Інститут
Розділ 46: 3 Нефій 27–30


Розділ 46

3 Нефій 27–30

Вступ

Наприкінці Свого служіння серед нефійців Спаситель відповів на запитання Своїх учнів стосовно того, яку назву повинна мати Церква, кажучи їм, що вони повинні назвати Церкву Його іменем. Він допоміг їм зрозуміти, що тільки Його Церква може бути заснована на Його євангелії. Пізніше Він дав визначення Своїй євангелії. Коли ви навчатимете про це, у вас буде можливість нагадати студентам про те, що Церква і євангелія—це засоби, які Господь використовує, щоб допомогти нам повернутися до Нього.

Цей блок Писань є унікальним, оскільки в ньому розповідається про перетворення трьох нефійських учнів і наводиться більше інформації про перетворених істот, ніж будь-де ще у Писаннях. Ви можете допомогти студентам зрозуміти, чому Господь вирішив перетворити декого зі Своїх смертних слуг.

Зрештою, 3 Нефій завершується описанням Мормоном ролі Книги Мормона у збиранні Ізраїля в останні дні. Ви можете заохотити студентів перезобов’язатися використовувати цей дорогоцінний дар у їхньому житті та у їхніх намаганнях запросити інших людей прийти до Спасителя.

Вчення і принципи

  • Церква Ісуса Христа названа Його іменем і заснована на Його євангелії (див. 3 Нефій 27).

  • Деякі вірні слуги Господа були перетворені таким чином, щоб вони могли продовжувати своє служіння на землі (див. 3 Нефій 28).

  • Поява Книги Мормона стала ознакою початку збирання Ізраїля (див. 3 Нефій 29:1–3).

Запропонований хід уроку

3 Нефій 27. Церква Ісуса Христа названа Його іменем і заснована на Його євангелії

Попросіть студентів прочитати 3 Нефій 27:1–3 та звернути увагу на питання, яке поставили учні Ісуса. Потім попросіть їх розбитися на пари і разом опрацювати 3 Нефій 27:4–9. Перед початком дослідження, попросіть їх знайти якомога більше причин того, чому Церква Ісуса Христа має носити Його ім’я. Після того, як студенти обговорять це в парах, попросіть їх поділитися своїми думками з усім класом.

Запитайте студентів, де в Писаннях Господь дав одкровення стосовно повного імені Його Церкви в цьому розподілі . Попросіть одного з них прочитати Учення і Завіти 115:3–4. Після цього напишіть на дошці наступне:

Церква Ісуса Христа Святих Останніх Днів

Церква =

Ісуса Христа =

Святих =

Останніх Днів =

Попросіть студентів обговорити значення кожної складової назви Церкви.

Прочитайте висловлювання Президента Гордона Б. Хінклі на с. 345 у посібнику для студентів або покажіть його на DVD до цього посібника A. Поясніть, що Президент Хінклі сказав ці слова під час свого звернення до всіх членів Церкви на першій генеральній конференції після того, як його підтримали в якості Президента Церкви. Корисними можуть бути наступні запитання:

  • Як би ви підсумували слова Президента Хінклі у двох-трьох реченнях?

  • У чому полягає наше послання, коли замість прізвиська, яким називають Церкву, ми використовуємо її повну назву?

  • Що б ви могли сказати людині, яка питає вас, чи не мормон ви? Чому?

Попросіть студентів прочитати 3 Нефій 27:8–11. Зверніть їхню увагу на те, скільки разів тут повторюється слово євангелія.

  • Що б ви відповіли, якби хто-небудь спитав у вас, що ви маєте на увазі під словом “євангелія”?

Коли студенти даватимуть можливі відповіді на це запитання, ви можете записати їхні думки на дошці. Ви також можете прочитати наступне визначення, що міститься у довіднику Стійкі у вірі і підсумувати його у кількох словах, записавши на дошці:

“Євангелія є планом щастя нашого Небесного Батька. Центральним ученням євангелії є спокута Ісуса Христа. … У своїй повноті євангелія містить усі вчення, принципи, закони, обряди і завіти, необхідні для нас, щоб бути піднесеними в Целестіальне царство” (Стійкі у вірі: довідник з євангелії [2004], с. 47).

Попросіть студентів відкрити 3 Нефій 27:13–22. Дайте їм завдання подумки прочитати і підкреслити принципи, які Ісус Христос назвав як ті, що є частиною Його євангелії. Надавши їм достатньо часу, попросіть їх поділитися тим, що вони знайшли. За потребою, додайте це до переліченого на дошці.

