Інститут
Розділ 11: 2 Нефій 17–24


Розділ 11

2 Нефій 17–24

Вступ

Завдяки низці дивовижних одкровень, Ісая дізнався про народження і Друге пришестя Спасителя, стан землі в останні дні, мир і радість, які існуватимуть під час Тисячоліття та кінцеву поразку супротивника. У цих одкровеннях, написаних за “спос[обом, у який] пророкували серед Юдеїв” (2 Нефій 25:1), також розповідається про майбутні події у дні Ісаї. Хоча одкровення допомагають нам зрозуміти ситуацію у дні Ісаї, ви можете допомогти студентам зосередитися на їх значенні для останніх днів. Ми можемо читати їх з повною впевненістю, що в них містяться послання для нас в останні дні—послання застереження, миру й надії.

Вчення і принципи

  • Ісус Христос народився, щоб царювати як Князь Миру (див. 2 Нефій 17–18; 19:1–7).

  • Злочестиві будуть знищені під час Другого пришестя (див. 2 Нефій 19:8–21; 20).

  • Зрештою Сатана зазнає невдачі у протидії Богові (див. 2 Нефій 24).

Запропонований хід уроку

2 Нефій 17–24. Ісая пророкував про народження і Друге пришестя Спасителя

Попросіть студентів відкрити їхні Писання на 2-му Нефії 17. Поясніть, що у 2-му Нефій 17–24 містяться пророцтва, які Господь дав через Ісаю. Ці пророцтва стосувалися як часів Ісаї, так і останніх днів. Щоб допомогти студентам зрозуміти це, попросіть їх прочитати на сс. 81–82 посібника для студентів наступне: вступ до 11-го розділу, огляд та історичне тло 2-го Нефія 17–24 та цитату старійшини Далліна Х. Оукса.

Щоб допомогти студентам зрозуміти підтекст пророцтв Ісаї стосовно останніх днів, попросіть їх прочитати короткий зміст розділів 2 Нефій 17–24 (ви можете сказати студентам, що заголовки до розділів у Книзі Мормона написав старійшина Брюс Р. Мак-Конкі з Кворуму Дванадцятьох Апостолів). Запропонуйте їм підкреслювати слова, які стосуються пророцтв про народження і Друге пришестя Ісуса Христа. Попросіть студентів знайти принаймні одне згадування про це в кожному заголовку до розділу і розказати про знайдене. Їх відповіді можуть бути такими:

  1. Ісус Христос народиться (17 розділ).

  2. Він буде каменем спотикання для злочестивих (18 розділ).

  3. Він буде Князем Миру (19 розділ).

  4. Злочестиві будуть знищені при Другому пришесті (розділи 20 і 23).

  5. Господь підніме прапор, щоб зібрати Ізраїль (21 розділ).

  6. Під час Тисячоліття всі люди прославлятимуть Господа (22 розділ).

  7. Зібраний Ізраїль втішатиметься відпочинком і миром під час Тисячоліття (24 розділ).

Свідчіть про народження і Друге пришестя Спасителя та про Його величну роботу в останні дні.

2 Нефій 17–18; 19:1–7. Ісус Христос народився, щоб царювати як Князь Миру

Попросіть студентів скласти якомога більший перелік описових титулів Ісуса Христа. Запишіть їхні відповіді на дошці. Ви можете заохотити їх проглянути Путівник по Писаннях на сс. 80–84, щоб побачити велику кількість титулів і ролей Ісуса Христа. Коли студенти дадуть відповіді, попросіть їх прочитати 2 Нефій 17:14. Додайте до переліка на дошці титул Еммануїл або обведіть його, якщо його вже написано. Спитайте студентів, чи знають вони, що означає назва цього титулу. Якщо ніхто не знає, що вона означає, попросіть їх прочитати визначення слова Еммануїл у Путівнику по Писаннях або на с. 85 у посібнику для студентів.

  • Що означає титул Еммануїл?

Здійснення цього пророцтва відбувається у Новому Завіті в Maтвій 1:18–25. Попросіть студентів прочитати цей уривок.

