Інститут
Розділ 36: Геламан 5–9


Розділ 36

Геламан 5–9

Вступ

У розділах 5–9 книги Геламана розповідається про труднощі людей, які стали гордовитими, втратили шлях і стали злочестивими. В них також говориться про силу, яка приходить до тих людей, які залишаються праведними, вірними і відданими Небесному Батьку, навіть коли інші безконтрольно порушують заповіді і принципи спасіння. Студенти можуть здобути силу з прикладу Нефія і Легія, а також тих, хто повірив у їхні слова і вчення. Вони можуть бачити, що можливо жити за євангелією і любити Небесного Батька навіть коли їх оточено впливом світу. Вони можуть “пам’ята[ти], що на камені нашого Викупителя, Який є Христос, Син Бога, [вони] повинні побудувати свій фундамент” (Геламан 5:12), і вони можуть навчитися “дивити[ся] на Сина Бога з вірою” (Геламан 8:15).

Вчення і принципи

  • Ми захищаємо своє життя від зла, будуючи на фундаменті Христа (див. Геламан 5:1–14).

  • Віра в Ісуса Христа і покаяння змінюють серця й приносять спокій (див. Геламан 5:14–52).

  • Сатана є творцем усієї неправедності (див. Геламан 6).

  • “Якщо ви не покаєтеся, то ви загинете” (див. Геламан 7; 8:1–12).

  • Усі пророки свідчать про Ісуса Христа і Його Спокуту (див. Геламан 8:13–23).

Запропонований хід уроку

Геламан 5:1–14. Ми захищаємо своє життя від зла, будуючи на фундаменті Христа

Попросіть одного зі студентів прочитати Геламан 5:2. Приверніть увагу студентів до фрази “дозріли для знищення”. Покажіть класу якийсь фрукт, який став гнилим. Поясніть, що так само, як перестиглий фрукт зрештою стає гнилим, люди стають зіпсованими, коли вони “дозріють у беззаконні” (Етер 2:9).

Напишіть на дошці Геламан 5:2–3; 6:37–40. Попросіть студентів прочитати ці вірші про себе й визначити, яким чином нефійський народ “дозрі[вав] для знищення”. Запросіть студентів поділитися своїми знахідками.

Нехай студенти самостійно прочитають Геламан 5:4–13. Запропонуйте їм виділяти слово пам’ятати в різних дієвідмінах щоразу, коли воно зустрічається у цих віршах. Запитайте студентів, чому, на їхню думку, Геламан використав це слово кілька разів. Ви можете запропонувати їм прочитати вислів Президента Спенсера В. Кімбола на с. 273 посібника для студентів.

  • Які дії допомагатимуть нам кожного дня пам’ятати Спасителя і наші завіти?

Нехай студенти повернуться до віршів 5–13 і визначать, що саме Геламан спонукав пам’ятати своїх синів. Ви можете написати відповіді студентів на дошці. Запропонуйте студентам поміркувати про те, яким чином можна застосувати пораду Геламана в їхньому житті. Наступний перелік показує кілька прикладів, які можуть виділити студенти.

Геламан спонукав своїх синів пам’ятати:

  1. Виконувати заповіді (див. вірш 6).

  2. Що їх було названо на честь чоловіків, які подали приклад добрих діянь (див. вірші 6–7; для інформації про те, як імена великих людей у минулому можуть надихати нас жити праведно, див. вислів Президента Джорджа Альберта Сміта на сс. 272–273 посібника для студентів).

  3. Свідчення царя Веніямина про Ісуса Христа (див. вірш 9; див. також Мосія 2–5).

  4. Що немає ніякого іншого засобу для спасіння, окрім як через викупительну кров Ісуса Христа (див. вірш 9).

  5. Що Спаситель викупляє людей від їхніх гріхів на “умовах покаяння” (вірші 10–11).

  6. Що вони повинні будувати фундамент свого життя на Ісусі Христі (вірш 12).

Нехай студенти прочитають Геламан 5:14.

  • Як діяли Нефій і Легій, пам’ятаючи пораду Геламана?

  • Як пам’ять про ці вчення може допомогти нам?

Для того, аби допомогти студентам запам’ятати Геламан 5:12 , покажіть їм великий камінь і запитайте, що з ним станеться, якщо хтось залишить його на вулиці під час бурі. Прочитайте Геламан 5:12. Тоді покажіть їм жменьку піску і запитайте, що може статися з нею під час бурі.

