Інститут
Розділ 24: Алма 5–7


Розділ 24

Алма 5–7

Вступ

Алма, проповідуючи людям в Зарагемлі, нагадав їм: кожний з них стане перед Господом, щоб бути судженим. Навчаючи на цьому уроці, ви можете привернути увагу до запитань і поради Алми, які допомагають нам старанніше підготуватися до входження в Господню присутність. Зокрема, ви можете допомогти студентам зрозуміти, що у нас відбувається зміна серця, коли ми повертаємося від гріха до праведності. Можна закликати їх відкласти від себе кожний гріх, який з легкістю заступає їм дорогу, і показати їхньому Богові, що вони бажають покаятися (див. Алма 7:15).

Вчення і принципи

  • Зміна серця дає нам можливість підготуватися до входження у присутність Господа (Aлма 7:15).

  • Ісус Христос перетерпів “страждання, і спокуси всякого роду”, щоб спасти нас від гріха і смерті та допомогти нам пройти через труднощі земного життя (див. Алма 7:7–13).

  • Щире покаяння дає нам розвивати в собі риси, притаманні Христу (див. Алма 7:14–24).

Запропонований хід уроку

Алма 5. Зміна серця дає нам можливість підготуватися до входження у присутність Господа

Розпочніть, поставивши студентам такі запитання:

  • Чим може страшити смерть декого з людей?

  • Чим може страшити людей те, що вони постануть на суді перед Господом?

  • Що, на вашу думку, дає людині відчувати себе підготовленою до зустрічі з Богом?

Відповіді студентів можна написати на дошці. Після обговорення класом нехай студенти, кожний окремо, вивчать Алма 5:6–13. Попросіть їх знайти, що відбулося з батьком Алми і його послідовниками.

  • Як Алма описав своє навернення?

  • Відповідно до Алма 5:11–13, що привело до цієї “могутньої зміни” серця? Що підтримувало цю могутню зміну?

Напишіть на дошці наступне:

Алма 5:14–19, 26–31

Людина зі зміненим серцем …

Нехай студенти вивчать вірші, вказані на дошці. Попросіть їх, відповідно до вказаних вами віршів, закінчити це речення на аркуші паперу. Наведені далі приклади допоможуть вам направляти студентів у виконанні цієї вправи.

Людина зі зміненим серцем …

Отримала Божий образ у виразі свого обличчя (див. вірш 14).

Виявляє “віру у викуплення Того, Хто створив [нас]” (вірш 15).

Знає, що її діяння на землі були праведними (див. вірш 16).

Дайте студентам достатньо часу для виконання вправи, а потім попросіть їх поділитися тим, як вони закінчили це речення.

Прочитайте класом Алма 5:33–35, 48, 50–51, 57, досліджуючи вчення Алми про те, що ми повинні зробити, аби “підвести очі на Бога … з щирим серцем і чистими руками” (вірш 19), коли ми увійдемо у Божу присутність.

  • Що вражає вас в ученнях Алми у цих віршах?

Завершіть свідченням про те, що Бог готовий виявити до всіх нас Свою милість і що покаяння допоможе нам стати освяченими настільки, що ми зможемо жити в Його присутності.

Aлма 7:7–13. Ісус Христос перетерпів “страждання, і спокуси всякого роду”, щоб спасти нас від гріха і смерті та допомогти нам пройти через труднощі земного життя

Попросіть студентів уявити, що вони—місіонери і що хтось, кого вони тільки-но зустріли, запитав: “Що Ісус Христос зробив для мене?”

Дайте студентам стисло розказати, як би вони відповіли. Потім попросіть їх індивідуально прочитати Алма 7:7–13, звертаючи увагу на те, що підтвердить чи розширить їхні відповіді, що прозвучали спочатку. Виділіть для цього достатньо часу, а потім запросіть їх розповісти, що вони дізналися. (Серед їхніх відповідей може бути: Господь має силу зробити все; Він перетерпів біль, страждання, недуги і спокуси всякого виду, щоб мати цілковите співчуття до наших слабкостей; Він помер, щоб бути здатним розірвати пута смерті; Він має силу врятувати нас від наших гріхів).