  • Як здійснилося пророцтво Ісаї про Еммануїла?

  • Коли у своєму житті ви відчували, що Господь є дійсно Еммануїлом або що Він дійсно був з вами?

2 Нефій 19:6–7 є одним з найвідоміших пророцтв про Спасителя. Прочитайте цей уривок класу. Зазначте, що у 6-му вірші згадується п’ять титулів Ісуса Христа.

Напишіть назви цих п’яти титулів на дошці. Розділіть клас на п’ять груп. Попросіть кожну групу добре обдумати значення одного з титулів. Попросіть їх обговорити приклади того, як Ісус Христос виконував ці ролі під час Свого земного служіння, як Він виконує ці ролі зараз і як Він продовжуватиме виконувати їх під час Тисячоліття. Попросіть кожну групу призначити промовця, який підсумує їхні висновки перед усім класом.

  • Як знання про те, що Ісус Христос виконує ці ролі, може вплинути на спосіб нашого життя?

Якщо дозволяє час, попросіть студентів вивчити напам’ять 6-й вірш.

Скажіть студентам про любов, яку ви відчуваєте до Спасителя, і за благословення, які отримуєте кожного дня, завдяки Йому. Ви також можете запросити студентів поділитися їхніми почуттями щодо цього.

2 Нефій 19:8–21; 20. Злочестиві будуть знищені під час Другого пришестя

Попросіть студентів прочитати (або перечитати) короткий зміст розділу 2 Нефій 20. У цьому розділі міститься пророцтво Ісаї про зруйнування Асирії—пророцтво, яке вже здійснилося (див. Путівник по Писаннях, “Хронологія”, сс. 206–209). Втім, коли Ісая пророкував про зруйнування Асирії, він також пророкував про знищення злочестивих в останні дні. Нагадайте студентам про важливість прообразів у розумінні давніх пророцтв (див. 10 розділ цього посібника).

Поясніть, що у дні Ісаї дім Ізраїля було поділено на два царства. Коліна Юди і Веніямина, столицею яких був Єрусалим, утворили царство, яке було відоме як Юдея. Ісая належав до цього царства. Інші десять колін утворили царство на півночі, столицею якого був Сихем, що знаходився у Самарії. Вони стали відомі як царство Ізраїля. Вони також були відомі як Єфрем, оскільки коліно Єфрема було домінантним серед них. У той самий час асирійське царство набувало могутності. (Див. у Путівнику по Писаннях, сс. 206–209 таблицю, в якій наведені деякі історичні події царства Юди та царства Ізраїля).

Напишіть на дошці наступні заголовки і посилання на Писання, але не пишіть пронумеровані відповіді у стовпчиках.

Ізраїльське царство

2 Нефій 19:8–10, 13, 17–20; 20:1–2

Асирія

2 Нефій 20:5–15

  1. Гордість (19:9–10)

  2. Не шукають Господа (19:13)

  3. Лицемірство і злі вчинки (19:17)

  4. Егоїзм і пожадливість (19:19–20)

  5. Відвертання від бідних і нужденних (20:2)

  1. Бажання знищити інших (20:7)

  2. Ідолопоклонство (20:11)

  3. Гордовитість—“пихаті погляди” і хвастощі (20:12–14)

  4. Неспроможність визнати владу Бога (20:15)

Розділіть клас на дві групи. Попросіть одну групу дослідити вірші у першому стовпчику і знайти гріхи царства Ізраїля. Попросіть іншу групу дослідити вірші у другому стовпчику і знайти гріхи асирійців. Відвівши студентам достатньо часу, попросіть їх написати свої відповіді на дошці. Варіанти відповідей наведені вище.

Поясніть, що після більш як 200 років злочестивості, десять колін царства Ізраїля були завойовані асирійцями, які забрали багатьох людей у полон до Асирії. Ці десять колін стали відомими як десять загублених колін.

Асирійці також страждали через наслідки своєї злочестивості. Хоча вони і були могутнім народом, їм так і не вдалося створити стабільний політичний устрій, і зрештою їх підкорили мідяни та вавилоняни.

