Інститут
Розділ 6: 1 Нефій 19–22


Розділ 6

1 Нефій 19–22

Вступ

Викладаючи цей урок, ви проводитимете обговорення розділів 1-го Нефія 19–20, де Нефій цитує пророка Ісаю. Вам не треба бути експертом зі слів Ісаї, щоб бути спроможними навчати їм. Якщо ви з молитвою вивчатимете Писання і використовуватимете допомогу, надану в цьому уроці та у посібнику для студентів, то зможете навчати з силою й ентузіазмом (див. “Вступ до писань Ісаї” на сс. 43–45 у посібнику для студентів).

Нефій читав слова Ісаї, щоб “більше переконати їх вірити в Господа, Викупителя їхнього” (1 Нефій 19:23). Розповідаючи про пророцтва Ісаї, Нефій навчав, що хоча в останні дні світ і спіткатимуть лиха, “праведним нема чого боятися”, бо Господь “збереже [їх] Своєю силою” (1 Нефій 22:17). Подумайте як викласти це та інші вчення, які принесуть заспокоєння і зміцнять ваших студентів. Будучи спрямовані Духом, ви можете допомогти студентам побачити свідчення Ісаї про Спасителя і Його справи з домом Ізраїля як у давнину, так і сьогодні.

Вчення і принципи

  • Нефій вів свій літопис з метою переконати інших людей пам’ятати їхнього Викупителя (див. 1 Нефій 19).

  • Ми повинні застосовувати Писання до себе, щоб вони нам були на користь і в науку (див. 1 Нефій 19:23–24).

  • Господь очищає Свій народ у горні страждань (див. 1 Нефій 20).

  • Господь пообіцяв відновити євангелію і зібрати Ізраїль в останні дні (див. 1 Нефій 21:18–25; 22:7–22).

Запропонований хід уроку

1 Нефій 19. Нефій вів свій літопис з метою переконати інших людей пам’ятати їхнього Викупителя

Скажіть студентам подумки прочитати 1 Нефій 19:1–5 і знайти відповіді на наступні питання. Ви можете написати ці запитання на дошці.

  • Скільки комплектів пластин зробив Нефій?

  • Чим відрізнялися між собою ці комплекти пластин?

  • З якого комплекту пластин походить 1 Нефій? Звідки ми це знаємо?

Попросіть одного зі студентів прочитати 1 Нефій 19:6.

  • Після того, як Нефій пояснив призначення малих пластин і їх вміст, про що, за його словами, він збирався писати?

Дайте завдання половині класу подумки прочитати 1 Нефій 19:7–9, а інша половина класу нехай подумки прочитає 1 Нефій 19:10–12. Попросіть студентів визначити, які слова про Спасителя, на їх погляд, є найбільш значущими у призначених їм уривках. Після цього спитайте, чому вони вибрали саме ці слова. Свідчіть про місію Спасителя, як про неї описано в цих віршах.

Попросіть одного зі студентів прочитати 1 Нефій 19:18.

  • З якою метою Нефій записував ці вчення?

  • Що, на вашу думку, означає—пам’ятати Господа? Як Писання допомагають вам пам’ятати про Нього?

Під час цього обговорення ви можете зачитати наступний вислів президента Генрі Б. Айрінга з Першого Президентства:

“Ми дотримуємося завіту пам’ятати Його щоразу, коли збираємо свої сім’ї читати Писання. Вони свідчать про Господа Ісуса Христа, бо вони є і завжди були посланням пророків. Навіть якщо діти не запам’ятають слів, вони запам’ятають істинного Автора, Яким є Ісус Христос” (у Conference Report, April 1998, 87; або Ліягона, лип., 1998, с. 72).

1 Нефій 19:23–24. Ми повинні застосовувати Писання до себе, щоб вони нам були на користь і в науку

Запропонуйте студентам назвати людей з Писань, чий приклад допоміг їм.

  • Чому, на вашу думку, корисно порівнювати себе і свої обставини з людьми і вченнями в Писаннях?

Попросіть одного зі студентів прочитати 1 Нефій 19:23–24. Ви можете зазначити, що 23 вірш є віршем з Писань для опанування .

  • Яким чином ми можемо “застосовувати Писання” до себе?

Стисло напишіть відповіді студентів на дошці. Ви можете використати питання, які містяться на с. 43 посібника для студентів.