  • Якими словами у цих віршах неодноразово наголошується, що Спаситель розуміє наші труднощі?

Нехай студенти знайдуть і позначать слова “візьме на Себе” і “будучи у плоті”. Поясніть: у цих віршах слово плоть стосується фізичного тіла Спасителя, а також смертного життя та нашої занепалої природи. Допоможіть студентам зрозуміти, що Спаситель спустився нижче всього, аби Він міг знати, як допомогти нам у труднощах смертного життя. Попросіть когось із студентів прочитати слова старійшини Ніла А. Максвелла, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, що на сс. 182–183 у посібнику для студентів.

  • Як це знання допоможе нам у подоланні труднощів земного життя?

Нехай студенти прочитають висловлювання старійшини Джеффрі Р. Холланда, що на сторінці 183 у посібнику для студентів (також доступне на DVD до цього посібника A). Коли студенти роздумують, що означає отримувати допомогу від Спасителя, попросіть їх замислитися над таким запитанням:

  • Коли Спаситель допоміг вам у час ваших випробувань чи спокус?

Запропонуйте студентам написати у своїх щоденниках про любов і доброту Спасителя та Його прагнення допомогти їм. Згадуючи про випадки, коли вони отримували божественну допомогу, вони будуть зміцнюватися, щоб долати труднощі, які виникають у них тепер, і труднощі, які чекають на них у майбутньому.

Алма 7:14–24. Щире покаяння дає нам розвивати в собі риси, притаманні Христу

Заздалегідь підготуйте роздатковий матеріал, який містить запитання стосовно Алма 7:14–24, які подано далі. Залиште достатньо місця між запитаннями, щоб студенти могли написати відповіді, які знайдуть.

  • Що Алма закликав людей “відкласти від себе”?

  • Відповідно до обіцянь Алми народу в Гедеоні, за яких умов вони отримають вічне життя?

  • Що дізнався Алма через “явлення Духа” про цей народ?

  • Що відчував Алма стосовно народу в Гедеоні?

  • Як би ви описали людину, в якій збудилося відчуття її обов’язку перед Богом?

  • Які ми матимемо риси, якщо будемо йти “невинними перед [Богом]”?

  • Який висновок ви зробите з того, що дізналися з Алма 7:14–24?

  • Які кроки вам потрібно зробити, щоб розвинути в собі риси, притаманні Христу?

Прочитайте слова президента Дітера Ф. Ухтдорфа, з Першого Президентства:

“Йти за Христом означає стати подібним до Нього. Учитися з Його характеру. Ми, духовні діти Небесного Батька, маємо потенціал втілювати Христові риси у своєму житті і характері. Спаситель запрошує нас дослідити Його євангелію, живучи за Його вченнями. … Якщо ми будемо розвивати у своєму житті Христові риси, крок за кроком, вони “понесу[ть нас] наче на орлиних крилах” (УЗ 124:18)” (у Conference Report, Oct. 2005, 107–8; або Ліягона, лист. 2005, сс. 102–103).

  • Чому, на вашу думку, риси, притаманні Христу, розвиваються поступово?

Поясніть: порада Алми народу в Гедеоні може допомогти нам розвинути риси, притаманні Христу.

Роздайте всім студентам підготовлений вами роздатковий матеріал. Попросіть їх, щоб вони окремо або в парах дослідили Алма 7:14–24, щоб відповісти на запитання в роздатковому матеріалі. Допоможіть їм зрозуміти, як порада Алми народу в Гедеоні може допомогти нам стати більше схожими на Христа.

Після того як студенти виконають завдання, запросіть кількох з них поділитися своїми висновками з класом. Потім попросіть кожного поміркувати над таким запитанням:

  • На якій вказівці Алми вам потрібно зосередитися у вашому старанні ставати більше схожими на Христа?

Свідчіть про істини, які ви обговорювали зі студентами. Закличте студентів дотримуватися вчень Алми, каючись у своїх гріхах і розвиваючи риси, притаманні Христу, щоб вони у належний час могли отримати піднесення.

Роздрукувати