Інститут
Розділ 53: Moроній 1–6


Розділ 53

Moроній 1–6

Вступ

У перших шести розділах книги Моронія йдеться про обряди й порядки Церкви у дні Моронія: хрищення, конфірмацію і дар Святого Духа, дарування священства і висвячення в чини у священстві, причастя, товаришування з новими членами Церкви та проведення церковних зборів. Деякі вчителі можуть схилитися до того, щоб пропустити ці розділи через те, що активні святі останніх днів добре обізнані з його змістом. Однак Мороній включив ці вчення, оскільки відчував, що “можливо, це ста[не] у пригоді [його] браттям, Ламанійцям, колись, у майбутній день” (Moроній 1:4). Ви можете допомогти студентам усвідомити, що ці вчення є цінними для всіх людей сьогодні.

Вчення і принципи

  • Обряди священства є дуже важливими в євангелії Ісуса Христа (див. Moроній 2–6).

  • Ми причащаємося, щоб поновлювати завіти з Господом (див. Moроній 4–5).

  • Покаяння веде до хрищення (див. Moроній 6:1–3).

  • Ми повинні пильнувати і насичувати одне одного словом Бога (див. Moроній 6:4–9).

Запропонований хід уроку

Moроній 1. “Я, Moроній, не зречуся Христа”

Попросіть студентів встановити як довго залишався в живих Мороній після останньої битви, про яку написано в Книзі Мормона. Зверніть їхню увагу на Moрмон 6 і попросіть знайти дату внизу сторінки або в короткому змісті розділу (385 р. від Р.Х.). Потім попросіть їх знайти дату на останній сторінці Книги Мормона або у короткому змісті до Moроній 10 (421 р. від Р.Х.). (Moроній залишався в живих ще принаймні 36 років після останньої битви).

Попросіть студентів подумки прочитати Moроній 1.

  • Що в цьому розділі розповідається про останні роки життя Моронія?

  • Як, на вашу думку, Моронію вдалося зберегти віру протягом цього важкого часу?

Поділіться наступним висловлюванням сестри Сюзен В. Теннер, яка служила генеральним президентом Товариства молодих жінок (також доступне на DVD до цього посібника A):

“Я розумію, що багато з нас також часом почуваються самотньо, не маючи друзів у злочестивому світі. Деякі з нас відчувають, що під час випробувань їм “нема куди йти”. Та ми з вами можемо не тільки вижити, але й перемогти як Мороній, якщо докладемо зусиль стояти за істину в тяжкі часи. Що він робив, стикаючись лицем до лиця з похмурим, ворожим світом? З вірою підкоряючись настановам свого батька, він завершив записи на золотих пластинах. Він ознайомився із записами пророків. А найголовніше, він прокладав собі шлях, долаючи збентеження, тримаючись за Господні обіцяння про майбутнє. Він міцно тримався за завіти, які Бог уклав з домом Ізраїля, щоб благословити його навічно” (“Добра новина з Кумори”, Ліягона, трав. 2005, с. 105).

Попросіть студентів ще раз прочитати Moроній 1:3.

  • Що в словах Моронія у цьому вірші справляє на вас враження?

  • Як ми можемо розвивати силу свідчення і характер, подібний до Моронієвого?

Moроній 2–6. Обряди священства є дуже важливими в євангелії Ісуса Христа

Розбийте клас на групи. Нехай групи коротко дослідять Moроній 2–6 та Учення і Завіти 20:37–39, 46–60, 68–79 і відшукають, що є подібного між Церквою в часи Моронія і Церквою в останні дні (ви можете записати посилання на Писання на дошці). Надавши студентам достатньо часу, попросіть одну з груп назвати одну річ, яка є подібною. Запишіть їхню відповідь на дошці. Після цього запросіть інші групи по черзі називати інші подібності. Їхні відповіді записуйте на дошці. Продовжуйте по черзі запитувати групи, поки в жодній групі не вичерпаються відповіді стосовно цього питання.

  • Які у вас виникають думки, коли ви бачите, що в різні часи в історії світу в Господній Церкві існували ті самі обряди й принципи?

  • Чим ці розділи могли бути корисними для Джозефа Сміта, коли Господь відновив через нього Церкву?

