Інститут
Розділ 5: 1 Нефій 16–18


Розділ 5

1 Нефій 16–18

Вступ

Господь допомагав сім’ї Легія протягом усієї їхньої подорожі пустинею і через океан. Коли студенти вивчатимуть цю розповідь про подорожування, то знаходитимуть приклади великої віри і трагічної непокори. Вони побачать, що Бог зміцнював праведних і пом’якшував серця злочестивих. Ви можете допомогти студентам зрозуміти, що випробування і благословення в їхньому житті подібні до випробувань і благословень, які мала сім’я Легія. Ви можете заохотити їх слідувати спонуканням, які йдуть від Святого Духа, з Писань, від праведних батьків і провідників священства.

Вчення і принципи

Запропонований хід уроку

1 Нефій 16; 18:12–15, 21–22. Господь скеровує Своїх вірних слуг

Зображення
компас

Покажіть компас (або його зображення).

Попросіть одного зі студентів стисло пояснити призначення компасу. Нехай інший студент прочитає 1 Нефій 16:10 та Алма 37:38.

  • Чим Ліягона подібна до компасів, яким люди користуються в наш час? Чим Ліягона відрізняється від сучасних компасів?

Попросіть студентів прочитати 1 Нефій 16:10, 16, 28–29 і знайти стільки функцій Ліягони, скільки вони зможуть. Запропонуйте їм позначити знайдене у своїх примірниках Писань. Коли вони дослідять ці вірші, попросіть їх розповісти про те, що вони знайшли. Стисло напишіть на дошці перелік їхніх ідей. Їхні відповіді можуть бути такими:

1 Нефій 16:10

“Вона [куля] вказувала дорогу, якою ми мали йти”.

1 Нефій 16:16

“Кул[я] … привела нас до родючіших земель пустині”.

1 Нефій 16:28

“Дороговкази … діють згідно з вірою, і старанністю, і обережністю, які ми прикладаємо до них”.

1 Нефій 16:29

На кулі з’явилося “нове послання, яке читалося просто, яке давало нам розуміння шляхів Господа”.

1 Нефій 16:29

Нове послання “писалося і змінювалося час від часу, згідно з вірою і старанністю, які ми прикладали до них”.

1 Нефій 16:30–31

Куля показувала їм напрямок, де вони могли здобувати провізію.

  • Які дороговкази, подібні до Ліягони, є у нашому житті?

Відповідями на це запитання можуть бути: Святий Дух (див. висловлювання старійшини Девіда А. Беднара на сс. 34–35 у посібнику для студентів), Писання (див. Aлма 37:38–47), вчення сучасних пророків і патріарші благословення. Ви можете звернути увагу студентів на те, що церковний журнал, який англійською мовою має назву Ensign, на багатьох мовах має відповідну назву Liahona (Ліягона). Певною мірою цей журнал подібний до Ліягони Легія—його вміст допомагає нам знати волю Господа щодо нас у цей конкретний період часу.

Коли студенти згадуватимуть дороговкази, подібні до Ліягони, поставте їм запитання на кшталт наступних:

  • Чим ці дороговкази схожі на Ліягону?

  • Яким чином ці дороговкази спрямовують нас на шлях, яким ми маємо іти?

  • Що може завадити нам побачити важливі послання на цих дороговказах?

  • Ліягона привела людей “до родючіших земель пустині”. Як це може стосуватися нашого життя?

  • Зверніть увагу на останнє речення у 1-му Нефії 16:29. Як ці дороговкази можуть бути “малими засобами”? Назвіть деякі “великі справи”, які можуть статися завдяки цим “малим засобам”?

Попросіть одного або двох студентів розповісти про той час, коли вони отримали благословення, слідуючи за одним з цих дороговказів.