Напишіть на дошці наведені далі посилання на Писання:

Поділіть клас на три групи і призначте кожній групі один з цих блоків Писань. Попросіть студентів дослідити призначені їм блоки Писань і знайти інші ідеї щодо значення терміну євангелія. Скажіть їм що перелік, який міститься на дошці, допоможе їм зрозуміти важливість Писань, які вони читають. Попросіть студентів з кожної групи поділитися інформацією, яку вони отримали з прочитаного.

Запропонуйте студентам створити ланцюжок з Писань, поставивши 3 Нефій 27:13–22 перехресним посиланням до трьох уривків, перелічених на дошці. Наприклад, на полях біля 3-го Нефія 27:13–22, вони можуть написати Див. 2 Нефій 31. На полях на початку 2-го Нефія 31 вони можуть написати Див. УЗ 20:8–36. На полях біля Учення і Завіти 20:8–36 вони можуть написати Див. Moйсей 6:53–62. На полях біля Moйсей 6:53–62 вони можуть завершити ланцюжок, написавши Див. 3 Нефій 27:13–22. Або ж вони можуть відкрити одну з чистих сторінок на початку або в кінці своїх примірників Книги Мормона і записати ці уривки під заголовком, на зразок, “Євангелія Ісуса Христа”.

Скористайтеся наступною таблицею й запитаннями, щоб допомогти студентам обговорити й засвоїти принципи, що містяться в Писаннях, які вони прочитали:

Євангелія Ісуса Христа

Посилання на Писання

Спокута Ісуса Христа

3 Нефій 27:13–14

Віра

3 Нефій 27:19

Покаяння

3 Нефій 27:16, 19–20

Хрищення

3 Нефій 27:16, 20

Святий Дух

3 Нефій 27:20

Витерпіти до кінця

3 Нефій 27:16–17

Воскресіння

3 Нефій 27:14, 22

Суд

3 Нефій 27:14–16

  • Які благословення, відповідно до цих віршів, ми отримуємо, коли живемо за євангелією Ісуса Христа?

  • Як дослідження вами цих віршів поглибило ваше розуміння того, що представляє собою євангелія?

  • Чому для розуміння євангелії нам потрібне сучасне одкровення?

Допоможіть студентам побачити, що принципи євангелії, як вони представлені в Писаннях та сучасних одкровеннях, є доказом бажання Бога ділитися благословеннями піднесення зі Своїми дітьми.

На завершення прочитайте 3 Нефій 27:27 . Попросіть студентів подумати над тим, що вони можуть робити, щоб більш повно наслідувати настанову Спасителя бути такими, як Він є.

3 Нефій 28. Деякі вірні слуги Господа були перетворені таким чином, щоб вони могли продовжувати своє служіння на землі

Нехай студенти подумки прочитають 3 Нефій 28:1–10, звертаючи увагу на те, чого бажали дванадцять нефійських учнів, коли Ісус спитав їх: “Чого ви бажаєте від Мене, після того, як Я піду до Батька?”

  • Яке благословення пообіцяв Господь першим дев’яти учням? Яке благословення Він дав іншим трьом учням?

Допоможіть студентам зрозуміти, що трьох учнів було поміщено у стан, який ми називаємо перетворенням. Допоможіть їм зрозуміти, що стан перетворення відрізняється від переображення або воскресіння. За додатковою інформацією направте їх до визначень на с. 347 у посібнику для студентів.

Попросіть студентів назвати інших людей, згаданих у Писаннях, кого було перетворено (серед можливих відповідей можуть бути названі Енох і його народ, Мойсей, Ілля та Іван Улюблений). Поясніть, що Господь перетворює тих, кому необхідно (1) мати протяжність життя довшу за звичайне смертне життя, (2) залишитися у своєму фізичному тілі для досягнення божественно призначеної їм місії.

Поділіть клас на групи з трьох або чотирьох студентів. Щоб допомогти студентам зрозуміти пережите трьома учнями та мати уяву про їхній стан, як про це написано у 3-му Нефії 28, попросіть їх дослідити вірші 6–40 і поділитися своїми думками про інформацію в цих віршах. У той час, як студенти працюватимуть у своїх групах, підходьте до них, щоб послухати їхні коментарі. Заохочуйте усіх студентів брати участь у груповому обговоренні. Попросіть студентів позначати в їхніх Писаннях важливі місця, згадані членами їхньої групи. Серед таких важливих моментів має бути інформація про те, що три нефійці:

  1. Ніколи не пізнають смаку смерті, але їх буде змінено від смертності до безсмертя “як оком змигнути” (див. вірші 7–8).

  2. Не знатимуть болю, крім суму за гріхи світу (див. вірш 9).

  3. Отримали певне обіцяння піднесення (див. вірш 10).

  4. Бачили і чули невимовне (див. вірші 13–14).

  5. Будуть захищені, щоб злочестиві не мали влади над ними (див. вірші 19–22).

