Інститут
Розділ 9: 2 Нефій 9–10


Розділ 9

2 Нефій 9–10

Вступ

Коли Нефій упорядковував свій літопис, він включив до нього дві проповіді свого брата Якова. У першій проповіді, яка займає 2 Нефій 6–9, Яків свідчить про силу Спокути Спасителя викупити нас від духовних і фізичних наслідків Падіння. У другій проповіді, яка міститься у 2-му Нефії 10, Яків знову говорив про викуплення. Провістивши про розсіяння юдеїв, він поділився посланням надії для всіх людей завдяки благодаті Спасителя. Він заохотив нас такими словами: “давайте пам’ятати [Ісуса Христа], і відкиньмо наші гріхи, і не будемо опускати голови наші, бо ми не знехтувані” (2 Нефій 10:20).

Вчення і принципи

  • Спокутою всіх людей викуплено від Падіння і уготовлено шлях для праведних успадкувати царство Бога (див. 2 Нефій 9:5–21, 41, 46).

  • Наше ставлення і вчинки визначають, чи отримаємо ми повноту благословень Спокути (див. 2 Нефій 9:21–54).

  • Коли члени дому Ізраїля вірять в Ісуса Христа, їх долучають до Його завітного народу (див. 2 Нефій 10).

Запропонований хід уроку

2 Нефій 9:5–21, 41, 46. Спокутою всіх людей викуплено від Падіння і уготовлено шлях для праведних успадкувати царство Бога

До початку уроку підготуйте на дошці матеріал для цього розділу.

Поясніть, що 2 Нефій 9—це розділ, який дає одне з найкращих пояснень щодо Спокути в усіх Писаннях. Вивчаючи цей розділ, студенти можуть здобути глибше розуміння вчення про Спокуту.

Розділіть клас на чотири групи. Призначте кожній групі студентів один з чотирьох блоків посилань на Писання з дошки. Вони можуть прочитати вірші одне одному вголос або прочитати їх подумки. Після цього вони повинні обговорити відповіді на запитання у завданні. Нехай кожна група вибере промовця, який представлятиме їхні відповіді перед класом. Запропонуйте студентам позначати важливі для них уривки в особистих Писаннях, коли вони слухатимуть відповіді кожної групи. (Виконання цього заходу може зайняти кілька хвилин).

Група 1

2 Нефій 9:7–13, 19; див. також Aлма 42:9; Геламан 14:15–18

  • Що сталося б з нашими тілами, якби не було Спокути? Що сталося б із нашими духами?

  • Що таке фізична смерть? Що таке духовна смерть?

  • Як Спокута допомагає нам подолати фізичну і духовну смерть?

  • Чому, на вашу думку, Яків назвав фізичну і духовну смерть “жахливою потворою”?

Група 2

2 Нефій 9:12–16, 41, 46

  • Що ви дізнаєтеся про Суд, коли читаєте і обдумуєте ці вірші?

  • Хто буде нашим останнім суддею? (Див. також Іван 5:22).

  • Якою буде реакція злочестивих, коли їх судитимуть?

Група 3

2 Нефій 9:5–7

  • Чому смерть і воскресіння є важливими елементами у плані Бога?

  • Що таке “перше покарання”, згадане у 2-му Нефії 9:7? Яким чином Спокута долає його наслідки?

Група 4

2 Нефій 9:16–21

  • Що для вас означає витерпіти хрести світу?

  • Які благословення обіцяні праведним завдяки Спокуті?

  • Яків навчав, що Ісус Христос зніс страждання всіх людей. Як це знання впливає на ваші почуття до Спасителя? Як воно вплинуло на ваше життя?

На завершення цієї вправи ви можете попросити студентів поділитися їхніми почуттями стосовно вчень Якова. Ви можете підсумувати те, що відчували студенти у своєму свідченні про ці вчення.

Щоб допомогти студентам зосередитися на Спокуті Ісуса Христа, ви можете попросити їх поділитися їхніми улюбленими рядками з улюблених причасних гімнів.

2 Нефій 9:21–54. Наше ставлення і вчинки визначають, чи отримаємо ми повноту благословень Спокути

Вчення Якова у 2-му Нефії 9 допомагають нам зрозуміти, як наше ставлення і вчинки впливають на нашу здатність отримати всі благословення Спокути. Певні вчинки й ставлення допомагають нам прийти до Христа, тоді як інші заважають нам наблизитися до Нього.

Щоб допомогти студентам розкрити ці вчинки і ставлення, роздайте їм по аркушу паперу. Попросіть їх скласти свої аркуші навпіл. На одній половині паперу нехай вони напишуть Відокремлення від Христа. На іншій половині нехай напишуть Наближення до Христа. Запросіть їх прочитати 2 Нефій 9:21–54 і скласти перелік ставлення і вчинків, зображених в цих віршах, які підпадають під ці дві категорії. Ви можете попросити студентів працювати в парах. Ви також можете заохотити їх позначити знайдене і записане ними на папері також і в їхніх Писаннях.

За кілька хвилин попросіть студентів поділитися їхніми знахідками. Щоб допомогти їм обдумати знайдене і застосувати у житті, поставте деякі або всі наступні запитання. Ви також можете підготувати власні запитання стосовно цих самих віршів або стосовно інших віршів у завданні для читання.

  • Як принципи і обряди у віршах 23–24 стосуються нашої здатності отримувати благословення Спокути?