Поділіться наступним висловлюванням старійшини Лайонела Кендріка, сімдесятника:

“Ми повинні читати [Писання] так, ніби Господь особисто звертається безпосередньо до нас” (у Conference Report, April 1993, 16; або Ensign, May 1993, 15).

Заохотьте студентів пам’ятати деякі ідеї, записані на дошці, і використовувати їх, коли вони вивчатимуть Писання.

1 Нефій 20. Господь очищає Свій народ у горні страждань

Напишіть на дошці “Господь кого любить, того Він карає” (Євреям 12:6).

  • Що означає карати? (Виправляти через покарання або страждання).

  • Як покарання свідчить про любов Господа до нас?

Напишіть на дошці наступне:

1 Нефій 20:1–8

Підтвердження того, що дім Ізраїля не був вірним Господу

1 Нефій 20:9–17

Свідчення про те, що Господь все ще любив їх і хотів, аби вони були вірними Йому

Розділіть клас на дві групи. Дайте завдання одній групі прочитати 1 Нефій 20:1–8 і знайти підтвердження того, що народ, який належав до дому Ізраїля, не був вірним Господу, коли це одкровення було отримане. Дайте завдання іншій групі прочитати 1 Нефій 20:9–17 і знайти свідчення про те, що Господь все ще любив їх і хотів, аби вони були вірними Йому.

Попросіть студентів з кожної групи поділитися тим, що вони знайшли. Обговоріть відповіді студентів і визначте, як зміст цих віршів можна застосувати в наші дні.

Попросіть студентів прочитати 1 Нефій 20:10.

  • Що може означати фраза “горно страждань”?

  • Як горно страждань може допомогти нам бути вірними Господу?

Дайте студентам достатньо часу на відповіді, а потім прочитайте разом Учення і Завіти 105:5–6.

Попросіть студентів звернути увагу на контраст між 1-м Нефієм 20:10 і 1-м Нефієм 20:18–19. Потім попросіть їх написати власне завершення цього твердження: “Я думаю, що послання з 1-го Нефія 20 для нас сьогодні є: .” Попросіть студентів поділитися своїми відповідями.

1 Нефій 21:1–17. Господь ніколи не забуде нас

1 Нефій 21 містить слова, які відображають бажання Нефія “більше переконати [нас] вірити в Господа, Викупителя [нашого]” (1 Нефій 19:23).

Прочитайте зі студентами 1 Нефій 21:6–13, попросивши їх знаходити символи, які відображають любов Спасителя до нас.

  • У 9-му вірші міститься посилання на звільнення в’язнів Спасителем. Як це може стосуватися і живих, і померлих?

  • Як Господь втішає Свій народ? Як Він виявляє милість до Своїх убогих? (Див. вірш 13).

Попросіть студентів прочитати 1 Нефій 21:14–17.

  • Чому, на вашу думку, люди іноді вважають, що Господь забув про них? Як ви можете скористатися цим уривком, щоб допомогти комусь, хто відчуває себе самотнім або наляканим?

  • Що для вас означає бути накресленим на долонях Спасителя?

Коли студенти обдумуватимуть або обговорюватимуть це питання, ви можете прочитати їм наступне висловлювання старійшини Джеффрі Р. Холланда, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів:

“Христос не забуде дітей, яких Він викупив. Він не забуде завіт, який уклав з ними заради спасіння Сіону. Болісним нагадуванням тієї турботи й завіту служать сліди від римських цвяхів, накреслені на долонях Його рук” (Christ and the New Covenant: The Messianic Message of the Book of Mormon [1997], 84).

  • Що з пережитого допомогло вам пізнати, що Господь не забув вас?

Поділіться своїм свідченням про любов Спасителя.

1 Нефій 21:18–25; 22:7–22. Господь пообіцяв відновити євангелію і зібрати Ізраїль в останні дні

Зверніть увагу на те, що у 1-му Нефії 22 міститься пояснення Нефія щодо слів Ісаї у 1-му Нефії 20–21.

Намалюйте на дошці просту карту світу або покажіть її за допомогою проектора. (Якщо ви вирішите намалювати карту на дошці, ви можете зробити це перед уроком).

Зображення
карта світу

Прочитайте зі студентами 1 Нефій 22:1–2.

Прочитайте зі студентами 1 Нефій 22:3–4.

  • Про що Нефій розповідає в цих віршах?