Допоможіть студентам зрозуміти життєво важливу роль, яку відіграють у Господній Церкві обряди священства. Вам можуть допомогти наступні запитання:

  • Чому для членів Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів обряди є такими важливими? (Коли студенти обговорюватимуть це питання, ви можете запросити їх прочитати висловлювання президента Бойда К. Пекера і старійшини Далліна Х. Оукса на сс. 391–392 у посібнику для студентів. Попросіть їх знайти принаймні дві причини, чому обряди є важливими. Два висловлювання президента Пекера також доступні на DVD до цього посібника В С).

  • Навіщо для виконання будь-якого обряду потрібне повноваження священства?

  • Який внесок робить символізм у священну природу обрядів?

Допоможіть студентам зрозуміти, що основною метою Книги Мормона є допомогти нам прийти до Христа. У Moроній 2–6 описуються обряди, які допомагають нам прийти до Христа.

Moроній 4–5. Ми причащаємося, щоб поновлювати завіти з Господом

У Moроній 4 та 5 записані причасні молитви, які Господь відкрив Своїй Церкві на давньому Американському континенті. Господь дав ці самі молитви через одкровення в останні дні (див. УЗ 20:77, 79). Зазначте, що це більше, ніж молитви—вони є двома частинами священного обряду. Під час деяких обрядів їхні виконавці повинні кожного разу промовляти одні й ті самі слова.

Дайте учням по аркушу паперу. Попросіть їх написати причасну молитву благословення хліба, не дивлячись у Писання. Попросіть їх зробити те саме з причасною молитвою благословення води.

Вголос прочитайте причасні молитви, щоб студенти могли перевірити наскільки точно вони їх написали. Потім попросіть їх подумати над таким запитанням:

  • Як ви оцінюєте особисте благоговіння під час причастя?

Надавши студентам достатньо часу на обдумування цього запитання, проведіть обговорення, основуючись на наступних запитаннях:

  • Що ми можемо зробити, щоб приготуватися до прийняття причастя кожного тижня?

  • Як причасні молитви нагадують нам про наші завіти хрищення?

Попросіть студентів поставити Учення і Завіти 20:37 та Moсія 18:8–10 перехресними посиланнями до Moроній 4–5. Запропонуйте їм написати їхні думки стосовно хрищення і причастя на полях своїх Писань.

  • Яким чином те, що ми гідно причащаємося, зміцнює наші завітні стосунки з нашим Небесним Батьком та Ісусом Христом?

Запросіть студентів подумати про обговорення стосовно причастя, в якому вони щойно брали участь. Попросіть їх поділитися чимось одним, про що вони дізналися або засвоїли.

Moроній 6:1–3. Покаяння веде до хрищення

Попросіть одного зі студентів прочитати Moроній 6:1.

  • Що, на вашу думку, означає приносити плід, який показує гідність, щоб бути хрищеним?

Щоб допомогти студентам відповісти на це запитання, попросіть їх подумки прочитати Moроній 6:2–3. Запропонуйте їм позначити в їхніх Писаннях те, що Мороній назвав “плодом”, який доводив, що люди були готові увійти у води хрищення.

  • Як покаяння пов’язане з наверненням?

  • Як покаяння пов’язане зі служінням Христу до кінця?

Поясніть, що основні вимоги для членства в Церкві завжди були ті самі: віра в Ісуса Христа, покаяння та бажання взяти на себе ім’я Ісуса Христа і служити Йому. Ми маємо такі самі вимоги навіть після того, як нас було хрищено і конфірмовано.

Запросіть студентів обміркувати свої зусилля в тому, щоб виявляти віру, каятися у своїх гріхах, брати на себе ім’я Ісуса Христа і старанно служити. Ви можете дати студентам час, щоб вони записали їхні думки.

Moроній 6:4–9. Ми повинні пильнувати і насичувати одне одного словом Бога

Поясніть, що в Moроній 6:4 Moроній навчає про обов’язок членів Церкви піклуватися про новонавернених.

Прочитайте зі студентами Moроній 6:4. Попросіть студентів виявити, що саме робила Церква у дні Моронія, щоб допомогти новонаверненим.

  • Moроній сказав, що коли люди приєднувалися до Церкви, “їх зачисляли … і їхні імена брали”. Чому було важливо записувати імена людей згідно з Moроній 6:4?

  • Що, на вашу думку, означає насичувати когось “добрим словом Бога”? Як ми можемо допомагати одне одному залишатися “на правильному шляху”?