Попросіть студентів подумки прочитати 1 Нефій 16:15–32 і звернути увагу на відмінності між Нефієм, Ламаном і Лемуїлом та Легієм. Ви можете запропонувати їм записати їхні відповіді. Коли вони прочитають, проведіть коротке обговорення стосовно прочитаного ними. Поставте всі або кілька з наступних запитань:

  • Якою була реакція Ламана і Лемуїла, коли Нефій зламав свій лук? Якою була реакція Легія? Якою була реакція Нефія?

  • Чому, на вашу думку, ці чоловіки відреагували по-різному?

  • Що вам спало на думку, коли ви побачили, що навіть Легій ремствував? Що на вас справляє враження у зверненні Нефія до свого батька після того, як він зробив новий лук?

  • Яким чином реакція Нефія на це випробування вплинула на його сім’ю? Який вплив на вас справляла праведна реакція інших людей на випробування? Як ваша реакція на випробування може вплинути на людей навколо вас?

Прочитайте висловлювання старійшини Річарда Г. Скотта, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, на сс. 35–36 посібника для студентів.

Поясніть, що деякі випробування з’являються внаслідок непослушності. Однак з історії про зламаний лук Нефія видно, що багато випробувань—це просто частина смертного життя.

  • Чи були у вас випадки, які можна порівняти з історією про зламаний лук Нефія?

  • Які благословення ми отримуємо, коли реагуємо на випробування так, як Нефій?

Попросіть студентів подумати про те, як вони по-різному реагували на випробування. Потім попросіть їх поміркувати над наведеними далі питаннями, не відповідаючи на них уголос:

  • Реагуючи на випробування, чи були ви колись схожі на Ламана і Лемуїла? На Легія? На Нефія? Якщо ваша реакція була різною від ситуації до ситуації, то чому? Що ви можете зробити, щоб покращити свою реакцію на випробування?

1 Нефій 17; 18:8–25. Господь благословляє і зміцнює тих, хто дотримується Його заповідей

Поясніть, що Господь допомагав сім’ї Легія не тільки у спрямуванні за допомогою Ліягони, але і в інші способи. Напишіть на дошці такі уривки з Писань:

Розділіть студентів на три групи. Нехай кожна група прочитає один із уривків з Писань і знайде способи, через які Господь виявляв Свої “лагідні милості” (див. 1 Нефій 1:20). Потім попросіть їх поділитися своїми знахідками. Ви можете записати спостереження студентів на дошці.

У спробі переконати своїх братів у тому, що Бог хотів, аби їхня сім’я вирушила у подорож до обіцяної землі, Нефій порівняв їхні обставини з обставинами дітей Ізраїля, які вийшли з Єгипту і мандрували до обіцяної землі. Попросіть студентів дослідити 1 Нефій 17:23–44 і визначити, чим діти Ізраїля були схожі на сім’ю Легія.

  • Як, на вашу думку, сім’ї Легія могла допомогти згадка про досвід дітей Ізраїля?

  • Як вам допомагає знання про подорожування сім’ї Легія і давніх ізраїльтян?

Щоб допомогти студентам побачити, що Господь захищатиме й зміцнюватиме праведних, запросіть одного зі студентів прочитати вголос 1 Нефій 17:48, 52–55. Попросіть інших студентів слухати і знаходити приклади того, як Бог допомагав Нефію.

  • Що зрештою пом’якшило серця Ламана і Лемуїла?

Попросіть одного зі студентів прочитати 1 Нефій 18:16, 21.

  • Як ви можете наслідувати приклад Нефія, щоб отримати обіцяні Господом благословення?

Поясніть, що в Писаннях часто зустрічаються твердження “якщо-тоді”. Господь каже нам, що, якщо ми виконаємо певну дію, тоді Він певним чином благословить нас.

  • Які приклади тверджень “якщо-тоді” ви бачите у 1-му Нефії 17:13? (Ви можете пояснити, що однією з головних тем у Книзі Мормона є те, що, коли люди дотримуватимуться заповідей, Господь благословлятиме їх процвітанням в обіцяній землі. Див. також, наприклад, 1 Нефій 2:20; 4:14; 2 Нефій 1:9; Oмній 1:6; Mосія 1:7; Aлма 48:25).

