Інститут
Розділ 26: Алма 13–16


Розділ 26

Aлма 13–16

Вступ

Цей блок уривків з Писань надає чудову можливість обговорити план спасіння. Під час обговорення зі студентами Алма 13 допоможіть їм поміркувати про їхнє передземне життя та про обов’язки, які вони, можливо, готувалися отримати у смертному житті. При обговоренні Алма 14 можна нагадати студентам, що у смертному житті вони будуть зустрічатися з труднощами, але зрештою будуть благословенні, якщо залишаться вірними своєму свідченню. Коли студенти, вивчаючи Алма 15, будуть обговорювати, яка зміна сталася із Зизромом, можна привернути увагу до принципу покаяння і головної ролі Ісуса Христа у плані нашого Небесного Батька. У розділі Алма 16 показується, що злочестиві будуть відповідати за свої дії. Разом ці розділи свідчать про Божу справедливість і милість, заохочуючи нас довіряти Йому і Його плану, даному для нашого спасіння.

Вчення і принципи

  • Бог підготував і покликав носіїв Мелхиседекового священства ще від часів заснування світу (див. Алма 13).

  • Бог благословляє тих, хто довіряє Йому у своїх стражданнях (див. Алма 14–15).

  • Ті, хто відкидає євангелію, страждають духовно, а іноді й фізично (див. Алма 16).

Запропонований хід уроку

Алма 13. Бог підготував і покликав носіїв Мелхиседекового священства ще від часів заснування світу

Щоб допомогти студентам зрозуміти різницю між висвяченням наперед і висвяченням, напишіть на дошці такі слова

Висвячення наперед

Якості

Висвячення

Поясніть: у передземному житті Бог висвятив наперед багатьох Своїх вірних синів, щоб вони отримали священство у земному житті, аби допомагати у спасінні людської сім’ї. Додайте до написаного на дошці:

Передземне життя

Передземне життя і земне життя

Земне життя

Висвячення наперед

Якості

Висвячення

Алма 13:3

Aлма 13:3–10

Aлма 13:6–12

УЗ 138:55–56

Авраам 3:22–23

Розділіть клас на три групи. Одній групі дайте завдання вивчити індивідуально уривки з Писань про висвячення наперед, другій групі—уривки з Писань про якості, і останній групі—уривки з Писань про висвячення (зверніть увагу, що деякі вірші стосуються висвячення наперед і якостей або і якостей, і висвячення). Попросіть групи підготуватися, щоб відповісти на запитання про прочитане.

Попросіть когось із студентів прочитати Алма 13:3 вголос. Попросіть когось із студентів, які вивчали, що таке висвячення наперед, відповісти на такі запитання:

  • Як чоловіки у доземному житті доводили, що гідні бути висвяченими наперед, щоб отримати Мелхиседекове священство?

Нехай хтось прочитає вголос УЗ 138:55–56.

  • Що ми дізнаємося з цього уривка про передземне життя і висвячення наперед?

  • Як ці вчення про висвячення наперед можуть позначитися на тому, як ви служите у покликаннях і підтримуєте ваших провідників?

Запропонуйте студентам подумки прочитати Алма 13:3–10. Попросіть когось із студентів, які вивчали якості, відповісти на такі запитання:

  • Відповідно до Алма 13:10, що повинен робити чоловік, аби підготуватися, щоб отримати Мелхиседекове священство?

  • Як віра і покаяння готують чоловіка до отримання Мелхиседекового священства?

Попросіть когось із студентів прочитати Алма 13:11–12. Попросіть когось із студентів, хто вивчав, що таке висвячення, відповісти на такі запитання:

  • Після того як чоловіка висвячено в чин Мелхиседекового священства, що йому потрібно робити, аби залишитися придатним для служіння?

  • Що відбулося завдяки праведності носіїв священства, як це описано в Алма 13:11–12?

Зазначте, що доблесні жінки у передземному світі також були підготовлені до можливостей служити на землі. Запропонуйте класу прочитати висловлювання Президента Спенсера В. Кімбола та старійшини Ніла А. Максвелла, що на сс. 193–194 у посібнику для студентів. Висловлювання старійшини Максвелла також доступне на DVD до цього посібника A.

Алма 13:6, 17–18. Носії Мелхиседекового священства повинні сприяти праведності

Поясніть, що носії Мелхиседекового священства, як вчив Алма, повинні прагнути служити іншим. Попросіть студентів прочитати Алма 13:6, 17–18.

  • Відповідно до Алма 13:6, після того як чоловік отримує Мелхиседекове священство, яким є один з його обов’язків?

  • Відповідно до Алма 13:17–18, що робив Мелхиседек, щоб сприяти праведності?

  • Як у наш час носій священства може сприяти праведності, як це робив у свій час Мелхиседек?

Можна зазначити наступне: у Біблії сказано, що чоловік на ім’я Мелхиседек був “без батька, без матері, без родоводу, не мав ані початку днів, ані кінця життя” (Євреям 7:3). Алма 13:8–9 і Переклад Джозефа Сміта, Євреям 7:3 (у Путівнику по Писаннях) вносять ясність у цей уривок. Там пояснюється, що це священство, а не чоловік, є “без початку днів або без кінця років” (Алма 13:7, 9).