Прочитайте наступне висловлювання Президента Гордона Б. Хінклі (1910–2008), 15-го Президента Церкви (також доступне на DVD до цього посібника D):

“Коли ми знаходимо і христимо новонаверненого, у нас з’являється обов’язок товаришувати з ним і зміцнювати його свідчення про істинність цієї роботи. Ми не можемо дозволити, щоб він, тільки увійшовши через парадні двері, тут же вийшов через чорний хід! Приєднання до Церкви—це серйозний крок. Кожен навернений бере на себе ім’я Христа разом з обіцянням виконувати Його заповіді. Але може статися, що вам буде нелегко в Церкві. Якщо у наверненого не буде теплих і сильних рук, які вітатимуть його, якщо він не відчуватиме любові й турботи про себе, то почне замислюватися чи правильний крок він зробив. Якщо не буде дружніх рук і доброзичливих сердець, щоб вітати його і вести цим шляхом, він може зійти з нього.

Проведення місіонерської роботи абсолютно втрачає всякий сенс, якщо ми не можемо зберегти її плоди. Ці дві роботи повинні проводитися нероздільно. Навернені є дорогоцінними. Кожний навернений є сином або дочкою Бога. Кожний навернений—це велика і серйозна відповідальність. Надзвичайно важливо піклуватися про тих, хто приєднався до нас” (“Шукайте ягнят, годуйте овець,” Ліягона, лип. 1999, с. 118).

Повторіть слова Президента Хінклі, що “проведення місіонерської роботи абсолютно втрачає всякий сенс, якщо ми не можемо зберегти її плоди”.

  • Що це твердження означає для вас?

  • Чому у деяких новонавернених виникають труднощі з тим, щоб залишатися вірними й активними після хрищення і конфірмації?

Поділіться наступним висловлюванням Президента Хінклі (також доступне на DVD до цього посібника E):

“Кожному новонаверненому потрібно три речі:

1. Друг у Церкві, до якого він може будь-коли звернутися, який буде йти поруч з ним, який відповідатиме на його запитання, який розумітиме його труднощі.

2. Доручення. Діяльність є особливою характеристикою цієї Церкви. Це процес, завдяки якому ми зростаємо. … Звичайно ж, новонавернений не знатиме всього. Вірогідно, що він допускатиметься якихось помилок. Ну то й що? Усі ми помиляємося. Найважливішим є зростання, що приходить завдяки діяльності. …

3. Кожний навернений повинен бути “насичений добрим словом Бога” (Moроній 6:4 )” (“Шукайте ягнят, годуйте овець,” Ліягона, лип. 1999, с. 118).

  • Як ці три речі допомагають людині залишатися активною в Церкві?

  • Що ви можете зробити, щоб допомогти у забезпеченні цими трьома речами нових членів Церкви вашого приходу, які або недавно христилися, або переїхали до вас?

Якщо є такі студенти, які приєдналися до Церкви у підлітковому віці або вже дорослими, попросіть їх поділитися деяким пережитим ними досвідом, коли вони були новонаверненими. Запропонуйте їм розповісти про труднощі, яких вони зазнали, та отриману ними товариську підтримку. Ви також можете попросити одного зі студентів прочитати розказану Президентом Хінклі історію, яка міститься на сс. 394–395 у посібнику для студентів (також доступне на DVD до цього посібника F).

  • Як ми особисто можемо допомогти новонаверненим зробити їх перехід до активності в Церкві приємним і щасливим?

Допоможіть студентам усвідомити, що незважаючи на те, чи є ми новонаверненими чи ні, всім нам потрібно, щоб про нас піклувалися і духовно насичували. Попросіть когось зі студентів прочитати Мороній 6:5–9.

  • Чому нам потрібно часто зустрічатися? Як вам допомагали церковні збори, уроки та заходи? Чи були ви свідками того, як зміцнювалися інші люди, беручи активну участь в роботі Церкви?

  • Які благословення ви отримали завдяки зборам, які “проводилися … за подобою діянь Духа і силою Святого Духа”?

Свідчіть про благословення, які приходять до всіх членів Церкви, коли ми дружні одне з одним. Запросіть студентів шукати шляхи того, як допомагати одне одному прийти до Христа і залишатися “на правильному шляху”. Заохотьте їх бути особливо уважними в тому, щоб знаходити можливості допомагати новонаверненим.

Роздрукувати