо ви пропонували одному чи двом студентам підготуватися, щоб поділитися своїми свідченнями про план викуплення, попросіть їх зробити це тепер. Якщо доречно, ви також можете свідчити самі і запросити свідчити інших студентів.

Роздрукувати