  • Що, на вашу думку, означає марнувати дні свого випробування у вірші 27? (Ви можете звернути увагу на те, що наше смертне життя іноді називають “днями нашого випробування”, тобто часом перевірки). Чому Господу неприємно, коли ми марнуємо свої дні?

  • Як ми можемо застосовувати у житті пораду, яка міститься у віршах 28–29 , коли прагнемо знання і здобуття освіти? Як ми можемо застосовувати пораду у вірші 30, коли намагаємося утримувати себе і свою сім’ю? Див. вірші 42–43, які стосуються цієї самої теми. Чому нам потрібно визнавати себе “нерозумними перед Богом”?

  • Що, на вашу думку, означає бути глухим або сліпим, як сказано у віршах 31–32? Що ми можемо робити, аби наші духовні вуха й очі відкрилися?

  • Яків висловився проти тих, хто поклоняється ідолам (див. вірш 37). Наведіть сучасні приклади поклоніння ідолам. Чому, на ваш погляд, диявол “утішається”, коли люди поклоняються ідолам?

  • Що, на вашу думку, означає мати “плотські помисли”? (2 Нефій 9:39). Як таке ставлення заважає нам прийти до Христа? Що, на вашу думку, означає мати “духовні помисли”? Як таке ставлення допомагає нам прийти до Нього? (Ви можете дати студентам час вивчити напам’ять друге речення з 2-го Нефія 9:39. Після цього попросіть одного або кількох студентів розповісти це речення напам’ять).

  • У віршах 50–51 Яків говорить про втамування нашої спраги і вгамування нашого голоду. Як ці слова пов’язані з нашими зусиллями прийти до Христа?

  • Як ці вірші можуть вплинути на нас у прийнятті важливих рішень?

Попросіть студентів продивитися їхні списки і визначити щось, що він або вона робитимуть, аби більш повно насолоджуватися благословеннями Спокути.

2 Нефій 10. Коли члени дому Ізраїля вірять в Ісуса Христа, їх долучають до Його завітного народу

Навчивши людей про особисте, індивідуальне викуплення (див. 2 Нефій 9), Яків завершив свою проповідь. Він сказав людям, що наступного дня “проголо[сить їм] решту [своїх] слів” (2 Нефій 9:54). Коли він знову навчав людей, то повернувся до теми, якій навчав на початку своєї першої проповіді: викуплення дому Ізраїлевого. Він говорив про майбутнє юдеїв в Єрусалимі, про свій народ і про іновірців, які житимуть в Америці. Цей розділ також слугує вступом до писань Ісаї в 2-му Нефії 12–24.

Попросіть одного зі студентів прочитати 2 Нефій 10:3–6. У цих віршах міститься пророцтво Якова про мешканців Єрусалима.

  • Що, відповідно до цих віршів, призведе до розсіяння Ізраїля після земного служіння Спасителя?

Попросіть іншого студента прочитати 2 Нефій 10:7–8.

  • Що має статися серед членів дому Ізраїля до того, як вони зможуть повернутися в землі їхнього успадкування?

  • Яку роль виконують у збиранні Ізраїля місіонери повного дня?

  • Як ми можемо допомагати у збиранні Ізраїля?

Коли студенти обговорюватимуть ці питання, ви можете попросити їх прочитати висловлювання старійшини Брюса Р. Мак-Конкі на с. 72 у посібнику для студентів і висловлювання старійшини Рассела М. Нельсона на с. 72 у посібнику для студентів. Цитата старійшини Нельсона також доступна на DVD до цього посібника A.

Яків продовжив описання чисельних подій, які супроводжуватимуть збирання Ізраїля в останні дні. Напишіть на дошці наступні посилання. Попросіть студентів переписати їх на аркуш паперу.

2 Нефій 10

Попросіть студентів самостійно прочитати всі посилання і підсумувати вчення Якова власними словами. (Деякі студенти можуть спитати про пророцтво Якова у віршах 10–12 стосовно того, що не буде ніяких царів. Їм може здатися, що це пророцтво суперечить пізнішим записам у Книзі Мормона, де говориться про таких царів, як: Мосія, його син Веніямин та син Веніямина—Мосія. Зверніть їхню увагу на те, що нефійські царі були ізраїльтянами, а не іновірцями. Пророцтво Якова стосувалося іновірців останніх днів, а не царів їхньої доби).

За кілька хвилин попросіть студентів поділитися тим, що вони знайшли у кожному посиланні. У них може виникнути кілька думок стосовно кожного уривка.

Попросіть одного зі студентів прочитати 2 Нефій 10:22–25.

  • Які істини в цих віршах можуть допомогти нам “звесел[ити наші] серця”? (вірш 23). Чому ці істини є важливими для вас?

  • Коли Яків повелів народу “примир[ити]ся з волею Бога” (вірш 24), то заохочував їх узгодити їхню волю з волею Бога. Що, можливо, нам слід зробити сьогодні, щоб примиритися з волею Бога?

  • Чому важливо пам’ятати, що навіть після того, як ми старанно працювали, щоб примиритися з волею Бога, то отримуємо спасіння лише завдяки Його благодаті?

Свідчіть про Спокуту Ісуса Христа та про інші принципи, які обговорювали студенти під час цього уроку. Розкажіть про свої почуття стосовно того, як ці істини благословили ваше життя.

Роздрукувати