Інститут
Розділ 50: Eтер 1–5


Розділ 50

Eтер 1–5

Вступ

Старійшина Джеффрі Р. Холланд, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, сказав, що досвід, здобутий братом Яреда, коли він побачив Спасителя, “є одним з найвеличніших моментів, записаних в історії людства, і напевно одним з найвеличніших моментів, про які є записи стосовно віри людини. Через цей досвід брат Яреда завжди вважатиметься одним з найвеличніших пророків Бога” (Christ and the New Covenant: The Messianic Message of the Book of Mormon [1997], 17). У цих розділах докладно розповідається про благословення, які отримали перші яредійські поселенці внаслідок віри й молитов брата Яреда. Коли студенти вивчатимуть і обговорюватимуть Eтер 1–5, вони можуть проаналізувати їх власні молитви і подумати про благословення, які приходять завдяки вірі в Господа. Цей блок Писань завершується інформацією про появу Книги Мормона і свідків, обраних свідчити про неї.

Вчення і принципи

  • Молитви вірних можуть принести божественне скерування і визволення (див. Eтер 1:34–43; 2:5–25).

  • Господь вимагає від нас робити все можливе для вирішення наших проблем (див. Eтер 2:16–25; 3:1–5).

  • Велика віра може привести нас у присутність Господа (див. Eтер 3–4).

  • Господь призначив трьох свідків свідчити про Книгу Мормона (див. Eтер 5).

Запропонований хід уроку

Eтер 1:34–43; 2:5–25. Молитви вірних можуть принести божественне скерування і визволення

Ще до початку уроку напишіть на дошці наступне:

Чому Господь відповідав на молитви брата Яреда?

Що означає бути людиною, яку “щедро благословив Господь”?

На прохання Яреда, брат Яреда “волав до Господа”. У чому може бути різниця між воланням до Господа і промовлянням молитов?

Запросіть студентів розповісти про ті часи, коли вони стикалися з труднощами і отримували допомогу завдяки щирій молитві. Подякуйте їм і поясніть, що сьогодні вони досліджуватимуть подібну історію в житті брата Яреда.

Попросіть одного зі студентів прочитати Eтер 1:33. Потім попросіть іншого студента стисло описати події, які відбувалися біля Вавилонській башті.

  • Про що б ви найбільше переживали стосовно цього розсіяння людей і сплутання мови, якби були там?

Напишіть на дошці Eтер 1:34–43. Нехай студенти подумки прочитають ці вірші і знайдуть відповіді на три запитання, записаних на дошці. Коли вони прочитають, попросіть їх відповісти.

Щоб допомогти студентам застосувати ці принципи в їхньому житті, попросіть їх виконати друге “Запропоноване завдання” на с. 377 у посібнику для студентів. Під час цієї вправи поставте їм наступні запитання:

  • Як ми можемо покращити свої молитви?

  • Яким чином наш послух Богові впливає на наші молитви? Якої шкоди нашим молитвам завдає неслухняність?

Попросіть одного зі студентів прочитати Eтер 2:14 і перше речення у вірші 15.

  • Яке зло вчинив брат Яреда?

  • Чого ми можемо навчитися з цих віршів?

  • Чому Бог хоче, щоб ми часто приходили до Нього в молитві?

Напишіть на дошці слово карати. Прочитайте Учення і Завіти 95:1 і попросіть студентів знайти причини, чому Господь соромить або карає нас. Допоможіть студентам зрозуміти, що Бог карає, тому що любить. Ви також можете запросити студентів прочитати висловлювання старійшин Джеффрі Р. Холланда та Ніла А. Максвелла, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, на сс. 372–373 у посібнику для студентів. Свідчіть про силу молитви і благословення, які ми можемо отримати завдяки їй.

Eтер 2:16–25; 3:1–5. Господь вимагає від нас робити все можливе, щоб розв’язувати особисті проблеми

Попросіть студентів подумки прочитати Eтер 2:18–19. Запропонуйте їм знайти три проблеми, з якими брат Яреда звернувся до Господа.

  • Назвіть ці три проблеми. (У барках не було світла, люди не знали, куди пливти, і вони не знали, як їм постачати повітря, яким би вони могли дихати в барках).

Поясніть, що наш Небесний Батько відповідає на молитви у різні способи. Після цього запросіть одного зі студентів прочитати Eтер 2:20.

  • Як Господь відповів на запитання стосовно нестачі повітря в барках?

Попросіть ще одного студента прочитати Eтер 2:22–25.

  • Про що брат Яреда дізнався стосовно того, як правити барками? (Людям не потрібно було турбуватися про те, щоб правити барками. Господь мав спрямовувати їх у морі, посилаючи вітри та “гори хвиль”. Див. також Eтер 6:4–8).

  • Що Господь сказав стосовно забезпечення барок світлом?

  • Чого ми можемо навчитись завдяки вимозі Господа, щоб брат Яреда знайшов рішення цієї проблеми? (Відповіді можуть бути такими: Господь очікує, що ми використовуватимемо свою свободу вибору, розум та віру; Він кладе на наші плечі певну відповідальність; і, що іноді Він хоче, аби ми самі планували щось, що дозволить нам зростати).

Попросіть когось із студентв прочитати для класу Eтер 3:1–5.

  • Що зробив брат Яреда, щоб забезпечити барки світлом?

Під час обговорення цього питання, студенти можуть дати такі відповіді: Брат Яреда вивчив проблему. Він знайшов рішення, приготувавши камінці, але він не міг зробити так, щоб вони сяяли. Для цього йому потрібна була допомога Господа. Після цього він повернувся назад до Господа, щоб затвердити свій план.