  6. За бажанням зможуть являтися іншим людям (див. вірш 30).

  7. Будуть благословенні тим, що Сатана не матиме влади над ними (див. вірш 39).

  8. Залишатимуться на землі до Судного дня (див. вірш 40).

Зазначте, що Спаситель сказав трьом нефійцям, що вони будуть серед юдеїв та іновірців, які не знатимуть їх (див. 3 Нефій 28:25–30). Саме тому більшість історій, які люди чують про трьох нефійців, ймовірно є недостовірними. Також поясніть, що фраза “вам ніколи не терпіти мук смерті” (вірш 8), часто розуміється невірно, у тому значенні, що три нефійці нібито ніколи не помруть. Як навчав Павло: “в Адамі вмирають усі” (1 Коринтянам 15:22). Це стосується всіх, включаючи перетворених істот. Однак перетворені істоти дуже швидко проходять через смерть, перетворюючись на воскреслих істот. У них не відбувається відділення тіла від духа на будь-який відчутний проміжок часу, що станеться з більшістю з нас. Згідно з Писаннями, ця зміна відбудеться “як оком змигнути” (вірш 8). Саме у цьому сенсі вони не пізнають “смаку смерті” (вірш 7).

Попросіть трьох студентів прочитати один з наступних уривків з Писань. Запросіть решту класу послухати описання роботи й служіння перетворених нефійців.

  • Що ми дізнаємося про трьох учнів з цих уривків Писань?

  • Яким чином перетворений стан трьох учнів допомагає їм виконувати їхню роботу?

Попросіть одного зі студентів прочитати 3 Нефій 28:9–10.

  • Чому ці три учні воліють залишатися на землі?

  • Відповідно до слів у цих віршах, яким є один з результатів того, що ми ділимося євангелією з іншими людьми?

Запросіть студентів розповісти про радість, яку вони відчували, коли ділилися євангелією з іншими людьми. Ви також можете запросити їх розповісти про радість, яку вони відчували, коли інші люди ділилися євангелією з ними.

3 Нефій 29:1–3. Поява Книги Мормона стала ознакою початку збирання Ізраїля

Нехай студенти прочитають 3 Нефій 29:1–3 та Moйсей 7:60–62. Ви можете написати ці посилання на дошці. Попросіть студентів визначити вчення, які є спільними для цих двох уривків з Писань. (В обох з них пророкується про збирання Ізраїля і про появу Книги Мормона. Якщо студентам не вдасться знайти посилання на Книгу Мормона, ви можете звернути їхню увагу на фразу “ці висловлювання” у 3-му Нефії 29:1 та на слова “істину пошлю Я з землі, щоб свідчити про Мого Єдинонародженого” у Moйсей 7:62).

  • Коли має початися збирання Ізраїля, відповідно до слів у 3-му Нефії 29:1–2? (Коли “ці висловлювання” у Книзі Мормона “дій[дуть] … згідно з Його словом”).

Нагадайте студентам, що пророки останніх днів наголошували на тому, що поява Книги Мормона є більше, ніж ознакою про те, що збирання почалося. Вона також є і знаряддям, щоб допомагати у збиранні.

Поділіться наступним висловлюванням Президента Езри Тефта Бенсона (1899–1994), 13-го Президента Церкви (також доступне на DVD до цього посібника В):

“Разом із Духом Господа Книга Мормона є найвеличнішим знаряддям, яке Бог надав нам для навернення світу. Якщо ми хочемо зібрати рясний врожай душ, … то мусимо використовувати знаряддя, яке Бог передбачив для цього завдання, а саме—Книгу Мормона” (у Conference Report, Oct. 1984, 6–7; або Ensign, Nov. 1984, 7).

  • Яким чином ми беремо участь у збиранні Ізраїля або, іншими словами, у запрошенні інших прийти до Христа?

  • Як Книга Мормона може допомогти нам у наших намаганнях запросити інших прийти до Христа?

Попросіть одного зі студентів прочитати 3 Нефій 29:3, а інших дослухатись, що саме Господь обіцяє згадати.

Нагадайте студентам, що члени Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів також є членами дому Ізраїля.

  • Які докази, як член дому Ізраїля, ви маєте про те, що Господь пам’ятає завіти, які Він уклав з вами?

  • Яким чином знання про те, що Господь пам’ятає Свої завіти, укладені з вами, може вплинути на ваші вчинки?

Якщо дозволяє час, нехай студенти прочитають 3 Нефій 29:4–9 і знайдуть слова Господа, звернені до людей, які живуть в останні дні—Його застереження і Його обіцяні благословення.

Поділіться своїми почуттями щодо лагідної опіки Господа і про Його роботу зі спасіння кожного з нас та повернення нас знову додому.

Роздрукувати