  • Чим спокуси Сатани схожі на бурю?

  • Як камінь можна порівняти з Ісусом Христом?

  • Що, на вашу думку, означає будувати фундамент на камені Ісуса Христа? Яке обіцяння дав Геламан своїм синам, якщо вони будуватимуть на цьому камені?

  • Як те, що ми будуємо наше життя на вченнях Христа, допомагає нам встояти проти бур Сатани і життєвих випробувань?

Поділіться таким висловлюванням старійшини Рассела М. Нельсона, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, (можливо, вам доведеться пояснити, що слово підпора є синонімом слова фундамент):

“Навіть міцний фундамент не зможе запобігти життєвим проблемам. Свавільні діти спричиняють страждання батьків. Деякі розбиті сім’ї вже ніколи не будуть разом. Статева дезорієнтація не має виправдання. Часом подружні пари з якоїсь причини не благословенні дітьми. Навіть сьогодні “винуваті і злочестиві залишаються непокараними за їхні гроші” [див. Геламан 7:5]. Багато що здається несправедливим.

Проте, маючи надійні підпори, в нас є більше шансів отримати небесну допомогу, навіть якщо постають запитання, на які важко відповісти. …

Хоча ми не знаємо всього, та знаємо, що Бог живе і любить нас. [Див. 1 Нефій 11:16–17]. Стоячи на тому надійному фундаменті, ми можемо просити допомоги й знайти силу, щоб знести важкі тягарі життя” (Ліягона, лип. 2002, с. 84).

Запропонуйте студентам подумки обміркувати такі запитання:

  • Які щоденні вчинки допомагають вам будувати життя на фундаменті Ісуса Христа? Що ви можете робити краще, аби бути певними, що будуєте своє життя на Його надійному фундаменті?

Поділіться вашим свідченням про Ісуса Христа як про наш надійний фундамент. Поділіться вашими думками про те, як ми можемо будувати на Його фундаменті.

Геламан 5:14–52. Віра в Ісуса Христа і покаяння змінюють серця й приносять спокій

Поділіться таким висловом старійшини Річарда Г. Скотта, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів:

“Плодом істинного покаяння є Боже прощення, яке відкриває двері, щоб отримати всі завіти і обряди, доступні на цій землі, і насолоджуватися благословеннями, що приходять через них. Коли покаяння є повним і людину очищено, приходить нове бачення життя і його славетних можливостей” (Ліягона, лист. 2004, с. 17).

Під час того як студенти читатимуть і обговорюватимуть розповідь у розділі Геламан 5, попросіть їх знайти доказ “нов[ого] бачення життя” у тих, хто відгукнувся на проповідування Нефія і Легія.

Прочитайте зі студентами Геламан 5:14–19. Під час вашого читання попросіть студентів знайти відповіді на такі запитання:

  • Що, згідно з цими віршами, сприяло успіху Нефія і Легія у проповідуванні покаяння?

  • Що сталося в результаті їхнього проповідування?

Запросіть студентів поділитися своїми знахідками.

  • Як істинне покаяння змінює серце людини й приносить спокій?

Покажіть ілюстрацію Нефія і Легія на с. 141.

Розкажіть студентам короткий зміст подальших подій з Геламан 5, попросивши їх прочитати короткий зміст розділу, починаючи зі слів: “Нефій і Легій навертають багатьох людей і їх ув’язнено”. Тоді розділіть клас на п’ять груп і призначте кожній групі один з наступних уривків з Писань із супроводжуючими їх запитаннями. Ви можете написати ці запитання заздалегідь на аркушах паперу.

Зображення
Легій і Нефій в полум’яному оточенні

Художник Джеррі Томпсон, © IRI

Група 1

Геламан 5:20–26

  • Якщо ми вірні нашим завітам, які з благословень можуть бути схожими на “стовп вогню”, що оточує нас?

  • Як ці “стовпи вогню” можуть допомогти нам сповнитися мужністю у важкі часи?

Група 2

Геламан 5:27–34

  • Що відчували ті, хто були у “хмарі темряви”? Як це почуття може вплинути на наші зусилля іти вперед з вірою?