Алма 14–15. Бог благословляє тих, хто довіряє Йому у своїх стражданнях

Попросіть студентів навести з Писань приклади праведних людей, яких переслідували через їхнє свідчення про євангелію. Після того як студенти назвуть кілька прикладів, прочитайте Алма 14:7–11 і 60:13.

  • Які в цих віршах вказано причини, з яких праведним іноді доводиться страждати від рук злочестивих?

Прочитайте слова президента Джеймса Е. Фауста (1920–2007), з Першого Президентства:

“Зараз усі ці страждання і справді можна розглядати як несправедливі, якщо вважати, що зі смертю все закінчується, але це не так. Життя—це не п’єса на одну дію. У ній три дії. Пройшла та дія, коли ми були у передземному житті, тепер ми в дії, яка відбувається, це—наше земне життя, і ми ще будемо в майбутній дії, коли повернемося до Бога. Ми були послані у це життя, щоб бути перевіреними і випробуваними [див. Авраам 3:25]. …

Наші минулі й теперішні страждання, як казав Павло, “нічого не варті супроти тієї слави, що має з’явитися в нас” [Римлянам 8:18] у вічностях. “Бо за великою знегодою приходять благословення. Отже, приходить день, коли вас буде увінчано великою славою” [ УЗ 58:4]. Тож страждання корисні в тому розумінні, що вони допомагають потрапити у целестіальне царство” (у Conference Report, Oct. 2004, 19; або Ліягона, лист. 2004, сс. 19–20).

  • Як свідчення про план спасіння, у т.ч. про передземне і післяземне життя, може полегшити страждання, яких ми зазнаємо у земному житті?

  • Як саме благословляються праведні у їхніх стражданнях?

  • Як ми у час страждань виявляємо свою довіру до Бога?

Нехай студенти порівняють запитання, поставлене в Алма 14:26, із запитанням Джозефа Сміта в Ученні і Завітах 121:3.

  • Відповідно до Алма 14:26, як Алма і Амулек змогли вистояти у своїх стражданнях?

  • Коли пророка Джозефа Сміта було несправедливо кинуто у в’язницю в Міссурі, він поставив запитання, що записане в Ученні і Завітах 121:3. На відміну від Алми і Амулека, його не було негайно звільнено з в’язниці. Що ми можемо дізнатися з Божої відповіді на його молитву? (Див. УЗ 121:7–9; 122:4–9).

  • Як Господь допоміг вам, коли ви проходили через випробування?

У своїх стражданнях і Зизром, і Амулек довіряли Богу. Скажіть, щоб половина класу прочитала Алма 15:5–12, шукаючи, як це було із Зизромом. А інша половина класу нехай прочитає Алма 15:16, 18, шукаючи, як це було з Амулеком.

Попросіть студентів, які читали про Зизрома, відповісти на таке запитання:

  • Як розповідь в Алма 15 показує зростання довіри Зизрома до Господа?

Попросіть студентів, які читали про Амулека, відповісти на такі запитання:

  • Від чого відмовився Амулек заради життя за євангелією і служіння на місії? Як це характеризує Амулека?

  • Які благословення отримали ви, коли присвятили своє життя євангелії і довірилися Господу?

Алма 16. Ті, хто відкидає євангелію, страждають духовно, а іноді й фізично

Напишіть на дошці такі слова:

Люди у дні Ноя

Люди в Содомі і Гоморі

Люди в Єрусалимі у часи Легія

Люди в Аммонійзі

Прочитайте Алма 16:9. Потім приверніть увагу студентів до чотирьох груп людей, які написані на дошці.

  • Що було спільного між цими людьми?

  • Якими можуть бути фізичні й духовні наслідки того, що люди відкидають євангелію?

Допоможіть студентам зрозуміти, що коли люди бувають “впертими у своїй злочестивості” (Алма 9:18), вони зазнають духовного знищення, навіть якщо їм і вдасться уникнути знищення фізичного.

Попросіть студентів прочитати вказане далі висловлювання Президента Уілфорда Вудраффа (1807–1898), четвертого Президента Церкви:

“Якщо й половина цієї Церкви відпаде, цілей Господа це не зруйнує. Що ж до нас самих, то тут справа інша. Багато людей, які отримали євангелію і яким було даровано Святого Духа, відпали, але цим вони зводять на себе прокляття, цим вони самі себе знищують. … Люди можуть впасти, а царство Боже—ніколи, ніколи” (у Conference Report, Apr. 1880, 10).

  • Що саме може допомогти нам уникнути бід, що прийшли до людей в Аммонійзі?

Зазначте, що Господь завжди попереджає людей заздалегідь, ще до того, як прийде знищення (див. Алма 9:18–19; див. також 2 Нефій 25:9).

Aлма 16:16–21. Ми повинні готуватися до Другого пришестя

Попросіть студентів прочитати Алма 16:16–21 і знайти, як Господь готував людей до Свого пришестя.

  • Як ці вірші допоможуть нам підготуватися до Другого пришестя Ісуса Христа самим і допомагати в цьому іншим?

Роздрукувати