Нехай студенти подумки прочитають 1 Нефій 18:8–20.

  • Як Нефій страждав через непослушність інших?

  • Яких страждань через бунт зрештою зазнали інші члени групи?

  • Чого ми можемо навчитися з цих прикладів?

Свідчіть про те, що непослушність завжди призводить до страждань, хоча вони й не завжди приходять відразу або так очевидно, як це сталося з сім’єю Легія. Якщо доречно, запропонуйте студентам висловити їхні думки щодо цього. Засвідчіть про те, що Господь благословляє нас, коли ми дотримуємося Його заповідей.

1 Нефій 17:7–11, 44–47; 18:1–4. Ми повинні підготувати себе, щоб слідувати за спонуканнями Духа

Якщо у вас є мобільний телефон, покажіть його. Спитайте у студентів, чи пробували вони користуватися мобільним телефоном у зонах з поганим покриттям. Ці зони іноді називають мертвими зонами. Нехай студенти подумки прочитають 1 Нефій 17:45 і поміркують про те, що було причиною виникнення у Ламана і Лемуїла духовної “мертвої зони”.

  • Що, на вашу думку, означає бути “поза почуттям”?

  • Які рішення, прийняті Ламаном і Лемуїлом, призвели до того, що вони стали “поза почуттям”?

Під час цього обговорення ви можете використати цитати президента Джеймса Е. Фауста A, президента Бойда К. Пекера В і старійшини Джозефа Б. Віртліна С, які доступні на DVD до цього посібника. Або ви можете попросити студентів прочитати ці висловлювання на с. 39 у посібнику для студентів. Президент Пекер пояснює, що ми скоріше відчуваємо спонукання Святого Духа, ніж чуємо їх. Президент Фауст і старійшина Віртлін застерігають проти ставлення й поведінки, які сприяють утворенню в нашому житті духовних “мертвих зон”.

  • Яке ставлення та дії, за словами президента Фауста і старійшини Віртліна, можуть ослабити нашу здатність розпізнати Духа?

Попросіть студентів прочитати 1 Нефій 17:7–11 і знайти, що саме робив Нефій, щоб покращити своє вміння спілкуватися з Небесним Батьком.

  • Що зі зробленого Нефієм допомогло йому спілкуватися з Богом? (Серед відповідей може бути те, що він невідкладно діяв за наказами Господа, молився на самоті і старанно працював у відповідь на отримані ним відповіді на молитви).

Попросіть студентів уважно переглянути 1 Нефій 18:1–4 і порівняти підготовку Нефія до будівництва корабля з їх особистою підготовкою до подолання викликів і випробувань.

  • “Час від часу” Господь показував Нефію як будувати корабель. Чому, на вашу думку, Нефію було легше отримувати знання потроху, ніж одержати все відразу?

  • Чому для Нефія було важливо виконувати повеління Господа до того, як Він дасть йому подальші настанови?

Попросіть одного зі студентів прочитати вголос 2 Нефій 28:30. Спитайте у студентів, яке відношення мають принципи, викладені у цьому вірші, до розповіді про життя Нефія, яку ми зараз вивчаємо. Наголосіть на тому факті, що Господь рідко дає нам всю інформацію відразу. Коли ми з вірою просуваємося вперед, Він відкриває нам істини потроху.

  • З чого було видно, що Нефій довіряє Господу?

  • Що ми можемо робити, щоб жити за прикладом Нефія і побудувати життя, яке, подібно до корабля Нефія, буде “надзвичайно витончен[им]” в очах Господа?

Свідчіть про скерування, яке ми можемо отримати від Святого Духа. Заохотьте студентів в своєму спілкуванні з Небесним Батьком наслідувати приклад Нефія.

Роздрукувати