  • Як послання, виголошене “спокійним голосом цілковитої лагідності”, допомогло їм здолати хмару темряви? В який спосіб ми чуємо те ж саме послання сьогодні?

Група 3

Геламан 5:35–39

  • Обличчя Нефія і Легія сяяли під час того, як вони розмовляли з ангелами. Як у наші дні ті, хто отримує небесні послання, стають для нас схожими на світло?

  • Подумайте про знайомих вам людей, які, здається, сяють у світі зростаючої темряви. Якими якостями вони володіють?

Група 4

Геламан 5:40–44

  • Про що хотіли дізнатися люди, які були у хмарі темряви?

  • Як відповідь Амінадава на їхнє запитання подає зразок тим, хто прагне вийти з духовної темряви?

  • Що, згідно з віршем 44, є результатом звернення до Господа з вірою і покаянням?

Група 5

Геламан 5:45–52

  • Який ми знаходимо доказ у віршах 45–52 того, що навернені дійсно отримали “нове бачення життя”, за висловом старійшини Скотта? Як ми можемо отримати подібні благословення?

  • Що, згідно з віршем 47, визначається як джерело миру? (Див. також Moсія 4:3).

Після того як у студентів було достатньо часу відповісти на призначені їм запитання, запропонуйте їм поділитися своїми відповідями.

На завершення цієї частини уроку запропонуйте студентам поміркувати над тим, як би вони завершили такі висловлювання:

Завдяки тому, що я сьогодні вивчав, я знаю…

Завдяки тому, що я сьогодні вивчав, я відчуваю…

Завдяки тому, що я сьогодні вивчав, мені хочеться…

Геламан 6. Сатана є творцем усієї неправедності

Поясніть, що Геламан 5:14–52 може бути прикладом побудови на камені Ісуса Христа. Подібним чином Геламан 6 може сприйматися як приклад побудови на піщаній основі. Викладаючи цей блок з Писань, переконайтеся, що студенти розуміють, що Сатана є творцем усієї описаної нестабільності.

Прочитайте зі студентами Учення і Завіти 93:37–39. Ви можете запропонувати, аби вони поставили цей уривок перехресним посиланням до Геламан 6:21.

  • Що, згідно з Учення і Завітами 93:37, ми здатні зробити, маючи світло та істину?

  • Що дозволяє Сатані забрати від нас світло та істину?

Попросіть студентів прочитати подумки Геламан 6:9–17.

  • Яким чином любов до матеріального достатку може призвести нас до втрати світла та істини євангелії?

Попросіть студентів швидко продивитися Геламан 6:17–40 і визначити тенденції, які призвели до поширення темряви або злочестивості серед нефійців. Зверніть особливу увагу на вірші 27–30, 35 та 40. Попросіть їх поділитися своїми знахідками.

Нехай студенти прочитають Геламан 6:1–4, 20, 36–37, аби порівняти поведінку нефійців з поведінкою ламанійців.

  • Що у час великої злочестивості серед нефійців дало змогу ламанійцям духовно процвітати?

  • Чим відрізнялися вчинки ламанійців і нефійців?

  • Чим відрізнялися ставлення та дії ламанійців і нефійців по відношенню до Ґадіантонових розбійників?

Завершіть цю ідею для навчання читанням Учення і Завітів 50:23–25. Ви можете запропонувати студентам поставити до цього уривка перехресні посилання: Геламан 6:21 і Учення і Завіти 93:37–39.

Геламан 7; 8:1–12. “Якщо ви не покаєтеся, то ви загинете”

Прочитайте зі студентами Геламан 7:1–9, 22–24.

  • Що, згідно з цими віршами, призвело до великого оплакування Нефієм?

  • Що, за визначенням Нефія, є єдиним способом для нефійців уникнути “повного знищення”?

Прочитайте зі студентами Геламан 8:1–9.

  • Яким чином люди відреагували на слова Нефія?

  • Чому, на вашу думку, люди, які винні у гріхах, на слова істини іноді реагують зі злістю? Які духовні наслідки такої поведінки?

Завершіть читанням вислову старійшини Ф. Бертона Говарда на с. 275 посібника для студентів.

Геламан 8:13–23. Усі пророки свідчать про Ісуса Христа і Його Спокуту

Ця ідея для навчання зосереджена на свідченні, виголошеному Нефієм, а не на дивовижних обставинах навколо цього. Якщо студенти не знайомі з розповіддю про пророче оголошення Нефієм убивства головного судді й визначення вбивці, ви, за бажанням, можете призначити одного зі студентів заздалегідь, щоб розповісти події, описані в книзі Геламана, розділи 8–9.