Знову зверніться до таблиці на дошці. Поставте наступні запитання, щоб допомогти студентам зрозуміти значення пророчих застережень Ісаї стосовно останніх днів:

  • Як ці проступки проявляються сьогодні?

  • Як ми можемо протистояти цим злим схильностям?

Допоможіть студентам зрозуміти, якими будуть наслідки цих проступків в останні дні, попросивши шістьох студентів прочитати наступні вірші: 2 Нефій 20:16, 17, 23, 26, 33, 34. Запропонуйте студентам стежити у власних Писаннях за читанням цих віршів і позначати слова, в яких описуються провіщені вироки.

  • Про які види знищення для злочестивих в останні дні сказав Господь? (Голод, спалення, бичування, винищення, страх, вони будуть відрізані або зрубані, падіння царств).

Попросіть одного зі студентів прочитати 2 Нефій 20:20–22. Потім зверніть увагу студентів на фразу “спиратися на” у 20-му вірші.

Поясніть, що у цьому уривку, слово спиратися означає укріпитися на чомусь, як на фундаменті, або покласти надію на щось чи на когось, або ж довіритися чомусь чи комусь. Нехай той самий студент знову прочитає 20–22 вірші, заміняючи фразу “спиратися на” одним з цих визначень.

  • Як це пояснення допомагає вам зрозуміти ці вірші?

  • Чого навчав Ісая про обминання зла і уникнення майбутніх вироків?

  • Що Господь дав у наші дні, щоб допомогти “спиратися на” Нього?

2 Нефій 21. Стебло, віта і коріння Єссея

Корисну інформацію до цього розділу, див. в Ученні і Завітах 113 та на сс. 89–90 посібника для студентів.

2 Нефій 22. Тисячоліття буде періодом миру й радості, який триватиме тисячу років

Попросіть студентів прочитати (або перечитати) короткий зміст розділу 2 Нефій 22, в якому пояснюється, що цей розділ стосується Тисячоліття. У цьому розділі містяться два вислови подяки. Нехай студенти подумки прочитають 2 Нефій 22.

  • Що говоритимуть праведні під час Тисячоліття відповідно до віршів 4–6?

Зверніть увагу на те, що навіть після руйнівних подій, які передуватимуть Другому пришестю (див. УЗ 45:33, 39–42; 88:87–91; 133:49), люди прославлятимуть Господа за Його великодушність і доброту (див. 2 Нефій 22:1–2; УЗ 133:40–52).

  • За які справи Господа, люди хвалитимуть Його під час Тисячоліття, відповідно до віршів 1–2?

Свідчіть про те, що Тисячоліття дійсно наближається, і про те, як ми з радістю можемо очікувати того часу.

2 Нефій 24. Зрештою Сатана зазнає невдачі у протидії Богові

Намалюйте на дошці наступну таблицю, але у другому стовпчику поки що нічого не пишіть:

2 Нефій 24

Господь:

вірш 1

Змилується над Своїм народом.

вірш 2

Приведе Свій народ в обіцяні їм землі.

вірш 3

Дасть Своєму народові відпочинок від смутку, страху і залежності.

вірш 5

Покладе край владі злочестивих.

Нехай студенти подумки прочитають 2 Нефій 24:1–8 і знайдуть те, що Господь робитиме для Свого народу в останні дні. Надавши студентам достатньо часу, обговоріть ці вірші, запрошуючи їх поділитися знайденим. Записуйте спостереження студентів на дошці. Варіанти відповідей наведені вище.

Попросіть студентів прочитати 2 Нефій 24:12–20 і знайти слова, в яких говориться про кінцеву долю Люцифера.

  • Що станеться з Сатаною згідно з пророцтвом Ісаї?

  • Що стало причиною того, що Сатану було вигнано з доземного світу?

Поділіться своєю вдячністю за знання про те, що Господь переможе і що Сатана зазнає невдачі. Ви також можете запросити студентів свідчити.

Роздрукувати