Переконайтеся в тому, що студенти розуміють, що в цих віршах говориться про розсіяння дому Ізраїля по всьому світу. Щоб краще пояснити це, ви можете провести кілька ліній на карті світу, що зображена вище, від території Ізраїля на північ у різних напрямках. Цими лініями можна зобразити напрямки розсіяння десяти загублених колін, які було уведено на північ близько 722 р. до Р.Х. (див. 2 Царів 18:9–11). Потім проведіть лінію від Ізраїля до Америки. Вона може показувати переселення сім’ї Легія. Після цього проведіть ще одну лінію до Америки, яка представлятиме переселення Мулека і його народу (див. Oмній 1:14–16). Потім проведіть лінію від Центральної або Північної Америки на північ та іншу лінію на захід до Полінезійських островів. Цими лініями можна зобразити можливі переселення Ґаґота (див. Aлма 63:5–9). Допоможіть студентам зрозуміти, що цими лініями представлена дуже невелика частка розсіяння Ізраїля. Попросіть студентів прочитати 1 Нефій 22:3, 5 і визначити, серед яких народів був розсіяний Ізраїль.

  • Чому, за словами Нефія у 1-му Нефії 22:5, Ізраїль був розсіяний?

Попросіть студентів подумки прочитати 1 Нефій 21:22–25. Попросіть їх стисло поділитися їхнім розумінням про це пророцтво. Потім прочитайте зі студентами 1 Нефій 22:6–8.

  • Як Нефій тлумачить пророцтво у 1-му Нефії 21:22–25? (Нефій вбачав пояснення, надане у 1-му Нефії 22:6–8, за частину здійснення пророцтва, про яке згадується у 1-му Нефії 21:22–25).

  • Про який “могутній народ” говориться у 1-му Нефії 22:7? (Ви можете вказати на карті на Сполучені Штати Америки). Що то за “дивовижна робота”, про яку йдеться у віршах 7–8?

Прочитайте наступну цитату Президента Гордона Б. Хінклі (1910–2008), 15-го Президента Церкви:

“Як же я вдячний за дива відновленої євангелії Ісуса Христа. Це справді чудова робота й диво, яке здійснюється силою Всемогутнього заради Його синів і дочок. У цю добу Його роботи ми можемо служити в роботі зі спасіння на користь усього людського роду, включаючи всі покоління синів і дочок Бога, які жили на землі у минулі століття. Це істинна робота” (Teachings of Gordon B. Hinckley [1997], 242).

Прочитайте разом зі студентами 1 Нефій 22:9–10.

  • Яким чином ця “дивовижна робота” благословить “всі коліна на землі”? (Під час обговорення студентами цього питання, ви можете провести на карті лінії, які розходитимуться від Сполучених Штатів Америки, що означатиме те, що євангелію було відновлено у Сполучених Штатах і вона поширилася по всій землі).

  • Що, за словами Нефія у вірші 10, зробить Господь? (Щоб допомогти студентам зрозуміти можливе походження фрази “обнажити Свою руку”, попросіть їх відкрити с. 47 посібника для студентів).

Нефій пояснив як Господь “обнажить Свою руку” або проявить Свою силу “на очах усіх народів”. Для наступного заходу розділіть студентів на три групи. Попросіть кожну групу продивитися дані їм вірші і знайти те, як силу Господа буде явлено народам. Також попросіть їх обговорити побачені ними приклади, які стосуються принципів у цих віршах.

Група 1

1 Нефій 22:11–12, 24–25 (відновлення завітів, виведення Ізраїля з духовного мороку, допомога їм в отриманні знання про те, що Ісус Христос є їхнім Спасителем, підрахунок Його овець і збирання їх в одну отару)

Група 2

1 Нефій 22:14–15, 22–23 (знищення пихатих і злочестивих, які боротимуться проти Сіону)

Група 3

1 Нефій 22:16–21 (збереження Його завітного народу)

Попросіть членів груп поділитися їхніми знахідками одне з одним під час обговорення в класі. Потім поставте такі запитання:

  • Як вчення, які містяться в цих віршах, допомагають вам, коли ви думаєте про майбутнє?

  • Яким чином особиста праведність захищає вас від багатьох труднощів у світі?

Свідчіть про благословення, які ми отримуємо, коли збираємося в домі Ізраїля в останні дні і дотримуємося наших завітів.

Роздрукувати