Інститут
Розділ 39: 3 Нефій 1–7


Розділ 39

3 Нефій 1–7

Вступ

Багато паралелей існує між часом, який передував появі Христа в Америці, та часом, який передує Його Другому пришестю. Наприклад, спостерігалося зростання злочестивості перед приходом Господа в Америку, але й багато людей залишилися вірними. Ви і ваші студенти можуть бути серед тих, хто залишаються вірними, незважаючи на зростаючу злочестивість перед Другим пришестям Господа. Коли студенти будуть знайомитися з умовами і подіями, описаними в цих розділах, які мають аналогії з умовами і подіями останніх днів, вони зможуть краще підготуватися до відданого життя.

Вчення і принципи

  • Ознаки і дива є нагородою праведним і проголошують пришестя Спасителя (див. 3 Нефій 1:4–23).

  • Учні Ісуса Христа живуть згідно з ученнями Спасителя (див. 3 Нефій 5:13–15).

  • Цілковите навернення дозволяє нам витерпіти до кінця (див. 3 Нефій 6–7).

Запропонований хід уроку

3 Нефій 1–7. Історія нефійців має багато спільного з нашим часом

Попросіть студентів прочитати вислів Президента Езри Тефта Бенсона на с. 292 посібника для студентів. Нехай студенти прочитають короткий зміст розділів 3 Нефій 1–7 і знайдуть аналогії з нашим часом. Запропонуйте студентам поділитися своїми знахідками. У ході обговорення допоможіть студентам побачити посилення спротиву з боку Сатани перед пришестям Спасителя. Поясніть, що вивчаючи 3 Нефій 1–7 і застосовуючи вміщені там принципи, ми можемо зрозуміти ознаки пришестя Спасителя до нефійців і підготуватися до Його Другого пришестя.

3 Нефій 1:4–23. Ознаки і дива є нагородою праведним і проголошують пришестя Спасителя

Попросіть студентів назвати людей у Писаннях, які бачили великі дива завдяки їхній вірі.

  • Як диво може зміцнити праведного?

Запропонуйте комусь із студентів прочитати 3 Нефій 1:4–9.

  • Незважаючи на те, що серед людей мали місце багато великих ознак і див, яка причина була висунута злочестивими для переслідування праведних?

  • Чому ознаки, як правило, не переконують злочестивих змінитися? (Див. УЗ 63:7–11).

Попросіть студентів прочитати про себе 3 Нефій 1:10–14.

  • Що, як сказав Спаситель, Він покаже світу завдяки Своєму пришестю у світ? (Див. вірші 13–14. Він покаже, що здійснить усе, про що говорили пророки і все, що Він зробив відомим від заснування світу).

  • Як здійснення пророцтв зміцнює віру?

Нехай один зі студентів прочитає 3 Нефій 1:15–21.

  • Чому, на вашу думку, невіруючі спочатку відреагували страхом, а не вірою?

  • Ознаки народження Спасителя дали на землю світло з небес. Чому світло є доречною ознакою пришестя Ісуса Христа у світ?

  • Як віра в Спасителя приносить світло в життя людей?

Прочитайте 3 Нефій 1:22–23.

  • Що принесло мир на землю після ознак народження Спасителя?

Запропонуйте студентам прочитати 3 Нефій 1:8.

  • Чого цей вірш навчає про те, як ми повинні чекати ознак в наші дні?

  • Що, на вашу думку, означає “постійно чека[ти]”?

  • Як “постійн[е] чека[ння]” може допомогти нам підготуватися до Другого пришестя Ісуса Христа?

Допоможіть студентам зрозуміти, що вони не можуть “постійно чекати”, якщо не знають або не розуміють, чого вони чекають. Заохочуйте їх під час вивчення Писань продовжувати шукати пророцтва про Друге пришестя Ісуса Христа і звертати особливу увагу на події, записані у книзі 3 Нефій, як на зразок того, що відбуватиметься в останні дні.

Прочитайте і обговоріть 3 Нефій 1:4–9. Попросіть студентів поміркувати про те, як би вони відреагували, якщо б схожа погроза була зроблена святим останніх днів сьогодні. Попросіть їх обдумати такі запитання:

  • Чи залишилися б ви вірними?

  • Чи були у вас випадки, які зміцнювали ваші зусилля залишатися вірними?

3 Нефій 3. Праведні не бояться того, що можуть зробити злочестиві

Перед тим, як викладати 3 Нефій 3, ви можете підсумувати розповідь з останньої частини 3 Нефій 1 і всього розділу 3 Нефій 2, зокрема:

Після того як люди побачили дивовижні ознаки народження Спасителя, Сатана почав розповсюджувати “брехню… серед людей”, проте “більшість людей повірила і була навернена до Господа” (3 Нефій 1:22). Однак протягом кількох років багато людей, особливо “молоде покоління” почали “все менше і менше дивуватися ознаці або дивові з небес, так що вони стали закам’янілими серцем і сліпі розумом своїм, і перестали вірити всьому тому, що вони чули і бачили” (3 Нефій 1:30; 2:1). “Через злочестивість народу Нефія і значні їхні суперечки і розколи, Ґадіантонові розбійники отримали багато переваг над ними” (3 Нефій 2:18).