Попросіть студентів прочитати висловлювання Президента Гарольда Б. Лі на с. 373 у посібнику для студентів.

  • Як ви можете застосувати цю пораду у своєму житті?

Eтер 3–4. Велика віра може привести нас у присутність Господа

Нехай студенти в класі по черзі прочитають по одному-два вірші з Eтер 3:6–14.

  • Віра брата Яреда привела його в присутність Господа. Яке схоже обіцяння маємо і ми в Eтер 4:7?

Намалюйте на дошці наведену нижче таблицю:

Що робив брат Яреда?

Що маємо робити ми?

Дайте одній половині класу завдання прочитати Eтер 3:4–26 і знайти те, що робив брат Яреда і що дозволило йому побачити Спасителя. Попросіть їх також пригадати його вчинки, про які записано в Eтер 1–2. Призначте іншій половині класу прочитати Eтер 4:4–19 і знайти дані нам Моронієм поради робити те, що “розірве… завісу зневіри” (вірш 15). Ви можете пояснити, що слово розривати використано тут у значенні видалити, а завіса—це покрив, який приховує щось. Фразою “завіса зневіри” показано те, як зневір’я може відокремити нас від Бога.

Надавши студентам достатньо часу для дослідження, спитайте їх про те, що вони знайшли. Напишіть їхні відповіді на дошці.

  • Що схожого ви помітили в обох стовпчиках?

Попросіть одного зі студентів прочитати Aлма 19:6.

  • Як було скинуто “завісу зневіри” з розуму Ламонія? (Відповіді студентів додайте у правий стовпчик таблиці на дошці).

Попросіть одного зі студентів прочитати Учення і Завіти 67:10.

  • Яку додаткову пораду Господь дав нам, щоб допомогти розірвати завісу зневіри? (Відповіді студентів додайте у правий стовпчик таблиці на дошці).

Запропонуйте студентам подумати над тим, як порада на дошці може допомогти їм стати ближче до Господа. Ви можете попросити їх записати їхні ідеї.

Складіть своє свідчення про те, що виявляючи віру в Господа, ми поступово все краще бачимо Його план для нашого життя. Господь пообіцяв, що в тому разі, якщо ми житимемо праведно, виявлятимемо віру в Нього і дотримуватимемося наших завітів, прийде день, коли ми зможемо побачити Його, і жити в Його присутності.

Нехай студенти індивідуально або в парах дослідять Eтер 3:6–15. Попросіть їх скласти перелік євангельських істин, про які дізнався або в яких переконався брат Яреда під час перебування в присутності Господа. Вони можуть позначити місця, в яких говориться про ці істини, у своїх Писаннях. Надавши студентам достатньо часу для цього, запросіть їх поділитися знайденим. Ви можете записати їхні відповіді на дошці.

Відповіді можуть бути такими, як:

  • Господь зодягнеться в плоть і кров (вірш 6).

  • Господь викупить нас від Падіння (вірш 13).

  • Ісуса Христа було підготовлено від заснування світу (вірш 14).

  • Вічне життя приходить через Спасителя (вірш 14).

  • Ісус є Батьком і Сином (вірш 14).

  • Вірні стануть синами і дочками Христа (вірш 14).

  • Ніхто і ніколи не бачив Господа так, як бачив Його брат Яреда (вірш 15).

  • Бог створив людину за Своїм власним образом (вірш 15).

Якщо у студентів є питання щодо вірша 14, ви можете звернути їхню увагу на інформацію стосовно Moсія 15:1–7 на с. 154 у посібнику для студентів. Якщо у студентів виникають питання відносно вірша 15, ви можете порекомендувати їм висловлювання старійшини Джеффрі Р. Холланда на сс. 374–375 у посібнику для студентів.

  • Як розповідь про брата Яреда допомагає нам у зміцненні нашого свідчення?

Eтер 5. Господь призначив трьох свідків свідчити про Книгу Мормона

Попросіть студентів прочитати Eтер 5:2–4, Учення і Завіти 5:11–15 та Учення і Завіти 17:1–6 і поставити перехресними посиланнями між ними.

  • Як звали трьох свідків Книги Мормона?

Запросіть студентів відкрити вступ до Книги Мормона. Попросіть одного зі студентів прочитати Свідчення трьох свідків.

Прочитайте наступні слова пророка Джозефа Сміта, які він сказав своєму батькові й матері невдовзі після події за участю Трьох свідків:

“Батьку! Мамо! … ви не уявляєте, який я щасливий! Господь зробив так, що пластини були показані ще трьом, окрім мене, які також побачили ангела і муситимуть свідчити про істинність того, що я казав, бо вони самі знають, що я не обманюю людей. І в мене таке відчуття, наче з мене звалився страшний тягар, який був ледь не більший за такий, що я міг би знести. Але тепер вони візьмуть частину ноші на себе, і через це моя душа радіє, що я більше не буду самотнім в цьому світі!” (процитовано з Учення Президентів Церкви: Джозеф Сміт [2007], с. 128).

  • Чому, на ваш погляд, подія, в якій брали участь Три свідки, зробила пророка Джозефа таким щасливим?

Попросіть студентів прочитати Eтер 5:2–4 і позначити там чотирьох різних свідків Книги Мормона. (Інформацію стосовно цих свідків, див. на с. 376 у посібнику для студентів).

Нехай студенти прочитають висловлювання старійшини Далліна Х. Оукса на с. 376 у посібнику для студентів. Це висловлювання також доступне на DVD до цього посібника A.

  • Як ви можете бути свідком про Книгу Мормона?

  • Як ваше свідчення про Книгу Мормона може вплинути на інших людей?

Завершіть урок своїм свідченням про Книгу Мормона.

Роздрукувати