Поділіться таким висловом старійшини Рассела М. Нельсона, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, (також доступний на DVD до цього посібника A):

“Коли ви читаєте Книгу Мормона, зосередьтеся на головній постаті цієї книги—з першого розділу по останній—на Господі Ісусі Христі, Сині живого Бога.

…Великі пророки Книги Мормона—своїми власними способами і у свій час—свідчили про божественність Господа Ісуса Христа. Серед них були брат Яреда, Зинок, Неум і Зинос. Свідчення про Ісуса Христа, які передрікали Його народження у Віфлеємі, були також записані зі слів царя Веніямина, Авінадія, Алми старшого, Алми молодшого, Амулека, синів Мосії, полководця Моронія, братів Нефія і Легія та Самуїла Ламанійця. В послідовності пророчих проголошень, яка здається нескінченною—в свідченнях “ус[іх] свят[их] пророк[ів]” [Кн. Якова 4:4] “за дуже багато тисяч років до Його пришестя” [Геламан 8:18]—Книга Мормона урочисто заявляє, що Ісус є Христос, наш Спаситель і Викупитель” (Ліягона, січ. 2000, с. 69).

Допоможіть студентам усвідомити, що, як і багато інших пророків, Нефій ризикував своїм життям, свідчачи про Ісуса Христа і Його Спокуту.

Попросіть одного зі студентів прочитати Геламан 8:13–15.

Запропонуйте студентам подивитися на картинку із зображенням Мойсея і мідяного змія на с. 276 посібника для студентів. Ви також можете попросити їх прочитати Числа 21:5–9 та 1 Нефій 17:41.

  • Усе, що потрібно було зробити ізраїльтянам для того, аби зцілитися—це подивитися на мідяного змія. Але багато хто не дивився “через простоту того шляху” (1 Нефій 17:41). Що це за “прості” вчинки, які нас просять виконувати і які виявляють віру в Ісуса Христа?

  • Чому іноді ми вагаємося виконувати те, що здається надто простим?

  • Із Геламан 8:15 ми дізнаємося, що мідяний змій був прообразом, або символом, Ісуса Христа і Його Спокути. Яким чином ми можемо “дивити[ся] на Сина Бога з вірою”?

Нехай студенти прочитають подумки Геламан 8:16–23.

  • Яке враження справили на вас свідчення цих пророків?

  • Що, на вашу думку, у вірші 23 може допомогти нам зрозуміти, чому, незважаючи на загрозу переслідування, небезпеки і смерті, ці пророки свідчили про Спасителя?

  • Як читання або слухання свідчень пророків зміцнює наше свідчення? (Див. УЗ 46:13–14).

Поділіться вашими думками і почуттями про те, як дані пророками свідчення, поради і заповіді допомагають нам дізнатися, як “дивити[ся] на Сина Бога з вірою” і “жити, аж до того життя, яке вічне” (Геламан 8:15).

Намалюйте на дошці наведену нижче таблицю, залишаючи незаповненими рядки під назвою “Характерні риси пророків”. Запропонуйте студентам прочитати вірші, вказані в таблиці ліворуч. Тоді попросіть їх вийти до дошки й записати, які характерні риси пророків вони знайшли. Далі вказані можливі відповіді разом з кількома перехресними посиланнями, які студенти можуть зазначити у своїх примірниках Писань.

Писання

Характерні риси пророків

Геламан 7:17–19

Вони завжди навчають покаянню (див. також Етер 9:28; УЗ 6:9; 11:9).

Геламан 7:29

Їхнє послання йде від Господа (див. також Амос 3:7; УЗ 1:38).

Геламан 8:1, 4, 7

Їхнє послання часто викликає гнів у злочестивих (див. також 1 Нефій 16:1–3).

Геламан 8:13–16

Вони завжди свідчать про Ісуса Христа (див. також Кн. Якова 7:11).

Геламан 8:24

Існують інші докази на підтримку їхнього послання (див. також Алма 30:44).

Геламан 8:27–28

Вони пророкують або розповідають про те, що іншим невідомо (див. також Мосія 8:17).

Роздрукувати