Інститут
Розділ 56: Мороній 10


Розділ 56

Мороній 10

Вступ

В останньому свідченні Моронія він закликає нас зважити на три принципи. По-перше, він пише про важливість особисто прийти до пізнання істинності Книги Мормона. Завершуючи курс вивчення Книги Мормона, ви можете допомогти студентам подумати про їхнє свідчення про Книгу Мормона. Чи молилися вони, щоб дізнатися чи істинна ця священна книга? Чи зміцнилося їхнє свідчення?

По-друге, Мороній наголошує на прагненні духовних дарів, які Небесний Батько дарує Своїм вірним дітям. Коли студенти вивчатимуть і обговорюватимуть цей принцип, то зможуть побачити різноманітність і обсяг доступних їм духовних дарів.

І, нарешті, Moроній закликає нас “прийти до Христа”, щоб ми могли стати “досконалими в Христі” і “святими, незаплямованими” (Moроній 10:32–33).

Вчення і принципи

  • Якщо ми питаємо з вірою, Бог являє нам істинність Книги Мормона силою Святого Духа (див. Moроній 10:1–7).

  • Господь дає духовні дари вірним (див. Moроній 10:8–30).

  • Коли ми приходимо до Христа, Спокута вдосконалює нас (див. Moроній 10:30–33).

Запропонований хід уроку

Moроній 10:1–7. Якщо ми питаємо з вірою, Бог являє нам істинність Книги Мормона силою Святого Духа

Поясніть, що в Moроній 10 міститься останнє послання Моронія. У першій частині послання говориться про отримання свідчення про Книгу Мормона. Попросіть одного зі студентів прочитати Moроній 10:3–5 або процитувати його по пам’яті.

  • У чому полягає роль людини в пошуках свідчення відповідно до цих віршів?

  • Що означає мати “щире серце”? Що означає мати “справжній намір”?

  • У чому полягає роль Святого Духа у допомозі нам в отриманні свідчення?

  • Як Дух може свідчити нам?

  • Як обіцяння Моронія може залишатися актуальним для нас навіть тоді, коли ми вже отримали свідчення про Книгу Мормона?

Поділіться історією президента Бойда К. Пекера з посібника для студентів про те, як він здобув свідчення про Книгу Мормона (див. сc. 412–413; див. також DVD до посібника для студентів A).

  • Про що нас навчають у Moроній 10:3–5 стосовно отримання або зміцнення свідчення?

  • Чому, за словами президента Пекера, коли ми прагнемо отримати свідчення, може бути не розумним очікувати яскравої духовної події?

  • Президент Пекер навчав: “Якщо ви будете живити [свідчення], воно зростатиме; а якщо не будете живити, воно зів’яне” (у Conference Report, Apr. 2005, 7; або Ліягона, трав. 2005, с. 8). Що, на ваш погляд, означає живити свідчення? Чому свідчення в’яне, якщо ми не живимо його?

Щоб детальніше обговорити те, як ми здобуваємо і зміцнюємо свідчення завдяки вивченню Книги Мормона, поділіться висловлюванням старійшини Брюса Р. Мак-Конкі на с. 413 посібника для студентів і цитатою Президента Гордона Б. Хінклі на с. 413. Висловлювання старійшини Мак-Конкі також доступне на DVD до цього посібника B.

Запросіть студентів розповісти про те, що вони робили, щоб отримати свідчення про Книгу Мормона.

Moроній 10:8–30. Господь дає духовні дари вірним

Поясніть, що у своєму останньому свідченні Мороній навчав про важливість дарів Духа. Напишіть на дошці наведені далі посилання на Писання:

Moроній 10:9–18

УЗ 46:13–25

1 Коринтянам 12:8–11

Розділіть учнів на три групи. Попросіть кожну групу прочитати один з уривків з Писань, написаних на дошці. Нехай кожна група знайде у своєму уривку згадувані дари Духа. Призначте одного зі студентів з кожної групи написати відповіді його групи на дошці.

  • Що схожого ви бачите між цими трьома списками? Чим вони відрізняються?

Поясніть, що існує набагато більше духовних дарів, крім тих, які згадані в цих розділах. Попросіть одного зі студентів прочитати висловлювання старійшини Марвіна Дж. Ештона на с. 414 у посібнику для студентів.

Попросіть студентів розповісти про моменти, коли вони бачили, як будь-який з цих дарів приносив людям користь.

Ви можете зазначити, що Мороній навчав про те, що духовні дари приходять до кожної людини відповідно до її волі (див. Moроній 10:17). Подібно до всіх благословень, духовні дари також приходять відповідно до волі Господа (див. 3 Нефій 18:20; Moроній 7:33). Господь сказав в одкровенні, що ми повинні щиро прагнути цих дарів (див. УЗ 46:8).

  • Чому це є правильним прагнути дарів Духа? Що, на ваш погляд, нам потрібно робити, щоб прагнути їх?

Нехай студенти прочитають Moроній 10:19–20, 24 і знайдуть причини того, чому іноді дари Духа буває забрано у людей.

Якщо у студентів є питання стосовно духовних дарів, якими Господь може поділитися з ними, запропонуйте їм прочитати сс. 414–415 у посібнику для студентів.

Мороній 10:30–33. Коли ми приходимо до Христа, Спокута вдосконалює нас

Напишіть на дошці Подія, що відбувається лише один раз і Процес, що триває все життя.

  • Що означає фраза “приходити до Христа”?

Зверніть увагу студентів на слова, написані на дошці, і запросіть їх подумати над таким запитанням:

  • Чи є прихід до Христа разовою подією, чи процесом, що триває все життя?

Напишіть на дошці наступні імена (або за бажанням напишіть імена інших людей з Книги Мормона):

  • Енош

  • Народ царя Веніямина

  • Алма молодший

  • Цар Ламоній

  • Батько царя Ламонія

  • Зорамійці

  • Які разові події допомогли кожному з цих людей або груп людей прийти до Христа?

  • Що, на ваш погляд, свідчить про те, що для цих людей чи груп людей прихід до Христа був справою всього життя?

Попросіть студентів прочитати Moроній 10:30, 32–33.

  • Що нам радив робити Мороній, щоб ми могли бути “досконалими в Христі”?

  • Як у вірші 33 описано досконалих у Христі людей? (Відповіді можуть бути такими: “освячені в Христі”, “відпущення гріхів ваших” і “святими, незаплямованими”).

  • Як ми можемо не забувати духовні події нашого життя, які допомогли нам “прий[ти] до Христа і вдосконал[итися] в Ньому”?

Попросіть студентів поділитися прикладами того, як Книга Мормона допомогла їм наблизитися до Спасителя і прагнути бути “досконалими в [Ньому]”.

Мороній 10:27, 34. Останнє свідчення Моронія

Нехай студенти прочитають Moроній 10:27, 34.

  • В якому сенсі слова Моронія линуть, ніби він говорить з праху?

Нехай студенти прочитають 2 Нефій 3:18–20 і поставлять цей уривок перехресним посиланням до Moроній 10:27.

  • Якби ви писали своє свідчення про Книгу Мормона людям в нашу добу, щоб ви їм написали?

Попросіть, щоб кожен студент написав своє свідчення про Книгу Мормона на останній сторінці посібника для студентів або в особистому щоденнику. Ви також можете запропонувати студентам свідчити про Книгу Мормона під час наступних зборів посту і свідчень. І, нарешті, скористайтеся можливістю поділитися своїм особистим свідченням про Книгу Мормона. Заохотьте студентів зробити вивчення Книги Мормона завданням на все життя.

Роздрукувати