Запропонуйте студентам продивитися лист Ґіддіангія до Лахонеуса у 3 Нефій 3:1–10. Попросіть їх пошукати вислови Ґіддіангія, які той використовував, намагаючись залякати або висунути погрози Лахонеусу.

  • Як Сатана використовує схожі стратегії сьогодні?

  • Яка була реакція Лахонеуса, згідно з віршами 11–12, на цей лист?

Напишіть на дошці Підготовка Лахонеуса і Сучасні аналогії. Попросіть студентів опрацювати вірші 12–25 і дізнатися, як саме підготувалися Лахонеус і його народ, аби бути в безпеці. Нехай студенти напишуть знайдене ними на дошці під заголовком Підготовка Лахонеуса. Тоді нехай члени класу запропонують під заголовком Сучасні аналогії шляхи того, як кожний вид підготовки можна застосувати в наші дні. Після того як вони напишуть свої відповіді, дошка може виглядати приблизно так:

Підготовка Лахонеуса

Сучасні аналогії

Молилися про силу

Молитися про силу

Лахонеус закликав людей до покаяння

Провідники Церкви закликають нас до покаяння

Будували міцні укріплення

Формувати сильні свідчення

Зібрав людей в одне місце

Збиратися разом для зміцнення; збиратися в Суботній день

Зібралися всередині своєї землі

Уникати небезпечного оточення

Зібрали провізію для людей

Готувати все необхідне

3 Нефій 5:13–15. Учні Ісуса Христа живуть згідно з ученнями Спасителя

Попросіть одного зі студентів прочитати 3 Нефій 5:13.

Напишіть на дошці учень Христа.

  • Яка, згідно з цим віршем, роль учня Христа? Яким чином ми можемо виконувати цю роль?

Під час того як студенти обговорюють це запитання, попросіть їх звернутись до с. 295 посібника для студентів. Ви можете записати їхні відповіді на дошці. (Зверніть увагу на те, що, за визначенням, учень—це послідовник [див. УЗ 41:5]. Однак коли Мормон називав себе учнем, він, можливо, мав також на увазі своє особливе покликання провідника з апостольською владою, як у дванадцятьох нефійських учнів з 3 Нефій 12:1. У 3 Нефій 5:13 Мормон проголошує, що йому була дана влада проголошувати слово Господа серед людей).

  • Що, згідно з 3 Нефій 5:14–15, спонукало і спрямовувало Мормона у його роботі?

Попросіть студентів прочитати Учення і Завіти 4:3–5, аби допомогти їм зрозуміти, що ми також можемо отримати покликання бути учнями.

  • Що потрібно для того, аби бути “поклика[ними] до роботи” чи, іншими словами, бути учнем?

  • Що робить нас правомочними для цієї роботи?

Запросіть кількох студентів поділитися своїми почуттями або свідченням про те, що для них означає бути учнями Христа.

3 Нефій 6–7. Повне навернення дозволяє нам витерпіти до кінця

Запропонуйте студентам відкрити вислів старійшини Річарда Г. Скотта на с. 298 посібника для студентів. (Цей вислів також доступний на DVD до цього посібника A. Якщо ви будете використовувати DVD, продивіться цей відеоуривок заздалегідь, щоб ви знали, коли слід натискати на “паузу” для обговорення).

Запропонуйте студентам прочитати (або прослухати) перші три абзаци цього вислову. Перед тим як почати читати, попередьте студентів, що їм потрібно буде відповісти на такі запитання:

  • Чим навернені відрізняються від ненавернених?

  • Чим навернення відрізняється від здобуття свідчення про істину?

Попросіть студентів тримати в пам’яті свої відповіді на ці запитання під час вивчення і обговорення 3 Нефій 6–7.

Попросіть одного зі студентів прочитати 3 Нефій 5:1–3. Попросіть студентів підібрати слова, які описують нефійців протягом згаданого в цих віршах періоду. Тоді запросіть одного зі студентів прочитати 3 Нефій 7:7–8, де говориться про обставини людей через шість років після цього. Попросіть студентів підібрати слова, щоб описати, якими стали нефійці через шість років. Напишіть на дошці:

Ніщо не могло стати людям на заваді процвітання, окрім…

(див. 3 Нефій 6:4–5, 10–18, 20, 23, 27–30)

Попросіть студентів опрацювати ці вірші і знайти слова або фрази, які визначають духовні перешкоди людей. Запишіть їхні відповіді на дошці. Допоможіть їм усвідомити, що хоча ці люди колись повірили, їхні неправедні вчинки призвели до того, що вони забули свої свідчення й повернулися до злочестивості.

Знову зверніться до слів старійшини Річарда Г. Скотта з посібника для студентів або на DVD. Попросіть студентів прочитати (або прослухати) останній абзац. Нехай студенти визначать найголовніші складові повного навернення, яке захистить їх від того, аби стати жертвою суспільних чинників, які руйнують віру.

Спонукайте студентів підтримувати у своєму житті цикл навернення, виявляючи віру в Ісуса Христа, каючись і залишаючись послідовними у своїй слухняності. Ви можете завершити свідченням про те, як ці принципи принесли благословення у ваше життя.

Роздрукувати